واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
آیا بحران رهبری در عربستان سعودی اجتناب ناپذیر است؟
روز نو : نشریه "نشنال اینترست" در گزارشی مفصل به چشم انداز سیاسی ریاض پس از مرگ سلمان پادشاه کنونی آن کشور اشاره کرده است.
به گزارش خرداد، این نشریه با اشاره به این که ریاض تحت سلطه حاکمان سالمند درآمده می نویسد:"بیش از دو دهه است که کهنسالان در آن کشور حکومت می کنند و وابستگی بیش از اندازه ای به ایالات متحده دارند. در منطقه ای خطرناک پادشاهی عربستان سعودی آینده باثباتی نخواهد داشت. دو دلیل عمده برای ایجاد تغییرات در آن کشور وجود دارد. اکنون قدرت در خاندان سلطنتی در دست نسل جدیدی از رهبران است که اعتماد به نفس بیش تری برای ابراز وجود دارند. در این میان، ریاض با دیدگاه های اوباما در زمینه مسائل خاورمیانه اشتراک نظر زیادی نداشته است".
این نشریه در ادامه اشاره می کند که ملک سلمان بن عبدالعزیز 80 ساله آخرین نفر از پسران موسس حکومت سعودی است. او در ادامه می نویسد:"به نظر می رسد پس از مرگ ملک عبدالله سنت دیرینه به ارث رسیدن تاج و تحت یکی پس از دیگری به پسران بنیانگذار خاندان سلطنتی آل سعود به پایان رسیده است. ملک سلمان برادرزاده اش محمد بن نایف 56 ساله شاهزاده ای قابل احترام و شناخته شده را به عنوان ولیعهد کنار گذاشت و در اقدامی شگفت آور نام پسر 30 ساله و جوان خود محمد بن سلمان را به عنوان جانشین ولیهد معرفی کرد. چند ماه بعد این پسر جوان به وزارت دفاع و تزار اقتصادی عربستان سعودی و مرد اصلی شرکت آرامکو شرکت نفت عربستان سعودی که تقریبا 80 درصد از درآمد عربستان را تامین کرده تبدیل شد. بسیاری از شاهزادگان کهنسال در دربار سعودی احتمالا از این موضوع ناراحت هستند".
این نشریه در ادامه اشاره می کند که بدون شک صعود این شاهزاده جوان به مناصب بالا انرژی تازه ای را به پادشاهی عربستان سعودی وارد کرده است اما همراه با آن می توان عدم قطعیت را نیز مشاهده کرد. این نشریه می افزاید:"شهروندان عادی عربستان سعودی و هم چنین اعضای خاندان سلطنتی با هراس و بیم به جنگ قدرت در درون خاندان سلطنتی و میان شاهزادگان اشاره می کنند. برخی از جوانان عربستانی از تغییرات اخیر خرسند هستند چرا که بیش از 70 درصد از جمعیت عربستان را افراد زیر سی سال تشکیل می دهند. اما این موضوع مخاطراتی را برای عربستان داشته است. او در یمن جنگی را علیه انصارالله به راه انداخته است. او هم چنین خواستار اتخاذ سیاست قاطعانه تر در برابر نفوذ ایران در بحرین، عراق و سوریه شده است و از سرنگونی دولت بشار اسد حمایت کرده است. او هم چنین طرح های بلندپروازانه ای برای کاهش وابستگی عربستان سعودی به نفت دارد و برنامه هایی را تنظیم کرده که درآمدهای غیر نفتی عربستان افزایش یابند درآمدهایی که اکنون 10 درصد از درآمدهای کل عربستان سعودی را تشکیل می دهند. او هم چنین وعده خصوصی سازی را داده چیزی که بیش از ده ها سال است که عربستان سعودی به آن نیاز دارد به خصوص آن که آینده نفت ناروشن است و در حال حاضر قیمت جهانی به بشکه ای حدود 30 دلار و یا کمتر رسیده است".
این نشریه پیش بینی می کند که با تداوم کاهش قیمت نفت به نظر می رسد اگر در کوتاه مدت مدل وفاداری به دولت عربستان سعودی از سوی مردم آن کشور کارآمد باشد در بلند مدت نمی توان به این موضوع امید داشت و دولت ان کشور در زمینه هایی چون اشتغال ، آموزش و بعداشت و درمان با کسری بودجه شدید مواجه خواهد شد.
این نشریه اشاره می کند که شاهزاده طلال بن عبدالعزیز 85 ساله پسر بنیانگذر خاندان آل سعود نسبت به این موضوع خوش بینی کمتری دارد. نشنال اینترست در این باره می نویسد:"او به طور آشکار درباره نفرت خود از آنچه برادر ناتنی ملک سلمان برای به چنگ اوردن قدرت در خاندان انجام می دهد صحبت می کند. بسیاری از شاهزادگان سعودی بیمار هستند و اکثر آنان مسن. شاهزاده بن طلال ناراحت است چرا که می بیند ملک سلمان به دنبال ایجاد یک الگو مشابه سلطنت بریتانیا است که در آن تاج و تحت از پدر به پسر انتقال یابد. شاهزاده بن طلال می گوید که این به معنای حذف گزینه های ولیعهدی است و ملک سلمان قصد دارد صرفا پسر خود و نوه هایش به پادشاهی برسند. او سال ها یکی از منتقدان خاندان آل سعود بود و در دهه 60 میلادی به مصر تبعید شد چرا که یکی از اصلی ترین افراد خواستار اصلاحات دموکراتیک در آن کشور بود".
یکی از مسئولان در دربار عربستان سعودی در گفت و گو با نشنال اینترست می گوید که اکنون تمام تمرکز عربستان سعودی معطوف بر دو مشکل است یکی چگونگی مواجهه با ایران و دیگری مشکلات اقتصادی در نتیجه زمان کنونی باعث ایجاد نوعی عدم انسجام در پادشاهی عربستان سعودی شده است.
تاریخ انتشار: ۲۳ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]