واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: «ابتکار» از تغییر مکان نمایشگاه کتاب و تأثیر آن بر بازار نشر گزارش میدهد
ابتکار در گزارشی آورده است:
به گزارش نامهنیوز، بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در حالی به روزهای سرنوشتساز خود نزدیک میشود که نگرانی ناشران نیز به همان اندازه رو به افزایش است اما امسال ناشران با مسائلی متفاوتتر از سالهای گذشته دست به گریبان هستند.
محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران که از سال 1366 تا 1385 پذیرای نمایشگاههای کتاب بود، با تصمیم دولت نهم در سال 1386 جای خود را به مصلی داد و با اعتراضهای بسیار روبهرو شد. با این حال این اعتراضها راه به جایی نبرد تا اینکه سال گذشته و پس از پایان نمایشگاه بیستوهشتم کتاب تهران، مانند هر سال صحبتهایی از تغییر محل نمایشگاه بعدی به میان آمد که با تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری تهران در دی ماه 94، این تصمیم رنگ جدیتری به خود گرفت. با اینکه اتحادیه ناشران در آغاز به عنوان یکی از مخالفان این تصمیم اعلام شد ولی در جلسهای ناگهان همه دستها بالا رفت تا شهر آفتاب به پیشنهاد شهرداری تهران بدون پرداخت هزینهای از سوی برگزارکنندگان آن، میزبان نمایشگاه بیستونهم باشد.
ناشران میخواهند غرق نشوند
حشمت امیدی، مسئول غرفه نشر هرمس در نمایشگاه کتاب با اشاره به اینکه مطمئن است فروش امسال نمایشگاه کاهش چشمگیری خواهد داشت، به «ابتکار» گفت: متاسفانه انگار کسی به فکر فرهنگ نیست. این تصمیم دشواری بسیاری برای ناشران ایجاد کرده است. علاوه براصلیترین مساله که مسافت تهران تا شهر آفتاب است، مشکلاتی چون حمل و نقل و هزینهها نیز به ناشران تحمیل میشود و از سوی دیگر مطمئنا مخاطبان کمتری این فاصله را طی میکنند تا به نمایشگاه بیایند و همین امر نیز منجر به فروش پایینتر میشود.
زمانی که نمایشگاه به مصلی آمد با اینکه وسط شهر هم بود و مشکلاتی داشت اما بازدید کاهش یافت، حال با این شرایط باز هم باید دید چه اتفاقی رخ میدهد. وضعیت کاملا یک طرفهای ایجاد شده که هیچ سودی برای ناشر ندارد. او افزود: تغییر بانک نیز مسالهایست که تازه به ما اعلام شده و تا پیش از این که هشت سال بانک صادرات عهدهدار این مسئولیت بود، روزهای نخست هر دوره از نمایشگاه با مشکلاتی چون نبود کارتخوان و مانند این مواجه بودیم، حال که این بانک تجربهای نسبتا خوب به دست آورده، بانک تغییر کرده است و بانک شهر نیز هیچ تجربهای در این زمینه ندارد که واقعا جای تامل است. شهر آفتاب نیز هنوز تحویل وزارت ارشاد نشده است و تا زمانی که بدون برنامهریزی این کارها انجام میشود، تنها ناشران هستند که آسیب میبینند.
امیدی با بیان اینکه نمایشگاه کتاب نباید تجاری باشد اما راهی نیز برای آن پیدا نشده است، بیان کرد: سال گذشته در مصلی بالای 800 عنوان داشتم که 65 عنوان جدید و 230 عنوان نیز تجدید چاپ بهشمار میآمد اما چطور میتوانیم آثار تازه منتشر شده را معرفی کنیم؟ متاسفانه در نمایشگاه بینالمللی کتاب نیز راهی برای معرفی آثار تازه منتشر شده ناشران وجود ندارد و تنها مخاطب دائم هر نشر به سراغ تازههای آن میرود. او با اشاره به اینکه ارشاد باید تسهیلاتی را برای ناشران خصوصی در نظر بگیرد، توضیح داد: ارشاد از میزان چاپ هر ناشر خبر دارد چرا که مجوز آنها را میدهد اما میتواند به ناشران خصوصی امتیازاتی دهد. به طور مثال میتواند با رایزنی با بانکها، وام با درصد کم به ناشران بدهد یا بانکهایی به ناشران معرفی کند که بتوانند از آنها وام دریافت کنند. این حداقل کاری است که مدیریت نشر میتواند برای این بخش از ناشران انجام دهد. متاسفانه فضای سالهای اخیر باعث شده که ناشران به شناگران ماهری تبدیل شوند که تنها به دنبال غرق نشدن باشند.
تصمیمگیری فرهنگی دستخوش دخالت سیاسی
شهلا لاهیجی، مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان از ناشرانی بهشمار میآید که در دورههایی که نمایشگاه در مصلی برگزار میشد به دلیل مخالفت با انتقال نمایشگاه از محل دائمی به مصلی شرکت نمیکرد. او با اشاره به اینکه پیش از این نیز گفته بودم اگر محل نمایشگاه جایی غیر از مصلی باشد در آن شرکت خواهم کرد، به «ابتکار» گفت: با مسئولان اتحادیه ناشران تماس گرفتهام اما آنها تاکنون هیچ نوع اطلاعی درباره وضعیت امسال نمایشگاه به ما ندادهاند. به نظر میرسد هنوز درگیر بحثهای درونی درباره تاریخ پذیرش کتاب یا محدودیتهای دیگر برای نمایشگاه امسال هستند، چرا که میدانند به دلیل دوری و مسافت زیاد شهر آفتاب، بسیاری در نمایشگاه امسال شرکت نخواهند کرد. او ادامه داد: در هیچ کجای دنیا نمایشگاه را در 40 کیلومتری شهر نمی گذارند. علاوه بر اینکه بردن کتاب به آنجا دشوار است، سوال اساسی اینجاست که آیا شهر آفتاب، محل مناسبی برای این نمایشگاه است یا خیر؟ متاسفانه ریاست فرهنگی ما دستخوش تلاطم به دلیل مسائل سیاسی است و توان تصمیمگیری در آن منوط به مسائل دیگر است. متولیان به مسائل ناشران فکر نمیکنند و جلسات مشورتی هم نمیگذارند که نظر دستاندرکاران را بپرسند و اینگونه میشود که نهادی که وظیفهاش ایجاد امکانات رفاهی برای شهروندان است، در امور فرهنگی و نمایشگاه دخالت میکند و تصمیم میگیرد. لاهیجی در پایان سخنانش با تاکید بر اهمیت جایگاه مناسب برای ناشران، بیان کرد: اگر محدودیتهای همیشگی را برای کتابهای این انتشارات فراهم نکنند و نخواهند مسائل زنان را حذف کنند، پس از سالها تلاش میکنیم حضور موثری در نمایشگاه کتاب تهران داشته باشیم. باید منتظر ماند تا پس از تحویل شهر آفتاب از آن دیدن کنیم و شرایط را بسنجیم.
بعید است به نمایشگاهی شدن برسیم
از سوی دیگر مسعود کوثری، مدیر عامل انتشارات علمی فرهنگی اعتقاد دارد که با وجود دشواریهایی که انتقال نمایشگاه به شهر آفتاب دارد، نکته مثبتی نیز دیده میشود و آن، اختصاص مکان مستقلی برای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است که سالها دنبالش بودهاند. او به «ابتکار» گفت: با این حال ناشناخته بودن محل شهر آفتاب و کامل نبودن آن مشکلاتی ایجاد میکند که پایین آمدن فروش هم بخشی از آن است. از سوی دیگر مساله حمل و نقل اشکال بزرگی برای این مکان بهشمار میآید. این مکان برای افرادی که از دیگر استانها به نمایشگاه میآیند شاید تفاوت چندانی نداشته باشد اما برای ساکنان تهران که باید مسافت بسیاری را طی کنند، مطمئنا تاثیرگذار است. همچنین مشکلاتی را برای مترو نیز ایجاد میکند. به هر حال ریسک و تصمیمی بوده که وزارت ارشاد و شهرداری گرفتهاند و تنها باید منتظر ماند و دید چه اتفاقی میافتد.
این استاد دانشگاه تهران درباره اینکه آیا این تغییر مکان به افزایش وجهه نمایشگاهی، نمایشگاه کتاب تهران منجر میشود یا خیر، گفت: نظرم این است که سال اول مشکلات زیادی خواهیم داشت و میزان فروش به ویژه در حوزه کودک و نوجوان، کاهش محسوسی دارد. اما بعید میدانم به شکل گرفتن وجه نمایشگاهی کمک کند، چرا که مردم وقت ندارند برای بازدید کتاب به جایی و برای خرید به جای دیگری بروند. در دیگر کشورها نیز این نمایشگاهها برای افراد متخصص آن حوزه و فروش حق مولف است تا نگاه کردن به کتاب و بستنی خوردن.
متاسفانه ناشران بسیاری ترجیح دادند مصاحبه نکنند و اعلام کردند که صحبتهایشان راه به جایی نمیبرد و هر گونه اظهار نظر تا زمانی که شهر آفتاب تحویل ارشاد نشده، ناشران نتوانستهاند از آن دیدن کنند و وضعیت جانمایی غرفهها نیز مشخص نیست، بیفایده است. از سوی دیگر تماس با مسئولان اتحادیه ناشران بینتیجه بود و پاسخگوی تماس خبرنگار ابتکار نبودند که در صورت علاقهمندی به پاسخدهی، منتظر تماس آنها خواهیم بود.
منبع: روزنامه ابتکار
۱۸ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۶:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]