محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831089888
رضا شاه سوار چه موجی شد و به قدرت رسید؟
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
رضا شاه سوار چه موجی شد و به قدرت رسید؟ وبلاگ > جعفریان، رسول - بهانه این نوشته کتابی است از علی دشتی که آن را در جریان جنگ جهانی اول ترجمه و در سال 1302ش به سردار سپه تقدیم کرده است.
برآمدن رضاشاه از دل جنبش مشروطه خواهی، یعنی درست 14 سال پس از انقلاب مشروطه (فاصله سالهای 1286 _ 1299ش) پدیده غریبی است، اما امری است که اتفاق افتاده، و وی تا 21 سال بعد یعنی سال 1320 بر تخت شاهی ایران تکیه زده است.
همیشه گفته اند که رضاشاه بیسواد بوده است. محتملا مقصود تحصیلات کلاسیک بوده و الا چنان که باز اشاره شده، نوشتن و خواندن می دانسته، و بسا به دلیل بودن میان قزاق های روس، اندکی روسی هم بلد بوده است.
اما برای همه این سوال هست که اگر او در جایگاه بالایی از لحاظ فرهنگی نبوده، چه کسی پشت صحنه این تغییرات گسترده بوده و رضاشاه عملا در کجای کار قرار داشته است؟ آیا اینها افکار شخص وی بوده یا آن که کسانی بوده اند که او را هدایت می کردند؟
شاید تصور شود که انگلیسی ها کار طراحی این نقشه ها را دنبال کرده اند. در این باره همیشه حدسهایی را زده می شده و در ذهن مردم ایران هم نقش انگلیس همیشه پشت سر همه توطئه ها و اقدامات سیاسی خاص بوده است. حتی در همین روزگار ما، شخصی که در قم خیلی سیاس بود، و با زیرکی حق این و آن را می خورد، به نام فلان انگلیسی نامیده می شد! تنها دلیل چسباندن این لقب به خاطر رفتارهای زیرکانه او برای فریب دیگران بود. با این حال، سیاست های استعماری انگلیس در ایران در طرح های کلان همیشه فعال بوده اما این که تصور شود پشت سر هر حادثه ای حضور دارد، نیاز به شواهد بیشتری دارد.
مسلما باید دو نکته رو توجه داشت. نخست بستر داخلی ایجاد شده در جریان انقلاب مشروطه و پس از آن بود، بستری که بیشتر افراد موثر و فرهیخته آن را قبول داشتند، فارغ از این درست باشد یا خیر، و آن این که ما عقب افتاده ایم و باید برای این کار چاره ای بیندیشیم. این عقب ماندگی، در مقایسه با اروپا تعریف می شد. بنابرین ودرست همین جا، بند دوم این اصل این بود که ما باید از فرنگی تقلید کنیم تا بتوانیم این عقب ماندگی را جبران کنیم. بخش عمده تفکر در چند دهه پیش از مشروطه و بعد از آن، بر محور این نکته بود. هر کسی راه حلی می داد و اغلب سعی می شد برای راه حلها، وجهی تاریخی در نظر گرفته شود. متدینین، سیاسیون، روشنفکران و طبقات دیگر حتی نظامیان برای این مسأله راه حل داشتند.
در چنین فضایی، شماری روشنفکر از میان طبقات مختلف و حتی روحانیون پدید آمدند که منادی تغییرات بودند. تغییراتی که بتواند این عقب ماندگی را جبران کند. همان عقب ماندگی که هزاران برگ رساله و مقاله در باره آن در کتابچه ها پیش و در عصر مشروطه و روزنامه های آن دوره نوشته شده بود.
این افراد با حمایت طبقه متوسط، توانستند صدای خود را به دیگران برسانند. عده ای همه سنت گرا بودند به تدریج با دیدن تغییرات عقب نشینی کردند. دلیلش هم این بود که وقتی راه حلی نداشتند، و زمانی که می دیدند همه چیز برخلاف میل آنها پیش می رود، ناچار باید منزوی می شدند. برخی از این افراد، می خواستند دین خود را حفظ کنند، و گاهی هم عملا در سازوکار جدید، بلااستفاده مانده بودند. تجدد که آمده بود و بخش عمده نیروهای مذهبی را کنار زد، چنان که مشروطه سیاسی سبب شد که عده زیادی از سیاستمداران قدیمی قاجاری خانه نشین شوند، همانها که در ابتدای کودتای سید ضیاء بسیاری شان به زندان هم افتادند و این یعنی این که باید از صحنه کنار بروید.
در این مدت، نیروهای تازه ای رشد کردند. اینها کسانی بودند که برنامه ای برای تغییر به سمت تجدد داشتند. رضاشاه این زیرکی را داشت که موج جدید را حس کند. همین کافی بود که او بتواند به آرزوی خود که گرفتن قدرت و سلطنت بود برسد. این موج، بسیار عمیق بود. موجی بود که نیاز تازه ای را برای جامعه می طلبید. در این شرایط، اگر قدرتمندی که در ضمن باهوش هم هست، بتواند درک کند، به راحتی می تواند سوار آن شود و رضاشاه سوار شد و تاخت و تا شهریور 1320 رفت.
بنابرین بسیار طبیعی و آرام، بین سردار سپه و شماری از روشنفکران ارتباط و اتصال برقرار شد. البته مرحله نخست، نظامیان بودند که سوار موج دیگری بودند. آن موج، ناامنی و طلب و درخواست برای ایجاد امنیت بود. در یک مقطع، نظامیان این کار را با استبداد تمام انجام دادند و به خواسته های خود رسیدند. این بار نوبت بخش دوم یعنی روشنفکران تجددگرا بود که سوار موج بعدی بودند.
در واقع امنیت و پیشرفت دو نکته اصلی بود که اولی بدست نظامیان به فرماندهی سردار سپه و دومی به دست روشنفکران زیر سایه قدرت رضاشاه به انجام رسید. همه اینها وقتی ممکن بود که آن بستر فراهم باشد.
یکی از این روشنفکران روزنامه نگار که به تدریج برآمد، علی دشتی بود. در باره وی فراوان گفته و نوشته شده است. علی دشتی درس طلبگی خوانده بود، اما به سرعت روی به تجدد آورده و یادگیری فرهنگ جدید، از منادیان اصلاح طلبی از طریق روزنامه نگاری شد. در واقع، او از معدود افراد سیاستمداری است که سوار بر روزنامه به قدرت می رسند، چنان که برخی از راه نظامی گری، یا تجارت، یا دانشگاه به این مقامات دست می یابند. وی عربی را زمان طلبگی در عراق فرا گرفته بود و کتابی را که ذیلا معرفی خواهیم کرد از عربی به فارسی درآورد.
کتاب «تفوّق انگلوساکسون مربوط به چیست» نوشته ادمون دمولن و ترجمه علی دشتی در سال 1302 ش منتشر می شود. این کتاب به دلایل برتری انگلیسی ها در تمدن جدید بر سایر دول اروپایی پرداخته و جنبه های مختلف آن را در مقایسه با فرانسوی ها و آلمانی ها مورد بررسی قرارداده است.
علی دشتی در مقدمه نوشته است: «کتاب تفوق انگلوساکسون بهترین کتابی است برای مطالعه ملل شرق و مخصوصا ایران، زیرا سر ارتقا و جهانگیری یک ملت بزرگی که سزاوار است سرمشق زندگانی تمام ملل دنیا شود در آن مندرج است».
وی ادامه می دهد: «در این یک مساله شبهه نیست که انگلوساکسون از تمام ملل اروپ از لحاظ سیاست و تجارت و عمران و سیادت بر دنیا مقدم است. یک ملت متمدن بزرگی مثل فرانسه که تاریخ عظمت و بزرگواری او قبل از انگلستان شروع می شود بالطبیعه نمی تواند این تقدم مدهش انگلستان را با نظر بی اعتنایی نگاه کند».
وی پس از توضیحاتی ادامه می دهد: «نویسنده این کتاب معتقد است که برای رقابت و خدمت با انگلیس، تنها اظهار خشم و غضب کردن کافی نیست، باید فکر کرد و علل ارتقاء و تقدم آنها را پیدا کرد و به تمام وسائلی که آنها را بر دنیا سیادت داده است مجهز شد. در حقیقت این کتاب به منزله یک دستوری است که از طرف یک نفر متتبع اجتماعی به ملت فرانسه تقدیم شده است».
علی دشتی می نویسد این کتاب را در سال 1333 ق در جریان جنگ جهانی ترجمه کرده است «زمانی که احساسات ما و تمام ایرانی ها بر ضد سیاست انگلیس و روس بود» اما به دلیل محتوای آن، تحت تاثیر این شرایط قرار نگرفته و آن را ترجمه کرده است. چرا که به نظر وی « کتابی است اساسی که آن مللی که بیشتر از انگلستان زحمت دیده و نسبت به آن بیشتر متغیر هستند، بیشتر لازم است آن را بخوانند».
وی این کتاب را در سال 1302 ش به سردار سپه تقدیم کرده است. دلیل آن واضح است، او آمال و آرزوهای خود را بر اساس این کتاب تعریف می کرد و بر آن بود تا از قدرت سردار سپه که از همان زمان روشن بود که ماندنی است نه رفتنی، برای تغییر و رفتن به این سمت استفاده کند. کتاب در بیش از چهار صد صفحه، از زبان یک فرانسوی، تلاش کرده است زندگی خصوصی و عمومی این سه ملت را بحث کرده و دلایل برتری انگلیسی ها را بر آنان به خصوص فرانسوی ها روشن کند، اما فی الواقع این کتاب عملا تاریخ تجدد، تغییرات، اصول تربیتی جدید، اقتصاد و تجارت و عمران و تمامی مباحثی است که می بایست در تغییرات جدید مورد تقلید قرار می گرفت.
بدین ترتیب همین کتاب، به راحتی می تواند شرایطی را که ما در آغاز دوره جدید ایران داشتیم نشان دهد. بدون شک در این دوره، انگلیسی ها، همچنان به دنبال مطامع خود بودند، و یقینا صلاح مملکت ما را نمی خواستند، اما به دلیل موقعیتی که داشتند، برای روشنفکران ما یک الگوی تمام عیار به حساب می آمدند و برنامه روشنفکران ایرانی زیر چتر قدرت رضاشاهی، بسیار روشن بود. دقیقا همین اصولی که در این کتاب شرح داده شده است.
سه شنبه 17 فروردین 1395 - 18:14:47
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
محمد قاسم خان والى (در گذشتۀ 1288 قمرى) پسر دوستعلى خان معیرالممالک، پدر آن دو از آن رجال عصر ناصرى و وزیر مخت
از نوروز سال 1300 تا آخر سال 1308 قمرى به استثناى یک سال در آن میان دو برادر فرهیخته و دل آگاه على خان متولد 1262 و محمد خان متولد 1260 از خاندان معیرالممالک در خوى حکومت داشتند و آخرین حکمرانان شایستۀ خوى بودند محمد قاسم خان والى در گذشتۀ 1288 قمرى پسر دوستعلى خان معیراموتورسوار اسپانیایی به مقام قهرمانی رسید
به گزارش خبرگزاری تسنیم مارک مارکز موتورسوار اسپانیایی تیم هوندا زودتر از بقیه به خط پایان مرحله دوم فصل جاری بخش موتوجی پی رقابت های موتورسواری قهرمانی جهان رسید و قهرمان شد در این رقابت که در کشور آرژانتین انجام شد مارکز بالاتر از والنتینو روسی موتورسواری ایتالیایی تیم یامتجلیل از پیشکسوت باشگاه شاهین بوشهر عبدالرضا ملاح زاده
تجلیل ازعبدالرضا ملاح زاده بازیکن قدیمی تیم های ملی نوجوانان و جوانان و امید در یک دیدار دوستانه شاهین شهرداری بوشهر و گسار در استادیوم 15000 نفری بوشهری توسط بزرگان و موسس و باشگاه شاهینبه گزارش خبرگزاری " دی اسپورت " باشگاه فرهنگی ورزشی شاهین وشهرداری بوشهر در جهت فرهشاهدان بصیر با علم «مقابله با نفوذ» به استان فارس رسیدند
حضور ۹۴ شهید در استان فارس سخنان سیاسی مسئولان دانشگاه و فعالیت سیاسی دانشگاه ها و دانشجویان در ایام انتخابات از اهم اخبار دانشگاه های استان فارس در شش ماهه دوم سال تحصیلی سال ۹۴ است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از شیراز نزدیک شدن به انتخابات در نیمه دوم سال تحصیلی ۹۴ فضایمرد میلیارددلاری ایرانی به نیویورک منتقل شد/پرونده رضا ضراب به کجا خواهد رسید؟
مرد میلیارددلاری ایرانی به نیویورک منتقل شد پرونده رضا ضراب به کجا خواهد رسید رضا ضراب که به دلیل اخلال در نظام اقتصادی ترکیه خبر ساز بود به نیویورک منتقل می شود تا محاکمه شود آفتاب رضا ضراب به عنوان مرکز فساد های ترکیه شناخته شده است به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین تاجر طلای ایمحمدرضا تاجیک: برخی افراد لیست امید به بلوغ لازم سیاسی نرسیده و در آینده مشی اصلاح طلبی ندارند
محمدرضا تاجیک گفت گفتمان اصلاح طلبی باید در پَس و پُشت بعضی از نیازها نماند و آنها را وارد ساحت خود کند و پاسخی برای آنها بیابد در این صورت می تواند چترگونه و سقف گونه عمل کند در غیر اینصورت خیلی از آحاد مردم آن را پاسخی به تقاضاهای خود نمی یابند پایگاه خبری تحلیلی انتخاب Entتروریسم عامل تقویت بحران های اروپایی/ ترور به مرکز قدرت اروپا رسیده است
یک هفته نامه آلمانی با اشاره به حملات تروریستی اخیر بروکسل تروریسم را عامل تقویت بحران های اروپایی و تسریع روند فروپاشی این اتحادیه دانست به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم هفته نامه اشپیگل در مطلبی با عنوان چگونه ترور بحران های اروپا را تقویت می کند به مسئله تشدید خطر تکشف محموله 10 میلیاردی گوشی های خارجی قاچاق در اصفهان سردار عبدالرضا آقاخانی در گفت و گو با پایگاه خبری پلیس ا
گروه استان ها – اصفهان – فرمانده انتظامی استان از کشف محموله انواع گوشی ها و تبلت های خارجی قاچاق به ارزش 10 میلیارد ریال خبر داد سردار عبدالرضا آقاخانی در گفت و گو با پایگاه خبری پلیس اظهار داشت در ادامه طرح های ویژه مبارزه با قاچاقچیان کالا ماموران فرماندهی انتظامی شهرستان شآبتنی در سواحل باهاما؛ آلبوم دیده نشده از محمدرضاشاه پس از فرار
آبتنی در سواحل باهاما آلبوم دیده نشده از محمدرضاشاه پس از فرار چند رسانهای > عکس - مجمع الجزایر باهاما در دریای کارائیب واقع در قاره آمریکای شمالی یکی از مقاصد محمدرضاشاه پهلوی پس از فرار از ایران بود که ۷۰ روز میزبان آخرین شاه ایران بود محمدرضا پهلوی در جزیرهکناره گیری شاه عربستان از قدرت!!!
پایگاه خبری صعده پرس یمن امروز شنبه به نقل از یک موسسه تحقیقاتی آمریکایی نوشت ملک سلمان شاه عربستان قصد دارد در اقدامی غیرمنتظره به نفع فرزند 30 ساله اش محمد بن سلمان از حکومت کناره گیری کند شاه عربستان از قدرت کناره گیری میکندموسسه تحقیقاتی آمریکایی ویژه امور کشوره-
گوناگون
پربازدیدترینها