تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 20 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):کسی که نماز را از وقتش تأخیر بیندازد، (فردای قیامت) به شفاعت من نخواهدرسید.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827924800




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

معرفي مسجد حضرت علي (ع) شهر نوش‌آباد كاشان


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: معرفي مسجد حضرت علي (ع) شهر نوش‌آباد كاشان
گروه خبرنگاران افتخاري / سيد جعفر فاطمي نوش آبادي: اين مسجد كه متعلق به دوره مغول و مربوط به 700 سال پيش است يكي از 25 اثر ثبت شده اين شهر در فهرست آثار ملي ايران است. اين مسجد كه در محله توي ده شهر نوش‌آباد، در كنار درخت كهنسالي واقع شده، مشتمل است بر شبستان، ايوان، رواق، محراب دوره مغول و مأذنه بسيار زيبا.
محراب

به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) در نو‌ش‌آباد، گرداگرد اين محراب با گچبري مشتمل بر آيات قرآني و اسماء‌الله و با خط ثلث بسيار زيبايي تزئين شده است.

داخل محراب نيز مزين به حروف قرآني با حرف خط كوفي ظريفي است كه طرح بته جقه زيبايي را در برگرفته است.

بر بالاي محراب نيز كلمه شهادتين با خط ديواني گچبري شده است. افزون بر اين جاي جاي محراب و نيز در لابه‌لاي كتيبه‌ها طرح‌هاي اسليمي بسيار ظريفي ديدگان هر صاحب ذوق را مي‌نوازد و جان و دلش را سرشار از تحسين مي‌كند.

محراب ديگري شبيه اين محراب در مسجد ميان ده قمصر كاشان وجود دارد كه شباهت‌هاي فراوان اين دو محققان را برآن داشته است تا هر دو را متعلق به يك دوره بدانند.

جز اينكه محراب مسجد ميان ده قمصر تقريباً سالم و دست نخورده باقي مانده است و حال آنكه قسمت‌هاي پايين محراب مسجد علي (ع) آسيب ديده است.

مؤلف «تاريخ كاشان و نطنز» ضمن توصيف محراب مسجد قمصر آن را شبيه به محراب مسجد علي (ع) مي‌داند.

وي در اثر ديگر خود مي‌نويسد: «مهم‌ترين اثر عهد سلجوقي محراب گچبري مسجد محله ميان ده قمصر است كه پس از آن‌ همه سوانح ناهنجار گذشته هنوز هم مشاهده آن همه ذوق و سليقه، دقت، مهارت و هنرمندي كه در ساختن آن به كار برده شد، هنردوستان را به تعظيم و تجليل صنعت‌گران وادار مي‌‌كند.

مسلم است كه اين محراب گچبري و پركار بيش از شروع ساختن محراب‌هاي كاشي كاري و قديمي كاشان معمول بوده است.»

قسمت فوقاني

در قسمت فوقاني اين شبستان مسجد ديگري بنا شده است كه با توجه به اينكه بر ستون‌ها و ديواره قسمت قديمي‌تر مسجد متكي است و اتكايي به قسمت الحاقي دوره‌هاي بعد ندارد.

مي‌توان احتمال داد كه همزمان با احداث مسجد اوليه بنا شده است. اين طبقه شامل يك ايوان و سه دهليز در طرفين است و در ساخت آن هيچ در و پنجره‌اي به كار نرفته فقدان اين دو عنصر در معماري طبقه فوقاني مسلم مي‌دارد كه اين مسجد مكمل مسجد زيرين و مخصوص فصل گرماست تا نمازگزاران در اين فصل دور از آزار گرماي خشك و خشن كوير مشغول عبادت و راز و نياز با معبود شوند.

شكل بناي اين طبقه و هم ارتفاع بلندتر آن نسبت به خانه‌ها و اماكن مجاور، آن را در معرض نسيم ملايم قرار داده و خاصيت خنك كننده آن را مضاعف مي‌كند.

كتيبه وقف نامه

همچنين در ضلع غربي اين طبقه كتيبه سنتي زيبايي به اضلاع 45 × 35 سانتيمتر قرار دارد كه احتمالاً از محل اصلي خود جابجا شده و اين كتيبه به وقف محرابي در اين مسجد اشاره دارد.

گرداگرد اين كتيبه به خط ثلث و زبان عربي است به صلوات و چهارده معصوم (ع) آراسته شده در قسمت مياني اين سنگ به نام مسجد و واقف محراب، خواجه كمال‌الدين بن خواجه فخرالدين كاشي، اشاره شده است و در قسمت پايين كتيبه تاريخ 1003 (في سنة الف و ثلاث) به چشم مي‌خورد.

توجه به تاريخ و مندرجات وقف نامه اين احتمال را كه وقف نامه موردنظر به محراب گچبري دوره سلجوقي اشاره دارد نفي مي‌كند و بايد گفت كه محراب مذكور در وقف‌نامه از بين رفته و اثري از آن نيست.

مأذنه

در ضلع شمال‌شرقي اين طبقه راه پله‌اي است كه ما را به بام و مأذنه مسجد كه در نوع خود بي‌نظير است هدايت مي‌كند.

اين مأذنه 5/5 متر ارتفاع و 6/1 متر قطر دارد. كف آن با فاصله يك متر از سطح بام قرار دارد. اين بناي شش ضلعي منظمي است كه سه ضلع آن امتداد پيدا كرده و ستون‌هاي گنبد را تشكيل مي‌دهد. اين مأذنه داراي يك گنبد مدور داخلي و يك گنبد مخروطي خارجي است.

بناي اين مأذنه آجريست كه آجرنماي آن بسيار منظم و دقيق است و در قسمت بالا و گنبد همراه با آجر لعاب‌دار فيروزه‌اي در اشكال مربع و مستطيل نمايانگر طرح‌هاي معقلي زيبايي است كه روح و لطافت اين بنا را دو چندان كرده است.

ضمناً ارتفاع اين مسجد از سطح زمين تا گنبد مأذنه 5/13 متر مي‌باشد. ظاهراً مأذنه‌اي به شكل و ظرافت اين مأذنه در بناي مسجد امام حسين (ع) بر طبقه سوم آن كه عمارت بسيار زيبا و مصفايي بوده به كار رفته بوده است.

اما متأسفانه مسجد فوق‌الذكر حدود 20 سال پيش به كلي تخريب و مسجد تازه‌اي به جاي آن احداث شد. با توجه به نظر استادان و كارشناسان نمونه‌اي مانند اين مأذنه در نقاط ديگر ايران شناسايي نشده و بناي آن منحصر به فرد است.

يادآور مي‌شود، نويسنده كتاب راهنماي آثار تاريخي كاشان مي‌نويسد: « اين مسجد داراي منبر منبت‌كاري شده بسيار حائز اهميت، به جا مانده از قرن هفتم است» ولي در حال حاضر هيچ اثري از اين منبر نفيس و ارزشمند نيست.

شهر نوش‌آباد در استان اصفهان و 9 كيلومتر شمال كاشان و سه كيلومتري غرب آران و بيدگل قرار دارد.
 جمعه 24 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 719]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن