واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
«تکرار» مهربانیهای «متفاوت» در آسمان «آبی» اوتیسم
شناسهٔ خبر: 3588140 - شنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۸
استانها > قزوین
قزوین- آبی، رنگ اوتیسم و بیماری آنانی است که گرچه ارتباط سختی با دنیای خارج دارند اما جور دیگری مهربانند و چون رفتار تکراری را دوست دارند، این مهربانی را در دلهای آسمانیشان تکرار می کنند. خبرگزاری مهر، گروه استانها- میترا بهرامی: چهاردهم فروردینماه روز جهانی اوتیسم است؛ روز آنانی است که بسیار بیآزارند و متفاوت. مهربانند، رفتار تکراری را دوست دارند؛ اما ارتباط با دنیای خارج برایشان سخت است. برخیشان بسیار باهوش و حتی نابغه اند و گرچه اجتماعی بودن را دوست دارند؛ اما چون تعامل اجتماعی را نمیدانند، دیگران طردشان میکنند. رنگ اوتیسم آبی است و هر ساله در چنین روزی کمپینهای مختلفی در حمایت از مبتلایان اتیسم در دنیا به راه میافتد تا حمایت از مهربانانی که تکرار را دوست دارند، بارها و بارها تکرار شود. اوتیسم چیست؟ متین نصری، کارشناس و مسئول مرکز اتیسم قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر اختلال اوتیسم را نوعی اختلال در رشد عنوان میکند که مربوط به رفتارها و روابط اجتماعی است و اختلال در برقراری ارتباط، هسته اصلی اختلال اوتیسم محسوب میشود. نصری با بیان اینکه در مواردی، خودآزاری و پرخاش نیز در برخی از مبتلایان به چشم میخورد، عنوان میکند: این افراد به طور معمول رفتار تکراری مانند پرش یا دست زدن را دوست دارند، به دیگران پاسخهای غیر معمول میدهند، به اشیا تعلق خاطر دارند و در برابر تغییرات ایستادگی نشان میدهند؛ ضمن اینکه برخی از مبتلایان به اوتیسم در زمینه حواس پنجگانه نیز حساسیتهای غیرمعمول دارند. وی با بیان اینکه در دنیا از بین هر ۶۰ تا ۷۰ تولد زنده، یک نفر به اوتیسم مبتلاست، میافزاید: این اختلال با رفتارهای غیرطبیعی ارتباطی و کلامی بروز میکند؛ اما دلیل اصلی بروز این اختلال همچنان ناشناخته است.
این کارشناس بااشاره به تأثیر اضطراب و زندگیهای ماشینی امروزی بر افزایش تعداد مبتلایان به اوتیسم بیان میکند: بر اساس مطالعات انجام شده، احتمال تولد نوزادان مبتلا به اوتیسم در مادران چاق یا دیابتی بیش از زنان سالم است. نصری با بیان اینکه اختلال اوتیسم در پسران به نسبت دختران بیشتر رخ میدهد، میگوید: نشانههای اختلال رشدی اوتیسم تا قبل از سن سه سالگی خود را نشان میدهد و روند طبیعی رشد مغز را در زمینه روابط اجتماعی متأثر میکند. وی در خصوص برخی اعتقادات مبنی بر اینکه کودکان مبتلا به اوتیسم در خانوادههای متمول بیشتر متولد میشوند، ادامه میدهد: شرایط اقتصادی، شیوه زیستی و میزان تحصیلات خانواده و پدر و مادر در ایجاد اختلال اوتیسم در فرزندان تأثیری ندارد. این کارشناس انجام گفتار درمانی و کاردرمانی، ویزیت مستمر به وسیله متخصصان مغز و اعصاب و روانپزشکی اطفال، بررسی وضعیت حسی و حرکتی از سوی کاردرمان، خواندن کتاب قصه، نقاشی و نیز موسیقیدرمانی را از جمله نیازهای مبتلایان به اوتیسم عنوان میکند. نصری با تأکید بر اهمیت ورزش کردن در کودکان مبتلا به اوتیسم میگوید: انجام حرکات ورزشی منظم برای کاهش اضطراب، کاهش وزن، افزایش نشاط و سلامت روحی و روانی و کاهش میزان خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در این قشر مفید است که البته محل ورزش آنان باید ویژگیهای خاص خود مانند دسترسی خانواده، بسته بودن فضا به منظور جلوگیری از گم شدن فرد و نیز عاری بودن از وجود عوامل خطرساز را دارا باشد. وی همچنین بازیهایی نظیر قایمموشک، شوت کردن توپ برای یکدیگر، عموزنجیرباف، آسیاببچرخ و نیز چرخیدن و نشستن با موسیقی را برای کودکان مبتلا به اوتیسم مؤثر میداند. خدماترسانی به مبتلایان اتیسم در مرکز تخصصی ویژه معاون توانبخشی ادارهکل بهزیستی قزوین در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: در حال حاضر یک مرکز ویژه اوتیسم در استان وجود دارد که با مجوز و نظارت بهزیستی فعالیت میکند و به وسیله بخش خصوصی اداره میشود.
علیرضا وارثی با اشاره به پرداخت یارانه و حمایت مالی به این مرکز برای ادامه فعالیت آن، میافزاید: ظرفیت این مرکز ۵۰ نفر است اما در حال حاضر ۱۸ تا ۲۰ نفر در آن حضور دارند که این تعداد در سه ماه نخست تأسیس مرکز پنج نفر بود. وی خاطرنشان میکند: یکی از چالشهای موجود در زمینه اوتیسم، همردیف دانستن این اختلال با انواع عقبماندگیهاست؛ حال آنکه این موضوع صحیح نیست؛ زیرا اتیسم، یک اختلال رشد محسوب میشود و میتواند در افراد باهوش یا طبیعی هم وجود داشته باشد. معاون توانبخشی ادارهکل بهزیستی قزوین تصریح میکند: همکاری و همیاری دستگاههایی نظیر ادارهکل ورزش و جوانان، شهرداریها و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در آموزش و رشد اجتماعی کودکان مبتلا به اوتیسم نقش و اهمیت قابل توجهی دارد. وارثی اضافه میکند: شناخت کافی در خصوص این اختلال، فراهم کردن برنامههای تفریحی و آموزشی برای خانوادهها، برگزاری همایشهای متعدد در استان یا بین استانهای همجوار در خصوص شناخت اختلال اتیسم و نیز حمایتهای مالی و اجتماعی بیشتر از این کودکان و خانوادههای آنان ضروری است. وی عنوان میکند: در برنامههای ورزشی برای کودکان مبتلا به اوتیسم در مرکز یاد شده، هدف اصلی درگیر کردن خانوادهها در فرآیند درمان و افزایش روحیه خانواده بوده است که خانوادهها از آن رضایت داشتهاند. تحصیل ۴۰ دانشآموز مبتلا به اوتیسم در قزوین رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار مهر از تحصیل ۴۰ دانشآموز مبتلا به اختلال اوتیسم در این استان خبر میدهد. سید معرفتالله احمدی با اشاره به افزایش قابل توجه تعداد دانشآموزان مبتلا به اختلال اوتیسم در استان به دلایل نامشخص، میگوید: استان قزوین سال تحصیلی گذشته فقط ۲۳ دانشآموز مبتلا به اوتیسم داشت که پیش از آغاز سال تحصیلی جاری تعداد ۱۷ دانشآموز جدید مبتلا به اوتیسم نیز شناسایی شدند.
وی می گوید: اوتیسم تنها حوزهای است که آموزش و پرورش استثنایی استان در آن کمبود فضای فیزیکی دارد و با توجه به افزایش قابل توجه تعداد دانش آموزان مبتلا به طیف اوتیسم در استان قزوین، راهاندازی مرکز تخصصی ویژه دانشآموزان اوتیسم در این استان ضرورتی دوچندان دارد از این رو پیگیری می شود. رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی استان قزوین تصریح میکند: خیرین همواره کمک آموزش و پرورش استثنایی بوده اند و آن را مورد حمایت خود قرار دادهاند که امید است از این پس نیز در رفع نیازهای این بخش حمایت خود را دریغ نکنند. مرکز ویژه اوتیسم از نیازهای اصلی آموزش استثنایی قزوین است مدیر مرکز استثنایی میثاق نیز راهاندازی مرکز ویژه اوتیسم را از نیازهای اصلی آموزش و پرورش استثنایی در استان میداند و در گفتوگو با خبرنگار مهر بیان میکند: مرکز میثاق آموزش دانشآموزان مبتلا را نیز همچون دانشآموزان کمتوان ذهنی و چندمعلولیتی و البته در یک ساختمان جداگانه در دوره اول مقطع ابتدایی بر عهده دارد؛ اما راهاندازی مرکز ویژه اوتیسم با کمک خیرین برای آموزش آنان ضروری است. مظفری میگوید: از آنجا که تعداد این دانشآموزان رو به افزایش است، باید یک مرکز ویژه و جداگانه برای این طیف راهاندازی شود که در آن امکاناتی نظیر اتاق تاریک و آبدرمانی گنجانده شده باشد تا بتوان خدمات آموزشی تخصصی را به آنان ارائه کرد. وی همچنین با اشاره به سختی کار معلمان استثنایی بر لزوم حمایت بیشتر از این قشر تأکید میکند و خواستار رسیدگی بهتر به آنان میشود. بیماران اوتیسم نیازمند توجه و مهربانی مضاعف شکی نیست که باید به مبتلایان اوتیسم پیش از هر چیز به واسطه ارزش انسانی آنان و پس از آن به عنوان کسانی که مهربانند و میتوانند یک زندگی خوب و عادی داشته باشند، توجه کرد. این توجه، بیش از هر چیز نیازمند شناخت است و پس از آن، ایجاد زیرساختها و امکاناتی برای آموزش و پرورش مبتلایان به اتیسم و در کنار همه اینها، حمایت از خانوادهها و پدران و مادرانی که توان خود را صرف نگهداری و درمان آنان میکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]