واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: تخصیص وام خودرو تفکر باطلی از سوی مسئولان ذی ربط بوده است به طوری که این مسئولان گمان میکردند که تخصیص وام علاوه بر رونق صنعت خودروسازی باعث رونق سایر صنایع وابسته میشود، اما از ابتدا مشخص و شفاف بود که این طرح فقط انبارخودروسازان را خالی از اتومبیل میکند.
به گزارش تراز ،صنعت خودرو سازی ایران مدت هاست که باعث شده گلایههای مردم از بیکیفیتی و گرانی خودروهای تولید داخل بلند شود. هر بار هم بهانهای برای این گرانی در جیب خودروسازانی که مورد حمایت دولت هستند، وجود داشته است. از تحریمها و بالارفتن هزینههای تولید تا گرانی ارز و اضافه کردن استاندارهایی مانند ترمزای بیاس به خودروها. با این حال اما دو خودروساز انحصاری کشور، هرگز نتوانستهاند رضایت کیفی مشتریهای خود را جلب کنند و همواره بیکیفیتی خودروهای ایرانی و نبود رقابت در بازار خودروی ایران مطرح بوده و هست.
در سال ۹۴ نیز با توجه به رکود اقتصادی در بازارهای مختلف ایران، بازار خودرو نیز به کمای رکود فرور رفت و هر چند ترفند دولت و خودروسازان و پرداخت وام ۲۵ میلیونی برای مدت کوتاهی موفقیت آمیز نشان داد اما در نهایت حتی با نزدیک شدن نوروز هم بازار خودروی کشور داغ نشد. جمشید پژویان رئیس سابق شورای رقابت اما در این خصوص معتقد است، تخصیص وام خودرو تفکر باطلی از سوی مسئولان ذی ربط بوده است به طوری که این مسئولان گمان میکردند که تخصیص وام علاوه بر رونق صنعت خودروسازی باعث رونق سایر صنایع وابسته میشود، اما از ابتدا مشخص و شفاف بود که این طرح فقط انبارخودروسازان را خالی از اتومبیل میکند و رکود بعد از مدتی دوباره باز میگردد.
آقای پژویان، بازار خودرو درسال گذشته با چه چالشهایی روبه رو بوده است؟
مهمترین چالش صنعت خودروسازی کشور در سالی که گذشت رکود شدید است. به طور کلی زمانی صنعت خودروسازی کشور از رکود خارج میشود که خودروسازان خارجی اقدام به سرمایه گذاری مستقیم در ایران کنند نه اینکه مانند سنوات گذشته خودروسازان ایرانی فقط با خودروسازان خارجی برای فروش خودروهای از رده خارج شده آن کشورها در بازار داخلی قرارداد ببندد.
طی سنوات گذشته خودروسازان خارجی طی قراردادی با خودروسازان داخلی اقدام به فروش خودروهای از رده خارج شده خود در بازار ایران میکردند، اما اگر سرمایه گذاری مستقیم با خودروسازان خارجی صورت گیرد بدیهی است که تکنولوژی ساخت آن خودروها وارد کشور میشود و صنعت خودروسازی ایران رونق میگیرد.
همچنین برای رونق صنعت خودروسازی کشور شاهد این موضوع باشیم که خودروسازان داخلی خود درحال تحقیق و مطالعه برای ایجاد یک خط تولید قوی باشند تا بدین منظور تکنیک را بهبود و کیفیت خودروهای تولید داخل را بالا ببرند، در غیر این صورت این بستگی پیدا میکند به اینکه مردم چقدر دسترسی پیدا میکنند به خودروهای خارجی و چقدر هم از روی ناچاری خودروی داخلی را تقاضا کنند.
هم اکنون خودروهایی درکشور با هزینه بالا تولید میشوند که کیفیت آنها بسیار پایین است، بنابراین با توجه به شرایط فعلی این صنعت بعید است که رونق قابل توجهی در صنعت خودروسازی کشور ایجاد شود.
آیا تخصیص وامهای ۲۵ میلیون تومانی خودرو باعث خروج این صنعت از رکود شد؟
تخصیص وام خودرو تفکر باطلی از سوی مسئولان ذی ربط بوده است به طوری که این مسئولان گمان میکردند که تخصیص وام علاوه بر رونق صنعت خودروسازی باعث رونق سایر صنایع وابسته میشود، اما از ابتدا مشخص و شفاف بود که این طرح فقط انبارخودروسازان را خالی از اتومبیل میکند بنابراین تخصیص وام ۲۵ میلیون تومانی خودرو هیچ نقشی در ایجاد رونق نه تنها در صنایع دیگر حتی در صنعت خودرو هم نخواهد داشت.
چرا تخصیص وام ۲۵ میلیون تومانی خودرو مورد استقبال مردم قرار گرفت؟
مردمی که آرزوی خرید خودرو داشتند بدون توجه به چگونگی پرداخت اقساط دچار توهم شدند و فکر میکردند با دریافت ۲۵ میلیون تومان و پرداخت ۴ تا ۵ میلیون تومان میتوانند خودرو خریداری کنند اما بعد از مدت زمانی بسیاری از افراد پشیمان شدند حتی عدهای خواهان پس دادن این خودروها بودند که خودروسازان پس دادن خودروها را قبول نکردند. در واقع خودروسازان مردم را فریب دادند.
نتیجهای که وام ۲۵ میلیون تومانی خودرو به بار آورد این بود که فقط انبار خودروسازان خالی شد. به طوری که درحال حاضر عدهای از مردم بدهکار هستند و بخش عمدهای از منابع مالی بانکها کاهش پیدا کرده و هیچ رونقی در صنعت خودروسازی ایجاد نشده است.
قرار داد ایران خودرو و پژو را چگونه ارزیابی میکنید؟
باید نوع قرار داد ایران خودرو و پژو مشخص و شفاف شود به طوری مشخص شود آیا این قرارداد براین اساس است که شرکت خودروسازی پژو خواهان فروش خودروهایی که به روز و با تکنولوژی بالا نیستند و بازار خوبی در خود اروپا ندارند در بازار داخلی ایران است یاخیر؟ بیتردید این نوع قرار دادها، همانند قراردادهای قبلی باعث رونق صنعت خودروسازی کشور نمیشود، یا اینکه شرکت خودروسازی پژو خواهان شراکت با شرکت ایران خودرو برای سرمایه گذاری مستقیم است که خط تولید و پلتفرمهای جدیدی را برای تولید و عرضه خودروهای با کیفیت در ایران راه اندازی کند که این دو موضوع متفاوت از یکدیگر است.
به طورکلی از محتوای این قرارداد اطلاعی ندارم، اما به دلیل محرمانه بودن قرارداد ایران خودرو و پژو به طورحتم قرار داد ایران خودرو و پژو همانند سنوات گذشته یعنی فقط فروش محصولات پژو در ایران است.
سال ۹۵ را برای بازار خودرو چطور پیش بینی میکنید؟
اگر رویه قراردادها مانند قبل باشد. اتفاق خاصی رخ نمیدهد. شاید تنها ورود خودروهای جدید کمی هیجان کاذب در بازار ایجاد کند و بعد از آن دوباره رکود خواهد بود.
منبع: فردا
زمانبندی انتشار: 11 فروردين 1395 - 11:40
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]