واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: چال نخجیر زیباترین غار آهکی و گردشگری در شهرستان دلیجان غار چالنخجیر غاری واقع در شهرستان دلیجان در استان مرکزی است. این غار در میان راه دلیجان به نراق و در منطقهای به نام چالنخجیر، و در دامنه کوه تخت واقع شده است.
۱۳۹۵ سه شنبه ۱۰ فروردين ساعت 13:04
غار در سال ۱۳۶۸ در به صورت اتفاقی و در اثر انفجار برای جستجوی آب توسط سازمان آب دلیجان کشف شد.
قدمت این غار حدود ۷۰ میلیون سال تخمین زده میشود و جزء غارهای آهکی و زنده دنیا محسوب میشود. غار چالنخجیر از جمله غارهای طبقاتی است و از سه طبقه تشکیل شده است.
علت شکلگیری غار، حرکت گسل معکوسی بوده است که در منطقه کارستی واران وجود داشته و از نظر زمینشناسی دوره تشکیل آن باالیگوسن پایانی میرسد. حدود ۹۵٪ از دیوارههای غار پوشیده از رسوبات آهکی و مابقی سنگی است.
تاکنون ۱٫۳۰۰ متر از غار برای بازدید عموم کفسازی، ایمنسازی و نورپردازی شده است. گفته شده است که در انتهای غار دریاچهای هست که امکان قایقرانی در آن وجود دارد، اما به طور کلی شناسایی نشده است.
منحصر به فرد بودن نهشتهها، دسترسی آسان به غار، خودترمیمی به دلیل زنده بودن و تهویه مناسب هوای درون غار از ویژگیهای خاص غار میباشد. این غار در سال ۱۳۸۴ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
نام غار از منطقهای به نام چالنخجیر گرفته شده است. چالنخجیر منطقهای گود است و در گذشته شکارچیان، شکار خود را از نقاط دیگر به این منطقه رم میدادند تا آسانتر بتوانند آنها را شکار کنند.
از نظر لغوی چالنخجیر به معنای پایینتر از شکارگاه است، زیرا چال در زبان راجی زبان مردم شهرستان دلیجان به معنای پایین و نخجیر به معنای شکارگاه معنی میشود.
در گذشته مردم از این غار با نام غار «هوهو» نیز یاد میکردند.
تا سال ۱۳۶۷ در منطقه چالنخجیر مردمانی که برای جمعآوری گیاهان دارویی و شکار به منطقه میرفتند، از شکاف موجود در دیواره غار صدایی هولناک همراه با ریزش آب میشنیدند و از ترس کمتر به منطقه نزدیک میشدند.
بر روی کوهی که غار در داخل آن قرار دارد، آثاری از غاری قدیمی مشاهده شده است که از سقف و دیوارههای آن چیزی باقی نمانده است.
غار چالنخجیر در اواخر سال ۱۳۶۷ بر اثر انفجاری در نزدیکی دهانه آن توسط سازمان آب دلیجان کشف شد.
برای نخستین بار در سال ۱۳۶۷ غارنوردی به نام کامران سلیمانی تا عمق ۵۰۰ متری غار پیش رفت، اما به علت تمام شدن نخ ردزنی مجبور به بازگشت شد. یک سال بعد در سال ۱۳۶۸ تیمی ۳ نفره از غارنوردان جهت کشف بیشتر وارد غار میشوند.
در درون غار بر اثر رسوبات آهکی، چکنده و چکیده و اشکال گلکلمی و بلورین پدید آمده است و با پیشروی بیشتر به داخل غار میزان پراکندگی اشکال بیشتر میشود. همچنین در برخی جاها رسوبات به شکل سوزنی و کشیده مشاهده میشود که جنس آنها از گچ میباشد.
سقف غار بسیار بلند بوده و میانگین ارتفاع آن به ۸ متر میرسد. پهنای غار از ورودی تا عمق یک کیلومتری، متغیر است.
غار دارای دو مسیر است، تا ۶۰۰ متر اول غار مسیر مشترک و در امتداد جنوب به شمال میباشد و بعد از آن به دو مسیر تقسیم میشود. یکی از مسیرها به طرف شمال شرق و دیگری به شمال غرب امتداد مییابد. طول کل هر کدام از مسیرها حدود ۱،۳۰۰ متر بوده و در تمام مسیر غار افقی است.
چالنخجیر، غاری سه طبقه بهشمار میآید که دو طبقه از آن با ایجاد مسیرها و پلههایی که گاهی تعداد آنها به ۴۷ پله میرسد، برای بازدید گردشگران آماده شده است. به دلیل آنکه هیچ نوری به داخل غار نفوذ پیدا نمیکند، موجود زندهای وجود ندارد.
داخل غار در گذشته آب وجود داشته است و خط تراز آب بر روی دیوارههای غار قابل مشاهده است، اما امروزه این آب وجود ندارد که علت آن میتواند مربوط به تغییرات شرایط آب و هوایی منطقه در طول دوران زمین شناسی باشد.
در کف غار دریاچهای وجود دارد که تا ۴۰۰ متر مربع از مساحت آن کشف شده است. به نظر میآید که وسعت این دریاچه بسیار بیشتر از ۴۰۰ متر مربع باشد. عمق دریاچه ۷۰ متر است.
بهره برداری و بازدید نزدیک از دریاچه به دلیل تغییرات دائمی سطح آب این دریاچه هنوز امکانپذیر نشده است.
در کف غار جریان همیشگی آب وجود ندارد، ولی در اکثر جاهای غار حوضچههای آب کوچک به چشم میخورد که در طول فصلهای سال میزان آب آنها متغیر است.
تالارهای متعدد و حوضچههای آب، راهروهای طولانی و مسیرهای مشکل در بعضی از نقاط، چکنده و چکیدههای بلوری و بسیار متنوع و حتی منحصر به فرد از خصوصیات آن است.
حدود ۹۵٪ از بدنه غار را رسوبات آهکی پوشانده و ۵٪ باقیمانده سنگی میباشد. غار از تالارهای مختلفی تشکیل شده است که بزرگترین آنها ۱۲۰×۴۰×۳۰ متر وسعت دارد. از تالارهای غار میتوان به سفره عروس، دریاچه، برزخ، باغوحش، چهلچراغ، چهلستون و تالار زیباییها اشاره کرد.
سنگهای تزئینی با اشکال متنوع مانند عقاب، لاک پشت، گوزن، انسان، کبوتر و تندیسهای غول پیکر بلورین ایجاد شدهاست که بیشتر آنان از جنس آهک است.. تالارهای «عروس»، «گل کلمی»، «آبشارگلی»، «فرسنگ» و هیولا از جمله بخشهای دیدنی این غار نادر و عجیب است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]