محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827628534
سال برجامی در تاریخ ایران
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
سال برجامی در تاریخ ایران
پژمان رحیمیان- سرپرست تیم کارشناسی سازمان انرژی اتمی ایران در ویژه نامه روزنامه ایران نوشت: در مذاکرات هستهای رهبر معظم انقلاب (مدّظله العالی) طی نامه 9 مادهای خود، کف خواست ایران را انجام موضوع به دفعات تعیین فرمودند.
خبرآنلاین: پژمان رحیمیان- سرپرست تیم کارشناسی سازمان انرژی اتمی ایران در ویژه نامه روزنامه ایران نوشت: در مذاکرات هستهای رهبر معظم انقلاب (مدّظله العالی) طی نامه 9 مادهای خود، کف خواست ایران را انجام موضوع به دفعات تعیین فرمودند.
در تاریخ پر حادثه ایران، برخی از سالها با حوادث ویژهای، خود را از دیگر سالهای سپری شده متمایز کردهاند. از این منظر سال 1394 با دستیابی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 به توافق بر سر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در تاریخ معاصر به عنوان یک نقطه عطف برجسته دیده خواهد شد.
طلیعه سال 1394، با دور اول مذاکرات لوزان همراه بود. مذاکراتی که تنها 15 روز مانده به مهلت چهارماهه برای توافق سیاسی انجام میشد و با این حال تیم مذاکرهکننده ایران بیتفاوت نسبت به گذر زمان و تنها با تمرکز بر کیفیت نتیجه، مذاکرات را پیش میبرد. راه دشواری در حال طی شدن بود که درک واقعی دشواری آن تنها برای افرادی که به گزارشهای رسمی و غیررسمی جلسات دسترسی داشتهاند، امکانپذیر است. پیشتر در برخی حوزههای اصلی نظیر تعداد سانتریفیوژها توافقاتی صورت گرفته بود.
با این حال هنوز چند مسأله پیچیده و غیر قابل حل روی میز بود و تیم باید پس از فراغتی کوتاه و تنها چند روز بعد از تحویل سال 1394، مجدداً راهی لوزان میشد. سفری که میتوانست شاکله توافق را نمایان سازد.
بالاخره مذاکرات لوزان 2، با افت و خیزهای فراوان و 13 جلسه نفسگیر که آخرین آن از ساعت 15/21 شامگاه 12 فروردین (برابر با 1 آوریل 2015) تا ساعت 6 صبح 13 فروردین (برابر با 2 آوریل) بدون توقف ادامه داشت، به هدف تعیین شده دست یافت. از نزدیک لمس میشد که هر گونه خستگی، یأس و تمرکز نداشتن میتواند به شکست در مذاکرهای بینجامد که حالا در آخرین قدمهای خود تبدیل به جنگی تمام عیار شده بود.
با این حال با مقاومت در برابر همه آنچه میتوانست مذاکرهکنندگان را از تمرکز بر مذاکرات بازدارد، روز 13 فروردین (برابر با 2 آوریل) به یکی از روزهای مهم تقویم سال 1394 تبدیل شد. هر چند هنوز تا تحقق «برجام» فاصله زیادی بود زیرا متنی که از منظر طرفهای مذاکره جامع و مانع باشد، هنوز وجود نداشت و تازه کار کارشناسان و مدیران سیاسی آغاز شده بود.
در لوزان 2 توافق شد تا حاشیه اجلاس بازنگری NPT در نیویورک به عنوان فرصتی برای نخستین دور نگارش برجام استفاده شود. در این فاصله طرف مقابل سعی کرده بود مطالب مورد انتظار یا بهتر بگوییم، برجام ایدهآل خود را بویژه در حوزه هستهای حتی فراتر از لوزان تدوین کند. اما در نیویورک با مانع محکم تیم مذاکرهکننده کشورمان مواجه شد و تمامی آن متون به پارکینگ هدایت شدند و در عوض، متون منطقی تیم ایرانی مبنا قرار گرفت.
البته این اقدام چندان هم آسان نبود. اختلافها چنان بالا گرفت که منجر به جلسه یک روزه پر تنشی در ژنو بین وزیران امور خارجه ایران و امریکا شد. همان جلسه معروفی که حرارت تا جایی بالا رفت که وزیر امور خارجه امریکا در اثر یک حرکت غیرارادی ناشی از عصبانیت زیاد، موجب پرتاب ناخواسته در خودکار خود به سمت یکی از اعضای تیم ایران شد و البته بعد از جلسه چندین بار عذرخواهی کرد.
پس از چندین دور مذاکره چند روزه و کوتاه، تقویم مذاکرات، تیمهای کارشناسی هر دو طرف را برای یک دوره نسبتاً طولانی به وین فرا خواند؛ 28 روز مذاکره در سطوح کارشناسی و مدیران سیاسی یعنی تا روز 26 خرداد (برابر با 30 ژوئن). البته پیچیدگی مباحث سبب شد کار، 14 روز بیشتر از تقویم مذاکرات، به درازا بینجامد. 42 روز حضور تیم کارشناسی در وین در 18 روز پایانی با حضور وزیران امور خارجه و انرژی ایران و امریکا همراه شد که در نوع خود از نظر طولانی شدن مذاکرات و حضور وزیر امور خارجه امریکا در خارج از کشور رکوردی کم سابقه به شمار آمد. روی دیگر این مذاکرات طولانی نشان میداد که تیم مذاکرهکننده همانطور که بارها اعلام کرده بود تحت فشار زمان مذاکره نمیکند و 14 روز مذاکره در وقت اضافه، این ادعا را اثبات کرد.
حتی در این 42 روز هم طرف مقابل باوجود فشار فراوان، نتوانست موضوعاتی را که قبلاً در نیویورک، به پارکینگ هدایت شده بودند به متن برجام بازگرداند. بخش عمدهای از این 42 روز به صیقل دادن متن برجام تخصیص یافت. شاید برای بیشتر خوانندگان، ساعتها بحث و جدل بر سر قرار گرفتن محل یک علامت نشانهگذاری مانند یک ویرگول، غیر قابل تصور باشد. از دیگر دشواریهای کار در این مدت، تطبیق متن با توافقات و ویرایش قبلی بود. گاهی اوقات تعداد این ویرایشها به بیش از 2 یا حتی 3 ویرایش در 24 ساعت میرسید. نماینده اتحادیه اروپا، به عنوان هماهنگکننده مذاکرات، مسئول اعمال تغییرات در متن، حذف یا اضافه کردن براکتها و چاپ آخرین ویرایش با ذکر تاریخ و ساعت بود.
به دلیل وجود براکتهای زیاد، عبارتهای مورد نظر هر طرف در یک موضوع واحد و نیز کاغذهای جداگانه (که برخی از آنها بعدها تبدیل به پاراگرافهای 54 و 55 برجام شدند)، هر یک از ویرایشهای تحریم و هستهای، به بیش از 30 الی 40 صفحه میرسید. حتی اگر در یک جلسه، فقط یک صفحه از این 30 الی 40 صفحه مذاکره میشد، تیم کارشناسی هستهای و تحریم، باید تمام 30 الی 40 صفحه را با دقت بسیار بالا بررسی میکرد تا از بداخلاقی طرف مقابل جلوگیری کند.
این در حالی بود که به دفعات مشاهده شد که طرف مقابل با این تصور غلط که طرف ایرانی توجه کافی نخواهد داشت، آرزوهای خود را مجدداً در سایر بخشهای متن جای داده بود. اما در فاصله کمتر از 3 الی 4 ساعت و در هر ساعتی از شبانهروز، موارد تناقض ویرایش جدید با قبلی مشخص و تا این موارد اصلاح نمیشدند، جلسه بعدی شروع نمیشد.
در نهایت، روز 23 تیرماه (برابر با 14 جولای) در تقویم جلاله سال 1394 به یک روز تاریخی تبدیل شد و برجام در این روز به سرانجام رسید. ولی هنوز تا فرجام کار (روز اجرا) فاصله بسیار زیادی مانده بود. البته اتفاقی که چند روز بعد از این تاریخ در مقر دائمی سازمان ملل متحد در نیویورک به وقوع پیوست نیز ارزشی کمتر از روز سرانجام برجام نداشت. 29 تیرماه (برابر با 20 جولای) روز افتخار آمیزی بود که اعضای دائم و غیردائم شورای امنیت به عنوان شورایی که در سالهای گذشته 6 قطعنامه را ذیل فصل هفت منشور ملل متحد و بهصورت کاملاً ظالمانه علیه کشورمان به تصویب رسانده بود، همه این قطعنامهها را به اتفاق آرا، لغو کردند. با تصویب قطعنامهای جدید، دوران جدیدی برای کشور عزیزمان آغاز شد.
اما پس از بازگشت از سفر 42 روزه وین و در شرایطی که هنوز گرد سفر را از چهره نزدوده بودیم، مأموریت خطیر دیگری آغاز شد. طبق برجام، ایران سه گزینه برای کاهش میزان ذخایر اورانیوم غنی شده خود اختیار کرده بود. یک گزینه یعنی رقیق سازی، صرفاً به مثابه شیر اطمینان در توافق تعبیه شد تا در صورت در دسترس نبودن دو گزینه دیگر، فشار را از روی سیستم رفع نماید. گزینه دیگر، یعنی ساخت سوخت واجد استانداردهای بینالمللی در فاصله بین روز سرانجام تا روز فرجام یا همان اجرا، میسر نبود. گزینه دیگر، که بهترین گزینه نیز بود، ورود به بازار خرید و فروش محصولات اورانیوم بود. اتفاقی که حق مسلم و به رسمیت شناخته شده غنیسازی جمهوری اسلامی ایران را از یک مفهوم در حقوق بینالملل به یک حقیقت کارکردی تبدیل کرد.
سؤالات بسیاری توسط سازمان که مسئولیت این مذاکرات را به عهده داشت، باید پاسخ داده میشد. چه کسی حاضر به این خرید و فروش است؟ قیمت این مواد به چه طریق ارزشگذاری شود؟ زمان، مکان و نحوه این تبادل چگونه باید باشد؟ ریسکهای بسیار متعدد و خطراتی که حمل و نقل این کالا را تهدید میکند، چگونه باید مدیریت شوند؟ و دهها سؤال و ابهام دیگر که با توجه به خطوط قرمز ایران اهمیتی مضاعف مییافت.
در نهایت مذاکرات برای مبادله اورانیوم غنی شده در برابر کیک زرد با توجه به سطح و عمق روابط، با کشور روسیه که تاکنون شریک اول ایران در همکاریهای هستهای بوده است، از مرداد ماه آغاز شد. در ابتدا مذاکرات بسیار سخت و پیچیده بود. بدیع بودن موضوع و وقوع آن برای نخستین بار، پیچیدگی آن را دو چندان کرده بود. طرف روسی، تأکید داشت که ابتدا باید در داخل ایران نمونهگیری انجام شود تا پس از آزمون این نمونهها در روسیه، نسبت به ارزش مواد غنی شده ایران، اعلام نظر نمایند. اما بازه زمانی که برای این قرارداد و به دنبال آن برای خود تبادل مواد پیشنهاد میداد، به هیچ وجه با برنامه کشور برای تحقق روز اجرا (یعنی تا پایان دی ماه) تطابق نداشت و روز اجرا را تا بهار 1395 به تعویق میانداخت.
با وجود بنبستی که بر سر نمونهگیری، آزمون نمونهها و تعیین کیفیت به عنوان پیش شرط تعیین قیمت و تبادل اصلی وجود داشت، روی چند اصل اساسی توافق حاصل شده بود. مهمترین این اصول همزمانی تبادل به عنوان کف شرط ایران بود و دیگری دریافت اورانیوم طبیعی به شکل کیک زرد علاوه بر مقدار اورانیوم مصرف شده برای تولید مواد غنی شده ارسالی بود. به عبارت دیگر قرار شد ما به جای پول، در ازای حقالعمل تبدیل کیک زرد به UF6 و غنیسازی آن تا تولید این مقدار ماده غنی شده نیز کیک زرد تحویل بگیریم.
در همین اثنا، رهبر معظم انقلاب (مدّظله العالی) نیز طی نامه 9 مادهای خود، کف خواست ایران را انجام موضوع به دفعات تعیین فرمودند.
برای برون رفت از معضل زمان، با یادآوری نکاتی در خصوص حجم همکاریهای پیش رو بین دو کشور ایران و روسیه و توجه دادن طرف روسی به اهمیت این تبادل در آینده همکاریها، ورق کاملاً برگشت. بدین ترتیب که ابتدا ایران کیک زرد را به همراه میزان بیشتر از معادل (که مربوط به معادل هزینه فرآوری و غنیسازی مواد غنی شده بود) دریافت و پس از چند هفته، بر اساس گواهینامه کیفیت و کمیت ارائه شده از سوی شرکت ایرانی، مواد غنی شده به روسیه تحویل و سپس نمونهگیری و آزمون مواد در روسیه انجام شود. توافقی که فراتر از کف شروط تعیین شده برای تبادل بود.
همزمان متخصصان متبحر سازمان انرژی اتمی ایران در چند جبهه دیگر در حال انجام سایر اقدامها داوطلبانه کشور برای تحقق روز اجرا بودند. اقدامهایی که هر یک با هوشمندی و ظرافت خاص طراحی شده بود و خط به خط مطابق برنامه تدوین شده پیش میرفت. به اذعان تمام طرفهای مقابل، ایران در کمتر از نصف زمان پیشبینی شده، اقدامات خود را به انجام رساند و بالاخره روز موعود در تاریخ برجام، یعنی روز اجرا فرا رسید. به این ترتیب روز 26 دی ماه (برابر با 16 ژانویه سال 2016 میلادی) نیز خود را در تقویم جلاله سال 1394، به عنوان روز اجرا، از سایر روزهای این سال ویژه، متمایز کرد. روزی که قانون لغو تمامی تحریمهای مالی، اقتصادی و بانکی مرتبط با هستهای که چند ماه قبل به تصویب رسیده بود، به طور عملی اجرایی شد.
هنوز گرد و غبار سفر روز اجرا را از چهره نزدوده بودیم که باید برای فروش آب سنگین مازاد بر ذخیره 130 تن کشور اقدام میکردیم. این موضوع نیز مانند تبادل اورانیوم غنی شده در مقابل کیک زرد برای نخستین بار در تاریخ صنعت هستهای به وقوع میپیوست و البته چند دشواری بیشتر در بر داشت، زیرا برخلاف بازار خرید و فروش اورانیوم طبیعی و غنی شده، حجم بازار آب سنگین به نسبت محدود (حدود 200 تن در سال) و نیز تولیدکنندگان آن بسیار معدود بودند. این شرایط موجب شفافیت نبودن قیمت در بازار شده بود. از طرف دیگر، سهم بزرگی از این بازار در اختیار یک کشور دنیا است که خرید و فروش با آن کشور نیز مشکلات خاص خود را دارد. با این همه کیفیت خیرهکننده محصول تولیدی توسط فرزندان این مرز و بوم، هر بازاری را به خود جلب میکرد.
این همه اتفاق که برخی از آنها در تاریخ ملل و برخی در تاریخ کشور و صنعت هستهای کشور نادر و منحصر به فرد بودند، موجب شد تا سال 1394 از دیگر سالهای تاریخ انقلاب و ایران متمایز شود. کشوری که به دلیل استفاده از حق خود در غنیسازی اورانیوم و تولید آب سنگین و ساخت رآکتورهایی که از آب سنگین استفاده مینمایند، تحت شدیدترین و (به ظن طرف مقابل) فلجکنندهترین تحریمهای تاریخ 100 سال گذشته قرار گرفته بود، امروز علاوه بر ادامه این فعالیتها، به فروش یا تبادل این مواد با کشورهای مختلف و حتی کشورهایی میپرداخت که خود معمار برخی از این محدودیتهای بیاثر بودند.
پس از لطف باری تعالی و توجه ولی عصر(عج)، اتفاقات سال 1394 که بخش عمده جامعه آن را میمون و عده قلیلی آن را نامیمون میدانند، مرهون ایستادگی و مقاومت ملت، وجود خرد، تدبیر، استقلال و آزادی در تصمیمگیران، تصمیمسازان و متخصصان کشور و در نهایت مدال شجاعت، امانتداری، غیرت و تدینی است که رهبر فرزانه انقلاب بر سینه تک تک اعضای تیم مذاکرهکننده نصب کردند. در این میان، از خانواده اعضای تیم مذاکرهکننده که دو سال متوالی با صبر و تحمل دشواریهای فراوان، همگام و پشتیبان تک تک اعضای تیم مذاکرهکننده بودند و در تمام این افتخارات شریک و سهیم هستند، نیز نباید غافل شویم.
تاریخ انتشار: ۰۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]
صفحات پیشنهادی
کاروان اتحادیه اروپا در راه ایران/موگرینی: قصد دارم در تاریخ 28 فروردین سال جدید به ایران سفر کنم/ اجرای برجام
کاروان اتحادیه اروپا در راه ایران موگرینی قصد دارم در تاریخ 28 فروردین سال جدید به ایران سفر کنم اجرای برجام در مسیر درست مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اجرای برجام را در مسیر درست توصیف کرد و گفت در سفر 28 فروردین 95 به ایران هفت کمیسیونر اتحادیه اروپایی نیز مرا همراهی خوابه کسی که برای توافق کف نمیزند چه لقبی میدهید؟ به سال 94 تا پایان تاریخ افتخار میکنیم
رئیس جمهور در جمع ورزشکاران مطرح کرد به کسی که برای توافق کف نمیزند چه لقبی میدهید به سال 94 تا پایان تاریخ افتخار میکنیم روحانی ما در برابر قدرتهای جهانی پیروز شدیم و این یک افتخار بزرگ ملی سیاسی حقوقی اجتماعی و فنی برای تاریخ کشور خواهد بود ما از سال 94 تا پایان تاریحجم مبادلات ایران و ویتنام در 5 سال آینده به دو میلیارد دلار افزایش مییابد
حجم مبادلات ایران و ویتنام در 5 سال آینده به دو میلیارد دلار افزایش مییابد رئیسجمهور گفت حجم مبادلات ایران و ویتنام در 5 سال آینده به دو میلیارد دلار افزایش مییابد به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور در نشست خبری مشتپیش بینی مسئول ایرانی: سال آینده، سال شکست داعش
پیش بینی مسئول ایرانی سال آینده سال شکست داعش مدیرکل سیاسی و امور بین الملل وزارت امور خارجه با تحلیل اوضاع داخلی سوریه و پیشروی های ارتش این کشور علیه داعش ابراز امیدواری کرد سال آینده سال شکست این گروه تروریستی و بازگشت آرامش به سوریه باشد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبسفر هیاتهای اقتصادی ایران و انگلیس در سال آینده
دوشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۵ ۱۲ مراسم جشن نوروز شامگاه روز یکشنبه با حضور کاردار جمهوری اسلامی ایران در انگلیس پرسنل سفارت روسا و کارکنان نهادهای ایرانی و خانوادههای آنها در لندن برگزار شد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا محمدحسن حبیباللهزاده کاردار جمهوری اسلامی ایاعتبار وعده های سال آینده دولتمردان زیر علامت سوال!/ گران ترین دولت تاریخ اقتصاد ایران رکورد جدید زد
دیپلماسی انفعالی در حوزه امنیت با سرفصل کدخدا ضامن امنیت ایرانیان قطعا جواب نمی دهد کمااینکه عقب نشینی از بخش مهمی از حقوق هسته ای کشورمان امنیت پسابرجامی به همراه نیاورد و تنها به گستاخی بیشتر آمریکا برای دستیابی به عقب نشینی های بزرگ تر از جانب دیپلمات های ایرانی انجامیدکشف اثر تاریخی ۲هزار ساله ایران در ترکیه
مازندمجلس ماموران ترکیه ای آثار 2 هزار ساله ایرانی را کشف کردند به گزارش انتخاب به نقل از دویچه وله مأموران ژاندارمری ترکیه طی عملیاتی در استان بالیکسیر در شمال غرب این کشور ۱۰۷ قطعه اثر تاریخی و عتیقه را از دو قاچاقچی کشف کردند که از جمله شامل بشقابی برنزی با قدمت حداقل دوبرجام، سندی که سیاست های تحریم ایران در سال 94 را کنار زد
برجام سندی که سیاست های تحریم ایران در سال 94 را کنار زد عدم صدور قطعنامه و بی نتیجه ماندن جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره آزمایش موشکی ایران در هفته گذشته بار دیگر زوایای جامع و منافع ملی محور بودن برجام را آشکار و نشان داد این دستاورد ملی سیاست های تحریم علیه ایران درظریف در پیام نوروزی: بهترین ها را در سال جدید برای ایرانیان آرزومندم
ظریف در پیام نوروزی بهترین ها را در سال جدید برای ایرانیان آرزومندم پیام نوروزی وزیر امور خارجه کشورمان خطاب به ایرانیان خارج از کشور منتشر شد به گزارش نامه نیوز متن پیام محمد جواد ظریف به شرح زیر است بسم الله الرحمن الرحیمیا مقلب القلوب و الابصاریا مدبر الیل و النهاریا محول اسال 95، سال «امید و تلاش» است تا ایرانی شایسته این ملت بزرگ بسازیم
سال 95 سال امید و تلاش است تا ایرانی شایسته این ملت بزرگ بسازیم ملت ما با همدلی برجام را به فرجام مطلوب رساند زنجیرهای تحریم را پاره کرد و زمینه را برای فعالیت در زمینههای اقتصادی آماده نمود باید از پیشگاه خداوند بزرگ بخواهیم که سال ما را سال اخلاق سال شادی و نشاط و سال همر-
سیاسی
پربازدیدترینها