تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم(ص):دانايى سرآمد همه خوبى‏ها و نادانى سرآمد همه بدى‏هاست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849907193




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«توس»شهری به وسعت تاریخ/سفر به سیاه چال هارون با فرزند خلف فردوسی


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: سیری در جاذبه های تاریخی خراسان رضوی؛
«توس»شهری به وسعت تاریخ/سفر به سیاه چال هارون با فرزند خلف فردوسی

مسافران نوروزی در آرامگاه فردوسی


شناسهٔ خبر: 3577134 - چهارشنبه ۴ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۴
استانها > خراسان رضوی

مشهد- شهر «توس» در مجاورت مشهد مقدس وسعتی به اندازه تاریخ دارد و به دلیل آرام گرفتن شعرایی هم چون حکیم ابولقاسم فردوسی و شعرای معاصر از جمله اخوان ثالث همه ساله پذیرای خیل گردشگران است. خبرگزاری مهر- گروه استان ها: «توس» نام ولایتی است در شمال شرق ایران که از دو سو دو رشته کوه هزار مسجد از شمال و رشته کوه بینالود در جنوب آن را در بر گرفته است. قوچان در مغرب، کلات نادری در شمال ، نیشابور در جنوب و سرخس و زور آباد و جام در مشرق و شمال شرقی دشت توس قرار دارند. فاصله توس از مشهد حدود ۲۰ کیلومتر  است و در قرون اولیه اسلامی شامل چند شهر شامل «طابران» شهر مرکزی و «نوغان» و تروغبه(طرقبه) و «رادکان» سایر شهرهای این منطقه بودند. توس در تاریخ اسطوره ای ایران جایگاه ویژه ای دارد و برخی روایات اساطیری بنای آن را به «جمشید» نسبت داده اند و آن گاه که توس ساخته  جم ویران شد. «توس بن نوذر» به آبادی آن پرداخته و نام خویش را بر آن نهاده است. در دوران هخامنشی توس قلمرو ساتراپی پارت ها بوده است و داریوش اول هخامنشی پدر خویش «ویشتاسب» را حاکم ایالت خراسان کرده بود. با این همه تا زمان اشکانیان از واژه «توس» به عنوان سرزمین خبری نیست اما از زمان ورود اسکندر مقدونی به ایران از ناحیه به نام «سوزیا» یا «سوتیسا» یاد شده که برخی آن را با توس کنونی یکی دانسته اند. پس از ورود اسلام به ایران، شهر توس نخستین بار در قرن ۶ هجری به دست «غزها» ویران شد و پس از سپاهیان مغول در سال ۶۱۷ هجری قمری آن را با خاک یکسان کردند اما کمی بعد دوباره به آبادانی نهاد و برای آخرین بار «میرانشاه» پسر تیمور در سال ۷۹۱ ه. ق این ناحیه را لگد کوب سم ستوران خویش ساخت. آرامگاه فردوسی آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی حماسه سرای نامدار ایرانی در باغ زیبایی و در شمال شهر تاریخی توس، منتهی الیه بلوار پردیس واقع شده است. روستاهای توس و اسلامیه در اضلاع شرقی و غربی آرامگاه قرار گرفته اند. در مقدمه شاهنامه بایسنقری اولین بنا بر مزار فردوسی را به «ارسلان جاذب» که ممدوح فردوسی بوده نسبت داده شده، سپس به همت ملک الشعرای بهار و جمعی از فرهیختگان خراسان آرامگاهی بر فراز مزار وی ایجاد شد تا این که به یاری انجمن آثار ملی در روستای تجلیل از مفاخر ایرانی در سال ۱۳۰۵ مقرر شد بنایی جهت آرامگاه فردوسی ایجاد گردد. این بنا پس از پنج سال به همت استاد حسین لرزاده معمار و استاد طاهرزاده در سال ۱۲۱۲ به اتمام رسید. بنای مذکور به سبب عدم رعایت مسائل فنی و محاسبه مقاومت خاک و جذب رطوبت علی رغم تعمیرات مکرر نشست کرده با تلاش مهندس هوشنگ سیحون تخریب و پس از مقاوم سازی با همان شکل اولیه بازسازی شد. در سالهای بعد تندیس فردوسی اثر استاد صدیقی و نقش برجسته های سنگی ملهم از مضامین شاهنامه اثر فرزند استاد تهیه و در محوطه داخلی آرامگاه نصب گردید.  


موزه توس موزه توس در مجموعه فرهنگی باغ آرامگاه فردوسی قرار دارد. ساختمان این موزه در سال ۱۳۴۷ با هدف ایجاد چایخانه سنتی به همت مهندس هوشنگ سیحون طراحی و ساخته شده است. این ساختمان با استفاده از بتون و سنگ بنا شده و طرح سازه القا کننده روح حماسی شاهنامه است. این بنا در سال ۱۳۶۱ شمسی به موزه تغییر کاربری داد و در سال ۱۳۸۳ مرمت و بازپیرائی گردید. فضاهای قدیمی درون بنای موزه با عنایت به کاربری موزه ای دوباره به همت کارشناسان سازمان میراث فرهنگی طراحی گردید. این موزه با شمایل جدید در سال ۱۳۸۴ بازگشایی شد و آثاری مضامین ذیل در آن به نمایش درآمد. آثار سنگی دوران پیش از تاریخ مشکوفه از دشت توس و اطراف کشف رود، انواع شاهنامه نظیر شاهنامه چاپ فلورانس و شاهنامه ۷۳ کیلوگرمی اهدا شده از سوی موسسه امیرکبیر، آثار کشف شده از حفاری های باستان شناسی شهر توس همچون تنگ ها، پیه سوزها، عطردان ها و .... نسخه خطی منحصر به فرد، تابلوهای نقاشی با مضمون داستان های شاهنامه فردوسی و پرتره حکیم توس، مجموعه ای از تسلیحات گرم دوران قاجار، ساز و برگ رزم نظیر گرزهای گاو سر و شمشیرهای فولادی.  

هارونیه سالم ترین اثر تاریخی به جای مانده از شهر تاریخی تابران توس، هارونیه می باشد که در ضلع غربی بلوار پردیس و به فاصله حدود ۸۰۰ متری باغ آرامگاه فردوسی واقع شده است. با عنایت به شواهد تاریخی این مقبره یا خانقاه متلعق به اوایل قرن هشتم (دوره ایلخانی) بوده است. کاربری این بنا مشخص نیست و در سفرنامه ها از آن به عنوان مسجد توس، آرامگاه و خانقاه غزالی و فردوسی یاد شده است اما مشخصات معماری و تزئینات دوره ساخت بنا هیچ ارتباطی با دوره هارون الرشید عباسی ندارد و صرفاً به سبب علاقه عامه به عنوان زندان یا سیاه چال هارون یاد می کردند.      

مسجد و مدرسه برخی از مساجد هم محل بحث و درس بوده اند و هم محل نیایش که به آنها اصطلاح معماری مسجد مدرسه می گویند در سال ۱۳۷۹ طی کاوش های انجام شده در شهر تاریخی توس بقایای بنای آجری با ستون های مدور و چند نوع کف آجری در محوطه ای در مرکز شهر و جنوب بنای هارونیه کشف گردید. تحقیقات معماری نشان می دهد که این بنا احتمالاً در دوران سلاجقه (در اواخر قرن پنجم) بنا گردیده و احتمالاً بعدها به بخشی از مدارس (نظامیه ها) دوران سجلوقی که به سعی خواجه نظام الملک توسی وزیر مقتدر سلجوقی در سراسر ایران بنا گردیدند، تبدیل شده است. این بنا دارای شبستانی ستوندار، حیاط مرکزی و رواقی گرداگرد حیاط بوده است که بخشی هایی از آن آشکار شده است. این بنا پس از انجام طرح حفاظت و مرمت این مجموعه به صورت موزه روباز به معماری شهر تابران توس به معرض دید بازدیدکنندگان در آمده است.  

  مهدی اخوان ثالث مهدی اخوان ثالث متخلص به م. امید به سال ۱۳۰۷ در مشهد به دنیا آمد. وی شاعری را از سال ۱۳۲۳ با سرودن شعری در وصف یکتاپرستی آغاز کرد و به عضویت انجمن ادبی خراسان درآمد. اخوان از همان آغاز شیوه ی نیما یوشیج را در سرودن شعر پسندید و کوشید تا شعر کهن سبک خراسانی را با تمهیدات نیمایی پیوند زد و این سبک را به اعتلا رساند و در زمره بزرگ ترین شعرای نوپرداز ایرانی صاحب جایگاهی رفیع شد. از آثار ماندگار اخوان می توان از مجموعه اشعار ارغنوان (۱۳۳۰)، زمستان (۱۳۳۵)، آخر شاهنامه (۱۳۴۴)، از این اوستا (۱۳۴۴)، منظومه آشکار (۱۳۴۵)، عاشقانه و کبود (۱۳۴۸)، ترا ای کهن بوم و بر دوست دارم (۱۳۶۸)، در حیاط کوچک پاییز در زندان (۱۳۵۵)، و بهترین امید ( ۱۳۴۸) یاد کرد. وی سرانجام در ۴ شهریور ۱۳۶۹ در تهران در گذشت. پیکر او را بنا بر وصیت اش به توس حمل نموده و در جوار آرامگاه حکیم فردوسی به خاک سپردند. او فرزند خلف فردوسی نامدار بود و عاشقانه به وطن و زبان فارسی عشق می ورزید.  

فردوسی و شاهنامه بنابر روایات گوناگون حکیم ابوالقاسم به سال ۲۲۹ ه. ق در روستای «پاژ» واقع در دو فرسنگی شرق «تابران»در خانواده ای از طبقه دهقانان چشم به جهان گشود. وی در سن چهل سالگی به سرودن شاهنامه آغاز کرد. نظم این اثر حماسی سی سال به درازا کشید و مقارن با ضعف سلسله سامانی بود و در سال ۳۸۴ هجری خطه ی خراسان بدست غزنویان افتاد. فردوسی ۶۵ ساله که زمینه ارتباط وی با سلطان محمود غزنوی فراهم شد.  

  اما اوضاع سیاسی ایران سلطان ترک را از حمایت فرزانه ی ایرانی بی نیاز کرده بود. سرانجام فردوسی نیز به غضب سلطان گرفتار آمد و سالیان پایانی عمر ۸۰ ساله خود را در بینوایی و دل آزردگی به سرآورد تا این که سرانجام به سال ۴۱۱ هجری و بنا به قولی ۴۱۶ هجری در توس در گذشت و در همان مکان روی در نقاب خاک کشید. در سال ۳۷۰ هجری نظم شاهنامه به همت حکیم توس آغاز گردید و همانگونه که گفته شد سی سال از بهترین ایام زندگانی خود را بر سر آن گذاشت. شاهنامه با ۶۰هزار بیت به عنوان بزرگ ترین منظومه حماسی- اساطیری فارسی مشتمل بر تاریخ و سرگذشت تمدن قوم ایرانی از آغاز تا دوران زندگی شاعر است.  

 









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن