واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: عربستان به شدت از آمریکا عصبانی است!
روزنامه نگار سرشناس عرب با اشاره به روابط تیره بین آمریکا و عربستان سعودی و با اشاره به مقاله ترکی فیصل وزیر سابق اطلاعات عربستان در انتقاد شدید اللحن از آمریکا تاکید کرد ریاض به شدت از سیاست های آمریکاییها عصبانی است و واشنگتن نیز در قبال منطقه سیاست های خود را تغییر داده است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، «عبدالباری عطوان» در مقاله ای در روزنامه رأی الیوم که از لندن به روز می شود با اعلام این مطلب افزود «بحران شدیدی» بر روابط دیپلماتیک عربستان و آمریکا سایه افکنده که اتحاد تاریخی هشتاد ساله دو طرف را در معرض تهدید قرار داده است و این مسئله در مصاحبه باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با نشریه «آتلانتیک» هویدا بود.
شاهزاده ترکی الفیصل «وزیر امور خارجه در سایه» عربستان نیز در مقاله بی سابقه و با خشم و تندی و خارج از عرف سیاسی و دیپلماتیک و بر خلاف رویکردهای رسمی عربستان طی دهها سال گذشته به اوباما پاسخ داد. بنابراین، به سادگی می توان گفت که آمریکا و همچنین عربستان سعودی تغییر کرده اند و این سئوال مطرح است که چه کسی برنده و چه کسی بازنده است؟
اوباما در سفر ماه آینده خود به ریاض برای ترمیم این روابط تیره تلاش خواهد کرد؛ سفری که به گفته سخنگوی او اواخر ماه آینده برای حضور در نشست سران شورای همکاری خلیج [ فارس ] صورت خواهد گرفت اما بی گمان این مأموریت او مانند مأموریت قبلی اش که در پی شوکه شدن عربستان سعودی از مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا صورت گرفت آسان نخواهد بود و چه بسا برای رسیدن به موفقیت ناممکن خواهد بود زیرا اعتماد موجود بین دو طرف تقریبا از بین رفته و دیوار روابط دو کشور فروریخته است.
با تأمّل در بخش های اصلی مقاله ترکی الفیصل در می یابیم که علت خشم و عصبانیت عربستان سعودی از سخنان باراک اوباما این است که اوباما عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب سنی را مستقیما و به صراحت به ترویج طایفه گری و تلاش برای کشاندن پای آمریکا به جنگ های منطقهای و نیابتی متهم کرد. او در این خصوص، اقدام عربستان سعودی را در ترویج وهابیت در اندونزی از طریق مدارس و مساجد مثال زد که این بیش از هر چیزی سبب خشم مسئولان سعودی شده است. همچنین، رئیس جمهور آمریکا، ایران را به عنوان دشمن عربستان از این اتهام تبرئه کرد. از این رو، ترکی الفیصل در مقاله خود به این اتهام پاسخ داد و در بند اول خطاب به او نوشت «ما کسی نیستیم که برای رسیدن به مقصود بر پشت دیگران سوار شویم بلکه ما بودیم که تو را از اطلاعات خود آگاه کردیم که مانع از حملات تروریستی کشنده علیه آمریکا شد. ما بودیم که به برگزاری نشست هایی اقدام کردیم که به تشکیل ائتلافی منجر شد که با «فاحش» (دولت اسلامی)-گروه تکفیری صهیونیستی داعش- می جنگند. ما هستیم که در همه جبهه ها با ایده های افراطی می جنگیم که درصدد ربودن دینمان است. ما هستیم که تنها حامی مالی مرکز مبارزه با تروریسم در سازمان ملل متحد هستیم. ما هستیم که خریدار اوراق قرضه دولت آمریکا با سود اندک هستیم که سبب کمک به کشور شما می شود.»
عطوان در ادامه یادداشت خود افزود عصبانیت عربستان سعودی قابل درک و توجیه است اما تصور نمی کنیم که این عصبانیت سبب تغییر راهبرد خارجی جدید آمریکا شود؛ راهبردی که چارچوب آن را رئیس جمهور آمریکا مشخص نکرده بلکه نظام حاکم بر آمریکا تعیین کرده است که با تغییر رئیس جمهور عوض نمی شود و مشخص ترین نشانه آن نیز این است که به نفع آمریکا نیست به سیاست گذشته خود در حمایت کامل از عربستان سعودی و متحدانش در حوزه خلیج (فارس) ادامه دهد.
مقاله نویس رأی الیوم نوشت زمانی که اوباما در این مصاحبه می گوید که به تصمیمش در نفرستادن هواپیما برای بمباران سوریهی «بشار اسد» در سی ام آگوست سال دو هزار و سیزده به علت عبور از خطوط قرمز و به کارگیری سلاح شیمیایی علیه مخالفان افتخار می کند به معنای تأکید بر اجرایی کردن اولین گام این سیاست جدید است که وارد نشدن در جنگها برای تغییر رژیم های عربی است، مثل آنچه در لیبی و عراق روی داد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز بر این سیاست تأکید کرد و با ابراز انزجار از سئوال تحریک آمیز یکی از فعالان سوری در حاشیه نشستی درباره بازسازی سوریه در لندن به او گفت «از من می خواهید به خاطر شما وارد جنگ با روسها شوم.»
عطوان تصریح کرد آنچه ما می دانیم این است که متحدان آمریکا در خاورمیانه مانند ترکیه، عربستان و کشورهای دیگر حوزه خلیج [فارس] اطمینان داشتند دولت آمریکا در دخالت نظامی برای سرنگون کردن بشار اسد تردید نخواهد کرد اما نمی دانستند که متحد آمریکایی آنان محتاطتر شده و از دخالت های نظامی سابق خود در عراق، افغانستان و لیبی درس های خوبی گرفته است و حتی اوباما آشکارا درباره دخالت نظامی اش در لیبی ابراز پشیمانی کرد و نیکولا سارکوزی رئیس جمهور پیشین فرانسه و دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس به شدت انتقاد کرد و آنها را به ارزیابی نادرست و شکست متهم کرد.
اوباما، چه بسا به علت همین انتقاد است که در مسیر سفر به ریاض و برای دلجویی کردن از لندن و حمایت از موضع آن در همه پرسی که درباره عضویت انگلیس در اتحادیه اروپا که یک هفته پس از این سفر برگزار خواهد شد، به آنجا سفر خواهد کرد.
تحلیل ها و تفسیرها حاکی است عربستان سعودی بر این نظر است که [دوره] اوباما پایان یافته است و از این رو بر پیروزی متحدان جمهوری خواه خود در انتخابات ریاست جمهوری که نوامبر آینده برگزار خواهد شد دل خوش کرده است تا اتحاد با آمریکا را تقویت کند اما این دل خوش کردن بدون خطر نیست زیرا ما تصور نمی کنیم که دونالد ترامپ که بیشتر احتمال پیروزی اش در انتخابات وجود دارد و به صراحت با مسلمانان اظهار دشمنی می کند، در سیاست ها و مواضع خود متفاوت از اوباما باشد.
شاید برخی بر این نظر باشند که همان طور که ترکی الفیصل گفت عربستان بر روی پای خود ایستاده است و متکی بر کسی نیست و عملیات «طوفان قاطعیت» در یمن و رزمایش های «رعد شمال» که حدود بیست کشور به عنوان اولین گام عملی برای ایجاد ائتلافی اسلامی عربستان و به عنوان ناتوی اسلامی در آن شرکت کردند نیز بیانگر آن است اما با توجه به وضع کشورهای شرکت کننده در این ائتلاف اسلامی و بحران های امنیتی و اقتصادی که دارند، چنین به نظر نمی آید و این کشورها وضع خوبی ندارند. به عنوان مثال، ترکیه شاهد انفجارهایی در آنکاراست و مصر درگیر بحران اقتصادی شدید و عربستان نیز برای دومین سال است که درگیر جنگ یمن است.
به طور اجمالی باید گفت که آمریکا از متحدان عرب و جنگ های آنها خسته شده است و منافع خود را در مناطقی مانند آفریقا و جنوب شرقی آسیا که درگیری کمتری دارند جستجو می کند و البته شاید این چرخش در موضع آمریکا به نفع ملت های منطقه باشد تا به خود تکیه کنند و نظام های حاکمیتی خود را تغییر و توسعه دهند و نظام امنیتی، سیاسی و اقتصادی عربی جدیدی شکل دهند که مبتنی بر اولویت های ملی آنها باشد و توجه خود را به طرف دشمنان واقعی معطوف کنند.
پنج شنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]