واضح آرشیو وب فارسی:الف: 5 چالش جدی افغانستان در سال پیشرو
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۱۵
سازمان ملل درجه پایینی از توقعات را به عنوان شاخص موفقیت افغانستان در سال جاری میلادی در نظر گرفته است: بقا. نیکولاس هیسوم، نماینده ارشد سازمان ملل در کابل به شورای امنیت در نیویورک اعلام کرد که اقتصاد شکننده، شورشهای در حال تشدید و نخبگان سیاسی متمرد مهمترین چالشهای پیش روی اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان خواهد بود. فشار برای دریافت کمکهای خارجی کافی و دستیابی به صلح پایدار نیز از چالشهای دیگر افغانستان در سال جاری خواهد بود. به گزارش اقتصادنیوز، هیسوم اعلام کرد: «ممکن است برخی این معیارها را به دلیل پایین بودنشان مورد انتقاد قرار دهند. با این حال افغانستان باید بر هرکدام از این 5 مانع فائق آید تا از عواقب شدیدتر جلوگیری کند.» بلومبرگ در تحلیلی به این موانع اصلی پرداخته است: اقتصاد شکننده زمانی که در سال 2012، نیروهای آمریکایی خروج خود را از افغانستان برنامهریزی کردند، آنها فرض میکردند که با توجه به ثروتهای معدنی خواهند توانست رشد اقتصادی سالانه 8 درصدی و درآمد 1 هزار میلیارد دلاری را به ثبت رسانند. هیسوم در این خصوص میگوید: «در حال حاضر کاملا واضح است که هیچکدام از این دو رخ نداده است.» سرانه درآمد از سال 2012 سقوط کرده و صندوق بینالمللی پول پیشبینی میکند در سال جاری نیز سرانه درآمدی مردم افغانستان بازهم کم شود. کمبود شغل موجب تقویت بیثباتی داخلی شده و موجب شدت گرفتن بحران مهاجرت خواهد شد.
سازمان ملل توصیه کرد که اشرف غنی ارتباط بیشتری را با کشورهای جنوب آسیا داشته باشد، منطقهای که از سریع ترین رشد اقتصادی در جهان برخوردار است. شورشهای در حال تشدید در سال گذشته، خشونت 11 هزار شهروند افغانستانی را کشته و یا زخمی کرد که یک چهارم آنها را کودکان تشکیل میدادند، از سال 2009 تاکنون تعداد تلفات خشونت بیش از 60 هزار نفر بوده است. جنگ در برابر طالبان به پانزدهمین سال خود رسیده است و هزینهای 700 میلیارد دلاری و کشته شدن بیش از 2300 سرباز را برای آمریکاییها در بر داشته است.
جیمز کلاپر، رئیس اطلاعات ملی آمریکا ماه گذشته اعلام کرد که جنگ در سال 2016 به مراتب شدیدتر از سال 2015 خواهد بود. نخبگان متمرد دولت غنی برای بدتر کردن اقتصاد و نگرانیهای امنیتی مورد انتقاد شدیدی قرار گرفته است. دولت توسط نخبههای سیاسی متمرد مورد چالش قرار گرفته است، که موجب کاهش حس لازم برای اتحاد ملی شده است.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در مناقشات انتخاباتی سال 2014، با میانجیگری خود توانست، غنی را به عنوان رئیس جمهور و عبداللهعبدالله را به عنوان رئیس ارشد اجرایی معرفی کند. این توافق در ماه اکتبر منقضی شد در آن زمان عبدالله عبدالله اعتبار کمیسیون مستقل انتخابات را زیر سوال برد که باعث ایجاد بنبست طولانی در انتخابات افغانستان شد. کمک خارجی تامین مالی بینالمللی 69 درصد از هزینههای دولت افغانستان به حساب میآید. افزایش تعارضات بینالمللی موجب متنوع شدن منابع موجود میشود، بنابراین مقابله با فساد از سوی اشرف غنی بسیار مهم خواهد بود.
دیدهبان شفافیت افغانستان برآورد کرده که 1400 معدن در افغانستان به طور غیرقانونی فعالیت میکنند و این در حالی است که بر اساس گزارش دولت تنها 200 معدن قانونی و دارای مجوز در این کشور وجود دارد. بر اساس بررسی بنیاد آسیا در سال 2015، نزدیک به 90 درصد از مردم افغانستان بر این باورند که فساد در زندگی روزمره آنها نقش دارد، که بیشترین درصد در یک دهه اخیر بوده است. صلح پایدار هیسوم از تلاش های چین، آمریکا و پاکستان برای کمک به دولت طالبان به منظور غلبه بر طالبان و حرکت به سوی صلح استقبال کرده است. گروه شبه نظامی به هر حال درخواست صلح را رد کرده و خواهان ادامه نبرد هستند. آنها به دنبال خروج کامل نیروهای خارجی، آزادی زندانیان و حذف کامل طالبان از لیست سیاه سازمان ملل هستند. اغلب قانونگذاران در حال حاضر مخالف حرکت دولت برای صلح با طالبان هستند، مخالفان اقدام دولت در پایان سال 2015 به 40 درصد رسیدهاند این در حالی است که آنها در سال 2012 معادل 26 درصد بودهاند. هیسوم اعلام کرد: «افغانستان اگر درمقابله با این مسائل پیروز بیرون نیاید، با مشکلات و عواقب سیاسی و اقتصادی سختتری مواجه خواهد شد.»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]