واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
معبد آناهیتا بنای سنگی کم نظیر در کنگاور کهن استانها > کرمانشاه - ایرنا نوشت: معبد آناهیتا بنای بزرگ سنگی از جاذبه های تاریخی دیدنی زیبا و منحصر به فرد شهرستان کنگاور در استان کرمانشاه است که هر ساله بخصوص در ایام تعطیلات نوروز پذیرای تعداد زیادی از مسافران نوروزی است.
معبد آناهیتا که در زیر خاک مدفون بود، براساس کاوشهای باستان شناسی با کشف بخشی از دیوار شرقی آن در سال 47 کشف شد.
برخی از مورخین این بنا را معبدی برای الهه آناهیتا دانسته اند و آناهیتا به معنای پاک و دور از آلودگی در اعتقاد ایرانیان باستان الهه آب، فرشته نگهبان چشمه ها و باران و همچنین نماد باروی، عشق و دوستی بوده است.
سیف الله کامبخش فرد از کاوشگران عرصه بناهای تاریخی، آن را به سه دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی نسبت می دهد در حالی که مسعود آذرنوش از دیگر کاوشگران بناهای تاریخی، آناهیتا را کاخ ناتمامی از خسرو پرویز در اواخر دوره ساسانی می داند.
این بنا بر روی تپه ای با ارتفاع 32 متر و در ابعاد 209 متر در 224 متر ساخته شده است.
ارتفاع ستون های این بنا نسبت به قطر آنها سه به یک است و این باعث شده در میان تمام معابد دنیا بی نظیر و منحصر به فرد باشد که این معبد دومین بنای سنگی ایران پس از تخت جمشید است.
نقشه این بنا چهار ضلعی و هر ضلع آن به شکل صفه ای است که با لاشه سنگ و ملاط گچ ساخته شده است.
در قسمت جنوبی بنا، پلکان 2 طرفه ای به درازای 154 متر وجود دارد که هر 2 تا پنج پله، در یک بلوک سنگی ایجاد شده است.
هم اکنون تعداد سنگ پله ها در پلکان شرقی 26 پله و در پلکان غربی 21 پله است.
در بخش شمال شرقی بنا نیز 2 ردیف موازی سنگ های تراشیده به کار رفته که نشان از ورودی به عرض 2 متر در این بخش از بناست.
در مرکز بنا، صفه ای با جهت شرقی - غربی ساخته شده که 93 متر درازا و 30/9 متر پهنا و بین سه تا پنج متر ارتفاع دارد.
معدن سنگ چهل مران در 2 کیلومتری غرب این بنا قرار دارد و اکنون سنگ های نیمه تراش میان ستون و سنگ های نما در سطوح معدن از همان زمان باقی مانده است.
از آناهیتا یادواره هایی (شامل معابد و کتیبه ها) در همدان، شوش، کازرون و آذربایجان، کرمانشاه و کنگاور به جای مانده است که معبد آناهیتا در کنگاور مشهورترین معبد منسوب به آناهیتا در ایران است.
بدون شک معبد آناهیتا به لحاظ ارزش تاریخی از جمله برجسته ترین آثار و میراث های فرهنگی سرزمین ایران است.
همچنین ویژگی های منحصر به فرد این محوطه تاریخی توانسته در جذب گردشگر داخلی و خارجی و رونق اقتصادی منطقه هم بسیار تاثیر گذار باشد.
معبد آناهیتا به لحاظ به کارگیری ستونهای سنگی با قطر حدود 2 متر یکی از شگفت انگیز ترین معابد جهان است.
این اثر سال هاست در انتظار ثبت در فهرست جهانی یونسکو قرار دارد که یکی از موانع ثبت این اثر در فهرست جهانی یونسکو کامل نشدن پژوهش در مورد سابقه بنا و قطعی نشدن نظریه های مربوط به سابقه تاریخی آن است.
در بهار سال 95 برنامه هایی نیز در این مکان برگزار می شود تا مسافران ضمن بازدید از این مکان تاریخی از برنامه های مفرحی نیز بهره مند شوند.
کلید واژه ها: استان کرمانشاه -
پنجشنبه 27 اسفند 1394 - 11:38:04
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]