واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: لاریجانی در برزخ قیاس و استقرا
شرق در یادداشتی آورده است:
به گزارش نامهنیوز، علی لاریجانی در چند سال اخیر توانسته نقش متمایزسازی را در جناح اصولگرا ایفا کند. مواضعی که او در مجلس و بهخصوص درباره توافق هستهای اتخاذ کرد یا نقشی که در همراهی با دولت در رأی اعتماد به وزرا و کابینه پیشنهادی دولت یازدهم ایفا کرد، نشان از گرایش معتدلانه و تا حد زیادی واقعبینی او دارد. افرادی در جناح اصولگرا بهتدریج به سمتوسوی پذیرش شیوههای معتدلتر سوق پیدا کردهاند.
در جناح مقابل هم همین اتفاق رخ داده است. به همین دلیل میتوانیم به نزدیکتر شدن طیفی از معتدلان در میان جناحهای مختلف سیاسی امیدوار باشیم. طیفی از معتدلانی که با نگاه واقعبینانه و با توجه به تحولات نظام جهانی به مسائل ایران و نیز مناقشات کشورهای همسایه ایران و خطرات بالقوهای که کشور را تهدید میکند، مینگرند و از این رهگذر شرایطی را به وجود میآورند تا پذیرش رفتارهای مدنی در چارچوبهای قانون اساسی مورد تأکید بیشتری قرار بگیرد. به نظر میرسد برخی از مفروضات که در ذهن جناح اصولگرا تاکنون بوده است و وجود برخی از واقعیتهای جامعه ایران اولین تکانهها را در ایجاد تغییر در میان طیفی از اصولگرایان به وجود آورده است. شرایط بحرانی در ساحت اندیشه هنگامی تحقق مییابد که برخی از مفروضات قبلی اندیشمند یا کنشگر سیاسی در عمل با موانع و محدودتهایی مواجه شود که اندیشمند یا کنشگر سیاسی را وادار به تجدیدنظر در مفروضات اولیه خود خواهد کرد. تعدیل آرمانگرایی احساسگرایانه به آرمانگرایی واقعبینانه مسیری است که با ظهور موانع و بحرانها برای دستنیافتن به اندیشههای اولیه صورت تحقق به خود میگیرد. واقعیتهای جامعه ایران و تغییرات نسلی گسترده و ضرورت ارتباط و قرارگرفتن در شبکه ارتباطی جهانی ملزومات و سازوکارهای خاص خودش را طلب میکند. امروز همانطور که در عرصه علم و تکنولوژی و سایر جنبههای علمی ناگزیر از پذیرش گفتمان پذیرفته شده جهانی هستیم و باید ر همین چارچوبها و همان پارادایمهای علمی مسائل تکنولوژیک را دنبال کنیم، در مسائل سیاسی و اجتماعی نیز بهناچار باید از سازوکارها و گفتمان و زبانی استفاده کنیم که این در سطح جهانی و داخلی قابلیت ایجاد مفاهمه و برقراری گفتوگو با نسلهای جدید ایران و جامعه جهانی را داشته باشد.
اگرچه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به نقش مردم و حاکمیت آنها در اداره کلیه امور کشور و از طریق انتخابات تأکید شده است اما در عمل بخشی از جناح اصولگرا با نادیدهگرفتن بخش مردمی قانون اساسی، این قانون را به شیوهای تفسیر میکند که رأی مردم را صرفا به عنوان رأیی پشتوانهای، تزیینی و پسینی در نظر میگیرد. نقطه بحرانی جناح راست و بعدها جناح اصولگرا دقیقا در همینجاست؛ اینکه تا چه حدی به الزامات قانون اساسی و مقدمات شکلگیری حاکمیت رأی مردم پایبند هستیم، میتواند فصل ممیز جناحهای مختلف سیاسی در ایران باشد. بههمینترتیب در میان اصولگرایان نحوه پاسخ به میزانبودن رأی مردم میتواند باعث جدایی و انشعاب و تمایز بخشی از افراد در درون جناح اصولگرا باشد.
امثال علی لاریجانی بههمیندلیل آرامآرام به شیوههای منعطفتر و نسبیانگارانهتر در مسائل اجتماعی و روشهای استقرایی روی خواهند آورد. علی لاریجانی به دلیل شاکله فکری و مطالعاتی و تحصیلی خود نمیتواند از روشهای عقلگرایانه، دور باشد. حاکمیت بینش عقلی و بینش استقرایی و قابلیت نسبیاندیشی، زمینه را برای پذیرش الگوهای متکثر رفتاری در جامعه ایران و در سیاستمدارن ایران فراهم کرده است و علی لاریجانی را نیز باید در چنین چارچوبی از تغییر و تحول ارزیابی کرد. هرگونه تغییر در عالم اندیشه و رفتار سیاسی در ابتدا میتواند موقعیت فرد را در وضعیتی برزخی قرار دهد و وضعیت فعلی علی لاریجانی وضعیتی برزخی است. نه از جناح اصولگرایان کاملا بریده و نه در جبهه اصلاحطلبان وارد شده است. این وضعیت موقعیت سختی را برای فرد، فراهم خواهد کرد. باید توجه داشت هرگونه تغییر، هزینهبر و همراه با ضایعاتی برای فرد یا یک جناح سیاسی در کوتاهمدت خواهد بود و لاریجانی درصورتیکه مشی حقطلبانه و عدالتخواهانه خود را با اعتمادبهنفس بیشتر در ساحت سیاسی دنبال کند میتواند از موقعیت مرضیالطرفینی در آینده برخوردار شود.
همانطور که علی مطهری در ابتدا با موضعگیریهای تند دربرابر اصلاحطلبان راه سیاسی جدی خود را آغاز کرد اما بهتدریج با تعریف دقیق جایگاه خود توانست از وضعیت بینابینی و اثرگذاری در میان دو جناح معروف سیاسی در ایران برخوردار شود. شیوه علی لاریجانی میتواند در آینده وضعیت ممتازتری را در فضای سیاسی ایران برای ایشان به دنبال داشته باشد. برخوردهای امروز جناح تندرو اصولگرا را میتوان صورتی موقتی فرض کرد و این در حالی است که امروز لاریجانی از حفظنشدن چهرههای تندرو مجلس احساس رضایت و خوشبینی دارد. این رفتار رئیس مجلس نهم میتواند به تقویت وجهه اعتدالی در سیاست ایران منجر شود. تاریخ سیاسی دور و نزدیک جامعه ایران بهخوبی نشاندهنده این موضوع بوده است که تعادل سیاسی و موازنه قدرت در ایران چه به شکل ایلی و طوایفی و چه به صورت جناحبندیهای سیاسی مدرن، هنگامی که از وضعیت توازنی برخوردار بوده است، توسعه ایران در وضعیت امیدوارکنندهتری قرار داشته و حاکمیت یک ایل یا طایفه در دوران سنتی و حاکمیت یکدست یک جناح سیاسی در دوره مدرن به کارکرد منفی در توسعه ایران منجر شده است. بهاینترتیب ظهور چهرههای بینابینی معتدل مستقل که تنها ملاک خویش را اجرای قانون اساسی میدانند میتواند در ایجاد فرایندهای توافقساز در میان جناحهای سیاسی و ارتقای همکاری برای توسعه ایران منجر شود. لاریجانی میتواند با تأسیس یک حزب سیاسی به دستهبندی راهکارها و برنامههای خویش برای اداره کشور مبادرت کند و در غیراینصورت میتواند به عنوان یک شخصیت مستقل مهم در آینده ایران همچنان نقش سیاسی خود را حفظ کند.
منبع: روزنامه شرق
۲۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۶:۲۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]