واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: آیا خرید لپ تاپ های 4K کار درستی است؟
4K یک وضوح تصویری استاندارد در فیلمبرداری و کارت گرافیک ها است. تعداد پیکسلهای فرمت 4K چهار برابر فرمت فول اچدی است.
به طور حتم می دانید که دقت یا رزولوشن 4K چند سالی است که به سرعت در حال فراگیر شدن در تمامی لایه های دیجیتال است.از تلویزیون تا نمایشگرهای لپ تاپ،سخت افزارهایی هستند که این دقت در آنها ریشه دوانده و جایگزینی برای FHD بوده است.این مطلب بنا به درخواست برخی کاربران انجمن و وب سایت "سخت افزار" تهیه شده است.در این مطلب قصد داریم تا با یک بررسی ساده که بسیاری از بخش های هان از موارد تجربی الگو گرفته شده است،به این موضوع بپردازیم که آیا خرید یک لپ تاپ با نمایشگر 4K کار منطقی است یا خیر؟
4K یک وضوح تصویری استاندارد در فیلمبرداری و کارت گرافیک ها است. تعداد پیکسلهای فرمت 4K چهار برابر فرمت فول اچدی است. اما استاندارد UHD دقیقا سایز ۳۸۴۰×۲۱۶۰ است.در مقایسه با استاندارد قبلی QHD که 2560×1440 بود،4K دقیقا سایز و عمقی ۲ برابررا دارا است.وضوح این فرمت ۴۰۰۰ پیکسل در هر رزولوشن افقی است.البته چیدمان های متفاوتی برای پرداخت به 4K وجود دارد و علاوه بر آن در بسیاری از موارد دقت UHD را نیز 4K می خوانند.تلویزیون های موجود در بازار عموما دارای رزولوشن 3840×2160 هستند.مانیتورهای موجود در بازار نیز به نسبت نوع استاندارد و نسبت تصویر،دارای رزولوشن های متفاوتی هستند که 4K نیز درون آنها وجود دارد. اما چند وقتی است که شاهد عرضه لپ تاپ هایی با نمایشگرهای 4K هستیم.نوت بوک هایی که عموما در اندازه های 15.6 و 17.3 هستند.این نوت بوک ها عموما در زمره مدل های گیمینگ قرار می گیرند.اما باید دید که آیا ارزش خرید این محصولات در چه سطحی است؟ پردازش پیکسل بیشتر = پردازش بیشتر.مفهوم این جمله برای همه کاربران ساده است.پیکسل بیشتر نیازمند پردازش بیشتر است.در نتیجه در وحله اول سخت افزارها عمومی در معرض فشار بیشتری قرار خواهند گرفت.پردازش بیشتر یعنی مصرف انرژی بیشتر.در نتیجه عمر باتری نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.این اولین اتفاقی است که بدون شک رخ می دهد.پردازش های دسکتاپ بر عهده کارت گرافیک های مجتمع است.گرافیک های مجتمع خصوصا در دو نسل اسکای لیک و هسول،توانایی نمایش دسکتاپ در دقت 4K را دارا هستند.اما پردازش بازی و نرم افزارها بر عهده کارت گرافیک دوم یا اصلی قرار می گیرد. کارت گرافیک های سری 900 در مدل GTX محصولاتی هستند که عموما در این لپ تاپ ها مورد استفاده قرار می گیرند.پردازش دسکتاپ شامل پخش فیلم ها نیز می شود.در زمان نمایش فیلم ها با دقت 4K قطعا این پردازش بیشتر می شود.پس در مرحله اول به یاد داشته باشید که نمایش تصاویر 4K پردازش های بیشتری را طلب می کند.اما برای اجرای بازی ها نیز پس از نصب به طور حتم در اکثر موارد نیازمند اجر در دقت حداکثر FHD هستید.از آنجایی که نسبت این مانیتورها 16:9 است،دقت های قابل اجرا مشخص است و نیازی به توضیح نیست.
کیفیت کیفیت مهمترین پارامتری است که کاربران به دلیل آن اقدام به خرید یک لپ تاپ 4K می کنند.اما دقت 4K چگونه موجب بالا رفتن کیفیت می گردد؟تعداد رزولوشن بالاتر،نیازمند پیکسل و ساب پیکسل بیشتر است.در نتیجه تعداد PPI نیز بالاتر می رود.با یک جمع بندی ساده می توان دریافت که این اطلاعات نشانگر بالا رفتن دقت رنگ،وضوح و شارپ تصاویر می گردد.اما این مسئله در نمایشگرهای کوچک مانند همان موارد مد نظر ما یعنی 15.6 و 17.3 اینچ،چندان دلچسب نخواهد بود.به عبارت بهتر نمایش تصاویر،فیلم و بازی ها در دقت 4K بسیار خوب است اما به جرات می توان گفت که یک ایده آل افراطی است. نمایش دسکتاپ و نرم افزارها در این رزولوشن کاربران را به زحمت برای تمرکز برای خواندن می اندازد.زمانی که حتی KM Player را باز می کنیم،پیدا کردن کلیدهای فرمان در اطراف کار بسیار دشواری است و گاها باید از روی تسلط انتخاب شوند نه دیدن.کوچک بودن آیکون ها نیز می تواند با تغییراتی بزرگتر شود.مشکل کوچک بودن بیش از حد بخش های فرمان،در نرم افزارهایی مانند 3D Max دشواری های بیشتری را به کاربران تحمیل می کند.در نتیجه کاربران دو راه پیش رو ندارند.راه اول آنکه رزولوشن سیستم را به FHD تغییر داده و یا با فوکوس کردن های متوالی به دنبال بخش های مورد نظر خود بگردند. این مورد یکی از بزرگترین مشکلات استفاده از دقت 4K در نمایشگرهای لپ تاپ است.به هیچ وجه تقصیر را گردن 4K نیندازید.این رزولوشن برای نمایشگرهای کوچک طراحی نشده است و اصلا از همان بدو ورود نیز هدف اصلی نمایشگرهایی با ابعاد 40 اینچ و بالاتر بودند.یادتان باشد که نمایش تصاویری مانند فیلم و عکس با استفاده از نرم افزار و محیط دسکتاپ کاملا متفاوت است.
هزینه به طور طبیعی فرآیند تولید نمایشگرهای 4K هزینه ای بیشتر را برای تولید کنندگان در پی خواهد داشت.از همین رو پنل های مبتنی بر 4K دارای قیمت تمام شده بیشتری هستند.در یک سیکل منظم این اقدام موجب بالا رفتن قیمت نوت بوک گشته و کاربران هزینه ای گزاف را برای بخشی پرداخت می کنند که نه تنها می تواند مشکل ساز باشد،بلکه شاید هیچ گاه به خوبی مورد استفاده قرار نگرفته و بخش بیشتری از سخت افزار و انرژی را به خود اختصاص دهد. با هزینه ای که بابت خرید یک نوت بوک 4K پرداخت می کنید می توان سخت افزار و امکانات بهتری را در یک نوت بوک FHD تجربه کرد.پس خرید یک لپ تاپ با نمایشگر 4K مقداری افراط گرایانه به نظر می رسد که از فنی و تخصصی نیز نه تنها لزومی ندارد بلکه می تواند برای کاربران مشکل آفرین باشد.در محیط ویندوز حداقل نمایشگر برای دقت 4K 22 الی 27 اینج است. منبع: سخت افزار
تاریخ انتشار: ۱۵:۳۲ - ۲۲ اسفند ۱۳۹۴ - 12 March 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]