واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ترکیه با خلف وعده جدید روس ها به سمت ایران کشانده شد؟!
بیش از 5 سال از بحران سوریه که از 15 مارس 2011 آغاز شده می گذرد. در طول این سال ها تلاش های فروان سیاسی و حتی نظامی برای پایان این بحران انجام گرفته است، اما تاکنون کشور سوریه رنگ ثبات و آرامش به خود ندیده است. میلیون ها آواره، هزاران کشته و میلیاردها دلار خسارت تنها بخشی از آثار این بحران 5 ساله است.
کد خبر: ۵۷۳۵۴۹
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۳ - 08 March 2016
بیش از 5 سال از بحران سوریه که از 15 مارس 2011 آغاز شده می گذرد. در طول این سال ها تلاش های فروان سیاسی و حتی نظامی برای پایان این بحران انجام گرفته است، اما تاکنون کشور سوریه رنگ ثبات و آرامش به خود ندیده است. میلیون ها آواره، هزاران کشته و میلیاردها دلار خسارت تنها بخشی از آثار این بحران 5 ساله است. حتی در برخی تحلیل ها از کشور سوریه و منازعات در آن به عنوان جنگ جهانی سوم کوچک یاد می شود که نشان دهند عمق فاجعه در این سرزمین است. به گزارش«تابناک»، در طول این سال ها راهکارهای فروانی برای پایان این بحران به کارگرفته شده است که هرکدام از این ها به دلایل متعدد در نهایت نتوانسته است به هدف اصلی خود که پایان درگیری ها و ایجاد ثبات به همراه دولت فراگیر است منتهی شود. در ادامه به طور خلاصه بخشی از این راهکارها و علت عدم نتیجه آن اشاره خواهیم کرد. 1- گفت و گوهای سوری – سوری: یکی از مهمترین راهکارهای سیاسی و دموکراتیک مبتنی بر قواعد بین المللی آغاز گفت و گوهای سیاسی سوری- سوری میان معترضان و دولت فعلی سوریه بوده است که این طرح جزء طرح های پیشنهادی ایران از ابتدا تا به امروز نیز بوده است. اما متاسفانه به دلایل متعدد این الگو نتوانسته است به نتایج مشخصی دست پیدا نماید. چرا که در میان خود گروه های معارض اختلاف و چند دستگی وجود دارد و این موضوع باعث می شود که در گفت و گوها جدی نباشند. از سوی دیگر یکی از پیش شرط های معارضان برای گفت و گوهای جدی برکناری بشار اسد است که این موضوع به این خاطر که خلاف اصول اولیه دموکراسی و همچنین پیش شرط آغاز گفت و گوهای سیاسی است به عنوان مهمترین عامل شکست این گونه گفت و گوها است. مضافاً اینکه ادغام شدن برخی گروه های تروریستی در میان مخالفان و ادعای آنها برای حضور در این گفت و گو کار را برای ادامه این مذاکرات با چالش جدی روبرو کرده است. به همین خاطر شاهد هستیم که تاکنون علی رغم گذشت بیش از 5 سال از این بحران این راهکار نتوانسته است به نتایج مشخصی دست پیدا نماید. 2- دخالت نظامی خارجی: با ادامه بحران سوریه برخی قدرت های بزرگ و منطقه ای درصدد برآمدند با توجه به اهمین ژئوپلوتیک و استراتژیک سوریه برای تغییر سیاسی در این کشور و پایان بحران از شیوه دخالت نظامی اشکار شبیه به مورد قذافی در لیبی را اجرا نمایند. اما این راهکار نیز به سبب درگیری و تناقض آشکار منافع میان قدرت های بزرگ و منطقه ای در این کشور راه به جایی پیدا نکرد و نتوانستند مدل لیبیزاسیون را در سوریه پیاده نمایند. 3- گفت و گوهای بین المللی راهکار گفت و گو میان بازیگران منطقه ای و بین المللی برای رسیدن به فهم مشترک از بحران سوریه و پایان درگیری ها از ابتدای بحران به عنوان یکی از راهکارهای اساسی پایان دادن به بحران سوریه مورد توجه جدی قرار گرفته بود. گفت و گوهای متعددی نیز در ژنو و.. در این باره انجام گرفت. اما با توجه به عمق اختلافات میان برخی کشورهای منطقه ای و همچنین قدرت های بین المللی از جمله روسیه و امریکا این نوع گفت و گوها به تدریج با شکست مواجه گشت. حتی ایران نیز در دورهای پایانی این گفت و گوها نیز دعوت و نقش پررنگی را به عهده گرفت.راهکار بینابین
با شکست راهکارهای سه گانه گفت و گوهای سوری-سوری، مداخله نظامی، گفت وگوهای بین المللی بازیگران بحران سوریه از جمله کنشگران داخلی، منطقه ای و بین المللی تصمیم بر آن گرفتند که برای رسیدن به نتیجه برای پایان بحران سوریه همزمان گفت و گوهای بین المللی و گفت و گوهای سوری – سوری را توامان برگزار کنند تا بتوانند به نتیجه دلخواه دست پیدا نمایند. اگرچه این راهکار نیز در ماه های اخیر در حال آزمایش است و هنوز معلوم نیست که نتیجه این تلاش ها چه خواهد بود اما تحولات اخیر میدانی در سوریه و همچنین توافقات محرمانه میان امریکا و روسیه بازهم بارقه های رسیدن به توافق برای پایان بحران را با تردیدهای جدی مواجه کرده است. برخی منابع خبری در روزهای گذشته اعلام کرده اند که حضور احمد داوود اوغلو نخستوزیر ترکیه و همزمان با آن حضور بوگدانف فرستاده ویژه پوتین رئیسجمهور روسیه در تهران را ناشی از تقارب پیش آمده بین آمریکا و روسیه نسبت می دهند. ایالات متحده و روسیه که پیش از این در موضوع سوریه دو سر کاملاً متناقض بحران بوده اند، در این روزها به تفاهماتی دست پیدا کرده اند. جان کری بارها گفته بود که در صورتی عملیاتی نشدن planA که همانا حل فصل مسالمت آمیزجنگ در سوریه و ایجاد دولت فراگیر است، امریکا به سمت plan B خواهد رفت. این روزها با علنی شدن این ایده مشخص شده است که ایده plan B امریکایی ها مبتنی بر تجزیه و یا به عبارت دیگر خاورمیانه جدید از طریق تجزیه و ایجاد سایکس پیکو جدید در خاورمیانه می باشد. متاسفانه در زمانی که امریکایی ها از این طرح رونمایی می کردند؛ برخی مقامات روسیه نیز در برابر طرح Plan B آمریکا از طرح فدرالیزه شدن سوریه خبر دادند. اگرچه مقامات روسیه، به سرعت خود وارد میدان شدند و اعلام کردند فدرالی موضوع پرمناقشهای است که باید زمان مناسب بحث از آن فرا برسد. شایان ذکر است که در سفر بوگدانف، مقامات ایرانی یادآور شدند که تا پیش از پایان جنگ نمیتوان از مدل خاصی صحبت کرد و این موضوعی است که در درون سوریه و در شرایط باثبات تصمیمگیری میشود. به هرحال به نظر می رسد سفر نخست وزیر ترکیه به تهران و اعلام وی مبنی به توافق رسیدن با تهران بر سر سوریه خواه ناخواه به معنای مقابله با توافق محرمانه احتمالی میان آمریکا و روسیه خواهد بود. همچنین سفر داوود اوغلو به تهران در عین حال یک علامت واضح از فاصله گرفتن ترکیه از مواضع عربستان و همپیمانان او درباره بحران سوریه حساب میشود. این موارد نشان می دهد که همچنان حتی ایده جدید پی گیری گفت و گوهای بین المللی همزمان با ادامه گفت و گوهای سوری – سوری نیز نتوانسته است به هدف خود دست پیدا کند. چرا که تناقض و همچنین در برخی مواقع تلازم اهداف و منافع قدرت های بزرگ و پایبند نبودن آنها به قوانین و اصول بین الملل باعث گردیده است که آینده این بحران همچنان راز آلود و مه آلوود ادامه پیدا کند و آنچه به صورت واضح مشخص ادامه پیدا می کند رنج و درد مردم مظلوم سوریه خواهد بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]