واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: عراقچی: مهمترین دستاورد ایران تحمیل اراده به ۶ قدرت جهانی بود بین الملل > دیپلماسی - تسنیم نوشت: معاون وزیر امور خارجه کشورمان میگوید که اگر قدرتهای جهانی نگران عواقبت اقدامات خود نبودند، شک نکنید که از طریق نظامی تلاش میکردند برنامه هستهای ما را از بین ببرند.
سید عباس عراقچی، معاون حقوقی و امور بین الملل وزارت امور خارجه کشورمان در چهل و نهمین نشست اجلاس معاونان حقوقی دستگاههای اجرایی کشور که در محل دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی برگزار شد، برجام را دستاورد بزرگ ملت ایران و ثمره 12 سال مقاومت و پافشاری بر اصول و ایستادگی بر شعار «انرژی هستهای حق مسلم ماست»، عنوان کرد.
وی با بیان این که نتیجه مذاکرات برای دو طرف برد ـ برد است، اظهارداشت: از نظر من برد به این معناست که ما به خواستههایمان رسیدهایم و طرف مقابل هم به خواستههای خود رسید، ضمن این که خواستههای طرف مقابل در تناقض خواستههای ما نبود.
به گفته عراقچی خواستههای ایران این بود که برنامه هستهای صلح آمیز ما از جمله غنیسازی توسط جامعه بینالملل به رسمیت شناخته شود و به کار خود ادامه دهد و تحریمها برداشته شود که این خواستهها محقق شد.
معاون وزیر امور خارجه اضافه کرد: خواسته طرف مقابل بعد از چندین مرحله جرح و تعدیل این بود که جلوی بمب هستهای ایران را گرفته باشد و ادعا کنند که بدون جنگ به این هدف دست یافتهاند.
عراقچی اظهار داشت: ما اعتمادسازی کردیم ضمن این که این از نظر ما امتیازی محسوب نمیشود چرا که سلاح هستهای در دکترین ما جایی ندارد و ما در این زمینه فتوا داریم و استفاده از سلاح هستهای را حرام میدانیم. ما اعتماد ایجاد کردهایم که سراغ سلاح هستهای نمی رویم و محدودیتهایی را پذیرفتیم که هیچ نیاز ضروری ایران را تعطیل نمیکند.
وی خاطرنشان کرد: طرف مقابل سیاستهای گذشته خود از جمله غنیسازی صفر، عدم فعالیت آب سنگین و تعطیلی فردو را کنار گذاشت، قطعنامههای خود را لغو کرد و رضایت داد که ایران ترتیباتی اتخاذ کند و اطمینان بدهد که اگر دنبال سلاح هستهای رفت یک سال طول بکشد و آنها میگویند که به این خواسته رسیدهاند.
رئیس ستاد پیگیری برجام در ادامه گفت: دستاورد و خواسته اصلی ما که به آن دست پیدا کردیم تحمیل اراده به 6 قدرت برتر جهانی بود که در مدت 12 سال هر چه داشتند، انجام دادند ولی نتوانستند سیاست خود را به ما تحمیل کنند در واقع اولین دستاورد ما تحمیل اراده به طرف مقابل بود.
معاون حقوقی و امور بین الملل وزیر امور خارجه دستیابی به این موفقیت را نتیجه توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و اظهارداشت: اولین توانمندی، توانمندی علمی و هستهای ما بود. اگر توانمندیهای هستهای ما به موقعیتی نرسیده بود که از نظر آن برگشتناپذیر باشد دلیلی نداشت پای میز مذاکره بیایند.
عراقچی افزود: اگر تعداد سانتریفیوژهای ما به 20 هزار دستگاه نمیرسید، کارخانه اراک تا مرز راه اندازی پیش نمیرفت و مواد غنی شده ما تا 10 تن نمیرسید، آنها پای میز مذاکره نمیآمدند.
وی توانمندی دفاعی را عامل دیگر حضور طرف مقابل پای میز مذاکره عنوان کرد و اظهارداشت: اگر آنها نگران عواقبت اقدامات خود نبودند، شک نکنید که آنها از طریق نظامی تلاش میکردند برنامه هستهای ما را از بین ببرند.
عضو تیم مذاکره کننده هستهای تاکید کرد: با اطمینان میگویم که اگر توانمندی دفاعی ما نبود آنها سعی میکردند به طریق نظامی این مساله را حل کنند و ما این را مدیون تمامی نیروهای نظامی اعم از سپاه، بسیج، ارتش و توانمندی موشکی هستیم.
عراقچی توانمندی اقتصادی و مقاومت در برابر تحریمها را مولفه دیگری عنوان کرد که طرف مقابل را پای میز مذاکره آورد و اظهارداشت: من نمیگویم تحریمها هزینه و فشاری برای ما نداشت ولی ما را به زانو در نیاورد.
وی تصریح کرد: سیاست آنها این بود که ایران را فلج کنند اما با مقاومت مردم نتوانستند اثرگذاری جدی داشته باشند و طرف مقابل به این نتیجه رسید که تحریم راه حل مناسبی نیست و اگر هم ادامه دهد، مشکل حل نخواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه توانمندی دیپلماتیک و حقوقی در عرصه بینالمللی را چهارمین عامل موفقیت در مذاکرات هستهای عنوان کرد و اظهارداشت: دیپلماتهایی موفق هستند که با پشتوانه قدرتهای داخلی خود میتوانند مذاکره کنند.
عراقچی اظهار داشت: هیچ مذاکرهای با دست خالی به سرانجام نمیرسد. ابزار مذاکرهکننده حرف و کلام است و اگر پشتوانه قدرت نظامی، اقتصادی و فرهنگی نباشد، دیپلمات نمیتواند به اهداف خود برسد و منافع کشور را تامین کند. از سوی دیگر قدرتهای داخلی هم بدون دیپلماسی قوی نمیتوانند به سرانجام برسند.
وی افزود: مذاکرات هستهای تبلور توانمندی دیپلماتیک و حقوقی جمهوری اسلامی ایران بود. در این مذاکرات همه توانمندیها و تجربیات سی و چند ساله کشور انباشته شد و خود را نشان داد؛ به طوری که در این مذاکرات حقوقدانان ما پا به پای حقوقدانان آمریکایی جلو میآمدند و ریز مسائل را دنبال میکردند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام خاطرنشان کرد: توانمندی دیپلماتیک در کنار توانمندیهای قدرت بود که در مذاکرات ما را به نتیجه رساند و توانستیم به خواستههای خودمان برسیم.
عراقچی یادآور شد: نتیجه آن این بود که 6 قدرت بزرگ دنیا در مقابل یک کشور مذاکره کنند، قطعنامههای فصل هفتمی شورای امنیت را حتی بدون یک ساعت اجرا رفع کنند و برنامه هستهای ایران به برنامه هستهای مشروع تبدیل شد.
به گفته وی تا وقتی که ما این توانمندیها را حفظ کنیم برجام تضمین شده است، تضمین اجرای برجام، توانمندیهای ما از جمله توانمندیهای حقوقی، دیپلماتیک، دفاعی، علمی و اقتصادی است و گرنه اگر این قدرت جمهوری اسلامی نباشد به تضمین دیگری برای برجام نمیشود اتکا کرد.
رئیس ستاد پیگیری برجام اضافه کرد: طرف مقابل اگر اراده کند برجام را نقض کند این کار میکند مگر این که هزینهها و تبعات آن نگران باشد و ما هم تا زمانی که منافع ما در برجام تامین شود به آن پایبند هستیم و اگر نشود دلیلی ندارد به برجام پایبند باشیم. 52310
کلید واژه ها: توافق هسته ای ایران و پنج بعلاوه یک (برجام) - سیدعباس عراقچی -
سه شنبه 18 اسفند 1394 - 13:39:20
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]