واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چگونه آتش بس سوریه به نفع گروه های تروریستی تمام شد؟
پس از مدت ها كش و قوس در جريان مذاكرات صلح سوريه كه به دليل شدت اختلافات بي نتيجه ماند، در نهايت آمريكا و روسيه به صورت مشترك عملياتي شدن طرحي موسوم به آتش بس را با هدف توفيق در مذاكرات آتي، از نيمه شب 27 فوريه اجرايي كردند. با این حال، به نظر می رسد این طرح در عمل مسیری متفاوت با اهداف اولیه را پیموده است.
کد خبر: ۵۷۲۶۶۷
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۱ - 05 March 2016
پس از مدت ها كش و قوس در جريان مذاكرات صلح سوريه كه به دليل شدت اختلافات بي نتيجه ماند، در نهايت آمريكا و روسيه به صورت مشترك عملياتي شدن طرحي موسوم به آتش بس را با هدف توفيق در مذاكرات آتي، از نيمه شب 27 فوريه اجرايي كردند. به نظر مي رسد اين طرح علي رغم محاسن كوتاه مدت خود نظير كاهش تنش ها، در بلند مدت به دليل ايجاد فضاي مناسب براي تقويت گروه هاي معارض و تروريستي، موج جديدي از اختلافات و درگيري ها را در سوريه ايجاد كند.
به گزارش «تابناک»، برخلاف خواسته اصلي بازيگران خارجي از جمله آمريكا و روسيه از اجراي طرح آتش بس يعني توفيق در روند مذاكرات صلح، شرايط جديد كه در قالب آن همه كشورها ملزم به رعايت اصول ويژه اي نظير ممانعت از جمله به گروه هاي شورشي و معارض شده اند، فضاي مناسبي براي تقويت گروه هاي معارض و تروريستي ايجاد كرده است و بيم آن مي رود كه شرايط موجود در بلند مدت موج جديدي از اختلافات و درگيري ها را در سوريه ايجاد كند.
روزنامه «ايندپندت» در گزارشي با محوريت اين موضوع نوشت گزارش هاي رسيده نشان مي دهد كه شرايط پيش آمده پس از آغاز طرح آتش بس، موجب شكل گيري موج جديدي از اعتراضات گروه هاي معارض و شورشي عليه دولت قانوني سوريه شده است كه با توجه به مصونيت بين المللي ايجاد شده، فضا را براي طرح اعتراضات خود مناسب مي بينند.
اين گزارش اضافه مي كند كه شرايط فعلي فضايي مناسب را براي گروه هاي معارض فراهم كرده است تا با حضور مجدد در خيابان ها و طرح اعتراضات خود، اوضاعي شبيه به موج هاي اوليه اعتراضات در سال 2011 ايجاد كنند و به نوعي بازگشت به گذشته را به جاي تلاش براي ساخت آينده بهتر تداعي كنند. در همين رابطه، برخي از معارضين به روزنامه «ايندپندت» گفتند ما از اهداف خود دست نمي كشيم و اعتراضات و مخالفت را تا رسيدن به يك انقلاب ادامه خواهيم داد.
جدا از گزارش بالا، «راديو آزاد اروپا» نيز در وبگاه اينترنتي خود در رابطه با اوضاع فعلي سوريه در دوران آتش بس نوشت، شرايط فعلي به گونه اي است كه اگرچه حملات نظامي عليه گروه تروريستي داعش باعث عقب نشيني اين گروه تروريستي از برخي مناطق تحت تصرف نظير مرز سوريه عراق مي شود، اما از آن سو، برخي گروه هاي معارض و تروریستی از فرصت به دست آمده استفاده مي كنند و مناطق خالي را به تصرف خود در مي آورند.
«دیدبان حقوق بشر سوريه» نيز در اين رابطه اعلام كرد، پس از عقب نشيني هاي صورت گرفته توسط گروه تروريستي داعش در جريان حملات جديد، يك گروه از معارضین مناطق مشرف به مرز عراق در سوريه را به تصرف خود در آورد.
اين گزارش اضافه كرد، موج حملات ائتلاف آمريكايي به مواضع گروه تروريستي داعش منجر به فرار نيروهاي اين گروه از منطقه مرزي عراق سوريه شده است، اما از سوي ديگر، برخي معارضین مسلح از مرز اردن خود را به اين مناطق رساندند و مناطق خالي شده را به تصرف خود در آوردند.
جدا از موارد ذكر شده موضوع مهم ديگري كه توجه به آن جالب توجه است اين است كه، برخي رهبران گروه هاي مخالف و شورشي كه پيشتر در مذاكرات صلح ژنو حاضر بودند در حال حاضر از برگزاري مذاكرات صلح روزهاي آتي كه مقصود اصلي طرح آتش بس نيز بود، استقبال نمي كنند و شرايط حاضر را براي برگزاري مذاكرات مناسب نمي دانند.
براي مثال، رياض حجاب، يكي از مهم ترين رهبران گروه هاي معارض در گفت و گو با شبكه «اسكاي نيوز» گفت: از ابتدا نیز مذاکرات صلحی شروع نشده بود و حال نیز با اوضاع فعلی، شرایط برای آغاز مذاکرات صلح مناسب نیست.
رياض حجاب كه سابقه نخست وزيري دولت سوريه را در كارنامه دارد و در دور قبل مذاكرات رئيس كميته عالي مذاكرات بود اضافه كرد، جز در چارچوب عدم حضور بشار اسد چه در دوره انتقالی و چه در مرحله بعد از آن، به هیچ مذاکراتی پا نخواهیم گذاشت.
از سوي ديگر «هیثم مناع» معارض سرشناس سوری و رئیس مشترک گروه معارض موسوم به شورای دموکراتیک سوریه نيز در گفت و گو با خبرنگاران با طرح اين ادعا كه مذاكرات در شرايط موجود به احتمال 80 درصد شكست خواهد خورد، اضافه كرد شرايط موجود فضاي مناسبي براي استمرار روند مذاكرات صلح نيست.
از سويي پيش از اين سايت خبري «بي بي سي» گزارش داده بود كه علي رغم اعلام آتش بس از سوي روسيه و آمريكا نيروهاي نظامي تركيه همچنان مواضع كردهاي سوريه در شمال اين كشور مورد اصابت حملات خود قرار مي دهند.
رهبران كشورهاي سياسي نقش آفرين در تحولات سوريه نيز پيش از اين هر كدام بنا به منافع كشورشان اعتراض خود را به ساز و كار حاكم بر آتش بس سوريه اعلام كردند. براي مثال، فرانسوا اولاند، رئيس جمهور سوريه، با طرح انتقاداتي از روسيه گفت روسيه نمي تواند هم از آتش بس حمايت كند و هم دولت سوريه را مورد حمايت خود قرار دهد.
برآيند مجموع آنچه گفته شد چنين است كه فضاي فعلي و استقرار آتش بس در سوريه به جاي ايجاد شرايط مناسب براي توفيق در مذاكرات صلح آتي عملاً شرايط مناسبي را براي تقويت گروه هاي معارض و تروریستی و افزايش خواسته هاي آنان ايجاد كرده است.
در همين راستا مي توان گفت دليل مخالفت رهبران گروه هاي معارض با برگزاري مذاكرات صلح در حال حاضر به اين دليل است كه ادامه آتش بس امكان تقويت آنها را فراهم خواهد كرد و باعث خواهد شد در ادامه آنها با دست پر در مذاكرات صلح حاضر شوند و امتيازات بيشتري را به دست آورند.
گفتني است پيش از اين بشار اسد رئيس جمهور سوريه ضمن پذيرش آتش بس هشدار داده بود اين طرح مي تواند به تقويت گروه هاي معارض و جنگجويان شورشي كمك كند، حال آنكه بشار اسد آمادگي خود را براي هر گونه تغيير در ساختار حاكميتي سوريه از مجراي قانون اعلام كرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]