واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: حاشيهها و دستاوردهاي يك سفر - محمدرضا نوري شاهرودي
سفر رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام به عربستان سعودي داراي حاشيههاي جالب و البته دستاوردهاي مهمي بود.1- حاشيهها: براي اولين بار در تاريخ شيعه در يك نشست بينالمللي و جهاني يكي از ياران صديق و شاگردان نستوه امام خميني و همسنگر و يار غار مقام معظم رهبري به تبيين مسائل مهم اسلامي و مواضع بحق ايران عزيز براي بيش از 800 نفر از علما، انديشمندان و فرهيختگان كه از سراسر دنيا در محيط وحي الهي در كنار مكه مكرمه جمع شده بودند، ميپردازد و باز براي اولين بار سه كانال تلويزيون عربستان بهصورت زنده به اضافه دهها كانال عربي و انگليسي سخنان رياست مجلس خبرگان رهبري را پخش كردند.
دهها روزنامه كه در مجموع بيش از يك ميليون تيراژ داشتند عكس و سخنراني رياست مجمع تشخيص مصلحت نظام را منتشر نمودند. عمده سايتهاي خبري و اينترنتي اذعان نمودند كه كنفرانس گفتوگوي اديان با وجود آيتالله هاشميرفسنجاني و سخنراني جامع و مستدل وي شكل واقعي به خود گرفته است. اولين باري بود كه هيات ايراني مسافرعربستان اين گونه از استقبال مسوولان آن كشور برخوردار ميشد. پادشاه عربستان سعودي تمام امكانات كشورش را براي موفقيت هيات ايراني به رياست اكبر هاشميرفسنجاني دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام و رئيس مجلس خبرگان بسيج كرده بود، البته نبايد فراموش كرد كه صدق و صفاي اخلاقي آقاي هاشميرفسنجاني موجب شده تا پادشاه عربستان بنابر علاقه شخصياي كه نسبت به شخص ايشان دارد ارتباط نزديكي را با وي برقرار كند. حقيقت آن است كه عربستان سعودي از وجود عدهاي از افراطيون وهابي كه باعث تشنج و ايجاد كينه و نفاق در آن كشور شدهاند رنج ميبرد و نسبت به فتاواي تفرقهافكن موضعي منفي دارد. دولتمردان سعودي به خصوص شخص ملك عبدالله كه اين افراطيون را قبول ندارند و عموما از آنها بيزاري ميجويند با تدارك كنفرانس گفتوگوي اديان به دنبال اعتدال در روش و منش علماي دين هستند كه به جاي تندرويهاي جاهلانه از تسامح و ظرفيت بالاي اسلام سخن بگويند. ملك عبدالله با دعوت از آيتالله هاشميرفسنجاني و استقبال با شكوه و ماندني از وي و قرار دادن ايشان در جايگاه رياست ميخواهد به تندروهاي سلفي بفهماند كه بايد در مساله وحدت جهان اسلام، جايگاه شيعه فراموش نشود و آنان واقعيتي هستند كه بايد حضورشان در معادلات پذيرفته شود. بر اين اساس بايد از رويكرد جديد عربستان استقبال شود و از وجود گوهربار اين بازوي توانمند نظام اسلامي ايران براي پيشبرد روابط با دولتمردان سعودي استفاده گردد. با اذعان و اعتراف عمده شركتكنندگان در كنفرانس، سخنران ايران توانست در مدتي كوتاه جامعترين مسائل مورد ابتلاي كشورهاي اسلامي را بازگو كند.
2- دستاوردها: اهميت حضور ايران در اين كنفرانس و سفر هيات ايراني به عربستان به اندازهاي بود كه ديگر كشورهاي شركتكننده در اين كنفرانس بارها اذعان داشتند بدون حضور ايران گفتوگويي كامل انجام نميشد. آنان اظهار داشتند كه هاشميرفسنجاني رئيس هيات ايراني حاضر در اين كنفرانس با صراحت لهجه و بسيار صريح و روشن مشكلات دنياي اسلام را مطرح كرد. مساله تجاوز به عراق و افغانستان و مسائل مردم فلسطين و لبنان از جمله مواردي بود كه در مذاكرات مطرح گرديد و به بحث درباره آنها پرداخته شد كه در اين ميان هيات ايراني با صراحت و صداقت راهحلهاي مورد نياز براي رفع مشكلات را طرح كرد. هيات ايراني و عربستان مذاكراتي را با يكديگر داشتند كه در تمام اين مذاكرات سعوديها به دنبال علل موضوعي بودند و آن اينكه چه مسائلي باعث ميشود تا روابط ميان ايران و عربستان از حالت ركود خارج شود و براي تقويت نقاط قوت و حذف نقاط ضعف راهكارهايي را مطرح كردند.
اهميت حضور ايران و آقاي هاشميرفسنجاني كه نهتنها جايگاه سياسي بلكه وجهه شخصيتي ايشان مورد توجه قرار ميگرفت به حدي بود كه موضوعات چهاردهگانهاي كه از سوي ايشان در كنفرانس مطرح شد، به عنوان منشوري براي كنفرانس آينده مدنظر قرار گرفت و حتي از آقاي هاشميرفسنجاني درخواست شد تا نمايندهاي را به عنوان نماينده خودش براي حضور در هياتي كه جهت ادامه گفتوگو تشكيل ميگردد معرفي كند و از نظرات ايشان نيز در پيشبرد گفتوگو با ديگر مذاهب استفاده شود. از ديگر موضوعاتي كه در مذكرات ميان هيات ايراني و عربستان مورد توجه قرار گرفت، توسعه روابط اقتصادي و پيشبرد دموكراسي از راه گفتوگو بود و همواره بر اين تاكيد ميشد كه بايد اختلافات طايفهاي و مذهبي از بين برود و توسعه روابط اقتصادي جايگزين آن شود و تمام اين موارد در نگاه به آينده خلاصه ميشد. آقاي هاشمي نيز بر اين نظر هستند كه گفتوگو در كنار خانه خدا و محوطه وحي پروردگار نشاندهنده اين است كه تمامي دوستان به اين باور رسيدهاند كه تنها راه حل مشكلات است كه تمامي ملتها و دولتها ميتوانند براي برقراري و ثبات صلح و برادري آن را سرلوحه كارهاي خود قرار دهند. در جملهاي كوتاه ميتوان دستاورد اين سفر را چنين تعريف كرد كه براي پيشبرد روابط دوجانبه در زمينههاي اقتصادي و سياسي و ارائه راهكارهايي براي حل مشكلات جهان اسلام توافقهايي حاصل شد كه قا بلتوجه ميباشد. شايد يكي از مسائلي كه ميتواند نشانگر حصول توافقهايي باشد احترامي بود كه براي زائران ايراني قائل شدند و براي اولينبار بود كه درهاي بقيع به روي زنان مسافر مكه باز شد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 23 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 430]