واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: شرق انتخابات هفتم اسفند را از زاویه رنگ اقتصادی بررسی کرد
گفتوگوی شرق با کارشناسان اقتصادی را میخوانید:
به گزارش نامهنیوز، مشاركت ٦٠درصدي مردم در دور دهم انتخابات مجلس شوراي اسلامي و دور پنجم مجلس خبرگان تا چه اندازه رنگوبوي اقتصادي داشت؟ شايد تأكيد جناح اصولگرا بر تنگناي معيشت براي مردم در اين دوره نيز به سبب همين دغدغه عمومي در ميان مردم بود، هرچند تأكيد فراوان بر دادن آدرس اشتباه با ناديدهگرفتن آثار و تبعات اقتصادي دولت احمدينژاد در شعارهاي آن طيف ديده ميشد، اما نميتوان ناديده گرفت كه اقتصاد يكي از دغدغههاي عمومي مردم در اين دوره از انتخابات بود. اين امر را ميتوان در تحليلهاي كارشناسان اقتصادي نيز رصد كرد. آنها بر اين باورند كه مردم به خاطر اميد به بهبود شرايط اقتصادي خود دستبهدامان انتخاباتي شدند كه بسترهاي سياسي را اصلاح ميكند و از آن طريق و در گام بعدي براي بهبود وضعيت اقتصادي خود با پيگيريهاي مستمر در آينده بهدنبال تغيير در شرايط اقتصادي و معيشتي خود خواهند بود. در همين راستا، «شرق» ديدگاه كارشناسان را از زاويه رنگ اقتصادي دو انتخابات مجلس شوراي اسلامي و خبرگان در روز هفتم اسفندماه مورد بررسي قرار داد.
حضور فعالتر در انتخابات به امید بهبود وضعیت اقتصادی
بايزيد مردوخي، اقتصاددان
وضعيت معيشت مردم آنقدر خراب است كه نگاه نميكنند كدام دولت چنين شرايطي را براي آنها رقم زده است؛ آنها فقط دولت را ميشناسند، بنابراين براي آنها فرقي نميكند كدام دولت سر كار باشد. هر كانديدايي اگر شعار بهبود معيشت را بدهد، به سبب اميدي كه به بهترشدن آينده دارند، براي تغيير شرايط خود به او رأي ميدهند و در انتخابات شركت ميكنند، اما بیشتر كاسبها و كساني كه در تجارت حضور دارند و از شرايطي كه دولت قبل بر اقتصاد ايران تحميل كرد آگاه هستند، حضور در انتخابات را انتخاب كردند. در واقع اميدي كه در ميان مردم ايجاد شده موجب شد انتخابات دور دهم مجلس را براي بهبود شرايط خود انتخاب كنند، اما در اين ميان توجه به يك نكته ضروري است؛ افزايش عمومي قيمتها در معناي تورم وقتي يك بار اتفاق ميافتد، در ذهن مردم باقي ميماند. فاصله قيمتهاي فعلي چه در دولت احمدينژاد ايجاد شده باشد و چه در دولت روحاني تثبيت شده باشد، تا انتظارات مردم همچنان در ذهنشان باقي است. در واقع مردم در معناي اكثريت اين فاصله را ميبينند نه آهنگ رشد تورم كه در دولت كنوني متوقف شده است. اگر درآمد اين فرد در دوره كنوني دو برابر ميشد، ممكن بود آن فاصله قيمتي را نبيند يا چندان به آن اهميت ندهد. در حقيقت ميتوان گفت مردم نه براي بهبود شرايط اقتصادي در اين دو سال، بلكه به دلیل اميد به بهترشدن وضعيت زندگيشان از بُعد اقتصادي در آينده، در اين دوره از انتخابات حضور فعالتري داشتند.
نه به پوپولیسم و بیانضباطی مالی
بهروز هادیزنوز، اقتصاددان
مردم با شرکت فعال در انتخابات اخیر چند پیام به حاکمیت دادند؛ اولا اینکه صلح و ثبات، که خواسته نظام نیز هست، برای آنها حائزاهمیت است. دوما اینگونه به سیاستهای عقلایی دولت یازدهم، به میانهروی، اعتدال و خردورزی، رأی دوباره دادند. پیام سوم مردم به حاکمیت این بود که حالا عصر خردورزی و تعالی است، ثبات اقتصادی و سیاسی برای آنها اهمیت دارد و نیاز مبرم دارند به اینکه خوب زندگی کنند و مشکلات اقتصادی را در محیط اقتصادی حل کنند. این پیام، نماد وحدت ملت و دولت و دقیقا همان پیامی است که در ابتدای سال توسط مقامات ردهاول نظام مطرح شد و امید است که نمایندگان منتخب این خواستههای مردمی را دقیقا درک کرده باشند. شاید این آخرین فرصتی باشد که مردم با اقبال خود، چنین عقلانیتی نشان میدهند.
مردم در دوره احمدینژاد و تحریمها، از بلای بیکاری، تورم، ورشکستگی بنگاهها، نااطمینانی به آینده و بلاتکلیفی تحصیلکردگان و جوانانشان در رنج بودند، خواست مردم ایران، مانند همه مردمان جهان، رفاه بیشتر، شغل و درآمد کافی و گذران زندگی با منزلت اجتماعی است. مردم بهخوبی درک میکنند این خواستهها در گرو ثبات سیاسی و حُسن تدبیر است. مردم با توجه به تجربه تلخی که در دولت گذشته داشتهاند به پوپولیسم و بیانضباطی مالی نه گفتند؛ دیدند که حتی اگر کسی پیدا شود و پول نفت را نقدا بین آنها پخش کند، باز هم اداره مملکت و معیشت مردم به حُسن تدبیر نیاز دارد. تجربیات اقتصادی تلخ مردم در گذشته، یکی از موارد تأثیرگذار برای مشارکت گسترده آنها در انتخابات اخیر بوده است. واقعیت این است که آن تجربه تلخ مردم را به اینجا رسانده. جای شکر دارد که مردم ما تا این حد اندیشمند و معقول هستند و برای بیان خواستههای خود، بهجای جنبشهای ویرانگر و خودسرانه، مسیر استفاده از حقوق مدنی را انتخاب کردهاند. ضمنا مردم پس از آن روزهای سخت، پیامی که به دولت جدید دادهاند این است که وقت تنگ است، ما را دریابید و مشکلاتمان را حل کنید.
دولت دهم عمرش را به دولت بعدی داد و رفت اما بازماندگان آن هنوز در جامعه هستند؛ نمایندگانی که به شکل غیرعقلایی با هر چیزی مخالفت میکنند، از جمله کسانی که با برجام و تعامل سازنده با جهان مخالف بودند و کسانی که ظاهرا با ثبات سیاسی و اقتصادی در مملکت سر سازش ندارند. اینها قدر این ثبات را نمیدانند، کشورهای همسایه ما درگیر تنشهای بدی شدهاند و به نظر میرسد برخی، خواسته یا ناخواسته، بدشان نمیآید ایران هم وسط این آشوبها باشد البته ممکن است قلبا با این مسئله موافق نباشند اما کارهایشان ما را به این سمت میبرد. در این شرایط مردم با مشارکت پرشور در انتخابات، به دنیا اعلام کردند که ما مردمی منطقی و علاقهمند به دموکراسی هستیم. این حرکت مردم ریسک سیاسی کشور را برای سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی خارجی کاهش میدهد و چراغ سبزی است برای جذب آنها. دنیا متوجه شد که مردم پشتوانه این حاکمیت هستند و این مملکت ثبات دارد.
سیاست راه رسیدن به اقتصادی بهتر
جعفر خیرخواهان، اقتصاددان
توسعه اقتصادی پروسهای زمانبر و طولانی است که خطا و شکست و پیروزی نیز در این بین وجود دارد و باید آن را تحمل کرد. از سویی در شرایط دموکراسی هرچند محدود، وجود دو دیدگاه سیاسی الزامی است. اتفاقی که اکنون افتاده این است که مردم کمکم یاد گرفتهاند که از گرایش و اتکای به شخصیتهای سیاسی به سمت احزاب حرکت کنند. در این راستا ردصلاحیتهای گسترده از یک حزب خاص کمک کرد تا مردم به فهرستی که حزب موردنظرشان بود رأی دهند که خود رفتاری حزبی محسوب میشود؛ هم اصولگراها و هم اصلاحطلبان که البته این رفتار در میان اصلاحطلبان پررنگتر بود. نکته دیگر آنکه آنطور که نتایج انتخابات تاکنون (هشت اسفندماه) نشان میدهد افرادی که در مجلس نهم به محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، توهین کردهاند رأی ندادند. ظریف شخصیتی سیاسی است اما مردم بهخوبی متوجه شدند که بسیاری از مشکلات اقتصادی راهحلهای سیاسی دارد و باید از افرادی که در این راستا حرکت میکنند حمایت کرد. این مسئلهای است که جناح راست چندان به آن اعتقادی ندارد. این دور انتخابات نشان داد که مردم آگاهانه در راستای اصلاح امور به فهرستهایی رأی دادند که همه افراد در آن موردتأییدشان نبود، اما این کار مانع از ورود افرادی میشد که مطمئن بودند سد راه خواستههای آنها هستند. این اقدام مردم، بازی ظریفی بود که در دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان با وجود کمترین حق انتخاب به دلیل ردصلاحیتهای گسترده رخ داد. جامعه به بلوغی رسیده که از خواستههای حداکثری خود دست بکشد، اما ناامید نباشد و در هر فرصت و مقطعی به خواستههای حداقلی خود با صبر و متانت اکتفا کند تا بهتدریج در مراحل بعدی خواستههای دیگر خود را پیگیری کند. درواقع این دور انتخابات بازی شطرنجی بود که از سوی مردم هدایت شد. آنها فهمیدهاند که باید فضای سیاسی بهبود یابد تا بتوانند خواستههای خود در هر حوزهای بهویژه اقتصادی در مطبوعات آزاد، مجلسی با وجود نمایندگان آنها پیگیری کنند. باوجودیکه جناح راست خواسته توسعه سیاسی از سوی مردم را همواره انکار میکرد، اما این امر دلیل بر آن نبود که مردمی که به بلوغ رسیدهاند درک نکنند برای رسیدن به بهبود وضعیت اقتصادی و اشتغال، افراد لایق و توانمند باید سر کار باشند و محیط رقابتی و مطبوعات آزادی وجود داشته باشد که بتوانند از آن طریق اعتراض کنند. این امر یعنی توسعه سیاسی که همواره از سوی جناح راست رد میشود.
منبع: روزنامه شرق
۰۹ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۶:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]