واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: پارلمان دهم با سه اقليت قدرتمند
اعتماد در تحلیلی درباره انتخابات، آورده است:
به گزارش نامهنیوز، انتخابات و صندوق راي در ايران هميشه «دكمه تغيير» آمران و عاملان در پستهاي انتخابي و نه انتصابي بوده. كاركردش همين است؛ عدهاي را در سياست و قدرت، صاحب خانه ميكند و جماعتي را خلع يد. خانه ملت از اين دسته و قصه خارج نيست. پارلمان ايران حداقل در اين سه دهه هم مستاجر اصلاحطلب داشته و هم اصولگرا. عصري خانه چپها بوده و عصري ديگر پذيراي راستها. يك روز اصلاحطلبان در اين خانه سرمشق سياست مينوشتند و روزي ديگر اصولگرايان تمرين سياست كردهاند. «پارلمان و دولت» كه نه، «قدرت و سياست» در ايران امروز و از سه دهه گذشته، هر هشت سال يك بار از راست به چپ يا چپ به راست ميچرخد و دست به دست ميشود. هر هشت سال يك بار بخت يك جناح باز ميشود و همزمان عصر عسرت و فصل خزان جناحي ديگر شروع ميشود. اين چرخش در قدرت و سياست و دست به دست و اين صاحبخانه شدن و بيخانمان شدن قوم سياستمدار شاهد مثالي دارد به قطر كتاب تاريخ سياست ورزي درپارلمان ايران معاصر. اين حكايت بازهم روز جمعه تكرار شد. با سر انگشتان مردم ايران، «تغيير تركيب» مجلس رقم خورد، يعني همان چيزي كه اصولگرايان استرس و اضطرابش را داشتند. حالا با اعلام نتايج اوليه تهران و نتايج قطعي برخي استانها و حوزههاي انتخابيه مشخص شد كه ايرانيان تمايلي به يكدست بودن مجلس با تركيب اصولگرايانه ندارند. همين بود كه با رايشان به ليست اميد و اصولگرايان بيرون مانده از ليست انتخاباتي شوراي ائتلاف اصولگرايان حكم كردند كه اينان نيز بايد سهمي برادرانه و اساسي در مديريت پارلمان دهم داشته باشند. با توجه به قطعي شدن پيروزي ٦٣ نامزد انتخاباتي ليست اميد و پيروزي كامل اين ليست در تهران بايد گفت اصلاحطلبان با فرمول اعتدال به قدرت بازگشتند. ٦٣ نفر ليست اميد در سراسر كشور به انضمام احتمال ورود ٢٩ نفره اين ليست در تهران در حالي است كه ائتلاف اصلاحطلبان و اعتدال گرايان همچنان براي ٤٣ كرسي باقيمانده ٢٣ كانديدا دارد كه بر اساس اخبار و گزارشهاي موجود شانس راي آوري اين كانديداها در مرحله دوم انتخابات بسيار بالاست. از سوي ديگر پيروزي ٣٢ كانديداي اصولگراي بيرون مانده از ليست ائتلافي اصولگرايان كه نزديك به علي لاريجاني هستند و ١٦ كانديداي ديگر را هم در مرحله دوم انتخابات دارند ميشود پيش بيني كرد كه مجلس دهم از سه اقيلت مقتدر و با تعداد نمايندگان تقريبا مساوي تشكيل خواهد شد. سه اقليت مقتدر مجلس دهم را فراكسيونهاي اميد، اصولگرايان و مستقلين تشكيل خواهند داد. از سوي ديگر با توجه به حضور كاظم جلالي و بهروز نعمتي در ليست انتخاباتي اصلاحطلبان و راي آوري آنان و تخريبهاي مخالفان علي لاريجاني در قم، تحقق اين فرضيه دور از ذهن نيست كه اصلاحطلبان، اعتدال گرايان و اصولگرايان نزديك به علي لاريجاني در مجلس دهم ائتلاف قدرتمندتري را نسبت به اصولگرايان تشكيل خواهند داد. از همين رو بايد گفت حال و هواي امروز سياست ايران و پارلمان دهم چيزي شبيه هيچ دورهاي از ادوار سابق مجلس نخواهد بود و اينبار هيچ كدام از جريانهاي سياسي، سيادت تام و تمام در آن نخواهد داشت.
تغيير ٨٠ درصدي تركيب مجلس دهم نشان از آن دارد كه اصولگرايان گام دوم را همچون گام اول به اصلاحطلبان و اعتدال گرايان واگذار كردند. هرچند علي لاريجاني و حاميان زخم خورده از اصولگرايان در ماجراي ليست انتخاباتي آنان بيترديد روزهايي سختتر را براي جناح راست رقم خواهد زد.
برآيند انتخابات پارلمان دهم، تغيير ٨٠ درصدي تركيب مجلس، بازگشت اصلاحطلبان و نزديك شدن علي لاريجاني به ائتلاف گفتمان اصلاحات-اعتدال نشان ميدهد كه فصل يكه تازي اصولگرايان در سپهر سياسي ايران به پايان رسيده و ستاره سياست ورزي آنان با راي مردم در حال افول است. حالا اصلاحطلبان كه فصل ديگري از سياستورزي در سال ٩٢ را آغاز كرده بودند با چراغ سبز مردم ميدانند كه انزواي داوطلبانهشان در انتخابات مجلس نهم يك اشتباه استراتژيك بوده. از سوي ديگر با توجه به شكست سخت مخالفان دولت همه ميدانند كه سيادت در سياست وابسته به لجستيك سياسي و بهره مندي از مواهب عيان و نهان برخي از نهادها نيست و اين مسير تنها از مسير صندوق راي ميگذرد. هفتم اسفند ١٣٩٤ بوي راي دوم خرداد ٧٦ را ميدهد، رايي كه بخشهايي از خانه ملت را از اصولگرايان گرفت و اصلاحطلبان را مستاجر آن كرد. اين انتخابات مهر باطلي زد بر تعليق اجباري اصلاحطلبان و همين است كه بايد گفت پارلمان دهم، شبيه هيچ يك از ادوار گذشته مجلس نيست.
منبع: روزنامه اعتماد
۰۹ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۶:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]