واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام / نصرت امين اصفهاني23 خرداد؛ مصادف با درگذشت بانو مجتهده امين
گروه انديشه: 24 سال پيش در چنين روزي؛ 23 خردادماه سال 1363، مجتهده «نصرت امين» معروف به «بانوي اصفهاني» صاحب تفسير «مخزنالعرفان» درگذشت.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، يكي از مفسران و قرآنپژوهان سده اخير، مرحومه مجتهده «نصرت امين»، دختر «سيدعلي امينالتجار بن سيدحسنبن محمدبن معصوم حسيني اصفهاني» است و مادرش دختر حاج «مهدي» ملقب به «جناب» است كه در سال 1308 قمري، حدود 1268 شمسي در اصفهان متولد شد. همسرش حاج «ميرزا»، ملقب به حاج «معينالتجار» (پسر عمويش) بود. در دوران حياتش چند فرزندش از دست رفتند و يك فرزند صالح از ايشان به نام «سيدمحمدعلي معيني امين» بر جاي مانده است.
كمالات نفساني و كرامات مختلفي كه خداوند سبحان نصيب اين علويه فرموده از مقدمه كتاب «النفحات الرحمانية» او آشكار است. ايشان در مقدمه چنين گفته است: «بسم الله الرحمن الرحيم. الحمد لله الذي اضاء قلب اوليائه بنوره، فانكشف لهم به اسرار الوجود، و رشح عليهم من بحر المعارف و العلوم، و... و وجدت في نفسي و روعي في بعض الايام و الساعات اشراقات الغيبية، ليست مسبوقة بامور كسبيه فكريه، تفطنت انها هي النفحات التي اشير اليها في الحديث و هي من رحمة ربي، فاحببت...
به نام خداوند بخشنده مهربان، سپاس خداوندي را كه قلوب اوليائش را به نور خود منور كرده و به مدد آن نور، اسرار وجود را بر ايشان هويدا كرد و از درياي معارف و علوم بر آنان باراند و ... در نفس خويش و ضميرم يكي از روزها در لحظاتي، انواري غيبي يافتم كه از نوع دريافتهاي كسبي و فكري نبود. دريافتم كه اين انوار از آن نفحاتي است كه در حديث به آنها اشاره شده و در حقيقت از رحمت پروردگارم است. دوست داشتم كه بعضي از آنها را كه در ذهنم باقي مانده تدوين كنم تا فراموش نشود و برايم تذكري باشد تا شايد هنگامي كه به ياد ميآورم، تجدد شكر كنم.»
بانو «امين اصفهاني»، قرآن را چنين توصيف ميكند: «بايد دانست كه قرآن مجيد كلام بزرگي است كه ازمعدن الوهيت نازل شده و البته مطالب مندرج در آن از حيطه ذهن كوچك بشر خارج است و مخصوص به كسي است كه مخاطب به آن شده و پس از آن محول به خلفا و جانشينان آن بزرگوار است و مثل گفتوگوها و مكاتبات بشر با يكديگر نيست. قرآن كريم معجزه موجز فصيح و بليغ است.
اختصار قرآن از بلاغت و اعجاز آن است، اگر احكام، جزئيات، مقدمات، عبادات، همه و همه را داشت از حد فصاحت و بلاغت و اعجاز خارج ميشد و يكي از كتابهاي مفصل معمول به شمار ميرفت. امام صادق(ع) فرمود: خداوند قرآن را تبيان هر چيز قرار داده و چيزي فرو نگذارده كه مردم محتاج به آن باشند مگر آنكه در قرآن كريم نازل شده و پيامبر(ص) بيان فرموده است.
قرآن دواي هر دردي و درمان هر مرضي است. قرآن حبل الله المتين است، آن ريسمان محكمي كه از حق تعالي به سوي خلق كشيده شده است. به وسيله تعليمات قرآن كريم، صميمت و قوميت بين افراد بيشتر تحقق ميپذيرد. به وسيله تعليمات قرآن امور آشفته زندگي بشر جمع ميشود. هر كس وظيفه اجتماعات و تكاليف زندگي خود را ميشناسد.
قرآن جامع تمام قوانين اجتماع و فردي بشر است. وظايف، عبادات، طريق، تهذيب، اخلاق، قانون معاملات، معاشرات، حقوق اقتصادي، جنايي، جزايي و قضايي هر يك را به جاي خود و روي قانون عدل به نيكوترين وجهي تأسيس كرده است. هر كه اين كتاب آسماني را پيش روي خود دارد و برنامه زندگي خويش را روي ميزان و قوانين و دستورات آن اجرا كند، هيچ وقت قدمش از صراط انسانيت نلغزد و حقيقت عبوديت و روح صميمت و علاقه مليت در وي ايجاد شود و فضيلت و سعادت نشاتين نصيب او ميشود.
اسرار و رموز قرآن منحصر به كسي است كه مخاطب قرآن است؛ يعني پيامبر(ص) و بعد از ايشان به كساني محول ميشود كه خلفا و جانشيان وي و راسخنان در علم هستند، همانگونه كه امام صادق(ع) فرمودند: ماييم راسخون در علم. رسول اكرم(ص) مسلمانان را از تفسير به رأي نهي فرمود و از طرفي قرآن كريم امر به تدبر و تفكر در آيات كرده تا فهم معناي آن ميسر شود. بديهي است كه تفكر و تدبر در قرآن همان فهم معاني موجود در آن است كه با تفكر در قرآن، بعضي از اسرار و رموز آن كشف ميشود و فهم معناي لفظ، غير از تفسير به رأي است.»
بانو «نصرت امين اصفهاني» در تفسير آيات متشابه، معتقد است كه براي فهم آنها، تنها بايد به گفتار معصومين(ع) رجوع كرد و چيزي از رأي خود نگفت. روح حاكم و جنبه قوي در تفسير «مخزنالعرفان»، بعد اخلاقي، درس سير و سلوك و تربيت نفوس است كه رنگ اخلاقي و تربيتي اين تفسير را از ديگر زمينههاي آن قويتر كرده است. همچنين بانو «امين اصفهاني» در «مخزنالعرفان» به اقتباس از مشكات انوار ولايت و ترجمه تحتاللفظي آيات و توضيح بعضي از آيات محكمات پرداخته است.*
*منابع: جامعالتفاسير نور، مخزنالعرفان.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 554]