واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چهار پیام مشارکت حداکثری مردم در انتخابات
در طول تاریخ کارامدترین نتایج را مشارکت نرم و مسالمت آمیز مردم به بار آورده و برعکس، مشارکت خشونت بار اغلب به نتایج گمراه کننده و با هزینه بسیار گزاف انجامیده است.
آفتاب : سرویس سیاسی- شهروز ابراهیمی*-حضور مردم با مشارکت زیاد در پای صندوقهای رأی چندین پیام عمده خواهد داشت:
اولین پیام آن این است که به جامعه جهانی نشان خواهد داد که ما خود سرنوشت خود را تغییر می دهیم. و بهانه را از آنها که در پشت هر مشارکتی و یا عدم مشارکتی دشمن و نفوذ را می بینند خنثی خواهد نمود.
اگرچه برخی بدخواهان خارجی و داخلی به دنبال مایوس نمودن مردم از مشارکت هستند ولی مشارکت مردم آنها را مأیوس کرده و راه نفوذ را خواهد بست. کلید واژه"نفوذ" درواقع برای قفل نمودن حرکت های مشارکتی وآگاهانه مردم است. تنها کلیدی که این قفل را خواهد گشود، کلید مشارکت است. مشارکت مردم در انتخابات برای تغییر خود و به دست گرفتن سرنوشت خود و مدیریت و پیش بینی آینده جامعه خود، کلیدی راهگشا است.
در طول تاریخ کارامدترین نتایج را مشارکت نرم و مسالمت آمیز مردم به بار آورده و برعکس، مشارکت خشونت بار اغلب به نتایج گمراه کننده و با هزینه بسیار گزاف انجامیده است. نظام هایی که راه مشارکت را مسدود ساخته اند و انتخاب های مردم را به حداقل رسانده اند اغلب دچار خشونت شده و نتایج مصیبت باری در پی داشته است. حال که نظام سیاسی ما به شکرانه انتخابات انتخاب را در دست مردم گذاشته است چرا از این نعمت خود را محروم نماییم. منافع مردم، جامعه، دولت و نظام سیاسی در گرو مشارکت حداکثری مردم است.
دومین پیام آن این است که مقبولیت رابر مشروعیت خواهد افزود. نظام های سیاسی علاوه بر مشروعیت به مقبولیت نیز نیاز دارند. و با هر ساختاری به هرحال به مقبولیت نیاز دارند.
مقبولیت و مشروعیت ملازم یکدیگر هستد. بدون مقبولیت، مشروعیت دچار مشکل می گردد.
مقبولیت نظام های سیاسی به کارایی و مردمی بودن آنها منوط است. بخشی از مصادره کنندگان نظام که ممکن است با قرائت یک سویه، به مقبولیت بی توجه باشند مشارکت حداکثری و آگاهانه مردم را نشان خواهد داد که حتی آنها نیز بی نیاز از مقبولیت نیستند.
و در نتیجه هرچقدر مقبولیت بیشتر باشد، به همان اندازه نیز مشروعیت بیشتر خواهد شد.
پیام سوم این خواهد بود که عقلانیت را حاکم خواهد ساخت. عقلانیت به معنای بهترین گزینش از میان گزینه های موجود است. منافع تک تک مردم جامعه و نظام سیاسی ایجاب می کند که مردم از گزینه های موجود بهترین گزینه را انتخاب نمایند. یا به عبارتی دست به انتخاب اصلح بزنند.
تجربه مشارکت کمتر مردم نشان می دهد که مشارکت کمتر درمانی برای دردهای یک جامعه نیست. چرا که منافع کمتری برای مردم، کلیت جامعه و نظام سیاسی به همراه داشته است.
مضاف بر این نباید فراموش کنیم که دمکراتیک ترین کشورها هم یک شبه به دمکراسی نرسیده اند. راه مردم سالاری اعم از مردم سالاری سکولار و یا دینی راهی ناهموار بوده که جوامع با حرکت لاک پشتی این مسیر را طی کرده و موانع را پشت سر نهاده اند. در واقع بهشت مردم سالاری را به بها می دهند نه به بهانه. عقلانیت ایجاب می کند که ما با هزینه کمتر به نتایج بزرگ در بلند مدت برسیم. مشارکت اگاهانه و حداکثری مردم در واقع انتخاب این چنین راهی است.
پیام چهارم مشارکت حداکثری این است که به تندروان نشان می دهند که راه تغییر از اصلاحات می گذرد. اصلاحاتی که به معنای نفی اصول و ارزش ها نیست. بلکه اصلاحات عملآ به مقبولیت و معقولیت ارزش ها و اصول خواهد افزود و از تحجر اصول ممانعت به عمل خواهد آورد. اصلاحات شور و امید و بالندگی به حرکت تکاملی جامعه خواهد بخشید. مشارکت آگاهانه مردم نشان خواهد داد که مردم در شرایط گوناگون انعطاف را به خوبی یاد گرفته و از کوچکترین روزنه ها برای حمایت و پشتیبانی از عملکردهای مقبول تظام و دولت بهره برده و این که به آینده جامعه مدنی و رشد و ترقی جامعه اش امید راسخ دارد. این پیام را خواهد داشت که به خشونت طلبان و حرکت های رادیکالی " نه "گفته و به تغییر مسالمت امیز و گردش مسالمت آمیز قدرت " آری " می گوید.
* استادیار روابط بین الملل دانشگاه اصفهان
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]