واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: المانیتور: طیف لاریجانی از اردوگاه اصولگرایان خارج شده اند و خوشحالند؛ چرا؟
المانیتور نوشت: در سال ٢٠١٥ ، محافظه کاران ایران با تلاش فراوان در پی رسیدن به اتفاق نظر درباره چگونگی پیروزی در انتخابات مجلس بوده اند؛ انتخاباتی که قرار است ٢٦ فوریه برگزار شود. پیش از آن، ده سال بود که گروه های میانه رو و تند رو برای برتری در درون اردوگاه محافظه کاران با یکدیگر می جنگیدند. اکنون به نظر می رسد میانه رو ها شکست خورده اند. برای برخی از آنها عجیب به نظر می رسد، اما احتمال می رود میانه رو ها از این اتفاق خوشحال باشند.
به گزارش نامه نیوز تندرو ها دیدگاه های تندی درباره اسلام دارند و با روابط نزدیک تر با جهان خارج، از جمله توافق هسته ای که ایران با شش قدرت جهان امضا کرد، مخالف اند. میانه رو ها که برخی از دیدگاه های آنها با اصلاح طلبان مشترک است، دوست ندارند با تندرو هایی مقایسه شوند که در میان توده مردم محبوبیت ندارند. اردوی محافظه کاران را بیش از پیش به اصول گرایی می شناسند و این به چهره میانه رو ها در میان رأی دهندگان آسیب می رساند.
پس از سال ها تلاش برای کنار گذاشتن میانه روها از رهبری محافظه کاران ، به نظر می رسد تندرو ها موفق شده اند. اما این شکست داوطلبانه است و سران میانه رو، از جمله آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس "مجمع تشخیص مصلحت نظام خبرگان"؛ علی اکبر ناطق نوری، رئیس "دفتر بازرسی مقام معظم رهبری" و علی لاریجانی، رئیس مجلس آن را پیش می برند.
تندرو ها به رهبری آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ٢٠٠٥ که به پیروزی محمود احمدی نژاد انجامید، رفسنجانی و ناطق نوری را به حاشیه راندند. در پی آن رفسنجانی و ناطق نوری به تدریج عرصه را ترک کردند. در واقع تا همین چند سال پیش، لاریجانی تنها میانه رو مهمی بود که در اردوگاه محافظه کاران مانده بود.
در جریان دومین دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد (٢٠٠٩ تا ٢٠١٣ میلادی)، لاریجانی هدف انتقادات شدید تندرو ها قرار گرفت. برای نمونه، احمدی نژاد فیلم کوتاهی را در فوریه ٢٠١٣ میلادی منتشر کرد که در آن به طور تلویحی گفته می شد برادر [آقای] لاریجانی در فساد دست دارد. به علاوه، در رویداد دیگری در همان ماه، تند رو ها در جریان سخنرانی [آقای] لاریجانی در شهر مقدس قم، به طرف وی کفش و سجاده پرتاب کردند. شاید این تحولات در جدایی سخنران صاحب منصب از اردوی محافظه کاران نقش داشته است.
در خلال سال گذشته و در آستانه انتخابات مجلس، سه نفر از سران محافظه کاران افراطی تلاشی خستگی ناپذیر برای رسیدن به اتفاق نظر درباره راهبرد انتخاباتی داشتند: آیت الله محمد رضا موحدی کرمانی، رئیس "مجمع روحانیت مبارز"؛ آیت الله محمد یزدی، رئیس "مجمع مدرسین حوزه علمیه قم" و مصباح یزدی، رهبر معنوی "جبهه پایداری". آنها از لاریجانی و حزب با نفوذ "رهروان ولایت" خواستند به آنها بپیوندند؛ اما لاریجانی نپذیرفت. در عوض، وی پیش از ثبت نام به عنوان نامزد انتخابات، اعلام کرد: «مستقل وارد انتخابات شده ام.»
پس از ماه ها مذاکره و نشست های بی شمار با دیگر تند رو ها و کسانی که از گروه های میانه رو در اردوگاه محافظه کاران باقی مانده بودند، در ٧ فوریه رهبری محافظه کاران فهرستی از ٣٠ نامزد را منتشر کرد که تصمیم دارد از آنها برای کسب کرسی های تهران در مجلس حمایت کند.
این فهرست ناظران سیاسی را متعجب کرد. فقط ٣ نفر از ٣٠ نفر حاضر در این فهرست به نسبت میانه رو بودند، در حالی که شمار قابل توجهی از نامزد ها تندرو های نزدیک به مصباح یزدی بودند.
فهرست انتخاباتی محافظه کاران شگفتی ها و اختلافاتی در میان خود آنها نیز به وجود آورده و ممکن است در نهایت به شکست دور از انتظار تندرو ها بیانجامد. برای نمونه، حسن غفوری فرد، نماینده مجلس، به یکی از خبرگزاری های داخلی گفت: «بیشتر نامزد های مهم محافظه کار از فهرست منتشر شده خوشحال نیستند و بسیاری از آنها تمایلی به کنار رفتن به نفع نامزد های برگزیده، همان طور که پیشتر وعده داده بودند، ندارند.»
علاوه بر این، حسین کنعانی مقدم، دبیر "حزب سبز"، گفت: «فهرستی که اکنون منتشر شده است قابل دفاع نیست. بهتر بود نام برخی از چهره هایی که توانایی عرضه اعتبار خود و افزودن بر ارزش این فهرست را داشتند، در صدر آن می آمد.» وی تأکید کرد: «امکان موفقیت آنها زیاد نیست و فقط پنج نفر از آنها (آن هم در بهترین حالت) خواهند توانست برای ورود به مجلس بعدی رأی کافی جمع کند.»
در همین حال، به گزارش "صراط"، غلامعلی حداد عادل، سخنگوی ائتلاف کنونی محافظه کاران، از نامزد های برگزیده محافظه کار خواست تعهد نامه ای را برای جلوگیری از این که لاریجانی رئیس مجلس بعدی شود، امضا کنند. حداد عادل در پاسخ به گزارش "صراط" در صفحه "توییتر" خود این ادعا را تکذیب کرد و در نشستی خبری در پاسخ به پرسشی در این باره که آیا امید دارد رئیس مجلس بعدی شود، گفت: «کاری را انجام خواهم داد که فکر کنم ضرورت دارد.»
با وجود همه اینها، امیر محبیان، محافظه کار میانه رو و تحلیل گر سیاسی برجسته، تأکید کرد: «فهرست انتخاباتی محافظه کاران پیام بدی را برای علی لاریجانی و موقعیت او به عنوان رئیس مجلس دارد.» وی خاطر نشان کرد: «حداد عادل موقعیت و جایگاه خود را در دوره بعدی مجلس برای آماده شدن برای ریاست مجلس مناسب می بیند، زیرا توانسته است بسیاری از تندرو ها را در فهرست محافظه کاران جای دهد و توجه آنها را جلب کند.»
در مقابل، الیاس نادران، از تندرو های سرشناس و از نامزد های فهرست محافظه کاران، فکر نمی کند حداد عادل این فرصت را داشته باشد که رئیس مجلس بعدی شود. نادران به "ایسنا"، "خبرگزاری دانشجویان ایران"، گفت: «فکر نمی کنم رقیبی جدی برای ریاست بر مجلس بعدی برای آقای لاریجانی وجود داشته باشد و ما با تغییری دور از انتظار درباره این موضوع روبرو نخواهیم بود.»
خلاصه، با وجود برتری فهرست محافظه کاران، به نظر می رسد، فرصت های تندرو ها برای پیروزی واقعی در انتخابات اندک است. علت آن بیش از همه آن است که نامزد های ویژه ای همچون لاریجانی و علی مطهری، نماینده سرشناس مجلس، مجبور شده اند روی تهیه فهرست های انتخاباتی خود یا شاید پیوستن به فهرست اصلاح طلبان کار کنند.
احمد شیرزاد، نماینده اصلاح طلب پیشین مجلس، به "المانیتور" گفت: «از آنجا که تندرو ها از ریاست جمهوری هشت ساله احمدی نژادی حمایت کردند که بدترین عملکرد اقتصادی را داشت، در انتخابات به شدت شکست خواهند خورد.» وی افزود: «نظر شخصی من این است که چهره های میانه روی اردوگاه محافظه کاران، همچون علی مطهری، می توانند در فهرست انتخاباتی اصلاح طلبان قرار بگیرند.»
منبع: تیک
۰۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]