واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دوستان و محیط نامناسب عامل 62 درصد از اعتیادهاست
كمكم قليانها و قليانسراها در حال تبديل شدن به يك سوژه مضحك هستند.
نویسنده : حوریه ملکی
كمكم قليانها و قليانسراها در حال تبديل شدن به يك سوژه مضحك هستند. از يك طرف هر روز شاهد رشد قارچگونه اين اماكن هستيم و از طرف ديگر وزارتخانهها و نهادها و سازمانهاي مختلف پيوسته هشدار ميدهند كه علاوه بر ضررهاي متعدد دود قليان براي سلامت شهروندان، توتونهاي مصرفي نيز آلوده به مواد مخدر هستند. متأسفانه به دليل عادي شدن مصرف قليان در اكثر اماكن، چنين ميتوان استنباط كرد كه راه براي معتاد شدن افراد جامعه و به خصوص نوجوانان و جوانان كه بيشترين مخاطبان قليانسراها هستند، هموار شده است و گواه اين ادعا نتايج پژوهشي است كه متوسط سن شروع اعتياد را ۲۴ سال اعلام ميكند؛ آماري كه ميگويد از اين افراد بيش از ۵۱ درصد بين ۲۰ تا ۴۰ سال و ۴۵ درصد زير ۲۰ سال سن دارند.
كارشناسان معتقدند مهمترين عامل اعتياد به مواد مخدر در ايران و به ويژه در بين جوانان، ريشه در اعتقادات و فرهنگ مردم دارد كه معضلات اقتصادي، بيكاري و نبود امنيت شغلي آن را تشديد ميكند. همچنين نقش خانواده به عنوان اصليترين مركز كنترل رفتار فردي حائز اهميت است كه گاهي با آسيبپذير شدن خود، عاملي براي گرايش جوانان به اعتياد ميشود. نتايج پژوهشي كه توسط دكتر «عبدالرضا عزيزي» پزشك و درمانگر اعتياد، از بررسي شرح حال 2 هزار فرد معتاد انجام شده حاکی است: دوستان و محيط نامناسب عامل روي آوري ۶۰ درصد افراد به مواد مخدر است و اين عامل خود در بازگشت به اعتياد همچنان پررنگترين عامل محسوب ميشود. در اين پژوهش ۱۷ درصد معتادان درمان بيماريهاي بعضاً پيش پاافتاده مانند سرماخوردگي، دردهاي مفصلي، دردهاي عصبي و آرتروز را عامل استفاده از مواد مخدر ذكر كردهاند كه به اعتقاد محقق اين نشانگر ميزان تأثير باورها و ضعف فرهنگي در خصوص مراجعه و اعتماد به پزشك است. همچنين بسياري به اين علت كه در هنگام ترك اعتياد اذيت شدهاند، به مصرف مجدد روي آوردهاند كه اين ميتواند نتيجه خوددرماني يا عدم درمان صحيح از سوي درمانگر باشد. اما نكته مورد توجه اين است كه سيگار، اولين ماده مصرفي در 73/19 درصد افراد است و اين معتادان قبل از اعتياد به مواد مخدر، سيگار مصرف ميكردهاند.
82درصد دانشآموزان تجربه دود دارند
همين چند روز پيش بود كه دكتر علي اكبر سياري، معاون بهداشت وزارت بهداشت ضمن اشاره به بررسي درباره ميزان شيوع مصرف دخانيات ميان دانشآموزان تهران گفت: «طبق اين بررسي 51/2 درصد دانشآموزان تهراني قليان مصرف كردهاند و 31 درصد نيز سيگار كشيدهاند كه اين آسيب جدي است. همچنين 90 درصد كساني كه معتاد به سيگار هستند نيز مصرف آن را از سنين كمتر از 18 سال شروع كردهاند.» بر اساس آمارهاي ارائه شده هر سال 10 هزار ميليارد تومان دخانيات در كشور مصرف ميشود و وزارت بهداشت سالي 30 هزار ميليارد تومان هزينه صرف ميكند تا بيماران مبتلا به عوارض دخانيات را درمان كند. در حال حاضر 4 درصد مردم ايران قليان مصرف ميكنند و توتون اين قليانها به دليل افزايش مراجعه افراد براي مصرف دوباره همگي آلوده به مواد مخدر است. در همين رابطه شهرام رفيعيفر، مديركل دفتر آموزش و ارتقاي سلامت وزارت بهداشت گفت: «وزارت بهداشت با برنامهريزيهاي متعدد به دنبال ارتقاي سلامت مردم است، اما مردم هم بايد به سلامت خود اهميت دهند و سالم زندگي كردن را در اولويت زندگي خود قرار دهند.»
اعتياد در حاشيه بيداد ميكند
بحث اعتياد و مصرف مواد مخدر به يك منطقه و طبقه ختم نميشود اما گزارشها نشان ميدهد كه آسيبهاي اين بلاي خانمانسوز در طبقه ضعيف و حاشيهنشينها بيشتر به چشم ميخورد. در همين راستا جمعيت دانشجويي - مردمي امام علي پژوهشي بر روي نمونه آماري 116 نفري از كودكان معتاد ساكن محلات حاشيهاي و آسيب خيز انجام داده است كه نتايج آن قابل تأمل است. مريم كياني، عضو اين جمعيت با اشاره به بخشي از نتايج اين پژوهش كه با عنوان «بررسي اعتياد كودكان و رويكرد خدمات و درمان آن» صورت گرفته است، گفت: «درخصوص اعتياد كودكان از محله خاك سفيد تهران آغاز شد و بعد از گذشت سه سال فهميديم كه كودكان مبتلا به اعتياد در تمام محلات معضلخيز كه محل فعاليت جمعيت هستند حضور دارند. ميانگين سن اعتياد اين كودكان هفت سال و از بارزترين علل اعتياد آنها معتاد بودن پدر و مادر يا تولد با اعتياد بوده است، اين درحالي است كه 47 درصد از اين كودكان فاقد اوراق هويت بوده و 36 درصد از كودكان بالاي هفت سال هرگز به مدرسه نرفته بودند. اين تحقيق نشان ميدهد كودكان مبتلا به اعتياد از ابتداييترين حقوق خود محروم هستند.» وي در ادامه با اشاره به آماري جديد در بازهاي شش ماهه از سال 93 تا مرداد امسال، به افزايش مراجعه كودكان مبتلا به اعتياد به مراكز جمعيت امام علي در 22 مورد اشاره كرد و افزود: «علاوه بر آن چهار نفر از كل كودكان مراجعهكننده به دليل اعتياد فوت شدند و پنج كودك مادر شدهاند و نوزاد معتاد به دنيا آوردند، پنج كودك به فحشا روي آورده و 16 كودك كارتنخوابي را تجربه كردند. اين در حالي است كه با تشديد آسيبهاي اين معضل در ميان كودكان هنوز هماهنگي سازمانهاي گوناگون و افزايش عملكرد بعضي سازمانها آن طور كه بايد صورت نگرفته است و شاهد سرنوشت دردناك كودكان مبتلا به اعتياد هستيم.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]