واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: مونیخ، کانون رایزنی ایران و غرب برای صلح در سوریه
در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ اتفاق افتاد: نشانههای تمایل تهران و ریاض به تنشزدایی / مواضع ظریف و «الجبیر»، میانجیها را امیدوار کرد
با گذشت بیش از یک ماه از قطع رابطه دیپلماتیک عربستان با ایران، وزرای خارجه دو کشور در اظهارات خود همزمان نشانههای مثبتی را مبنی بر تمایل برای ترمیم رابطه بروز دادند. به این ترتیب در حالی که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در نشست خبری پس از برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ که بر موضوع بحران سوریه تمرکز داشت، تأکید کرد که «مانعی برای همکاری با برادران سعودیمان برای آینده بهتر منطقه وجود ندارد»، «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان سعودی نیز که در این اجلاس امنیتی شرکت کرده بود، در گفتوگو با «سیانان» تصریح کرد که عربستان رویکرد خصومتآمیز در قبال جمهوری اسلامی ایران ندارد و خواهان روابط خوب با ایران است. با این حال برخلاف اظهارات وزیر خارجه ایران که بر محور همکاری سازنده برای حل مسائل مبتلابه منطقه متمرکز بود، سخنان الجبیر خالی از اشاره به برخی ادعاهای پیشین نبود و با این حال نشان از آن داشت که او سعی دارد موضعگیریهای پیشین خود علیه ایران را تصحیح کند. ظریف: نباید زندانی رخدادهای گذشته بود وزیر امور خارجه ایران در سخنان خود با تأکید بر اینکه «به هیچ وجه نمیتوان به قیمت ناامن کردن اوضاع برای دیگران، به امنیت رسید»، ایران، عربستان و ترکیه را مواجه با تهدیدها و چالشهای مشترک در منطقه دانست و گفت: «باید به دنبال بازتعریف روابط باشیم و گذشته را کنار بگذاریم. نباید زندانی گذشته بود، چراکه هر طرف روایت خود را از رخدادهای گذشته دارد. ما روایت خودمان را داریم و اطمینان دارم که برادران سعودی ما هم روایت خود را دارند.»
ظریف همچنین درسخنان خود به اظهارات ترکی الفیصل، وزیر اطلاعات سابق عربستان در حاشیه اجلاس داووس که مشکل را حضور نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در برخی کشورهای عربی دانسته و گفته بود: «عربستان روابط خود را با تهران به خاطر رفتار ایران قطع کرد و معلوم نیست روابط دیپلماتیک میان طرفین چه زمانی از سر گرفته شود» پاسخ تلویحی داد و گفت: «مشکل اینجا بود که عربستان رویکرد حذف ایران را در پیش گرفت و حتی تلاش کرد که تهران را از مذاکرات سوریه کنار بگذارد.» وزیر خارجه ایران با یادآوری اینکه با وجود کشته شدن نزدیک به 500 زائر ایرانی در مراسم حج امسال، ایران روابط خود را با عربستان قطع نکرد و حتی کاهش نداد، افزود: «اینکه دوست من عادل الجبیر حاضر شد با حضور ایران به نشست وین بیاید، خبر خوبی بود. البته این نباید خبر مهمی باشد، بلکه این یک امر طبیعی است، اینکه ایران و عربستان برای حل بحران با یکدیگر گفتوگو کنند.»
الجبیر: رویکرد خصومتآمیز در قبال ایران نداریم
در مقابل این موضعگیری، وزیر امور خارجه عربستان نیز در گفتوگوی تفصیلی خود با شبکه خبری «سیانان» سعی کرد تا مواضع پیشین خود نسبت به ایران را تعدیل کند. «عادل الجبیر» درباره روابط تهران و ریاض، با تأکید بر اینکه همسایهها باید براساس رفتار دوستانه با یکدیگر تعامل کنند، گفت: «ما همیشه تأکید کردهایم که خواهان روابط خوب با ایران هستیم. همسایهها باید بر مبنای اصول رفتار دوستانه و نه براساس رویکرد دخالت در امور دیگری با یکدیگر تعامل برقرار کنند.»
وی که پس از قطع روابط دیپلماتیک ریاض با تهران همواره اظهاراتی خصمانه و توهینآمیز درباره ایران ارائه داده است، در ادامه گفتوگوی خود با یادآوری اینکه ایران و عربستان پنج هزار سال است که همسایه هستند و پنج هزار سال دیگر هم خواهند بود و این یک واقعیت جغرافیایی است، مدعی شد: «ما هیچ نیت بدی در قبال ایران نداریم و ما تاکنون هیچ تعرضی به ایران نکردهایم.» با وجود این اظهارات، الجبیر در بخشی از این گفتوگو که به راه حل پایان بحران سوریه اختصاص داشت، به تکرار ادعاهای پیشین خود علیه ایران، روسیه و حزبالله پرداخت. روابط ایران و عربستان ماه گذشته پس از تجمع جمعی از مردم ایران در اعتراض به اعدام شیخ نمر در مقابل مکانهای دیپلماتیک عربستان با تنش مواجه شد. با این حال تأثیر منفی وجود تنش میان تهران و ریاض بر روند حل مسائل منطقه موضوعی بود که سبب شد کلیت واکنشهای منطقهای و بینالمللی به تصمیم ریاض مبنی بر قطع رابطه با ایران نشانی از همراهی نداشته باشد و در عوض چندین کشور تمایل خود به میانجیگری میان ایران و عربستان را مطرح کنند. میانجیگریهایی که هنوز به نتیجهای نرسیدهاند. مقامات سیاست خارجی ایران اعلام کردهاند که با وجود استقبال از این میانجیگریها، موفقیت این اقدامات را منوط به تغییر سیاست بحرانآفرینی و تنشزایی عربستان سعودی دانستهاند. رایزنی ظریف و کری در حاشیه اجلاس مونیخ وزیران خارجه ایران و امریکا از فرصت حضور در اجلاس امنیتی مونیخ برای ملاقات دوجانبه استفاده کرده و درباره نحوه اجرای برجام با یکدیگر گفتوگو کردند. به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و جان کری در این دیدار در مورد جزئیات و اجرای بندهای مختلف برجام مذاکره کردند. ظریف همچنین در برنامههایی دیگر در خلال برگزاری نشست مونیخ با برت کویندرز وزیر خارجه هلند، پاول کلیمکین وزیر خارجه اوکراین، کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، بروت پاهور رئیس جمهوری اسلوونی و یان الیاسون معاون دبیرکل سازمان ملل متحد دیدار و درباره مسائل مورد علاقه گفتوگو کرد. ظریف همچنین در جمع صاحبان صنایع و رؤسای ارشد بانکها و مؤسسات پولی و مالی اروپایی گفت : «زیرساختها برای همکاری و سامان دادن به همکاریهای بلندمدت با ایران آماده است.» وزیر خارجه ایران با اشاره به توافق هستهای و اجرای برجام تصریح کرد: با توجه به لغو جامع تحریمهای اروپا و برداشته شدن تحریمهای تجاری اقتصادی و پولی ساختگی ایران آماده گسترش هرچه بیشتر روابط با مجموعه اروپا است. منبع: روزنامه ایران
یکشنبه, 25 بهمن 1394 ساعت 01:02
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]