واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مركز پژوهشهاي مجلس خواستار توجه ويژه به آموزش و پرورش استثنايي شد
خبرگزاري فارس: مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، خواستار توجه ويژه به آموزش و پرورش استثنايي شد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از دفتر مطالعات اجتماعي مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي بر اساس بررسيها و آمارهاي مجامع علمي و فرهنگي بينالمللي نظير يونسكو و برخي كشورهاي غربي، حدود 10 تا 15 درصد از كودكان مدرسهرو 6 تا 18 ساله هر كشور نيازمند توجه خاص آموزشي هستند، اما با توجه به تعاريف و مطابق استانداردهاي موجود در كشور ما (آييننامه اجرايي آموزش و پرورش استثنايي) و بنا به برآورد كارشناسان و دستاندركاران امور آموزش و پرورش استثنايي، حداقل 1 و حداكثر 6 درصد از دانشآموزان كشور در طيف مستلزم توجه ويژه و استثنايي قرار ميگيرند. با اين وصف در صورتي كه عدد كمترين يعني (1) مبناي محاسبه و برآورد در اين زمينه قرار گيرد، حداقل تعداد دانشآموزان استثنايي تحت پوشش- با توجه به جمعيت دانشآموزي حدود 15 ميليون نفر در سال 1385-1386- بايد 150 هزار نفر باشد، در حالي كه عملاً كمتر از نيمي از اين تعداد (69926 نفر) هم اكنون در مراكز مربوطه تحت آموزش قرار دارند و اين برآورد مبين آن است كه دهها هزار نفر از دانشآموزان و افراد استثنايي و نيازمند خدمات ويژه آموزش هم اكنون در شرايط نامناسبي در بين خانوادهها به سر ميبرند و يا در مدارس عادي تحصيل ميكنند و با ايجاد مشكلات بسيار تحصيلي و رفتاري، زمينه افت تحصيلي خود و همكلاسانشان و آسيبهاي اجتماعي، فردي و خانوادگي را فراهم ميكنند.
اين گزارش ميافزايد: برآوردها و گزارشها نشان ميدهند كه هزينه آموزش هر دانشآموز استثنايي حداقل 5 برابر دانشآموز عادي است و لذا توسعه آموزش و پرورش استثنايي مستلزم توجه و سرمايهگذاري ويژهاي خواهد بود.
از سوي ديگر تعداد دانشآموزان پايه اول ابتدايي در سال تحصيلي 1386-1387 معادل 1156503 نفر اعلام شده در حالي كه نوآموزاني كه براي ورود به پايه اول ابتدايي از نظر سلامت جسماني، (بينايي، شنوايي و ذهني) سنجش شدهاند 899035 نفر بودهاند. بدين ترتيب حدود 23 درصد كودكاني كه عمدتاً در مناطق روستايي، عشايري و مناطق صعبالعبور زندگي ميكنند، تحت پوشش خدمات طرح سنجش قرار نگرفتهاند و در نتيجه افراد استثنايي يا نيازمند مراقبت ويژه از بين آنها شناسايي نشدهاند و به همين دليل توسعه مبادي شناسايي و تقويت كمي و كيفي طرح سنجش كودكان در بدو ورود به مدرسه به ويژه براي مناطق روستايي و محروم و توسعه امكانات انساني و پايگاههاي سنجش براي بهبود اين نارسايي توصيه ميشود.
طبق اين گزارش تفاوت در كميت آموزش و پرورش دختران و پسران نيز قابل توجه است به طوري كه مطابق آمارهاي موجود تعداد مدارس استثنايي پسرانه 295 واحد و دخترانه 179 واحد (40 درصد كمتر) است. همچنين تعداد پسران تحت پوشش آموزش و پرورش استثنايي 42473 نفر و دختران 27453 نفر (35 درصد كمتر) است. به عبارتي ديگر دختران 39 درصد از دانشآموزان استثنايي كشور را تشكيل ميدهند و سهم پسران 61 درصد است. اين تفاوت مبين نارسايي در آموزش و پرورش دختران استثنايي و ترجيح جنسيتي به نفع پسران در اين زمينه است گرچه پسران استثنايي بسياري نيز از دسترسي به آموزش و پرورش ويژه خود محرومند؛ اما فقر دختران در اين زمينه مضاعف و نيازمند توجه و عنايت بيشتري است.
اين گزارش ميافزايد: طبق اطلاعات و آمارهاي موجود بيش از 72 درصد از دانشآموزان استثنايي تحت پوشش در دوره پيش دبستاني و ابتدايي تحصيل ميكنند، در حالي كه نسبت دانشآموزان پيشدبستاني و ابتدايي در بين كل دانشآموزان عادي كشور 43 درصد است. اين تفاوت نشان دهنده ظرفيت و نياز به توسعه آموزش و پرورش استثنايي در دورههاي بالاتر تحصيلي از جمله راهنمايي و متوسطه است.
در بخش ديگري از گزارش مركز پژوهشها پيرامون آموزش و پرورش استثنايي در كشور آمده است: نسبت دانشآموزان استثنايي تحت پوشش در حال حاضر حدود 48 درصد كل دانشآموزان عادي است (در حالي كه با حداقل برآوردها بايد 1 درصد باشد) ضمن اينكه بين استانهاي كشور نيز در نسبت دانشآموزان استثنايي به عادي تفاوت قابل ملاحظهاي وجود دارد. به عنوان مثال در استان آذربايجان غربي، دانشآموزان استثنايي 29 درصد دانشآموزان عادي هستند در حالي كه اين نسبت در استان خراسان جنوبي 82 درصد است. نكته جالب اينكه در شهر تهران عليرغم اينكه عمده جمعيت شهرنشين هستند و نقل و انتقال دانشآموزان استثنايي ظاهراً آسانتر و كمهزينهتر است، نسبت دانشآموزان استثنايي حدود 47 درصد است كه نسبت به خيلي از استانهاي كشور رقم پايينتري است و بدون شك در داخل استانها و بين مناطق و شهرستانهاي تابعه نيز تفاوتهاي بارزي در اين زمينه وجود دارد و اين تفاوت نشانگر آن است كه بايد براي تناسب بخشي و ايجاد عدالت آموزشي در اين زمينه تلاشهاي جديتري صورت گيرد.
مركز پژوهشها همچنين در ادامه توسعه كمي و ارتقاي كيفي آموزش و پرورش افراد استثنايي را به مؤلفهها و عوامل متعددي مربوط دانست و افزود: مجلس، دولت، آموزش و پرورش، مردم و ذينفعان بايد با جديت بيشتري به ايفاي نقشها و وظايف خود در اين زمينه بپردازند، ضمن اينكه تدوين برنامههاي جامع اطلاعرساني با استفاده از ابزارهاي رسانهاي، فرهنگي و هنري و ظرفيتهاي مدارس و آموزش و پرورش، براي آگاه كردن والدين اين قبيل كودكان و جلب توجه آنان به اينكه هر چه كودكان استثنايي زودتر شناسايي شوند، آسانتر و بهتر ميتوان به ياري آنان شتافت.
انتهاي پيام/ز
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 293]