واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: هستي از نيستي برتر است
جام جم آنلاين: حسينعلي ليالستاني امسال سومين فيلم سينمايي خود را با نام ميزاك مقابل دوربين برد. ميزاك در زبان گيلكي به معناي فرزند من است. در اين فيلم محمدرضا فروتن، باران كوثري، جمشيد مشايخي، داريوش ارجمند، فاطمه معتمدآريا و رابعه اسكويي بازي ميكنند.
ليالستاني كه پيش از اين فيلمهاي «بلنديهاي صفر» و «مصائب عاشق فقير» را كارگرداني كرده است در فيلم ميزاك داستان عاشقانهاي را در دو بخش روايت ميكند. عشق بين يك دختر و پسرشمالي كه منجر به ازدواج آنها ميشود و ديگري عشق فرزند اين دو به زندگي و آدمها. ميزاك را جهانگير كوثري تهيه كرده است و اين روزها سپيده عبدالوهاب آن را تدوين ميكند.
با ليالستاني همراه شديم تا او درباره ميزاك و نوع ساختار آن بيشتر برايمان بگويد. اين كارگردان كه سريالهاي آواز در مه و بوي گلهاي وحشي را نيز كارگرداني كرده است با لهجه شيرين گيلكي به سوالات پاسخ داد تا ذهن مخاطبان ميزاك را اكنون براي ديدن اين فيلم آماده كند؛ مخاطباني كه ليالستاني را كارگرداني خاص ميدانند كه به سبك و سياق خود فيلم ميسازد.
طبق شنيدهها فيلم جديد شما ساختار تازهاي دارد، 40 دقيقه فيلم از نگاه 2 جوان است كه ميخواهند با هم ازدواج كنند و نيمه دوم فيلم بعد از ازدواج آنها و از نگاه جنيني است كه هنوز به دنيا نيامده است. نگاه اين جنين بايد كاملا متفاوت از نگاه آدمهاي ديگر باشد.
بله. اين نگاه متفاوت اما ساده است. نگاهي كاملا واقعگرايانه. جنين قبل از اينكه به اين دنيا پا بگذارد آن را ميبيند و با پديدههايش آشنا ميشود.
و شايد تصميم بگيرد كه به اين دنيا پا نگذارد؟
براي اطلاع از تصميم جنين بايد منتظر اكران فيلم بمانيد، اما واقعيت اين است كه ما بايد خوشبينانه به زندگي و خلقت نگاه كنيم. براي طي كردن زندگي شايد خيلي چيزها فراهم نباشد، ولي در هر شرايطي هستي از نيستي برتري دارد. ما بايد همواره اين امكان را پاس بداريم چون هست شدن براي همه امكانپذير نيست. حيات براي هر موجودي ارزشمند است.
حتما انگيزه خاصي داشتيد كه حيات را از نگاه يك جنين به تصوير بكشيد؟
ميخواستم يك جنين را قبل از تولدش با چالش روبهرو كنم و به او قدرت انتخاب بدهم كه در رويارويي با اين چالشها آيا بازهم به اين نتيجه ميرسد كه اين دنيا ارزش آمدن دارد. واقعا اگر اين جنين بداند كه در برخي نقاط اين دنيا كودكان را بيرحمانه ميكشند بازهم دوست دارد تولد را تجربه كند. اما با همه اينها تلاش كردم نگاه خوشبينانهاي به ماجرا داشته باشم چون زندگي در هر شرايطي ارزشمند است.
در ميزاك هم نگاه فلسفياي را كه در آثار قبلي خود داشتيد، ادامه داديد؟
خير. به پيچيدگي آثار قبليام نيست. فيلم بسيار ساده و روان است و داستاني مشخص دارد كه ميتواند مخاطب را با خود همراه كند.
گويا فيلمنامه را 10 سال پيش نوشتهايد؟
بله. فيلمنامه را 10 سال پيش نوشتم. در اين مدت با دوستان زيادي راجع به آن صحبت كردم و هرسال يكبار آن را بازنويسي كردم تا اينكه از 2 سال پيش به صورت جدي تصميم گرفتم فيلم را بسازم.
در اين 10 سال نگاهتان به دنيا و مسائل تغيير نكرد، چون جامعه ما كه خيلي تغيير كرده است؟
در سن و سالي كه من دارم اصول اعتقاديم تغيير نميكند. شايد فرم آنها عوض شود، اما اصول و جهانبيني تغييرناپذيرند.
جنيني كه از نگاه او دنيا را ميبينيم دختر است يا پسر؟
فرق نميكند كه دختر باشد يا پسر.
چگونه فرق نميكند. نگاه زنان به دنيا با نگاه مردان كاملا متفاوت است.
من به كل خلقت فكر ميكنم. جنسيت بعد از تولد جايگاه پيدا ميكند و در واقع اين تعاريفي است كه در دنياي خاكي شكل ميگيرد. اين دعواها بعد از تولد رخ ميدهد. وقتي از روح صحبت ميكنيم جنسيت محلي از اعراب ندارد.
آيا در ميزاك تداخل زمانها را هم شاهد خواهيم بود؟
خير. در ميزاك زمان شكسته نميشود و همه چيز واقعي اتفاق ميافتد. همه چيز ساده است تا مخاطب راحت با آن ارتباط برقرار كند.
آيا براي نشان دادن نگاه جنين از ترفند خاصي استفاده كردهايد؟
كارهايي كردهايم. مسلما وقتي كارگردان پشت دوربين قرار ميگيرد فيلم را از نگاه خود روايت ميكند، اما اكنون يك كودك هم وجود دارد كه حتما زاويه نگاهش بايد با زاويه نگاه كارگردان تفاوت داشته باشد.
طاهره آشياني
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 349]