واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
گروه های مسلح در سوریه در آستانه فروپاشی کامل هستند
روز نو : بیشتر گروه های مسلح سوری در پی پیشروی ارتش سوریه با حمایت هوایی روسیه در بیشتر مناطق و قطع خطوط امدادرسانی و پشتیبانی اصلی آنها در استان«حلب»در شمال سوریه و احتمال محاصره آنها به طور کامل در این شهر،در آستانه فروپاشی هستند.
به گزارش جماران،خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت:تحلیلگران بر این باورند که گروه های مسلح و کشورهای حامی آنها برای جلوگیری از پیشروی های جدید ارتش سوریه پس از فروپاشی مذاکرات صلح مورد حمایت سازمان ملل،گزینه های اندکی پیش روی خود دارند.
«امیل حکیم»پژوهشگر در مرکز بین المللی پژوهش های استراتژیک گفت که « گروه های مسلح در سوریه به سمت فروپاشی و افول پیش می روند و این افول شکل روزافزونی به خود گرفته است.»
استان «حلب» یکی از مهمترین پایگاه های گروه های مسلح است که رسیدن به ترکیه در همسایگی سوریه را که حامی اصلی این گروه هاست، تسهیل می کند.
خود شهر حلب از سال 2012میان گروه های مسلح که مناطق شرقی آن را در کنترل خود دارند و نیروهای دولتی سوریه که مناطق غربی را در کنترل خود دارند، تقسیم شده است.
ادامه پیشروی ارتش سوریه و بازپس گیری مناطق پیرامون شهر حلب به ویژه پیشروی ارتش طی هفته گذشته باعث شده است که گروه های مسلح در مناطق شرقی تقریبا به محاصره در بیایند.
«فابریس بالانش»پژوهشگر در همین مرکز پژوهشی در واشنگتن بر این باور است که این تحولات«نقطه عطفی در جنگ سوریه است.»
وی می افزاید که «اگر گروه های مسلح می خواستند که حلب و استان «ادلب»را به عنوان پایگاه های خود قرار دهند، این مساله به پایان رسیده است.»
پیشروی بسیار مهم ارتش سوریه در نتیجه دخالت روسیه رخ داده است که در 30 سپتامبر گذشته آغاز شد.مسکو می گوید که گروه و داعش و دیگر گروه های تروریستی را هدف قرار می دهد این در حالی است که کشورهای غربی و معارضان، روسیه را متهم می کنند که برای حمایت از دولت سوریه گروه های مسلح از جمله گروه هایی که موسوم به میانه رو هستند را هدف قرار می دهد.
از زمان ورود بمب افکن ها ، جنگنده ها و بالگردهای روسیه به میدان نبرد ،نیروهای ارتش سوریه شاهد عقب نشینی های تلخی از مارس 2015 بود،در استان های «لاذقیه»در شمال غرب،حلب در شمال و «درعا»در جنوب پیروزهای بزرگی را به دست آوردند.
گروه های تندرو مورد (حمایت ترکیه )دو شهر استراتژیک را در ریف لاذقیه از دست دادند شهرهایی که نقطه آغاز حملات آنها به سمت شرق و به ویژه به سمت استان ادلب به شمار می رفتند که این گروه ها به استثنای این دو شهر آنها را در کنترل خود دارند.
محاصره حلب
«فیصل عیتانی»از مرکز رفیق حریری برای خاورمیانه در «آتلانتیک کاونسل»می گوید که«به سادگی باید گفت که حلب نمایش اولیه درباره چگونگی قدرت آمیخته از توان هوایی روسیه و مشاوران برای جبران امکانات تا حدود اندک نظام و کمبود تجهیزات است.»
گروه های مسلح داخل مناطق شرقی شهر حلب به احتمال زیاد در محاصره کامل نیروهای دولتی سوریه گرفتار شوند، همانند محاصره این گروه ها در شهر«حمص».
عیتانی مدعی شد که «بخش بزرگی از دو طرف(هم افراد مسلح و هم غیرنظامیان)در اثر بمباران و گرسنه نگه داشتن شان و نیز کمبود مواد غذایی به دلیل محاصره خواهند مرد.»
وی می افزاید که افراد مسلح داخل شهر یا خواهند مرد یا مجبور به تسلیم می شوند.
عیتانی موج جدیدی از پناهندگان را پیش بینی کرد.همزمان با پیشروی ارتش سوریه هزاران نفر از افراد مسلح و خانواده های آنها پا به فرار گذاشته و به سمت مرزهای این کشور با ترکیه رفتند تا بتوانند وارد این کشور شوند.
نزاع سوریه که از مارس سال 2011 شروع شد تا کنون 260 کشته شده و نزدیک به نیمی از مردم این کشور داخل یا خارج از آن آواره شدند.
معارضان سوری می گویند که احساس می کنند که به آنها خیانت شده است.آنها تاکید می کنند که کمک های تسلیحاتی از کشورهایی که از معارضان حمایت می کنند با وجود شدت گرفتن عملیات نظامی ارتش سوریه با حمایت روسیه پیش از مذاکرات ژنو، متوقف شد.
«مأمون الخطیب»یکی از معارضان در حلب می گوید که آن چه گروه های مسلح را سرخورده می کند این است که کشورهایی که مدعی هستند دوست معارضان هستند سخنان پوچ به زبان می آورند و بی طرف شده اند.
گزینه های اندک
به گفته کارشناسان گروه های مسلح در سوریه گزینه های اندکی پیش روی خود دارند.
عیتانی تشریح می کند که گروه های مسلح گزینه های زیادی پیش روی خود ندارند،همچنین مناطق دیگر تحت کنترل این گروه ها نیز تحت فشار هستند.آنها قدرت مقابله با حملات هوایی را نیز ندارند.
گروه های مسلح در سوریه از مدت ها پیش به دنبال دستیابی به سلاح های ضد هواپیما از حامیان بین المللی شان بودند اما واشنگتن از ترس آن که این سلاح ها در نهایت به دست گروه های تروریستی مانند جبهه النصره یا داعش بیفتد، با این ایده مخالف کرده است.
حکیم نیز از پناه بردن برخی گروه های مسلح در سوریه که احساس می کنند قدرت های حامی شان به آنها خیانت کردند،به گروه های تندرو و جهادی هشدار داد.
در این بین نظام حاکم بر سوریه که مورد حمایت روسیه و حزب الله است به احتمال زیاد کنترل خودش بر «سوریه مفید»یعنی بر بخش غربی پرجمعیت سوریه و سواحل این کشور را تقویت کند.
حکیم می افزاید که «آن چه روس ها و دولت سوریه انجام می دهند این است که آنها می خواهند بر غرب سوریه کنترل کامل پیدا کنند و آمریکایی ها را برای تعامل با جهادی ها در شرق سوریه به حال خود رها کنند و این همان چیزی است که با موفقیت در حال رخ دادن است.»
شکست های گروه های مسلح با فروپاشی مذاکرات صلح ژنو همزمان شده است اما به گفته تحلیلگران این مذاکرات همیشه محکوم به شکست بوده است.
به گفته این کارشناسان دخالت نظامی روسیه و دیگر تحولات میدانی دولت سوریه را تشویق می کند که هیچ گونه امتیازی ندهد و نیز باعث می شود که معارضان حاضر به مذاکره نشوند.
از طرفی دیگر،بالانش می گوید:«کسانی که به دنبال مذاکره در ژنو هستند متهم به خیانت می شوند و با توجه به نتایج به دست آمده به چیزی بیش از آن متهم می شوند.»
«استفان دی میستورا»فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه هفته گذشته اصرار کرد که مذاکرات شکست نخورده است و تا 25 به فوریه به حالت تعلیق در آمده است.
حکیم می گوید که مذاکرات چیزی جز«نمایش»نیست و به شکل شکننده ای بدون آن که نتیجه ای داشته باشد، ادامه پیدا می کند.
وی تاکید می کند که ایالات متحده آمریکا نسبت به وجود فرایند مذاکرات خوشحال است و از اینکه پشت این مذاکرات پنهان شده نیز خوشحال است.
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۶:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]