محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844412860
بازخوانی نظریههای انقلاب به بهانهی دههی فجر؛ تابش انقلاب ایران فراتر از نظریهها
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بازخوانی نظریههای انقلاب به بهانهی دههی فجر؛
تابش انقلاب ایران فراتر از نظریهها
وجود معنویت اسلامی و رهبری موجب تمایز انقلاب اسلامی با دیگر انقلابات جهان میگردد. ظهور انقلاب اسلامی ایران، ناتوانی بسیاری از نظریههای انقلاب را در تحلیل و تبیین انقلابهای سیاسی و اجتماعی نمایان کرد.
ظرفیت انقلاب ایران فراتر از اندیشهی تئوریسینهای انقلاب
توجه به این حقیقت، ضروری است که انقلاب اسلامی در افق عالم جدید «متجدد» متولد نشده است و از این نظر، علیرغم اشتراکهایی که با برخی فضاها و افقهای پست مدرن دارد، از آن مقوله نیز متمایز میشود.[1] با توجه به این مسأله میتوان گفت: «از زمانی که نظم تجدد در عالم گسترش یافت، به ظاهر بقیهی عوالم، بنیادشان سست شد؛ اما انقلاب اسلامی برعکس این دیدگاه رایج، طرح عالم جدیدی را پی افکند. در این طرح، عالم دینی و یا عالم اسلامی نیرو و جان تازهای گرفت و رشد هر چه بیشتر آن، جا و فضا را برای عالم غربی تنگتر میکرد. دلیل آن هم روشن است؛ چرا که بنیاد عالم دینی، بر عالم قدس و حضور قدسیان در زندگی این جهانی استوار است.»[2]
در واقع ایران معاصر با انقلاب اسلامی در هیأت و صورت موجودی معمایی تولد یافت که تحقق انقلابی با نام خدا و بر پایهی دین به هیچ روی در چارچوب درک جامعه شناختی و تاریخی علوم اجتماعی موجود قابل فهم و توضیح نبود. با توجه به نظریههای مطرح در مورد انقلابهای اجتماعی و روند تحولات تاریخی، آنچه مورد انتظار بود، حذف و نابودی کلی دین به همراه گروهها و نهادهای مرتبط با آن بود. از این رو، انقلاب اسلامی با تولد خود، گویی چرخ تاریخ و سیر تحولات اجتماعی را یک باره واژگون ساخته و در مسیر معکوسی به حرکت درآورده است. در نتیجه، ماهیت انقلاب اسلامی ایران با توجه به زمینههای دینی و اسلامی ایران با دیگر انقلابهای جهان متفاوت است.
در این نوشته ضمن اشارهی مختصر به نظریههای انقلاب ایران (نیکی کدی، اسکاچپول، جیمز دیویس، فوکو، مور، هانتینگتون و تدلی) به نقد این نظریهها پرداخته میشود ضمن این که ظرفیت و دلیل اصلی انقلاب که بر پایهی دین و مذهب است، مورد بحث قرار میگیرد.
انقلاب ایران فراتر از نظریههای موجود انقلاب
حوادث و دلایلی که جرقهی انقلاب ایران را زد، متعدد و متنوع بودند که اگر بخواهیم به علت تاریخی آنها بپردازیم، دلایل دینی و اسلامی است که منجر به شکلگیری بسیج انقلابی و در نهایت پیروزی انقلاب ایران شد. در واقع مطالبات دینی و تشکیل حکومت اسلامی زیربنای بسیج و انقلاب ایران بود که پیروزی انقلاب سال 57 تداعی این امر مهم است. به همین خاطر نظریههایی که انقلاب ایران را بر پایهی دلایلی غیر از دلایل دینی و اسلامی میدانند، همه مورد نقد میباشند.
با مراجعه به نظریههای انقلاب قبل از وقوع انقلاب اسلامی ایران همان طور که در جدول مشاهده میشود، میتوان دریافت که تا وقوع انقلاب اسلامی ایران، رهیافتها یا نظریههای مبتنی بر فرهنگ برای تبیین انقلابها جایگاهی در میان تئوریها یا رهیافتهای انقلاب نداشتهاند. در واقع فرهنگ و نمادهای اسلامی در این تئوریها به نمادهای اسطورهای تقلیل یافته بودند. دقیقاً از فردای انقلاب اسلامی ایران است که به دلیل ماهیت کاملاً متفاوت این انقلاب با سایر انقلابهای عصر جدید و نقش برجسته، گسترده و همه جانبهیفرهنگ اسلامی در آن بسیاری از متخصصان انقلاب، ایرانشناسان و اندیشمندان علوم انسانی و علوم اجتماعی (همانند تدا اسکاچپول) برای تبیین چرایی و چگونگی این انقلاب به سراغ نظریهای میروند که بتواند ابعاد جدید و بیسابقهیاین انقلاب نوظهور را تبیین نماید.
هر چند که فوکو نیز جزو اندیشمندانی است که به ماهیت فرهنگی و دینی انقلاب به خوبی پرداخته است اما ایشان نیز همانند دیگر نظریهپردازان انقلاب غافل از ظرفیتهای بالای انقلاب بود به طوری که بعد از انقلاب ایران در نظر خویش تجدید نظر نمود. بنا بر این نکتهیاساسی دیگر که بر اساس آن میتوان نظریههای انقلاب را مورد نقد قرار داد این است که هیچکدام از این نظریهها نتوانستهاند ظرفیتها و قابلیتهای بالای انقلاب اسلامی ایران را به نمایش بگذارند. بیش از 30 سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران میگذرد و میتوان ظرفیت و قابلیت بالای انقلاب را در حوادث منطقه و بیداری جهان اسلام مشاهده کرد. حدیث این ماجرا را رهبر معظم انقلاب، این گونه ترسیم کردهاند: «قبل از انقلاب اسلامی در بسیاری از کشورها و از جمله کشورهای اسلامی، گروهها و جوانها و ناراضیها و آزادیطلبها و یا ایدئولوژیهای چپ وارد میدان میشدند اما بعد از انقلاب اسلامی، پایه و مبنای حرکتها و نهضتهای آزادی بخش، اسلام شد. امروز در هر نقطهای از دنیای وسیع اسلام که جمعیت یا گروهی، به انگیزهی آزادیخواهی و ضدیت با استکبار حرکت میکند مبنا و قاعدهی کار و امید و رکنشان تفکر اسلامی است.» در مجموع تمام نظریههای مطرح شده قبل از انقلاب را میتوان این گونه مورد نقد قرار داد: 1. نادیده گرفتن عوامل فرهنگی و مذهبی در نظریهها؛
2. عدم توجه به ظرفیتهای بالای انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک الگوی جدید جهانی.
یکی از مهمترین مباحث مطرح در مورد انقلاب اسلامی ایران با توجه به رویدادها و حوادثی که مربوط به بیداری اسلامی است، توجه به همین غفلتها به خصوص دستآوردها و ظرفیتهای بالای انقلاب اسلامی و بازتاب آن در سطح جهان میباشد. از این رو پرداختن به این امر مهم و بزرگترین دستآورد انقلاب اسلامی اساسی و ضروری است.
انقلاب اسلامی ایران موتور محرک «بیداری اسلامی» در منطقه
هر چند بیداری اسلامی، پیش از انقلاب اسلامی ایران و در دو سدهی اخیر در کشورهای مختلف شکل گرفته است، اما اگر منحنی رشد این بیداری را رسم کنیم، حرکت آگاهی بخش امام خمینی را در قلهی این منحنی میتوان، مشاهده نمود. سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که کدام حرکت آگاهی بخش انقلاب ایران، موج بیداری اسلامی را در سطح جهان شعله ور ساخت؟
یکی از نکات قابل توجه پیروزی انقلاب این است که در جریان انقلاب، بسیاری از افرادی که شناخت عمیقی از اسلام نداشتند، حتی غیرمسلمانان در گوشه و کنار جهان درصدد شناخت ایدئولوژی واقعی اسلام برآمدند. در گوشه و کنار دنیا از مردم مسلمان و محرومان آفریقا، آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی، جنوب شرقی آسیا و اقیانوسیه گرفته تا خاورمیانهی عربی و سرزمینهای اشغالی فلسطین و جنوب لبنان همه و همه تحت تأثیر مثبت قدرت و ارزشهای انقلاب اسلامی ایران قرار گرفتند و آثار این تأثیر کاملاً در بعد ایدئولوژیک محسوس و ملموس است. بنابراین یکی از مهمترین ظرفیتهای انقلاب اسلامی ایران که تئوریسینهای انقلاب ایران آن را نادیده گرفتند، صدور ارزش و آرمانهای اسلامی انقلاب به سایر نقاط جهان میباشد.
معنویت تشیع و رهبری عامل جهش انقلاب به سمت پیروزی
انقلاب اسلامى ایران بر عکس تمامی انقلابها، تداوم و توالى بخش مهمى از میراث اسلامى است به یک معنا آغاز این میراث به قرن هفتم میلادى و گشوده شدن ایران به روى اسلام باز مىگردد و یکى از عوامل مهمى که انقلاب اسلامى ایران را از تمامى انقلابهاى دگرگون ساز دیگر متمایز مىسازد، همین ریشههاى عمیقى است که این انقلاب در گذشتهی تاریخى دارد. در واقع اهداف انقلاب اسلامى عبارت بودند از:
1- احیا و زنده کردن احکام اسلام و اجراى آن؛
2- استقرار عدالت اجتماعى؛
3- استقرار نظام سیاسى اسلام؛
4- تقویت عملى و فرهنگى جامعه. از این رو خواست اصلی مردم ایران در انقلاب، رسیدن به جامعهی اسلامی بود تا بتوانند بر اساس آن عدالت اسلامی و احکام اسلامی را احیا و اجرا کنند. شیعه بودن انقلاب و نیز رهبری (آیت الله خمینی) توانست حداکثر افراد را نسبت به تعداد کمی از شعارهای عمومی همچون استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی متفق الرأی نماید.[4] از ویژگیهای رهبری انقلاب ایران آن بود که مبارزه و انقلابش بر پایهی دین و معنویت بود و عمل به وظیفه به عنوان یک اصل حاکم اصالت داشت. انقلاب اسلامی با تکیه بر عنصر ایدئولوژی اسلامی و تأکید بر نقش و جایگاه مردم، در مقایسه با سایر انقلابها از ضریب مشروع بودن بیشتری برخوردار است. بنابراین انقلاب اسلامی ایران تبدیل به فرصت مناسبی برای آزمودن نظریههای موجود دربارهی انقلاب گشت. پیروزی انقلاب ایران با تکیه بر نیروی تشیع و اسلام سبب گردید تا بسیاری از صاحب نظران در نظریههای انقلاب خود تجدید نظر کنند و رمز موفقیت انقلاب ایران را مبنای اسلامی تلقی کنند. واقعیت این است که بعد از انقلاب اسلامی ایران، توجه به مقولهی دین در مراکز علمی دنیا افزایش یافته است. در میان مواردی که نظریههای انقلاب را متأثر ساختند نیز دو گونه مؤلفه و شاخص مشاهده میشود:
1. مؤلفههایی که تا آن زمان در نظریههای انقلاب لحاظ نشده بودند و نظریهپردازان، آنها را در ذات انقلابهای جهان سوم میدیدند. نظریههای اشاره شده عمدتاً با بررسی تطبیقی انقلابهای جهان سوم، از جمله انقلاب ایران، آنها را از گونه انقلابهایی نظیر انقلاب فرانسه، روسیه و چین تمایز میبخشد و در واقع، کمتر به موارد منحصر به فرد انقلاب ایران توجه دارد.
2. مؤلفههایی که نه تنها در انقلابهایی همچون فرانسه، چین و روسیه یافت نمیشوند، بلکه در انقلابهای جهان سوم نیز نظیر آنها را نمیتوان یافت و منحصر به انقلاب اسلامی میباشند.
سخن آخر
انقلاب اسلامی ایران تبدیل به فرصت مناسبی برای آزمون نظریههای موجود دربارهی انقلاب گشت. تابش انقلاب اسلامی ایران بر این نظریهها یا تابش این نظریهها بر انقلاب اسلامی ایران خروجیهای جالب توجه و قابل تأملی را به همراه داشت. در نتیجهی گذر تئوریهای انقلاب از منشور انقلاب اسلامی ایران مجموعهای از خروجیهای نظری پدید آمدند که عبارت بودند از:
1. ناتوانی ایرانشناسان در پیش بینی انقلاب ایران؛
2. اسلامی بودن چنین انقلابی؛
3. نادیده گرفتن ظرفیت انقلاب اسلامی در صدور انقلاب.
در نسبت سنجی «انقلاب اسلامی» و «ایدئولوژی دینی» باید گفت نه تنها رابطهی کاملاً مستقیم و معناداری بین این دو متغیر به چشم میخورد بلکه ایدئولوژی دینی به عنوان موتور حرکت انقلاب، نقش تاریخ ساز و تحول آفرینی ایفا کرده است. فراتر از این، ایدئولوژی انقلاب اسلامی را بعضاً به عنوان علت موجبه و علت مبقیهی انقلاب اسلامی ارزیابی کردهاند.(*)
پینوشتها:
(1)- باقی، عمادالدین، تولد یک انقلاب، تهران: سرایی،1382
(2)- نجفی، موسی، «نظریهپردازی مدرن و فلسفهی انقلاب اسلامی»، در آموزه، کتاب هفتم، قم، مؤسسهی آموزش و پژوهشی امام خمینی،1384
(3)- عنایت، حمید، «انقلاب اسلامی در ایران 1979»، ترجمهی مینا منتظر لطف، مجلهی فرهنگ و توسعه، شمارهی 3، سال اول، بهمن و اسفند 1371، ص10-4
(4)- همانزهرا صادقی نقدعلی پایگاه برهان انتهای متن/
http://fna.ir/M1Z7T2
94/11/13 - 02:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]
صفحات پیشنهادی
حامد شهبازی بازخوانی راهکارهای «شورای روابط خارجی آمریکا» برای وقوع انقلاب رنگین در داخل ایران
حامد شهبازیبازخوانی راهکارهای شورای روابط خارجی آمریکا برای وقوع انقلاب رنگین در داخل ایرانحل و فصل اختلافات هستهای با آمریکا البته اگر حل و فصل شده باشد و آمریکایی که به عهدشکنی و نقض حقوق بینالملل شهره است به تعهداتش پایبند بماند به منزله پایان یافتن اختلافات ریشهای ملت ایامام جمعه رفسنجان: دهه فجر فرصتی برای بازخوانی انقلاب اسلامی است
امام جمعه رفسنجان دهه فجر فرصتی برای بازخوانی انقلاب اسلامی استامام جمعه رفسنجان گفت دهه فجر فرصتی برای بازخوانی انقلاب و دستاوردهای آن است به گزارش خبرگزاری فارس از رفسنجان حجتالاسلام عباس رمضانیپور پیش از ظهر امروز در جلسه شورای اداری شهرستان با تبریک ایام&zwرئیس دانشگاه علومپزشکی جیرفت: انقلاب اسلامی ایران پویا و بالنده است
رئیس دانشگاه علومپزشکی جیرفت انقلاب اسلامی ایران پویا و بالنده استرئیس دانشگاه علومپزشکی جیرفت گفت تفاوت بارز انقلاب ما با سایر انقلابهای دنیا این است که انقلابی پویا و بالنده داریم به گزارش خبرگزاری فارس از جیرفت محمدرضا محمدیساردو بعد از ظهر امروز در آیین گرامیداشتانقلاب اسلامی متعلق به همه ملت ایران است
چهارشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۵ ۵۹ نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد گفت انقلاب اسلامی متعلق به قشر خاصی نیست بلکه تمام ملت ایران صاحبان اصلی این انقلاب و نظام هستند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کهگیلویه و بویراحمد آیتالله سید شرف الدین ملک حسینی درایران یکی از اصلی ترین قربانیان مهم خشونت و افراط گری در عصر حاضر است/ تشکر ویژه از حضور رهبر انقلاب در خانه ش
اسقف اعظم کلیسای آشوری شرق ایران گفت خدا را شاکریم در کشوری زندگی می کنیم که می توانیم آزادانه به احوالات شخصی خود بپردازیم به گزارش سرویس سیاسی تفتان ما به نقل از اصفهان بیدار نماینده اسقف مار نرسای بنیامین رهبر کلیساهای شرق آشوری در ایران به نقل از وی در هفتمین همایش ادیانقلاب اسلامی ایران کامل ترین انقلاب در دنیا است
خبرگزاری شبستان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بابیان اینکه انقلاب اسلامی ایران کامل ترین انقلاب در دنیا است گفت مردم در پیروزی انقلاب اسلامی نقشی کلیدی داشتند و با تلاشی خستگی ناپذیر نظام طاغوت را سرنگون کردند به گزارش خبرگزاری شبستان از شهرکرد حسین مظفر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظامجشن انقلاب متناسب با سبک زندگی ایرانی و اسلامی باشد/عرضه بلیط فیلم شاهزاده روم به صورت رایگان به دانش آموزان ا
حاجی اسمعیلی جشن انقلاب دارای محتوایی متناسب با سبک زندگی ایرانی و اسلامی شودو جشن های کم ارزش و خاله شادونه ای که توسط ارگان های دولتی بدون محتوا گرفته می شود بهتر است این جشن ها گرفته نشود مسئول اتحادیه ی انجمن اسلامی دانش آموزان شهرستان اردکان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری بسیجانقلاب اسلامی ایران الگوی جدیدی از حکومت و مدیریت در جهان است
نماینده ولی فقیه در استان لرستان گفت انقلاب اسلامی ایران الگوی جدیدی از حکومت و مدیریت در جهان است به طوری که با پیروزی انقلاب اسلامی حکومت خدمتگزار بر اسلام حاکم است به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم آباد آیت الله سید احمد میرعمادی صبح امروز در دیدار با مدیران دستگاه های اجراییامام جمعه موقت سرفاریاب: انتخابات نمود مردمی بودن انقلاب اسلامی ایران است
امام جمعه موقت سرفاریاب انتخابات نمود مردمی بودن انقلاب اسلامی ایران استامام جمعه موقت سرفاریاب گفت انقلاب مردمی بود و نشانه مردمی بودن انقلاب ما همین انتخابات هست به گزارش خبرگزاری فارس از کهگیلویه حجتالاسلام سید مهدی آرامزاد ظهر امروز در خطبههای نماز جمعه سفرهنگ انقلاب اسلامی ایران برگرفته از معنویت و عقلانیت است
سرپرست معاونت سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه فرهنگ انقلاب اسلامی ایران برگرفته از معنویت و عقلانیت است شناسهٔ خبر 3038968 - دوشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۰ استانها > کرمانشاه کرمانشاه- سرپرست معاونت سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه گفت فرهنگ انقلاب اسلامی ایران برگرفته از م-
گوناگون
پربازدیدترینها