واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اردوكشي ناوهاي چين و امريكا در شرق دور
اردوكشي و جابهجايي نيروها در درياي چين بين امريكا و متحدانش از يك سو و چين به تنهايي، بر شدت تنشهاي ژئوپلتيك افزوده است و زمينه برخورد احتمالي نظامي ميان طرفين را فراهم ميسازد...
اردوكشي و جابهجايي نيروها در درياي چين بين امريكا و متحدانش از يك سو و چين به تنهايي، بر شدت تنشهاي ژئوپلتيك افزوده است و زمينه برخورد احتمالي نظامي ميان طرفين را فراهم ميسازد، به خصوص كه يك فروند ناوشكن نيروي دريايي ايالات متحده در نزديكي جزيره چيني «تريتون» مستقر شده و از آن سو هم خبر ميرسد كه چين درصدد است به زودي ناو هواپيمابر ساخت خود را در همين منطقه مستقر كند.
همزمان با انتشار خبري در لس آنجلس تايمز درباره استقرار يك فروند ناوشكن نيروي دريايي ايالات متحده در نزديكي جزيره چيني «تريتون» كه به گفته مقامات تامين امنيت كشتيهاي عبوري از اين مسير صورت گرفته است، چين روز شنبه ضمن هشدار به امريكا در خصوص دخالتهاي مكرر در امور داخلي كشورهاي شرق آسيا، براي چندمين بار از واشنگتن خواست خود را از مناقشات منطقهاي دور نگه دارد و به دنبال مداخلهجويي نباشد. همچنين «چو شولانگ» مدير مؤسسه استراتژيك بينالمللي دانشگاه سينقوآ در پكن به خبرگزاري روسي اسپوتنيك گفت احتمالاً در آيندهاي نزديك، زماني كه نيروي دريايي چين قادر باشد دومين ناوهواپيمابر خود را كاملاً عملياتي كند، اولين ناوهواپيمابر خود را كه از اوكراين خريداري شده و در حال نوسازي است، در اين منطقه مستقرميكند.
وي ادامه داد: چين براي درياي شمالي، درياي زرد و درياي شرقي نياز به ناوهواپيمابر ندارد چون جنگندههاي چيني به راحتي قابليت رسيدن به اين محلها را دارند اما براي درياي چين جنوبي چنين امكاني وجود ندارد. چو افزود: اگر امريكا كشتيها و هواپيماهاي خود را به درياي چين جنوبي ارسال كند، چين در حال حاضر قابليت هوايي براي مقابله با اين چالش را ندارد. احتمال چنين چالشي از سوي امريكا قريبالوقوع است.
چين بيش از 90 درصد از درياي چين جنوبي را متعلق به خود ميداند اما اندونزي، فيليپين، ويتنام، برونئي، مالزي و تايوان نيز مدعي مالكيت بر اين دريا هستند. امريكا نيز همواره با مداخله در منطقه نسبت به اقدامات چين نسبت به ساخت جزاير مصنوعي در اين منطقه اعتراض و به همين بهانه نسبت به افزايش حضور نظامي خود در آنجا اقدام كرده است. در همين رابطه خبرگزاري رويترز روز شنبه خبر داد كه يك فروند ناوشكن امريكايي در ۱۲ مايلي يكي از جزاير مصنوعي ساخت چين در درياي چين جنوبي مستقر شده است. امريكا طي ماههاي گذشته هم اقدامات تحريكآميز نظامي در درياي جنوبي چين داشته است. در ماه اكتبر سال گذشته ميلادي يك ناو جنگي امريكايي از نزديكي جزاير مصنوعي چين در درياي جنوبي چين عبوركرد. اوايل ماه دسامبر سال گذشته نيز يك بمبافكن ب-52 امريكايي به همراه چند فروند هواپيماي جنگنده ديگر از روي اين جزاير مورد مناقشه عبور كردند.
استقرار پاتريوت در ژاپن
اقدامات تحريكآميز ضدچيني تنها محدود به استقرار ناو جنگي در كنار جزاير چين در درياي مورد مناقشه چين نميشود. اقدامات كرهشمالي هم بهانهاي شده است تا متحدان امريكا در شرق دور به تحريكات نظامي براي حفظ موازانه به نفع خود و به ضرر چين دست بزنند. منابع ژاپني از استقرار چند سامانه ضدموشكي پاتريوت در نقاطي از پايتخت اين كشور خبر دادند. در حالي كه انتشار ادعاي تلاش كرهشمالي براي آزمايش يك فروند موشك بالستيك قارهپيما از جانب منابع اطلاعاتي ژاپن، كشورهاي مؤثر در حوزه شرق آسيا را به واكنش واداشته است، در جديدترين اقدام، توكيو از آمادهباش كامل پدافند ضدموشكي اين كشور در مقابل تهديدات احتمالي سخن گفته است. خبرگزاري رسمي ژاپن (كيودو) روز شنبه ضمن انتشار تصاويري از سامانه ضدموشكي پاتريوت -3 از آمادگي نيروهاي پشتيباني پدافند ضدموشكي و مجموعه پدافندي كشور ژاپن براي مقابله با تهديدات خارجي خبر داده است. اين رسانه دولتي ژاپن در عين حال از استقرار اين سامانه ضدموشكي در چند نقطه از توكيو خبر داده و نوشته است: اين تمهيدات در واكنش به احتمال آزمايش موشكي جديد كرهشمالي صورت گرفته است.
گره زدن چين به ايران
رسانههاي امريكايي در راستاي تحت فشار قرار دادن پكن و تهران مستمرا هر دو پايتخت را متهم به روابط نظامي كردهاند. «فارن افرز» مجله ارگان شوراي روابط خارجي امريكا تأكيد ميكند كه واشنگتن بايد مانع از انتقال فناوريهاي نظامي مثل موشكهاي بالستيك و سامانههاي دريايي و هوايي چين به ايران شود.
اين مجله در يادداشتي تحت عنوان «تور غرب آسياي (خاورميانه) چين»، به سفر اخير رئيس جمهور چين به ايران پرداخته است و با ابراز نگراني از روابط چين با ايران در دوران پسابرجام، به دولت امريكا پيشنهاد ميدهد «به منظور اطمينان از اينكه در شرايط پس از توافق هستهاي، چين براي حفظ منافعش در منطقه فناوريهاي خطرناك اتمي و نظامي را به ايران منتقل نكند، امريكا و متحدانش بايستي خطوط مشخصي را هر چه زودتر مشخص كنند.»
براساس اين گزارش چين در سالهاي اخير حضور نظامي خود را در غرب آسيا (خاورميانه) گسترش داده است و كشتيهاي جنگي اين كشور در بنادر ايران و امارات پهلو گرفتهاند. جنگندههاي چيني نيز يك بار در ايران سوختگيري كردهاند كه اين امر براي اولين بار پس از پيروزي انقلاب ايران رخ داده است.
اين گزارش با يادآوري جنگ داخلي ليبي كه چين مجبور شد تا 35 هزار نفر از اتباع خود را از اين كشور آفريقايي تخليه كند، اين عمليات را بلندترين و پيچيدهترين عمليات در تاريخ نيروي دريايي چين دانست كه به رهبران اين كشور اهميت داشتن نيروهاي دريايي در مناطق مختلف جهان را نشان داد و در اين رابطه اعلام ميكند: « به نظر ميرسد در صورتي كه چين بخواهد متحدي كليدي را در منطقه انتخاب كند، اين كشور ايران خواهد بود. ايران به تنهايي موقعيت استراتژيكي را در اختيار چين قرار ميدهد و به چين كمك ميكند عبور امن انرژي مورد نياز اين كشور از تنگ هرمز را تضمين كند. از طرف ديگر دو كشور ايران و چين ديد مشتركي در خصوص تغيير نظم جهاني و كاهش نقش امريكا در جهان دارند.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]