واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: آفتاب از دلايل تورم شديد در بازار گزارش ميدهد نقش دولت در گراني چاي!
آفتاب: مسئله گراني برنج و تحريك رواني مردم براي خريد بيشتر كه سود سرشاري را عايد برخي سودجايان كرد اينبار متوجه چاي شده است.
به اعتقاد كارشناسان طرح مسئله خشكسالي به عنوان علت اصلي گرانيها در سال جديد زمينهاي ايجاد كرده است تا دلالان به سادگي بتوانند انواع كالاها را با قيمتهايي حتي بسيار بيشتر از قيمت جهاني به فروش برسانند.
در اين ميان دولت نيز كه با مغتنم شمردن شرايط، يكباره تمام مشكلات اقتصادي و ناكارآمدي خود در مهار تورم و گراني را متوجه خشكسالي دانسته، در ايجاد فرصت براي استفاده بيشتر سودجويان نقش داشته است.
يك كارشناس كشاورزي در مورد گراني قند و چاي در روزهاي اخير به خبرنگار اقتصادي آفتاب ميگويد: «محصول چاي نياز شديد به آب دارد و در صورت آبياري مناسب باغات چاي امكان برداشت اين محصول تا دو برابر وجود دارد».
محمدعلي حيدري ميافزايد: «وضعيت جوي و بارش كم در باغات چاي هندوستان موجب شده است تا ميزان توليد اين محصول كاهش يابد به همين دليل هنديها قيمت چاي صادراتي خود را افزايش دادهاند».
او در عين حال تاكيد ميكند: «اما افزايش قيمت چاي در كشور به خصوص در برخي مناطق متناسب با قيمتهاي جهاني نيست اين مسئله در مورد محصول برنج نيز اتفاق افتاد. با اينحال چاي ايراني در بازار به هيچ وجه افزايش قيمت نداشته است به گونهاي كه قيمت چاي مرغوب ايراني در هركيلو همانند سال قبل 2500 تا 3500 تومان به فروش ميرسد».
نماينده لنگرود در مجلس هفتم تصريح كرد: «چاي ايراني سالمتر از چاي خارجي است و در اين شرايط اگر مردم به جاي استفاده از محصولات وارداتي از توليد داخل استفاده كنند قيمت چاي خارجي نيز كاهش خواهد يافت».
عضو كميسيون كشاورزي ملجس هفتم درباره شايعه كمبود قند وچاي در كشور ميگويد: « با وارداتي كه در سال 86 انجام شد تا 5 سال آينده مشكل قند و شكر در كشور وجود نخواهد داشت بنابراين كمبود قند و شكر تنها شايعاتي است كه از سوي سودجويان مطرح ميشود. در مورد چاي نيز بايد گفت كه انبارهاي دولت مملو از محصول كشاورزان ايراني است».
او با بيان اينكه مسئله خشكسالي زمينه سو استفاده برخي گروهها را فراهم كرده تاكيد ميكند: «قيمتها در ايران از سه طريق تبليغ و جوسازي دلالان، فعاليت محتكران و ضعف دولت در نظارت افزايش بيشتري نسبت به بازارهاي جهاني با وجود خشكسالي پيدا مييابد. در اين شرايط دولت بايد با اقدامات سريع و جدي در جهت مهار قيمتها و سوءاستفاده دلالان گام بردارد تا مشكل خشكسالي زمينهاي براي سودجويي عدهاي نشود».
حيدري در مورد نياز داخلي به واردات چاي گفت: «در ايران 30 هزار تن چاي توليد ميشود و 90 هزار تن نيز كه حدود 30 هزار تن آن قاچاق است از خارج وارد و به مصرف مردم ميرسد».
به اعتقاد نماينده سابق مجلس با توجه به اينكه چاي محصول استراتژيك محسوب نميشود مردم نيز ميتوانند با خودداري از خريد چاي خارجي گران به كاهش قيمت اين محصول كمك كنند.
قاسمعلي حسني، رييس اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران نيز درباره دلايل گراني چاي ميگويد: «هيچ گونه كمبودي در زمينه چاي وجود ندارد و بيش از ميزان مصرف مردم چاي داخلي و خارجي موجود است».
او هر گونه كمبود چاي و قند را قوياً تكذيب ميكند و ميگويد: «تاكنون به هيچ مورد احتكار چاي و قند برخورد نكردهايم و اگر گزارشي در اين زمينه به دست ما برسد سريعاً برخورد ميكنيم. در حال حاضر اقدام به انجام تحقيقاتي درباره سرچشمه اين شايعات كردهايم تا بدانيم اين شايعات از كجا ناشي ميشوند».
حسني نيز به مردم توصيه كرد كه از خريد چاي و قند با قيمتهاي بالا خودداري كنند چرا كه به زودي قيمت اين دو كالا ارزان خواهد شد.
در همين حال سازمان نظارت و بازرسي شوراي اصناف كشور اعلام كرده است: «از آنجا كه برابر گزارشهاي مردمي، برخي از افراد سودجو اقدام به انجام تخلفاتي از جمله نگهداري و كاهش عرضه كردهاند لذا بدين وسيله اعلام ميشود به بازرسان اين سازمان و سازمانهاي بازرگاني استانها و اصناف ابلاغ شده نسبت به افزايش بازرسي از انبارها و عمدهفروشيها اقدام كنند».
سازمان نظارت و بازرسي شوراي اصناف كشور در اين بيانيه از مردم خواسته است تا ضمن دقت در هنگام خريد در صورت مشاهده هر گونه تخلف، مراتب را از طريق تلفن 124 ستادهاي خبري و همچنين تلفن 88437828 بازرسي و نظارت مجامع امور صنفي براي برخورد قانوني با متخلفان اعلام كنند.
در اين زمينه جلالالدينمحمد شكريه، رييس مجمع امور صنفي رشت با اشاره به مصرف 120 هزار تني چاي كشور در سال به ايسنا گفته است: «نزديك به نيمي از اين مقدار در استانهاي شمالي كشور توليد ميشود كه در صورت حمايت دولت اين ميزان ميتواند به 80 تا 100 هزار تن در سال افزايش يابد؛ در واقع اگر كشاورز گيلاني خيالش راحت باشد كه برگ چاي خود را به موقع و با قيمت مناسب ميفروشد قطعاً در چينش چاي كه نقش بسيار مهمي در كيفيت چاي دارد دقت بيشتري خواهد كرد و علاوه بر آن با زيركشت بردن سطح بيشتري از اراضي كشاورزي كميت آن را هم افزايش خواهد داد».
نايب رييس اول شوراي اصناف كشور تاكيد ميكند: «گراني كنوني چاي كاذب است و انبارهاي گيلان و مازندران پر از چاي و آماده روانه شدن به بازار است و تشنج كنوني بازار فقط به دليل شايعات است».
به گفته او هر كيلو محصول برگ چاي كشاورزان امسال از سوي دولت با قيمت 214 تا 365 تومان خريداري شده است.
به اعتقاد او چاي خارجي وارداتي سلامت مردم را تهديد ميكند و در صورت حمايت دولت چاي داخلي سالم و بسيار با كيفيت در كشور توليد و مصرف خواهد شد.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 378]