واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مرور فيلمهاي جشنواره كودك -3/كمبود فيلمهاي سرگرمكننده براي مخاطب كودك و نوجوان
مرور آثار بخش مسابقه فيلم بلند جشنواره كودك همدان اين نكته را برجسته ميكند كه در اين سالها به ساخت فيلمهايي صرفاً سرگرمكننده براي مخاطب كودك و نوجوان كمتر توجه شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، معرفي فهرست فيلمهاي حاضر در بخش مسابقه فيلمهاي بلند سينمايي جشنواره كودك همدان به نوعي مهر تأييدي است بر گزينههاي احتمالي كه براي حضور در اين بخش مطرح شده بودند.
طبق پيش بينيهاي انجام شده بخش اعظم اين آثار، فيلمهاي به نمايش درآمده در جشنواره بيست و ششم فجر هستند كه احتمال حضور آنها به جهت حضور شخصيتهاي محوري يا حاشيهاي كودك و نوجوان ميرفت. ذكر اين نكته ضروري است كه عمده اين فيلمها با همه حدف و حديثهايي كه درباره اين گروهبندي نمادين در سينماي كودك مطرح است، گرايش به فيلمهاي (درباره كودك) دارند تا (براي كودك).
نشاني
به اين ترتيب در همين ابتداي كار ميتوان به فقدان توليد فيلمهايي صرفاً براي سرگرمي و درگير كردن مخاطبان عظيم كودك و نوجوان اشاره كرد كه اين وجه با مرور فيلمهاي بخش مسابقه سينمايي و ويدئوي مشهود است و پيشاپيش افق سينماي كودك سال جاري و سال آينده را خالي از توجه به علايق گروه سني كودك ترسيم ميكند.
هنوز هم كودكان ديروز با ياد كردن از فيلمهاي "شهر موشها"، "گلنار"، "يكي بود يكي نبود"، "كلاه قرمزي و پسرخاله"، "كلاه قرمزي و سروناز" و ... با حسرت از گذشتهاي ياد ميكنند كه با اين آثار در خاطره ذهني آنها نشانهگذاري شد ولي به نظر ميآيد امروز سينماگران ما دغدغه اين گونه نشانهگذاريها را ندارند.
"جعبه موسيقي" چهارمين فيلم سينمايي فرزاد موتمن پس از "هفت پرده"، "شبهاي روشن" و "باجخور" است. كارگرداني تجربهگرا كه در هر فيلم، گونه سينمايي خاص را مورد توجه قرار داده و "جعبه موسيقي" حاصل تجربه او در حيطه فيلمهاي معنوي و معناگراست. اين فيلم با محوريت يك قهرمان كودك مجوز قرار گرفتن زير پرچم سينماي كودك را گرفته است.
فيلم درباره پسربچهاي است كه بر اساس يك اتفاق با فرشتهاي آشنا ميشود و اين آشنايي ماجراهايي به همراه دارد. رامبد جوان، نيكي كريمي، شاهرخ فروتنيان، ارسلان قاسمي، جمشيد گرگين، نگار جواهريان و داريوش اسدزاده نقشهاي اصلي را ايفا ميكنند. "جعبه موسيقي" توانست جايزه ويژه بخش بينالاديان در مسابقه بين الملل، جايزه ويژه نهاد كتابخانه براي فيلمنامه و جوايزي از بخش تجلي اراده ملي جشنواره فيلم فجر را به خود اختصاص دهد.
"در ميان ابرها" اولين فيلم سيدروح الله حجازي با مضمون اجتماعي در پسزمينه دفاع مقدس است. داستان فيلم در زمان جنگ دوم آمريكا و عراق ميگذرد كه منجر به سقوط صدام شد و رابطه يك زن عراقي و مرد ايراني شكل دهنده داستان است. در خلاصه داستان فيلم كه محمدرضا گوهري فيلمنامه آن را نوشته، آمده: گاريها ميتازند. بارها در مرز جا به جا ميشوند و مسافران در تكاپوي رفتن.
در اين فيلم الناز شاكردوست به همراه 9 نابازيگر نوجوان به ايفاي نقش پرداخته است. مجيد مجيدي به عنوان مشاور كارگردان و افشين هاشمي در سمت انتخاب بازيگر و بازيگردان با اين پروژه همكاري داشتهاند. "در ميان ابرها" موفق شد سيمرغ بلورين بهترين فيلم اول را از بخش مسابقه سينماي ايران بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر به دست آورد. حضور چند كاراكتر نوجوان به رغم اين خلاصه داستان، فيلم "در ميان ابرها" را در زمره آثار كودك و نوجوان قرار داده است.
از ديگر عوامل فيلم ميتوان به يونس غزالي، رضا مختاري، مالك حد پورسراج و سيدمهرداد ضيايي بازيگران، فرشاد محمدي فيلمبردار، سپيده عبدالوهاب تدوينگر، علي صمدپور آهنگساز، بهزاد كزازي طراح صحنه و لباس، محسن روزبهاني مسئول جلوه هاي ويژه و سعيد سعدي تهيهكننده اشاره كرد.
"هامون و دريا" پنجمين فيلم ابراهيم فروزش؛ فيلمساز نام آشناي آثار كودك كانوني است. "كليد"، "خمره"، "مرد كوچك" و "بچه هاي نفت" ديگر فيلمهاي وي هستند كه به تهيهكنندگي كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان ساخته شده و وجهه جهاني براي اين فيلمساز كسب كردهاند، به خصوص فيلم "كليد" با فيلمنامهاي از عباس كيارستمي.
داستان اين فيلم كه بر اساس كتاب "هامون و دريا" عباس جهانگيريان ساخته شده، درباره نوجواني دوتارنواز به نام هامون است كه همراه مادربزرگش در روستايي زندگي ميكند و بين او و دختر عمويش، دريا عشقي فرازميني جاري است. تا اينكه بيماري دختر قاليباف روستايي هامون و تعدادي از نوجوانان روستا را به كوير ميكشاند.
"هامون و دريا" در بيست و ششمين جشنواره فجر حضور داشت و در بخشهاي جايزه ويژه سينماي ايران به نگاه ملي، بهترين تدوين و بهترين موسيقي متن نامزد دريافت سيمرغ بلورين بود. بازيگران اين فيلم هيچكدام چهره شناخته شده نيستند.
"زماني براي دوست داشتن" با نامهاي قبلي "دوست داشتن را هجي كن" و "دوست داشتن" جديدترين فيلم ابراهيم فروزش پس از "هامون و دريا" است. قرار بود اين فيلم در جشنواره بيست و ششم فجر به نمايش درآيد كه آماده نشد و حضور در جشنواره را از دست داد. فيلم داستان كودكي معلول و استثنايي است كه كنار پدر و مادر و برادر كوچكش زندگي ميكند. تلاش او براي برقراري ارتباط با اطرافيان به ويژه اعضا خانواده شرايط و موقعيتهاي مختلفي را در زندگي اين افراد به وجود ميآورد.
هامون و دريا
بهناز جعفري، نگين صدق گويا، علي شادمان، محسن تنابنده و عباس اميري بازيگران، تورج اصلاني مدير فيلمبرداري، مهدي صالح كرماني صدابردار، حسين مجد طراح صحنه و لباس، محسن دارنج طراح گريم، عزيز عليزاده مدير توليد و رضا عباسي عكاس و تصويربردار پشت صحنه فيلم هستند.
"زمزمه بودا" به كارگرداني حسين قاسمي جامي يك اثر نوجوانانه و جادهاي است كه داستان آن در زمان طالبان و حمله نيروهاي آمريكايي به افغانستان ميگذرد. در كشاكش جنگ چند كودك افغاني تلاش ميكنند خودشان را به نقطه اي امن برسانند و در اين مسير اتفاقات متعددي براي آنها رخ ميدهد.
اين فيلم در پنج ماه در شهرهاي هرات، كابل و باميان افغانستان فيلمبرداري شده و ساير عوامل آن عبارتند از ساعد نيك ذات مدير فيلمبرداري، حسين دانش طراح صحنه و لباس، علي مهيارپور دستيار اول كارگردان و برنامه ريز و عايشه خليلي، فاروق فردوس، ناصر روئين تن و جمعي از كودكان افغاني بازيگران.
"قند تلخ" به كارگرداني محمدرضا عرب (گرگاني) با موضوع جدال با طبيعت ساخته شده است. داستان آن درباره تلاش يك مادر براي نجات فرزندش از مشكلات پيش آمده براي اوست. يكتا ناصر، رضا توكلي، رامتين خداپناهي، طه عرب و محسن اشرفي از بازيگران اين فيلم هستند.
حسن پويا مدير فيلمبرداري، محمدحسين دارالشفايي تدوينگر، حسين بشاش صدابردار، آرش قاسمي صداگذار، محسن جسور عكاس و بامداد بيات آهنگساز "قند تلخ" هستند. "سمفوني تاريك" و "يك الف ناقابل" ساختههاي پيشين اين فيلمساز هستند. "قند تلخ" طي 52 روز فيلمبرداري در استانهاي گلستان و مازندران به پايان رسيده و هماكنون با اتمام مراحل فني ميكس و چاپ و كپي آماده نمايش است.
"كتوني سفيد" به كارگرداني محمد ابراهيم معيري در ژانر كودك و نوجوان ساخته شده است. فيلم روايتگر قصه ورود معلمي جديد به مدرسهاي در يكي از شهرهاي جنوبي است. در اين فيلم حسين ياري، باران كوثري و محمود ابراهيمزاده بازي ميكنند. فيلمي كه به گفته كارگردان تجربهاي جديد و متفاوت در زمينه كار كودك و نوجوان است و به طور جدي نقبي بر آموزش و تحرك نوجوانان ميزند. در اين فيلم از تركيب بازيگران حرفهاي و حدود 90 بازيگر بومي استفاده شده است.
"مانا" اولين فيلم بلند عليرضا رزازيفر است كه با حمايت يونيسف ساخته شده و توليد مركز گسترش سينماي مستند و تجربي و موسسه رسانه هاي تصويري است. اين فيلم درباره كودكي هشت ساله است كه به خاطر بيماري خاص خود از سوي مدرسه و همشاگردي ها تحت فشار قرار دارد، اما مادرش با كمك يك مددكار از او حمايت ميكند.
در اين فيلم رويا نونهالي، نگين صدق گويا، كيكاووس ياكيده، نگار عابدي، مريم كاوياني، نسيم ادبي، مريم يوسف و آرميت مرادي به ايفاي نقش ميپردازند. از ديگر عوامل توليد ميتوان به سعيد لطفي مجري طرح، مسعود سلامي مدير تصويرپردازي، مهران ملكوتي صدابردار و صداگذار، بهرام دهقاني تدوينگر، فروزان جليليفر طراح صحنه و لباس، مريم دوستي طراح چهره پردازي و امير قدياني آهنگساز اشاره كرد.
"نشاني" به كارگرداني فريدون حسنپور ساخته شده است. اين ششمين فيلم حسنپور پس از آثاري چون "تعطيلات تابستاني"، "دارا و ندار"، "مزرعه آفتابگردان"، "وقتي همه خواب بودند" و "در مه بخوان" (بالاتر از آسمان) است. فيلمنامه "نشاني" را محمدعلي طالبي نوشته و حسنپور آن را بازنويسي كرده است.
جعبه موسيقي
داستان فيلم درباره نوجواني است كه در دبيرستان شبانهروزي درس ميخواند و متوجه ميشود ميتواند به پدرس دسترسي داشته باشد. او راهي بسيار دشوار براي رسيدن به هدف انتخاب ميكند. رضا عطاران، فاطمه صادقي، سعيد هنرور، دانيال رضواني، ابوذر جلالي، سعيد ميرزايي، مرضيه بردبار، ريحانه رنجبر، نگار نادري و بهمن صادق حسيني بازيگران "نشاني" هستند.
از ديگر عوامل فيلم ميتوان به نادر معصومي فيلمبردار، جهانگير ميرشكاري صدابردار، مهدي حسينيوند تدوينگر، علي مربي طراح صحنه و لباس و محمدرضا قومي طراح گريم اشاره كرد. به گفته حسنپور در اين فيلم عطاران نخستين نقش جدي خود را ايفا كرده و مانند ديگر آثار فيلمساز حال و هواي خاص دارد كه برگرفته از احساس دروني اوست. "نشاني" اين روزها در بخش مسابقه جشنواره زلين چك حضور دارد.
بيست و دومين جشنواره بينالمللي فيلمهاي كودكان و نوجوانان از اول تا پنجم تيرماه در شهر همدان برگزار ميشود.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 491]