تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 22 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دلى كه در آن حكمتى نيست، مانند خانه ويران است، پس بياموزيد و آموزش دهيد، بفهميد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828643404




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

درس های فرجام نیک برجام در سیاست خارجی


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: درس های فرجام نیک برجام در سیاست خارجی
دیپلمات مثل فرمانده میدان نبرد هم لازم است پیشروی و هم اگر اقتضا نمود عقب نشینی به موقع را هم یاد بگیرد. در اینجا این عقب نشینی دیگر به معنای عقب نشینی نیست بلکه عقب نشینی مصلحت جویانه و مدبرانه عین موفقیت است.
آفتاب : سرویس سیاسی- شهروز ابراهیمی*- به سرانجام رسیدن برجام حاصل تلاش شبانه روزی  تیم تدبیر و امید است. به سرانجام نیک رسیدن، یکی از پیچیده ترین  پرونده های مربوط به صلح و امنیت  بین الملل در طی دهه های گذشته  نشان داد که وقتی کار را به کاردان  بسپاری با صبر و حوصله و بردباری  گره از کلاف سردرگم موضوعات  پیچیده گشوده خواهد شد. 


اولین درس به سرانجام خوب رسیدن  این پرونده این است که  میدان دیپلماسی عرصه مردان کار  کشته و نخبگانی است که بازی در صحنه بین الملل را هم در عرصه نظری  و هم در عرصه عملی به خوبی بلدند.  میدان دیپلماسی شبیه میدان جنگ  است. در میدان جنگ اگر پشت جبهه سست  و ضعیف و فاقد اراده باشد مردان عرصه جنگ و فرماندهان نمی توانند  به دستاوردی برسند و اگر دستاوردی هم داشته باشند ممکن است به باد  فنا رود. در عرصه دیپلماسی نیز اگر وفاق ملی حاکم نگردد و جامعه ی پشت  سر دیپلماتها حمایت لازم را نکنند  ممکن است دیپلماسی شکست بخورد.


 شکست دیپلماسی اگر نه به جنگ منتهی  گردد ،حداقل هزینه اش این است که  قرار گرفتن سایه ابرهای تیره بر  فراز آسمان شور یا کشورها هزینه  را برای جامعه زیاد کرده و بگذریم  از این که غیر از هزینه های مادی  چگونه هزینه های روحی وروانی  گزافی بر جامعه تحمیل خواهد کرد.  طی سال های گذشته حداقل کسری از  هزینه های مادی به این موضوع بر می  گشت. وقتی که دولتی با درامد بالای  ۱۰۰ دلار در هربشکه نفت و با درامد ۹۰۰ میلیارد دلار، رشد اقتصادی  منفی ۶ گشته بود این هزینه مادی  ناشی از عدم آشنایی با دیپلماسی بود. جدای از این که ابرهای تیره  جنگ همچون شمشیر داموکلس بربالای  سر کشور همواره آماده بارش بوده و  چه هزینه های روحی و روانی نگرانی  از جنگ، بر جامعه وارد نشده بود.


  دومین درس این است که عرصه  دیپلماسی همچون میدان جنگ عرصه ای است که مردان دیپلمات همچون  فرماندهان میدان جنگ نه فقط  پیشروی را بلکه باید عقب نشینی به  موقع را هم بدانند. پیشروی بدون نگاه کردن به عقب می تواند فاجعه  بیافریند. فرماندهی که فقط به  پیشروی بیاندیشد و پل های پشت سر  خود را یکی یکی تخریب کند به  احتمال زیاد دچار شکست و یا محاصره خواهد شد.


 در سال های گذشته کوبیدن  بر طبل ناهنگام و نامنضبط پیشروی  باعث حصر اقتصادی و تحریم شد که در  نتیجه دولت تدبیر و امید نزدیک سه  سال تلاش نمود که در حین پیش بردن دیپلماسی و ارائه خلاقیتها، بخش  عمده ای از توان خود را برای رفع آن  حصرهای بیجای تحمیل شده بکار گیرد.  موفقیت برجام نشان می دهد که هیچ  گاه نباید صرفأ به فکر پیشروی بود.  


دیپلمات مثل فرمانده میدان نبرد  هم لازم است پیشروی و هم اگر اقتضا نمود عقب نشینی به موقع را هم یاد  بگیرد. در اینجا این عقب نشینی دیگر به معنای عقب نشینی نیست بلکه  عقب نشینی مصلحت جویانه و مدبرانه عین موفقیت است. نباید به عرصه  دیپلماسی همچون برخی دوستان دلواپس همچون دشت هناور و صاف و  بدون مانع نگاه کرد. عرصه دیپلماسی  همچون دشت مین گذاری شده و همراه  با قله های بلند، موانع و سنگلاخهاست.  باید این قله ها و  موانع را با تدبیر  و کاردانی  پشت سر گذاشت.


  درس سوم این است که اگر دیپلماسی  دانش مبنا باشد می توان انتظار  موفقیت از آن داشت. اگر شایسته سالاری -که شاید آنچنان که باید هنوز در جامعه جا نیافتاده است- نهادینه شود، در تمام عرصه ها  می توان موفقیتی همچون موفقیت  موضوع هسته ای داشت. به نظر می رسد  یک عزم جدی لازم است برای زدودن  آثار ناشایست سالاری و ملوک الطوایفی که متاسفانه  ریشه در فرهنگ ما دارد، انجام گیرد.  حال  وقت آن است که دولت تدبیر و امید پس  از باز کردن قفل هسته ای شاه کلید خود را در طی سال های بعدی بر قفل  شایسته سالاری بندازد و گام به گام  در تمام لایه های اجتماعی و سیاسی و اداری تا آنجا که می تواند ضوابط  را جایگزین روابط کند. جایگزین  کردن ضوابط به جای روابط عین عدالت است. وقتی که عدالت اداری و اجتماعی حاکم باشد نتیجه آن این  است که هر کس برجای خود بنشیند و چون هرکس برجای خود نشست، فردی این احساس را نخواهد داشت که به جایگاه  واقعی خود نرسیده و جایگاه واقعی او توسط فرد ناشایست دیگری غصب شده است و ریشه بسیاری از نخبه کشی ها و فرهنگ برچسب زنی و حسادت خشکانده خواهد شد. بخش عمده  ای از احساس نارضایتی در یک جامعه  از رابطه سالاری سرچشمه می  گیرد.


سپردن سکان کشتی به گل  نشسته ی هسته ای به کاردان امور  روابط بین الملل که هم دانش آموخته  ی روابط بین الملل و هم اهل تجربه ی  این عرصه است  و پیش بردن گام به  گام آن به ساحل امن و آسایش درسی  است که باید گرفت و برای یک بار هم  که شده بدون شعار کار را در همه ی  حیطه ها به کاردان سپرد و ریشه  فرهنگ عشیره ای و ملوک الطوایفی را  قطع نمود.
  بالاخره درس آخر این است که در  سیاست خارجی نه وادادگی و  سرسپردگی و نه مبارزه محض جواب نمی  دهد. وادادگی و  وابستگی محض  نتیجه اش آن خواهد بود که بر سر  وابستگان همچون شاه ایران، حسنی  مبارک، بن علی و غیره آمد و نتیجه مبارزه محض آنست که بر سر عراق و لیبی آمد. سیاست خارجی باید سیاستی باشد که بداند در دنیای وابستگی  متقابل چگونه استقلال را با  وابستگی توام نموده و برونداد  سیاست خارجی را با رفاه مادی و  ارتقاء منزلت معنوی شهروندان گره  بزند. سیاه و سفید دیدن عرصه  دیپلماسی بسیار خطرناک  است.


آن همه ناز و تنعم که خزان می فرمود عاقبت در قدم باد بهار آخر شد باورم نیست ز بد عهدی ایام هنوز قصه غصه که در دولت یار آخر شد



* استادیار روابط بین الملل دانشگاه اصفهان






 








 











تاریخ انتشار: ۰۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن