تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):خدايا ... نيّتم را به بهترين نيّت ها و عملم را به بهترين اعمال برسان، خدايا به لطف خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855130017




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آسيب‌شناسي فلسفه اسلامي (1)كوتاهي از اهل فلسفه است


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آسيب‌شناسي فلسفه اسلامي (1)كوتاهي از اهل فلسفه است
استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبايي معتقد است فلسفه اسلامي قابليت بالايي براي رشد و پيشرفت دارد و اگر مشكلي هست به جهت كم‌كاري اهل فلسفه است.

اين استاد دانشگاه علامه طباطبائي در خصوص بحران در فلسفه اسلامي به خبرنگار مهر گفت: واقعيت اين است كه جهان اسلام از يك فلسفه كارآمد عاري است، يعني در حال حاضر كشورهاي بزرگ اسلامي مانند مصر، عربستان، عراق ، مالزي و.... فلسفه شناخته‌شده‌اي كه حاصل تلاش مسلمانان باشد ندارند و فلسفه غرب را تدريس مي‌كنند. اما در ايران براي فلسفه بسيار زحمت كشيده مي‌شود ، ولي با اين طرز نگاه و اين شيوه كار كردن نتيجه مطلوبي گرفته نمي‌شود و يكي از دلايل اين مسئله اين است كه عده‌اي فلسفه را محفلي كرده‌اند و مي‌گويند فقط آنچه ما مي‌گوئيم فلسفه است.

اين نويسنده و پژوهشگر فلسفه در ادامه گفت: عنوان فلسفه اسلامي اخيراً پيدا شده است و عمدتاً در طول 100 سال اخير توسط مستشرقين استفاده شده است وگرنه ابن‌سينا، سهروردي و ملاصدرا هيچ كدام نگفته‌اند كه آنچه ما گفته‌ايم فلسفه اسلامي است. فلسفه تفكر محض است و اسلامي و غربي ندارد و نبايد اين قيد اسلامي منجر به اين شود كه اگر كسي به فلسفه انتقاد كرد و يا قسمتهايي از آن را زير سؤال برد برخي بگويند كه به اسلام انتقاد شده است. فلسفه مانند فيزيك و شيمي علم است و بايد با آن مانند يك علم برخورد كرد.

وي در پاسخ به اين سؤال كه چرا فلسفه اسلامي نتوانسته است با ضرورتهاي دنياي جديد حركت كند، گفت: ما به يك معرفت‌شناسي نادرست مبتلا هستيم و آن معرفت‌شناسي گذشته را براي ما بزرگ جلوه مي‌دهد. خيال مي‌كنيم فقط بايد از كار گذشتگان پاسداري كنيم و كار ديگري انجام ندهيم و صرفاً آثار آنها را شرح كنيم در صورتي كه دنيا از اين معرفت‌شناسي عدول كرده است و هرچه علم پيشرفت مي‌كند بيشتر به دنبال تئوري‌هاي جديد مي روند. اما ما گمان مي‌كنيم آنچه داريم برايمان بس است در صورتي كه گذشتگان در دنياي خودشان زندگي مي‌كردند و ما اكنون در جامعه‌اي زندگي مي‌كنيم كه هزاران مشكل ديگر دارد و بايد به آنها بپردازيم.

يثربي درباره مشكلات پيش روي فلسفه اسلامي گفت: من اصلاً قبول ندارم كه مسائل سياسي جلو پيشرفت فلسفه را گرفته‌اند بلكه آنچه كه مشكل‌ساز است ذهنيت خودمان است. ما اكنون بيش از 200 مركز الهيات و فلسفه در قالب دانشگاه و حوزه علميه، فقط در تهران داريم و اين پتانسيل بسيار بالائي براي تحول در عرصه فلسفه است اما با وجود اين تا به حال چه نظريه جديدي توليد كرده‌ايم؟ رساله‌ها و كتابهاي ما همه تكراري است و ما دچار روزمرگي و حاشيه‌نويسي بر گذشتكان شده‌ايم.

وي در ادامه گفت: اهل فلسفه بايد بپذيرند كه فلسفه وحي نيست كه نشود آن را زير سؤال برد و اصولاً علم از آنجا پيشرفت مي‌كند كه مسئله داشته باشد، اما ما هنوز مسئله نداريم چون گمان مي‌كنيم گذشتگان همه چيز را قبلاً گفته‌اند.

نويسنده كتاب "عيار نقد" در پاسخ به اين سؤال كه آيا در جهان اسلام فلسفه مي‌تواند رشد كند، گفت: دين اسلام براي تفكر ارزش قايل است چون ديني عقلاني است و دين عقلاني خودش را تابع عقل مي‌داند، اما دين غيرعقلاني انسان را تابع خودش مي‌خواهد. شانس ما بهتر از اروپاييان است چون هيوم و دكارت در شرايطي كار مي‌كردند كه دين عقل‌ستيز بود ولي ما در اسلام فضائي داريم كه دين مي گويد:« ارزش عبادت شما بستگي به عقل شما دارد.» اسلام نمي‌گويد ايمان بياور بلكه مي‌گويد ايمان بايد عقلاني باشد و اكنون هر بي‌سوادي مي‌داند كه در اسلام اصول دين تقليدي تيست. اما ما برخلاف عقل‌گرايي دين اسلام به عقل‌ستيزي اشعري و صوفي‌گري مي‌پردازيم . من بارها گفته‌ام كه فلسفه اثر باستاني نيست كه حفظش كنيم و نشود آن را دوباره ساخت.

اين استاد فلسفه در خصوص اينكه چرا آثار فلسفه‌اي كه اكنون منتشر مي شوند سخت فهم هستند اظهار داشت: در قديم چون آثار فلسفه زياد منتشر نمي‌شد ومردم عادي سراغ اين آثار نمي‌رفتند اهل فلسفه با زباني مي‌نوشتند و از اصطلاحاتي استفاده مي‌كردند كه براي خودشان قابل فهم بود و هنوز هم ما در همان حال و هوا هستيم در صورتي كه در غرب اصحاب دائره المعارف اصطلاحات قديمي را كنار گذاشتند، براي همين است كه اكنون كسي كه با فلسفه آشنائي چنداني هم نداشته باشد اگر دكارت بخواند مي‌فهمد كه او چه مي‌گويد. ما هم بايد واژه‌هائي به كار بريم كه براي همه قابل فهم باشد نه اينكه با ذهنيت خودمان بنويسيم و توقع داشته باشيم كه مردم عادي هم بفهمند كه چه مي‌گوييم. ما بايد فلسفه را عيني كنيم و با توجه به اطلاعات روز و دانش جديد صحبت كنيم.

دكتر يثربي درباره وضعيت تدريس فلسفه اسلامي در دانشگاهها گفت: زماني كه كار جدي گرفته نشود فلسفه اسلامي و غيراسلامي وضعيت يكساني دارند و همه‌اش نقل است و دانشجو فقط حفظ مي‌كند و امتحان مي‌دهد. در دنيا آينده را جايگزين گذشته كرده‌اند اما ما هنوز درگير گدشته هستيم و با واقعيت كاري نداريم. اكنون در جهان نظر پيشينيان را به عنوان تاريخچه تدريس مي‌كنند و تلاششان بر اين است تا دانشجو با مسائل روز جامعه درگير شود اما ما تاريخ را مرتباً تكرار مي‌كنيم.
 يکشنبه 19 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 303]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن