واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: حبيبالله بخشوده: شعر دفاع مقدس بايد دگرديسي كند
خبرگزاري دانشجويان ايران - ايلام
سرويس: فرهنگ و ادب - ادبيات
حبيبالله بخشوده معتقد است: شعر دفاع مقدس بايد دگرديسي كند.
اين شاعر و نويسنده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در ايلام، اظهار كرد: شعر دفاع مقدس به لحاظ محتوا و مضامين كه بعد از جنگ در ذهن و زبان شاعران تأثير گذاشته، توانسته است به عنوان شعر روز حرفهايي براي زدن داشته باشد؛ اما اگر از كليشهها و تكرارهاي زايد هميشگي پرهيز كند و توجه بيشتري به زبان امروز داشته باشد و مفاهيم و تصاوير بديع را كه در اشكال شعري غير از دفاع مقدس ديده ميشود، به كار گيرد، موفقتر خواهد بود.
داور كنگرهي شانزدهم شعر دفاع مقدس بيان كرد: ذهنيت حماسي بودن شعر دفاع مقدس گاه شاعران را به سمتي سوق ميدهد كه در ورطهي تكرار ميافتند.
وي افزود: با فرهنگ جديد حاكم بر جامعه حماسه به تنهايي نميتواند كارآيي داشته باشد. حماسهي ديروزي فوقالعاده متفاوت است و اگر در گذشته، «شاهنامه» اثري اسطورهيي بود، جنگ با زندگي مردم عجين بود و اين عجين بودن به امكاناتي همچون شعر دفاع مقدس نياز دارد تا آن را ملموستر و عينيتر كند.
بخشوده با بيان اينكه هر چند سال بايد در شعر دگرديسي و مضامين جديد وارد آن شود، گفت: مضامين جديد در شعر دفاع مقدس وجود دارند؛ اما نحوهي پردازش و شكل جديد آنها مهم است.
شاعر مجموعههاي شعر «صداي آبرنگها» و «چيزي شبيه ابر» توضيح داد: مثلا مفهوم عشق از شعر رودكي تا كنون ديده ميشود؛ اما نحوهي پرداخت آن توسط شاعران مختلف متفاوت است و هر كدام شعرش به زبان مردم نزديكتر است، موفقتر بوده و هر كدام شعرش مغلقتر و پيچيدهتر بوده، كمتر بر زبان مردم جاري شده است.
او نسل شاعران جوان را در ورود به حيطههاي آميخته با حماسه و تغزل و همراه با كشف و شهودهاي جديد موفق ارزيابي كرد و افزود: اين نسل به عنوان كساني كه جنگ را نديده و نه صداي بمب شنيده و نه شهيدي ديده است، شعرهاي بسيار عالي در عرصهي شعر دفاع مقدس دارند.
بخشوده نپرداختن به نقد شعر را در كنگرههاي شعر دفاع مقدس نقطهي ضعفي براي آنها دانست و گفت: نه تنها شعر دفاع مقدس؛ بلكه تمامي شعرها بايد به سمت يك شعر پيشرو روند و با مدلهاي جهاني همتراز و هماهنگ شوند.
او دچار شدن نقد شعر به باندگرايي را ضعفي براي آن ذكر و اظهار كرد: شاعر بودن همهي نقادها نيز نقطهي ضعف نقد شعر است و علم نقد ادبيات - اگر آن را به عنوان يك علم قبول كنيم - در ايران نيست و مراكز دانشگاهي براي ترويج نقد و جود ندارند و ادبيات در دانشگاهها به سمت مطالب كلي رفته و جزيينگري به صورت تخصصي در آنها ديده نميشود. اخيرا تنها در چند دانشگاه كشور از جمله دانشگاه شيراز اين تخصص در سطوح بالا وارد شده است.
انتهاي پيام
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 208]