واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: LPG پاك است اما در سبد سوخت جايگاهي ندارد
مژگان ميرزاييسال گذشته و با تصويب كميسيون موضوع اصل 138 قانون اساسي كه برخي اختيارات اجرايي را به دولت محول ميكند، طرح ايجاد سبد سوختي به وزارت نفت محول و براساس آن وزارت نفت مكلف شد كه در راستاي توسعه استفاده از سوختهاي جايگزين و كاهش بار مالي واردات بنزين نسبت به توسعه و استفاده از گاز مايع در خودروهاي پرمصرف موجود به نحوي اقدام كند كه LPG به عنوان مكمل CNG قرار گيرد.
اين قانون به دولت اين اختيار را نيز داده بود كه توسعه استفاده از LPG را در برنامه كاري خود قرارداده و از بودجه درنظر گرفته شده براي توسعه سوخت LPG برخوردار شود.
با تصويب اين قانون مسووليت پيگيري آن به عهده وزارت نفت گذاشته شد كه اين وزارتخانه در همان ابتدا با استناد به اينكه استخراج توليد و انتقال LPG گرانتر از CNG بوده و استفاده از آن صرفه اقتصادي ندارد طرح مذكور را مسكوت گذاشت و نه تنها در راستاي توسعه اين سوخت اقدامي صورت نداد بلكه با گذشت كمتر از يك سال از زمان تصويب طرح مذكور ايجاد سبد سوختي LPG را از سبد سوختي خودروهاي سواري شخصي حذف كرد.
غيراقتصادي بودن LPG درحالي از سوي وزارت نفت مطرح و بهانهاي براي حذف آن شد كه به گفته برخي كارشناسان عدم قيمتگذاري صحيح و ارائه رايگان آن طي سالهاي گذشته موجب شده كه LPG به عنوان سوخت غيراقتصادي شناخته شود.
اين كارشناسان معتقدند در كشورهاي كه نظام اقتصادي آنها مبتني بر بازار است استقبال از LPG هر روز گسترش مييابد به طوريكه درحالحاضر اكثر كشورهاي دنيا، LPG بهعنوان سوخت جايگزين بنزين شناخته شده است.
گذشته از نظرات موافقان و مخالفان استفاده از گاز LPG ميتوان به ذكر اين نكته پرداخت كه فوايد استفاده از سوخت LPG موجب شده كه امروز عاليترين استانداردهاي محيطزيست (استاندارد يورو چهار) براي خودروهاي سوخت LPG درنظر گرفته شود كه اين امر موجب شده درحالحاضر كليه كشورهاي اروپايي به سمت استفاده از سوخت LPG حركت كنند.
ضرر ميلياردي قطعهسازان
طرح LPG سوز كردن خودروها كه در اوايل دهه 70 اجراي آن در كشور آغاز شد به دليل غيراقتصادي بودن در سال 78 متوقف و موجب شد كه باز هم بنزين در سبد سوختي كشوريكه تازي كند.
اما سال گذشته و با تشكيل ستاد تبصره 13 طرح تعيين سبد سوختي در دستور كار دولت قرار گرفت و مقرر شد كه اين طرح با 20 درصد CNG،
30 درصد گازوئيل و 50 درصد بنزين و LPG به مرحله اجرا درآيد كه اين امر تاكنون محقق نشده است.
عدم تحقق وعده دولت مبني بر تشكيل سبد وسختي و تكرار مشكلات تامين بنزين و افزايش آلودگي هوا موجب شد اين بار مسوولان طرح CNG سوز كردن خودروها را به صورت گسترده در برنامه كاري خود قرار دهد.
اما ضرر ميلياردي قطعهسازان در تامين قطعات خودروهاي LPG سوز ظاهرا اين بار نيز قطعهسازاني را كه به تامين قطعات خودروهاي CNG سوز- متعهد شدهاند بياطمينان كرده است.
تغيير يكباره سياست دولت و جايگزين CNG به جاي LPG موجب شد كه برخي از قطعهسازان مخازن LPG، ا40 تا 50 ميليارد تومان متضرر شوند.
اما در طرح CNG به دليل اينكه كشور ما داراي ذخاير غني گاز طبيعي بوده و نيازي به وارد كردن گاز طبيعي به كشور نيست اين اميد وجود دارد كه اين طرح پس از مدتي به سرنوشت سوخت LPG دچار نشود.
آيتا... احمدي يكي از توليدكنندگان مخازن LPG در گفتوگو با خبرنگار ما درخصوص مشكلات به وجود آمده براي توليدكنندگان مخازن LPG ميگويد: دولت دو بار تاكنون براي توليدكنندگان مخازن LPG مشكل به وجود آورده يكبار در سال 78 و با توقف طرح LPG سوز كردن خودروها و بار دوم سال گذشته و پس از تصويب طرح ايجاد سبد سوختي و عدم اجراي آن كه اين امر ضرر ميلياردي را براي قطعهسازان درپي داشته است.
وي در ادامه ميگويد: سال 78 با شروع سرمايهگذاري از سوي سازندگان كيت و كپسول LPG دولت اعلام كرد كه عرضه LPG (گاز مايع نفتي) به صرفه نبوده و به همين دليل از گازسوز كردن خودروها جلوگيري كرد پس از آن نيز سال گذشته كميسيون موضوع اصل 138 قانون اساسي طرح ايجاد سبد سوختي را مطرح كرد كه با تصويب اين قانون باز هم سازندگان LPG اقدام به سرمايهگذاري كردند اما دولت اين طرح را به مرحله اجرا در نياورد و موجب ورشكستگي مجدد سرمايهگذاران شد.
توقف LPG موقتي است
از سوي ديگر هفته گذشته ستاد تبصره 13 اعلام كرد كه سوخت LPG از اين پس به خودروهاي عمومي تعلق ميگيرد و خودروهاي سواري مجهز به اين سيستم بايد تا اطلاع ثانوي تنها از بنزين استفاده كنند.
اين خبر درحالي اعلام شد كه درحالحاضر بيش از يكصد هزار خودروي LPG سوز در كشور در حال تردد هستند كه برخي از آنها براي LPG سوز كردن خودروهاي خود حداقل 400 هزار تومان هزينه پرداختهاند كه با توقف اين طرح اين دسته از افراد متضرر شدند.
سيد مجدالدين دشتي دبير كميته توليدكنندگان كيت و كپسول گازسوز و تجهيزات جانبي انجمن قطعهسازان درخصوص خروج LPG از سبد سوختي خودروهاي سواري شخصي اظهار داشت: اين طرح موقتي است و پس از تعيين قيمت جديد LPG مجددا به مرحله اجرا درخواهد آمد.
وي در ادامه ميگويد: از همان ابتدا بايد براي LPG نيز مانند ساير سوختها نرخ تعيين ميشد اما دولت اين سوخت را بهصورت رايگان در اختيار متقاضيان قرار داد كه اين امر موجب غيراقتصادي شدن اين سوخت شد.
به گفته دشتي در حال حاضر LPG در تمام دنيا 60 تا 70درصد كمتر از قيمت بنزين عرضه ميشود اما در ايران متقاضيان با حداقل قيمت از اين سوخت استفاده ميكنند كه اين امر موجب شده كه اين سوخت تنها به خودروهاي عمومي تعلق گيرد.
دشتي در ادامه ميگويد: امكان دارد توقف LPG به دليل تعيين نرخ جديد باشد و مجددا آغاز شود.
وي معتقد است: به طور كلي خودروهاي پرمصرف بايد به سمت سوخت LPG بروند تا به اين طريق از افت راندمان آنها جلوگيري شود و هم مصرف بنزين آنها كاهش يابد.
دشتي با بيان اينكه CNG و LPG مقابل يكديگر نبوده و مكمل يكديگر هستند اضافه ميكند: اين دو سوخت تكميلكننده يكديگر هستند و دولت بايد سبد سوختي را طراحي كرده و به اين طريق حق انتخاب را از مصرفكنندگان سلب نكند تا متقاضي بتواند به راحتي سوخت مورد نظر را انتخاب كند.
به گفته دشتي طرح سبد سوختي قرار بود در خردادماه به مرحله اجرا درآيد كه هنوز اين طرح به مرحله اجرا درنيامده است و در حال حاضر نيز LPG از سبد سوخت خودروهاي شخصي خارج شده است. دبير كميته توليدكنندگان كيت و كپسول گازسوز با بيان اينكه متاسفانه هماكنون تنها چهار توليدكننده تجهيزات LPG در كشور فعاليت ميكنند نيز اظهار داشت: هزينه نصب و تجهيز يك خودرو به سوخت LPG حدود چهار ميليون ريال بوده و قيمت اين سوخت نيز در بازار جهاني بين هشت تا 10درصد كمتر از هر ليتر بنزين است. اما هزينه CNGسوز كردن خودروها در حدود 850 تا 900هزار تومان است و در هنگام نصب بايد كيت و مخزني را مورد استفاده قرار داد كه از استاندارد يورو 2 برخوردار باشد.
LPG در انتظار قيمت جديد
كمال دانشيار عضو كميسيون انرژي مجلس نيز در خصوص طرح توقف LPG براي خودروهاي شخصي ميگويد: نبايد LPG را به دليل غير اقتصادي بودن از گردونه مصرف خارج كنند بلكه بايد نرخ جديدي براي اين سوخت اعلام كنند تا عرضه آن براي دولت نيز به صرفه باشد.
وي معتقد است قيمت LPG بايد همسطح بنزين درنظر گرفته شود تا استفاده از آن مقرون به صرفه باشد و احتمالا دولت همين قيمت را نيز براي LPG اعلام خواهد كرد. به گفته دانشيار LPG با قيمت حدود يك دلار در بازار جهاني به فروش ميرود اما همين سوخت با قيمت حدود يك سنت به جايگاهدارها جهت توزيع عرضه ميشود كه همين اختلاف قيمت موجب مخالفت دولت براي عرضه در كشور شده به طوري كه دولت طرح صادرات LPG را به دليل قابل حمل بودن و قيمت آن در دستور كار قرار داده است.
دانشيار در خصوص تعيين سبد سوختي نيز اظهار داشت: دولت طرح سبد سوختي را قرار بود با 20درصد CNG، ا30 درصد گازوييل و 50درصد بنزين و LPG اجرا كند كه اين طرح در حال حاضر به مرحله اجرا درنيامده است.
LPG غير اقتصادي نيست
حسن مرادي عضو كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز در خصوص سوخت LPG ميگويد: در حال حاضر سهچهارم كشورهاي دنيا از LPG و تنها يكچهارم از CNG براي سوخت خودروها استفاده ميكنند كه اين امر نشان ميدهد كه LPG نسبت به CNG داراي مزاياي بسياري است.
به گفته مرادي در حال حاضر كشورهايي مانند انگلستان، آلمان، ژاپن و بسياري از كشورها كه به سمت استفاده از گاز در حركت هستند به صورت گسترده از LPG براي سوخت خودروهاي خود استفاده ميكنند.
وي در خصوص اينكه برخي كارشناسان LPG را سوختي غيراقتصادي عنوان ميكنند نيز اظهار داشت: بخشي از LPG مصرفي در داخل كشور توليد و بخش ديگر وارد ميشود اما به دليل اينكه قيمت LPG از بنزين كمتر است نميتوان گفت كه استفاده از LPG صرفه اقتصادي ندارد.
وي در ادامه ميگويد: با توجه به كمبود بنزين در كشور بايد مصرف LPG را گسترش دهيم اما نكتهاي كه موجب شد دولت استفاده از اين سوخت را متوقف كند LPGسوز كردن خودروها به صورت غير استاندارد بود كه اين امر موجب شد دولت از LPGسوز كردن خودروها جلوگيري كند. همچنين قاچاق اين سوخت به صورت كپسول به خارج از كشور نيز يكي ديگر از دلايل توقف اين سوخت بوده است.
به گفته مرادي در حال حاضر بيش از يكصد هزار خودرو LPGسوز در كشور در حال تردد هستند كه توقف اين طرح مشكلات بسياري را براي دارندگان آنها به وجود خواهد آورد. وي در ادامه ميگويد ما از مسوولان ميخواهيم كه سوخترساني، خودروهايي را كه در گذشته LPGسوز شدهاند را ادامه دهد اما از ورود خودروي جديد به اين چرخه جلوگيري كند تا به مرور زمان جايگاههاي توزيع CNG در كشور گسترش يابد و خودروهاي LPGسوز بتوانند سوخت خودروهاي خود را تغيير دهند.
LPG پاك است
فولادگر عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس نيز با تاكيد بر نظر ساير كارشناسان، LPG را سوختي پاك دانسته و ميگويد: اينكه گفته ميشود قيمت تمام شده LPG از CNG بيشتر است نكته صحيحي است اما اين سوخت مزايايي دارد كه موجب ميشود استفاده از اين سوخت را مقرون به صرفه كند.
به گفته فولادگر با توسعه ميدانهاي گازي ميزان LPG استخراج شده در كشور افزايش مييابد كه اين امر موجب ميشود كه استفاده از LPG در كشور مقرون به صرفه شود.
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 370]