واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دنبالهروی از سعودیها، هزینه سنگینی خواهد داشت
اقدام شب گذشته عربستان سعودی در اعلام قطع روابط دیپلماتیک با ایران، با تلاش های این کشور جهت همراه کردن متحدین منطقه ای خود علیه جمهوری اسلامی ایران همراه شد. در این میان، به نظر می رسد امارات متحده عربی بیشترین همسویی و هماهنگی را با سعودی ها از خود نشان می دهد. امری که می تواند در نهایت به ضرر منافع خود این کشور تمام شود.
کد خبر: ۵۵۸۵۷۷
تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۳ - 04 January 2016
اقدام شب گذشته عربستان سعودی در اعلام قطع روابط دیپلماتیک با ایران، با تلاش های این کشور جهت همراه کردن متحدین منطقه ای خود علیه جمهوری اسلامی ایران همراه شد. در این میان، به نظر می رسد امارات متحده عربی بیشترین همسویی و هماهنگی را با سعودی ها از خود نشان می دهد. امری که می تواند در نهایت به ضرر منافع خود این کشور تمام شود.
به گزارش «تابناک»، دولت سعودی در پی اعلام قطع روابط دیپلماتیک خود با تهران، تلاشی دو سویه را برای تشدید فشارهای خارجی بر ایران آغاز کرده است. از یک سو، وزارت خارجه عربستان اعلام کرد که درباره وقایع پیش آمده در سفارت و کنسولگری این کشور در تهران و مشهد، به شورای امنیت سازمان ملل و چند سازمان منطقه ای، از جمله اتحادیه عرب شکایت کرده است. از سوی دیگر، این کشور رایزنی با متحدان خود، به ویژه امارات را برای همراه کردن آن ها با خود علیه ایران آغاز نموده است.
در این راستا، یک منبع دیپلماتیک با اشاره به اقدام ریاض در اعلام قطع رابطه دیپلماتیک با تهران، از تلاش عربستان برای اقدام متحد در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس و از جمله بحرین و امارات خبر داد. وی با اعلام اینکه احتمالاً بیانیههای مشابه عربستان از سوی بحرین و امارات نیز صادر شود، افزود: «فشار عربستان بر سایر کشورها نیز در جریان است تا آنها نیز روندی مشابه را در پیش گیرند».
گفتنی است دو روز پیش نیز وزارت امور خارجه امارات به دلیل آنچه دخالت تهران در امور حاکمیتی رژیم سعودی خواند، سفیر ایران را احضار کرد. وزارت امور خارجه امارات مدعی دخالت تهران در امور حاکمیتی عربستان و تعرض به سفارتخانه و کنسولگری سعودی در شهرهای تهران و مشهد شده است.
به این ترتیب، آن گونه که مشخص است، دولت امارات در شرایط کنونی رویکرد خود را بر نزدیکی هرچه بیشتر با عربستان در روند تنش آفرینی های این کشور در منطقه دانسته و در مسیر همسو شدن با آل سعود در تقابل با جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است.
با این وجود، به نظر می رسد روند در پیش گرفته شده از سوی اماراتی ها، بدون توجه به ابعاد و پیامدهای آن و صرفاً بر اساس نوعی دنباله روی کورکورانه از «برادر بزرگتر» سعودی خود تدوین شده و در این مسیر، کوچکترین توجهی به منافع خود این کشور در روابطش با ایران صورت نگرفته است.
در توضیح این موضوع باید اشاره کرد که عربستان بر خلاف امارات، تاکنون نفع فراوانی از روابط خود با ایران برده؛ به گونه ای که هم در دوران تحریم ها از واسطه گری تبادلات تجاری ایران سود برده و هم در حال حاضر و در آستانه اجرای کامل برجام و برداشته شدن تحریم ها، ناظران و تحلیلگران تأکید دارند که این کشور از گشایش فضای اقتصادی و تجاری ایران بسیار منتفع خواهد شد.
در این شرایط، سیاستمداران اماراتی باید به این نکته توجه داشته باشند که اکنون زمان انتخابی دشوار برای آن ها فرا رسیده؛ زیرا در پرتو شرایط جدید شکل گرفته در عرصه منطقه ای و جهانی، وارد شدن به هرگونه صف بندی منطقه ای، می تواند پیامدهای جدی مثبت یا منفی برای این کشور به همراه داشته باشد که در موضوع ایران، این پیامدها قطعاً برایش منفی خواهد بود.
در حقیقت، اوضاع به گونه ای است که خارج شدن امارات از مدار روابطش با ایران در اختیار خودش است، اما در صورت انجام این کار، بازگشت به عرصه روابط عادی با جمهوری اسلامی ایران، دیگر موضوعی نیست که در اختیار خود این کشور قرار داشته باشد و ضررهایی که این کشور فقط در حوزه اقتصاد از قِبَل قطع روابط با ایران خواهد برد، برای آسیب دیدنش کافی است؛ چه برسد به در حاشیه قرار گرفتن در تعاملات دیپلماتیکی که اکنون ایران به عنوان یک بازیگر جدی در منطقه در آن ها نقش آفرین شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]