واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
واکنش تاجیکستان به حضور «کبیری» در کنفرانس وحدت اسلامی
پس از حضور محیالدین کبیری در اجلاس وحدت اسلامی در تهران، برخی چهرهها و سازمانهای دولتی تاجیکستان نسبت به این اقدام رئیس حزب نهضت اسلامی واکنش نشان دادند.
به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس، حضور رئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان در کنفرانس وحدت اسلامی که هشتم دی ماه برگزار شد، واکنشهایی را از طرف دولت تاجیکستان و برخی چهرههای این کشور به همراه داشت. این در حالی است که کبیری در حاشیه این کنفرانس با تنی چند از شخصیتهای کشورهای اسلامی دیدار و با مقام معظم رهبری نیز گفتوگوی کوتاهی داشت. در اولین این واکنشها دولت تاجیکستان سفیر ایران را در این کشور احضار و مراتب ناخشنودی خود را در این زمینه عنوان کرد. همچنین روز گذشته «رادیو آزادی» در خبر اعلام کرد: «سعیدمکرم عبدالقادرزاده» رئیس شورای علمای مرکز اسلامی تاجیکستان در نماز جمعه شهر دوشنبه دعوت از رئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان جهت شرکت در کنفرانس وحدت اسلامی بی احترامی به ملت و دولت تاجیکستان است. عبدالقادرزاده در سخنان خود پیش از خطبههای نماز جمعه در مسجد مرکزی شهر دوشنبه به انتقاد از رویکردهای جمهوری اسلامی ایران نسبت به حزب نهضت اسلامی پرداخت. وی همچنین دعوت از کبیری رئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان جهت شرکت در کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی و دیدارهای وی با مقامات جمهوری اسلامی ایران را خلاف دوستی دوشنبه و تهران دانست. عبدالقادر زاده که خود نیز جزو میهمانان این کنفرانس بود، گفت: جمهوری اسلامی همواره اعلام کرده که با تاجیکستان دوست، هم زبان و هم فرهنگ است اما درکنفرانس وحدت اسلامی خلاف این موضوع ثابت شد. در همین حال، «فیض الله براتزاده» رئیس مرکز اسلامشناسی وابسته به ریاست جمهوری تاجیکستان نیز با انتقاد از تهران برای دعوت از کبیری به بیست ونهمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، در سخنانی تایید نشده گفت که در این رابطه برگزارکنندگان این کنفرانس از هیئت تاجیک عذرخواهی کردهاند.
همچنین قبل از خطبههای نماز جمعه دیروز تاجیکستان نیز، برخی از چهرههای سیاسی این کشور نیز از ایران در رابطه با حمایتش از کبیری و حزب نهضت اسلامی انتقاد کردند. واکنش منفی چهرههای سیاسی تاجیک در حالی است که مقامات تاجیکستان در پی بروز برخی ناآرامیها و عملیات علیه «عبدالحلیم نظرزاده» معاون سابق وزارت دفاع و شماری از طرفدارانش، حزب نهضت اسلامی را به دلایل واهی به همدستی با وی در طرح یک کودتا متهم میکنند. کبیری و شورای عالی رهبری این حزب، بارها اعلام کردند، از تحرکات نظرزاده مطلع نبوده و نسبت به هرگونه استفاده از اهرم خشونت نیز انتقاد دارند. پیش از این نیز بنابر ادعای حزب نهضت اسلامی، دولت تاجیکستان، 2 کرسی این حزب در پارلمان را در انتخاباتی غیرشفاف گرفته بود. کبیری پس از ناکامی حزبش در انتخابات پارلمانی ماه مارس، تاجیکستان را ترک و تاکنون در خارج از کشور به سر میبرد. در این مدت مقامات تاجیک اتهاماتی مانند حمایت مالی از ژنرال نظرزاده را مطرح کرده و از پلیس بین الملل خواهان بازداشت و استرداد کبیری شدهاند. کبیری این اتهامات را رد کرده است. در همین حال، گروههای حقوق بشری طی ماههای گذشته «بازداشتهای خودسرانه و شکنجه» اعضا و فعالان حزب نهضت اسلامی را محکوم کرده و از دولت تاجیکستان خواستهاند که دست از سرکوب مخالفان سیاسیاش بردارد و به حق آزادیهای شهروندان احترام بگذارد. برخی از این سازمانها گفتهاند که ممنوعیت حزب نهضت اسلامی به معنای لغو توافقات صلح سال ١٩٩٧ است که به جنگ داخلی 5 ساله (١٩٩٢ تا ١٩٩٧) در تاجیکستان پایان داد. تاجیکستان طی سالهای اخیر، سیاستهای دین ستیزانهای را به مورد اجرا گذاشته که علاوه بر تعطیلی تنها حزب اسلامی میانهرو و فعال در منطقه، محدودیت حجاب، ایجاد محدودیت برای نمازگزاران مساجد، تعطیلی اماکن مذهبی و ممنوعیت فعالیت برخی مساجد از این جمله است.
94/10/12 - 12:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]