واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نوترینو، آلفا، پایه، حرفه ای؛ اینترنت همراه در ایران کیلویی چند؟
سناریو کاملا واضح است: پرده اول، بی معنایی اهمیت اینترنت به شکل کلی در ایران، پرده دوم، ضعف های اساسی در ارائه خدمات اینترنت موبایل در ایران، پرده سوم بازی با اسامی عجیب و غریب برای انحراف ذهن کاربران اینترنت موبایل و جریان داشتن هر آنچه که پیش از این نیز بوده است.
کد خبر: ۵۵۶۹۷۳
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۳۹۴ - ۰۷:۰۰ - 28 December 2015
مخابرات و ارتباطات اینترنتی این روزها به یک اصل اساسی در توسعه کشورها بدل شده است. زیر ساخت های اجتماعی و اقتصادی و اخیرا سیاسی بدون بسترهای ارتباطی مناسب امروز در هیچ کجای دنیا توان و ظرفیت سرپا ماندن را ندارد و در هم تنیدگی ساحت انسانی با اینترنت، شبکه جهانی تار عنکبوتی را تبدیل به شریان اصلی حیات در جوامع انسانی کرده است. به گزارش «آی تابناک» این شرایط منجر به آن شده است که امروزه ارتباطات و مخابرات تبدیل به ستون اصلی تحرک و توسعه انسانی – در همه ابعاد اجتماعی و اقتصادی و سیاسی – شود. آنچه در ایران به هیچ وجه جدی گرفته نشده و گویا کسی متوجه تحول بزرگی که مدت ها است دنیا را زیر و رو کرده، نشده است. شواهد زیادی بر ای مدعا میتوان ذکر کرد و به تعداد کاربران اینترنت در ایران میتوان ادله محکم و غیر قابل رد در این خصوص اقامه کرد. ضعف زیر ساخت های ارتباطی به شکل کلی و به شکل ویژه بستر وب، بدون شک یکی از مهمترین مولفه های تاثیر گذار در عدم توسعه همه جانبه و منسجم ساختار اجتماعی در کشور است. اما به شکل ویژه تری میتوان این موضوع را در مورد ارتباطات سیار و اینترنت موبایل به عنوان جریانی مستقل پی گرفت. طبق آخرین آمار در دسترس از منابع معتبر خارجی تعداد کاربران خدمات اینترنت در ایران در سال 2015 به بیش از 46 میلیون و 800 هزار نفر رسیده است که برابر با بیش از 57 درصد از کل جمعیت ایران را شامل میشود. بازاری بزرگ و بزرگترین بازار در منطقه خاورمیانه:
پیش بینی ها در مورد منطقه خاورمیانه حاکی از آن است که تا سال 2017 میزان نفوذ اینترنت در این منطقه برابر با 142 درصد رشد را شاهد خواهد بود که از این میان باز هم سهم ایران از همه کشورهای دیگر بیشتر خواهد بود:
تعداد کاربران اینترنت موبایل در ایران برابر با حدود 29 میلیون نفر است که در حدود 39 درصد از کل تعداد کاربران اینترنت در ایران است. در حالی که یک چنین بازاری بزرگترین فرصت های انسانی و سرمایه گذاری را در بر دارد، سوال اساسی در اینجا است که اپراتورهای ما با این بازار چه کرده اند؟ هیچ مقدمه ای لازم نیست تا به این نتیجه گیری برسیم که وضعیت اینترنت همراه در ایران، همانند وضعیت اینترنت باند پهن، اسفناک است. از سال 72 که تجهیزات مخابرات همراه در ایران وارد و نصب شد تا کنون که هنوز مشکلات ارتباطی به شکل ساده برطرف نشده است، اینترنت همراه یا حلقه ای مفقود بوده و یا تنها به چشم درآمد زایی به آن نگاه شده است. تا مدتها مخابرات و همراه اول فعلی به عنوان انحصارگر بازار موبایل در ایران، درگیر مشکلات بزرگی همچون معضل آنتن دهی و خدمات اولیه بود و حتی فکر اینترنت همراه هم به مخیله مسئولان آن خطور نمیکرد. در سال 85 با ورود اپراتور دوم مخابراتی یعنی ایرانسل، به شکل جدی و برای اولین بار بعد از 12 سال موضوع رقابت در عرصه ارتباطات سیار در ایران شکل گرفت و آغاز شد، اپراتوری که برای اولین بار ایرانیان را با مفهومی به نام اینترنت همراه آشنا کرد، در قالب خدمات GPRS و MMS.
در حدود چهار سال قبل اپراتور سوم یعنی رایتل وارد بازار مخابرات ایران شد که با یک انحصار قابل توجه در حوزه اینترنت نسل سوم و با کمک این انحصار توانست جای خود را در بین دو اپراتور دیگر باز کند. قرار بود ابتدا این انحصار دو ساله باشد اما بعدا دولت تصمیم به تمدید یکسال دیگر گرفت و سه سال پیاپی انحصار خدمات نسل سوم اینترنت موبایل در اختیار این اپراتور بود. یک اجحاف بزرگ در حق مشتریان موبایل در کشور، چرا که آن زمانی که به قصد باز کردن جای پای یک اپراتور سوم در ایران مصلحت اندیشی هایی در قبال این انحصار شده بود، کسی به فکر آن نبود که با این انحصار آنچه تا حد زیادی از دست میرود قدرت انتخاب مشتریان و عقب ماندگی سه ساله در رقابت بر سر یک بازار با ابیش از چهل میلیون کاربر است. و البته یک لطف بزرگ در حق اپراتوری تازه پا که میتوان گفت بسیاری از دارایی های امروز خود را مدیون این انحصار است. این انحصار منجر به آن شد که دو اپراتور دیگر محرومیت سه ساله ای را در دسترسی به اینترنت نسل سوم تجربه کنند و بسیاری از خریداران رایتل سیم کارت این اپراتور را تنها برای دسترسی به اینترنتی سریع تر بر روی موبایل یا دستگاه خود خریداری کردند. وقتی این انحصار در نهایت به پایان رسید، دو اپراتور دیگر با چنان سرعتی برای جبران وارد بازار شدند که حتی از نسل سوم نیز فراتر رفته و مستقیما اقدام به ارائه اینترنت نسل چهارم در کشور کردند. اکنون هر سه اپراتور اقدام به ارائه اینترنت نسل چهارم میکنند، و حداکثر سرعت اینترنت در این اپراتورها از این قرار است: همراه اول 8 مگابیت بر ثانیه، رایتل 5 مگابیت بر ثانیه و ایرانسل 25 مگابیت بر ثانیه. دو نکته حائز اهمیت و مهم در این میان مطرح است. اول موضوع بهای اینترنت موبایل در ایران است. طبق آخرین گزارش اتحادیه بین المللی مخابرات، هیچ داده و اطلاعاتی در مورد هزینه 500 مگابایت اینترنت همراه نسل چهارم در ایران موجود نیست:
اما خوشبختانه با گشت و گذاری سریع میتوان اطلاعات بهای اینترنت همراه در ایران را بدست آورد. آنچه از مقایسه هزینه ها بدست می آید این است که هزینه یک ماه اینترنت در اپراتور همراه اول با 2.5 گیگابایت حجم و سرعت 196 کیلوبیت برابر با 10 هزار تومان، و در اپراتور رایتل برای مدت یک ماه با سرعت 128 کیلوبیت بر ثانیه با حجم 2 گیگابایت برابر با حدود 15 هزار تومان است. برای اینترنت نسل سوم و چهارم اپراتور همراه اول یک گیگابایت حجم با سرعت حداکثر 8 مگابیت بر ثانیه را به شکل ماهیانه با بهای 13 هزار تومان ارائه میکند. اپراتور رایتل همین شرایط را با سرعت 1 مگابیت بر ثانیه به بهای حدود 14 هزار تومان در ماه عرضه مکند. این در حالی است که اپراتور ایرانسل که اخیرا محدودیت سرعت را از روی بسته های اینترنت خود برداشته است، هزینه یک ماه اینترنت با سرعت نامحدود در نسل سوم و چهارم را برابر با 13 هزار تومان قرار داده است. همانگونه که مشاهده میشود، هیچ قاعده و قانون خاصی – حتی قانون رقابت در یک بازار عادی – بر وضعیت هزینه اینترنت همراه در ایران حاکم نیست. اما نکته مهمتر موضوع کیفیت اینترنت همراه در کشور است. ضعف خدمات ارائه بسته های اینترنتی با این موضوع که معمولا اینترنت نسل چهارم تنها در شهرهای بزرگ در دسترس است، و از سویی در مناطق شلوغ و با تراکم جمعیت در شهرها نیز اساسا اینترنت همراه معنایی ندارد، تکمیل شده. سناریو کاملا واضح است: پرده اول، بی معنایی اهمیت اینترنت به شکل کلی در ایران، پرده دوم، ضعف های اساسی در ارائه خدمات اینترنت موبایل در ایران، پرده سوم بازی با اسامی عجیب و غریب برای انحراف ذهن کاربران اینترنت موبایل و جریان داشتن هر آنچه که پیش از این نیز بوده است. و اما نکته آخر: چندی پیش خبری منتشر شد که مجموع درآمدهای مخابراتی کشور ترکیه در سال 2014 بالغ بر 4.5 میلیارد دلار بوده است. اما در ایران شرکت مخابرات به دلایل اساسی از جمله خصوصی سازی اسمی زیان ده میشود و هنوز در مرکز شهر تهران، پایتخت ایران اینترنت نوترینو قادر به باز کردن صفحه گوگل هم نیست!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]