تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):اسلام بر پنج چيز استوار است، برنماز و زكات حج و روزه و ولايت (رهبرى اسلامى).
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837907099




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

قنات‌های زندگی بخش، زندگی می‌گیرند


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: با آن که درگذشته‌ای نه چندان دور قنات‌ها به عنوان اصلی‌ترین منبع تامین آب در مناطق گرم و خشک کشور، منشأ زندگی‌بخش به حساب می‌آمد، اما خشکسالی درکنار استفاده بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی باعث بلااستفاده شدن و در نتیجه حادثه‌خیز شدن قنات‌ها شده است.


تصویر قنات‌های زندگی بخش، زندگی می‌گیرند


به گزارش خبرنگار جام‌جم ، لایه‌های آب زیرزمینی علاوه بر زندگی‌بخش بودن، نوعی توازن در لایه‌های زمین ایجاد کرده و باعث استحکام سطح زمین می‌شوند. در واقع آب‌های زیرزمینی نوعی ستون زیرزمینی نیز محسوب شده که لایه‌های سطحی را از خطر فروریختن و فروکش کردن حفظ می‌کند. با این حال استفاده بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی که به گفته وزیر نیرو به ذخایر استراتژیک کشور نیز رسیده، در کنار خشکسالی چند سال اخیر باعث شده بسیاری از دشت‌های کشور دچار فرونشست شده و خسارت مالی و جانی در پی داشته باشد. با این حال قنات‌ها کم‌کم می‌روند به نقاطی حادثه‌خیز تبدیل شوند؛ چراکه اصولا آبی در دل آنها جریان ندارد و همانند حفره‌های خالی در دل زمین گاه و بیگاه باعث فرونشست زمین و در کام خود فروکشیدن انسان‌ها و اموالشان می‌شود. به این ترتیب با افزایش این فرونشست قنات‌ها در برخی استان‌ها نظیر خراسان جنوبی و کرمان، کارشناسان هشدار می‌دهند اگر برای این موضوع فکری اساسی نشود، دیگر استان‌های قنات‌خیز نیز دیر یا زود با حوادث ناشی از نشست و فروریختن قنات‌ها مواجه خواهند شد. زندگی زیر سایه ترس وضعیت قنات‌ها اکنون در حال افزایش حادثه‌آفرینی دراستان‌هایی چون خراسان جنوبی و کرمان است. در این باره مهر در گزارشی از افزایش حوادث قنات‌ها در شهر بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی خبر داد. در این گزارش آمده است: ساعت حوالی ۱۲ روز دوشنبه 11 آبان ماه ۹۴ است، راننده آژانس خیابان موسی بن جعفر بیرجند در خراسان جنوبی را طی می‌کند تا مثل همیشه ماشین خود را نزدیک آژانس کنار خیابان پارک کند، هنوز به‌جای پارک همیشگی نزدیک نشده که ماموران آتش‌نشانی، هلال‌احمر، شهرداری و مردم را می‌بیند که حول گودالی حلقه‌زده و با جرثقیل قصد دارند یک دستگاه کمپرسی را از داخل زمین بیرون بکشند.

راننده به جمعیت نزدیک شده و علت حادثه را می‌پرسد که باز هم همان قصه همیشگی فرونشست زمین را بازگو می‌کنند، گویا این بار زنده شدن دوباره قنات خاموش لوله‌های اصلی آب و فاضلاب قدیمی محل را که حالا دیگر کاملا فرسوده هستند، تخریب و سبب قطع شدن آب محله از روز گذشته و خالی شدن زیرزمین شده‌ که در نهایت سبب فرونشست آسفالت خیابان و فرورفتن کمپرسی شده است. باز هم مثل همیشه بعد از بیرون کشیدن کمپرسی از داخل زمین، شهرداری گودال را با چند ماشین خاک پر و آسفالت را دوباره پینه می‌کند تا حادثه بعدی و تکرار دوباره این کار...
تله‌های زیرزمینی در مسیر مردم کرمان وجود قنات‌های قدیمی و فرونشست زمین هنگام وقوع زمین‌لرزه و بارندگی موجب رانش یا فرونشست زمین در شهر کرمان می‌شود که در سال‌های اخیر بروز این حوادث در کرمان افزایش یافته است. وجود آب‌انبارها و یخدان‌های متعدد در شهر کرمان نشانگر وجود این قنات‌ها برای تامین آب آنها درگذشته بوده است. از سوی دیگر اگر از روی نقشه شهر قدیم کرمان را نگاه کنیم، کل شهر به بافت تاریخی کنونی کرمان خلاصه می‌شد و رفته‌رفته در طول زمان زمین‌های کشاورزی اطراف بخش تاریخی به بافت شهری تبدیل شد، اما از آن زمان تاکنون مطالعه دقیقی در خصوص مسیر و مکان‌های این قنات‌ها صورت نگرفته و آنها همچنان زیرپوست شهر کرمان وجود دارند. وجود این حفره‌های زیرزمینی که حالا دیگر خشک ‌شده‌اند خطرات بسیاری را برای شهر کرمان در برداشته است، ازجمله این حوادث رخداد دو شب پیش در خیابان قدوسی کرمان بود که پس از اندکی بارندگی زمین فروکش کرد و حفره‌ای 10 متری و با عمق زیاد در آن ایجاد شد. البته این نخستین حادثه از این دست در شهر کرمان نیست و در طول سال و بعد هر زمین‌لرزه یا بارندگی شاهد بروز حوادث متعددی در این خصوص هستیم که بارزترین آنها فرونشست گسترده زمین در خیابان جهاد شهر کرمان بعد از زمین‌لرزه یک ماه قبل در شهر کرمان بود؛ زمین‌لرزه‌ای که خسارت جانی و مالی نداشت، اما موجب شد یکی از همین قنات‌ها در مجاور سیستم فاضلاب شهر کرمان ‌یکباره فرو رود و برای مدت‌ها یکی از خیابان‌های اصلی شهر کرمان مسدود شود. رئیس سازمان زمین‌شناسی استان کرمان دراین باره در گفت‌وگو با مهر می‌افزاید: این قنات‌ها قدمت بالایی دارند و جریان آب در این قنات‌ها پس از ساخت‌وسازهای شهری بر روی آنها متوقف‌ و حفره‌هایی خالی در زیرزمین ایجاد شده است که در صورت بروز بارندگی و نفوذ آب از سطح زمین دچار ریزش‌های ناگهانی می‌شوند. احیای قنات‌ها، تنها راه نجات از بحران در همین زمینه مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به این که قنات‌ها یکی از نشانه‌های اقتدار ایرانیان در مواجهه با زیست‌بوم خشکشان بوده است که بیش از1000 سال قدمت دارد، به جام‌جم می‌گوید: اگر قرار بود انرژی این میزان آب از طریق نیروگاه‌های برقی تامین شود، به نیروگاهی احتیاج داشتیم که بتواند دست‌کم به میزان 1.6 تا 2000 مگاوات انرژی تولید کند، یعنی معادل انرژی نیروگاه شهید رجایی. ویژگی مثبت دیگری که قنات‌ها دارند، این است که استفاده از آنها به کاهش سطح آب‌های زیرزمینی یا فرآیندهای دیگری نظیر فرو نشست و خودسوزی زمین منجر نمی‌شد، چون قنات‌ها مازاد آب سفره‌های زیرزمینی را برداشت می‌کردند. همچنین برای استفاده از آب قنات‌ها به هیچ گونه اقدامی چون احداث سد نیاز نبود.

به گفته محمد درویش، اما همه این مزیت‌ها را به دلیل استفاده بیش از حد از موتورپمپ‌ها، چاه‌های عمیق و نیمه عمیق، احداث سد، طرح‌های انتقال آب بین حوزه‌ای و همچنین تفکر غالب سازه‌ای در مدیریت آب کشور از دست دادیم، که این امر باعث شده امروزه قنات‌ها در استان‌هایی نظیر خراسان، تهران، فارس، یزد، کرمان و سمنان به مشکلات سازه‌ای چون فرو نشست و تخریب ساختمان‌ها و جاده‌ها و ... منجر شود. وی یادآور می‌شود: اکنون نیز تنها راهکار باقیمانده برای نجات از این بحران راه افتادن نهضت زنده‌سازی سامانه قنات‌ها و مواجهه خردمندانه با این موضوع و همچنین تعادل بخشی به میزان تغذیه سفره‌ها و استفاده از آنهاست، زیرا عملا پرکردن قنات‌ها امکان‌پذیر نیست.





یکشنبه 6 دی 1394 ساعت 07:15





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن