واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: امريكا به دنبال «امريكايي كردن» آزادي الرمادي
ارتش عراق با عبور از رود فرات روز گذشته توانست تقريبا تمام نواحي استراتژيك شهر الرمادي در95 كيلومتري غرب بغداد را آزاد كند ولي باقي ماندن حدود 250تا 750داعشي عمدتاً تكتيرانداز در اين شهر، آزادي اين شهر را هم مانند آزادسازي تكريت سخت كرده است.
ارتش عراق با عبور از رود فرات روز گذشته توانست تقريبا تمام نواحي استراتژيك شهر الرمادي در95 كيلومتري غرب بغداد را آزاد كند ولي باقي ماندن حدود 250تا 750داعشي عمدتاً تكتيرانداز در اين شهر، آزادي اين شهر را هم مانند آزادسازي تكريت سخت كرده است. امريكاييها با اصرارهاي مكرر، نيروهاي بسيج مردمي عراق را از عمليات آزادسازي الرمادي خارج كردهاند تا آزادسازي به طرحي امريكايي تبديل شود. سرهنگ استيو وارن سخنگوي ائتلاف تحت رهبري امريكا گفته كه به دليل حضور 350 عنصر داعشي در داخل شهر، نبردي سخت در پيش است.
به گزارش «جوان»، عمليات آزادسازي شهر الرمادي بهرغم تمايل اعلام نشده امريكايي ها، در نهايت روز سه شنبه شروع شد. بعد از سقوط مشكوك الرمادي در ارديبهشت ماه 1394، دولت و نيروهاي مردمي عراق چند مرتبه براي آزادسازي اين شهر برنامهريزي كرده بودند ولي امريكا دولت عراق را براي خارج كردن نيروهاي مردمي از حوالي اين شهر تحت فشار ميگذاشت. سرانجام افزايش درخواستها براي آزادسازي اين شهر 200 هزار نفري، موجب شد كه عمليات ارتش عراق براي آزادسازي آن از روز سهشنبه همين هفته، البته بدون حضور نيروهاي حشد الشعبي كليد بخورد. اين عمليات از سه محور آغاز شده و طي كمتر از 36 ساعت، موجب آزادسازي مناطق استراتژيك و كنترل نظامي و امنيتي بر اين شهر شد. استاندار الانبار ديروز اعلام كرد كه كنترل نظامي و امنيتي «الرمادي» به دست نيروهاي مسلح و مشترك عراقي افتاده و آنها پس از استقرار خودروهاي زرهي در خيابانهاي الرمادي، پرچم اين كشور را به اهتزاز درآورند. با اين حال، حضور حدود 750 -300 نفر از تكتيراندازهاي داعش باعث شدهاند كه از ديروز، روند تكميل آزادسازي شهر، كندتر شود. اين همان سناريويي است كه آزادسازي شهر تكريت را هم حدود 20 روز به تأخير انداخت و در نهايت، نظاميان امريكايي با ورود به عمليات در دقيقه 90، بخشي از آن را به نام خود ثبت كردند. نيروهاي امنيتي روز گذشته همزمان با ورود به الرمادي گفتند كه مهمترين مشكل در شهر الرمادي اكنون وجود تكتيراندازهاي داعش و بمبهاي كار گذاشته شده در مناطق مختلف شهر است. صباح نعمان، سخنگوي نيروهاي عراقي گفته كه نيروهاي مردمي عراق در عمليات بازپسگيري حضور ندارند و حضور 400 شبهنظامي داعشي در اين شهر، ممكن است تا چند روز موجب تأخير در تكميل عمليات آزادسازي شود. غسان العثاوي، سخنگوي شوراي عشاير الانبار هم گفته كه داعش مانع خروج ساكنان الرمادي شده و منازل شهر را بمبگذاري كرده و از غيرنظاميان به عنوان سپر انساني استفاده ميكند. او ميگويد كه تعداد داعشيهايي كه بر شهر كنترل دارند از 750 تن تجاوز نميكند كه به بمبگذاري منازل ميپردازند. استيو وارن، سخنگوي ارتش امريكا نيز با تأييد اطلاعاتي كه عراقيها ارائه ميكنند، گفت: «بنابر برآوردهاي ارتش امريكا بين 250 تا 350 شبهنظامي داعش هنوز در داخل الرمادي باقي ماندهاند و چند صد تن از آنها نيز در حومه شمالي و غربي شهر موضع گرفتهاند.» اين مقام امريكايي ميگويد كه به اعتقاد او، بازپسگيري الرمادي حتمي است اما براي خاتمه دادن به كار نبرد سختي در پيش داريم كه ممكن است به طول بينجامد. سخنگوي ارتش امريكا گفته كه نيروهاي امريكايي به بروشورهاي تبليغاتي دست يافتهاند كه حاكي از آن است كه داعش به نيروهاي خود دستور داده با پوشيدن لباس نظاميان عراقي و انجام عمليات فريب سعي در وارد آوردن تلفات به نيروهاي دولتي كنند.
حدس و گمانها، احتمال تكرارسناريوي آزاد سازي تكريت در الرمادي را منتفي نميدانند و ميگويند كه امريكا با حذف نيروهاي مردمي از عمليات و وورود دقيقه نودي، قصد دارد آزاد سازي الرمادي را به نام خود ثبت كند. كريم النودي سخنگوي حشدالشعبي روز چهارشنبه در گفت و گو با بغداد تايمز گفته كه ورود امريكا به جنگ عليه داعش، براي مصادره پيروزيهاي حشد الشعبي است.
نقش مشكوك امريكا در سقوط الرمادي
نقش امريكا در جريان سقوط الرمادي در ارديبهشت ماه 1394 نيز مشكوك بود. اواخر ارديبهشت ماه 1394 نيروهاي ويژه ارتش عراق از خط مقدم بدون هيچ دليلي عقبنشيني كردند و اين شهر در حالي كه امريكاييها نظارهگر بودند، در عرض چند دقيقه به دست شبه نظاميان گروه داعش افتاد و در همان روز بالغ بر 500 نفر از نيروهاي امنيتي و غيرنظامي كشته شدند. تحقيقات درباره اينكه چرا نيروهاي ارتش عراق مواضع خود را در الرمادي ترك كردهاند، هيچگاه به درستي مشخص نشد. بعضي رسانهها گزارش دادند از مقامات بالا به نيروهاي ارتش دستور عقبنشيني داده شده بود اما بعضي منابع گفتند جنگندههاي امريكايي در آن روز كاروان داعش را هدف قرار ندادند. امريكاييها مدعي شدند كه در آن روز هوا توفاني بود و جنگندههاي اين كشور نميتوانستند حملاتي در حمايت از نيروهاي عراقي انجام بدهند. مشكوك بودن سقوط الرمادي باعث شد حتي سردار قاسم سليماني فرمانده سپاه قدس جمهوري اسلامي ايران در معدود مواضع عمومي خود امريكا را به «شريك بودن در توطئه» متهم كند. وي خطاب به رئيسجمهور امريكا گفت: «آقاي اوباما! فاصله پايگاههاي شما با الرمادي چند كيلومتر است و چطور ميشود كشتار در يك كشور صورت گيرد، شما به بهانه حمايت از آن ملت در آن كشور استقرار پيدا كنيد، اما هيچ غلطي نكنيد، اين اسمش چيست؟» نقشي كه امريكا در سقوط الرمادي داشت آنچنان آشكار بود كه بي بي سي طي گزارشي نوشت: «امريكاييها مواضعي ضد و نقيض در مواجهه با داعش در پيش گرفتهاند. از يكسو طي هزاران سورتي پرواز مواضع آنها را بمباران ميكنند، از سوي ديگر در جريان حمله آنان به الرمادي، با آنكه ظاهراً از پيش هم از قضيه مطلع بوده اند، هيچگونه واكنشي از خود نشان نميدهند.» باوجود اين انگيزههاي امريكا درباره اينكه چرا اجازه داده بود داعش به دست الرمادي بيفتد چندان مشخص نبود. طي ماههاي بعد از سقوط الرمادي، دولت عراق چندين مرتبه تا مرز آزادسازي الرمادي پيش رفت ولي فشارهاي امريكا مانع تكميل عمليات شد. يك منبع وابسته به وزارت دفاع عراق نيز در تيرماه 94 درگفت وگو با خبرنگار پايگاه تحليلي خبري الوقت گفت: سفير و فرمانده نيروهاي نظامي امريكا در عراق، به ارتش و دولت حيدرالعبادي براي عدم ورود نيروهاي حشدالشعبي به فلوجه و الرمادي دو شهر اصلي استان الانبار فشار وارد مينمايند. 9 شهريور ماه 1394 نيز سرهنگ «عبدالستار الحلبوسي» افسر فرماندهي پليس الانبار گفت: نيروهاي امريكايي مستقر در پايگاه هوايي الحبانيه در 25 كيلومتري شرق الرمادي به نيروهاي بسيج مردمي عراق هشدار دادهاند كه منطقه المضيق در شرق الرمادي را در عرض 24 ساعت تخليه كنند. الحلبوسي گفت: مشاوران و فرماندهان نظامي امريكايي ادعا كردهاند حضور نيروهاي بسيج مردمي در الرمادي به دليل اينكه نيروهايي غيرمنضبط هستند و امكان دارد موجب حوادث ناگواري در اين شهر شوند، مناسب نيست.
داعش 14 درصد كوچك شده است
مؤسسه IHS جينز در تازهترين گزارش خود گفته كه داعش در يك سال اخير ۱۴ درصد از كل منطقه تحت كنترل خود در عراق و سوريه را از دست داده است كه مساحتي معادل تقريباً ۱۳ هزار كيلومتر مربع است. بر اساس بررسي انستيتوي ياد شده، با كاهش حدود ۱۲ هزار و ۸۰۰ كيلومتر مربع از وسعت مناطق تحت كنترل داعش تا ميانه ماه دسامبر، در حال حاضر ۷۸ هزار كيلومتر مربع در اشغال اين گروه تروريستي است. آنگونه كه انستيتو IHS در گزارش خود آورده است: كردهاي سوري توانستند وسعت قلمرو تحت كنترل خود را سه برابر كنند. آنها در اين ميان ۱۸۶ درصد بيش از آغاز سال ميلادي ۲۰۱۵ را در كنترل خود دارند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]