واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: وعده كري از كيسه دولت بعدي!
وقتي كه لايحه محدوديت ويزا هشتم دسامبر در مجلس نمايندگان امريكا به تصويب رسيد، معلوم بود اين لايحه در عين حال كه مسيري بيدرد سر تا مبدل شدن به قانون در پيش خواهد داشت، سر و صداي زيادي را به بار ميآورد.
نویسنده : رحمان نعیمی
وقتي كه لايحه محدوديت ويزا هشتم دسامبر در مجلس نمايندگان امريكا به تصويب رسيد، معلوم بود اين لايحه در عين حال كه مسيري بيدرد سر تا مبدل شدن به قانون در پيش خواهد داشت، سر و صداي زيادي را به بار ميآورد. اكثريت قابل توجه 407 رأي مثبت تنها در برابر 19 رأي منفي نشان از اتفاق نظر نمايندگان دو حزب دموكرات و جمهوريخواه بر سر اين لايحه داشت، به همين جهت هم بود كه قبل از رأي نمايندگان مجلس سنا، دولت امريكا موافقت خود را با آن اعلام كرد تا آنكه امضاي باراك اوباما، رئيس جمهور امريكا بعد از تصويب آن در سنا حتمي باشد. در عمل هم چنين شد و اين لايحه به راحتي به مرحله امضاي اوباما رسيد و مبدل به قانون شد اما از همان ابتداي امر اعتراضاتي شروع شد كه تنها محدود به ايران نميشد بلكه كشورهاي اروپايي هم قبل از امضاي اوباما معترض به تصويب نهايي آن لايحه بودند. سفراي 28 كشور اروپايي و سفير اتحاديه اروپا در امريكا با انتشار نامهاي سرگشاده اعتراض خود را اعلام كردند و حتي با اشاره به اقدامات متقابل در مورد شهروندان امريكايي، به نوعي تهديد ضمني خود را به مقامات امريكايي اعلام كردند.
اعتراض رسمي 100 نماينده مجلس شوراي اسلامي به اين لايحه و قرائت تذكر كتبي آنان به حسن روحاني، رئيسجمهور در صحن علني مجلس باعث شد تا اعتراض داخلي وارد مرحلهاي جدي بشود. اين نمايندگان در تذكر خود با استناد به اينكه قانون محدوديت ويزا ناقض برجام است، از رئيس جمهور خواستند تا طبق ماده 3 از قانون اقدام متناسب و متقابل در اجراي برجام عمل كند. با توجه به اين حجم از اعتراض داخلي بود كه محمدجواد ظريف، وزير خارجه آن لايحه را پوچ و بيمعني و حتي مغاير با تعهدات امريكا بر طبق برجام دانست اما حالا به نظر ميرسد كه نامه جان كري، وزير خارجه امريكا به او شرايط را تغيير داده و دستگاه ديپلماسي ديگر آن نوع اعتراض نمايندگان مجلس را به اين قانون امريكايي ندارد. اين تغيير تلقي را ميتوان از موضعگيري اخير عباس عراقچي، معاون ظريف فهميد كه نامه كري را تضمين محكمي ميداند مبني بر اينكه برجام با اجراي اين قانون نقض نميشود و به اين جهت گفته كه اين تضمين از نظر ايران «كاملاً كفايت ميكند.» اين تغيير قابل توجه در ديدگاه دستگاه ديپلماسي قابل توجه است و گويا مسئولان اين دستگاه در نامه جان كري نوعي شعبده ديدهاند كه در آن تمام آثار منفي قانون امريكا به يكباره دود ميشوند و جز صحت و سلامت برجام چيز ديگري باقي نميماند. مسئولان دستگاه ديپلماسي در حالي چنين نگاهي به نامه كري دارند كه حداكثر نتيجه اين نامه فقط وعده و وعيدهاي كري است كه هم اين وعده و وعيدها آثار منفي آن قانون را برطرف نميكند و هم اينكه به هيچ صورت نميتوان نحوه عمل به اين وعده و وعيدها را مشخص كرد. قبل از هرچيز، بايد توجه داشت كه قانون محدوديت ويزا اثر خود را از همان زمان امضاي اوباما ايجاد كرده چراكه اين قانون در وهله نخست تأثير تهديدي براي هر كسي دارد كه بخواهد به چهار كشور ذكر شده در آن قانون و از جمله ايران سفر كند. به عبارت ديگر، بسياري از تجار و نمايندگان شركتهايي كه دست كم با شروع برجام قصد سفر به ايران را دارند، با تهديد اين قانون مواجه هستند و نامه كري هم هيچ تضميني در مورد اين افراد و در وضعيت فعلي نميدهد. از طرف ديگر، كري در اين نامه وعده عدم اجراي آن را داده كه البته وعده بيمبنايي است چرا كه با قانوني شدن لايحه محدوديت ويزا نه او و نه كس ديگري نميتواند عمل به اين وعده كند و ملزم است تا آن را اجرا كند. گذشته از اين دو مورد، اگر كري در اجراي وعدههاي خود صادق باشد و حتي بتواند آثار اين قانون را منتفي كند، باز معلوم نيست كه بعد از يك سال ديگر اين وعدهها اجرا بشوند، بهخصوص اينكه رئيس جمهور و وزير خارجهاي جمهوريخواه بر سر كار بيايند. همين سه مورد به سادگي نشان ميدهند كري در نامه خود تنها وعدههايي به قول معروف سر خرمن داده و معلوم نيست عراقچي يا ديگر مسئولان دستگاه ديپلماسي وعدههاي او را تضمين دانسته و آنها را براي اجراي برجام كافي ميدانند. به نظر ميرسد خوشبيني اين مسئولان آنقدر زياد است كه نميخواهند يا نميتوانند واقعيت امر از نتايج منفي قانون محدوديت ويزا را ببينند اما بايد توجه داشت كه برجام و انجام تعهدات مربوط به آن از سوي هر كشوري به منافع ملي ارتباط دارد و نميتوان بنابر سياستهاي جناحي و واكنشهاي داخلي، منافع ملي را در گرو تضمينهاي امريكايي قرار داد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]