واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
گزارش ویژه؛
از روح توافق تا نقض رسمی برجام/ اقدام متناسب دولت چه خواهد بود؟
تایید مصوبه محدودیت صدور ویزا برای مسافران ایران و ابلاغ آن توسط رئیس جمهور آمریکا به مهمترین موضوعی که به صراحت تیم هسته ای آنرا نقض برجام تلقی کرده اند تا به امروز تبدیل شده است.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، تایید مصوبه محدودیت صدور ویزا برای مسافران ایران و ابلاغ آن توسط رئیس جمهور آمریکا به مهمترین موضوعی که به صراحت تیم هسته ای آنرا نقض برجام تلقی کرده اند تا به امروز تبدیل شده است. در حالی که جنجال بر سر اینکه «آیا محدودیت سفر برای مسافران ایران در حکم نقض برجام هست یا نه» رسانهها را به خود مشغول کرده بود، رئیسجمهور آمریکا دیشب این مصوبه کنگره را بیسروصدا در میان اعداد و ارقام یک بودجه ۱.۱ تریلیون دلاری تصویب و برای اجرا ابلاغ کرد. بر اساس فصل ۲۰۳ متن لایحه بودجه سال ۲۰۱۶ آمریکا که حالا دیگر قانون شده، شهروندان ۳۸ کشوری که تاکنون میتوانستند برای تجارت یا توریسم، مدت ۹۰ روز بدون اخذ ویزا در خاک ایالاتمتحده اقامت داشته باشند، حالا اگر در ۵ سال گذشته به سوریه، عراق، سودان و ایران سفر کرده باشند، دیگر «نمیتوانند» مثل قبل بدون ویزا وارد آمریکا شوند. این یعنی اتباع بسیاری از کشورهای اروپایی که حالا میخواهند برای تجارت یا توریسم به ایران پساتحریم سفر کنند، باید بین پای گذاشتن روی خاک ایران و سخت شدن ورود به آمریکا، یکی را انتخاب کنند. برخی معتقداند که این کار به منزله بازگشت و اجرای غیرمستقیم تحریمها علیه ایران و در حکم «نقض برجام» است. این بند جنجالی از بودجه سال آینده آمریکا گریبان ایرانیهای مقیم خارج را هم میگیرد یعنی آن دسته از ایرانیانی که به هر ترتیب، شهروند کشورهای معاف از ویزا (برای ورود به آمریکا) مانند انگلیس و استرالیا شدهاند، حالا دیگر نمیتوانند به عنوان یک انگلیسی یا استرالیایی، بدون ویزا به آمریکا سفر کنند و باید با همان پاسپورت غیرایرانی خود، در صف صدور ویزای سفارتخانههای آمریکا بایستند. سیدعباس عراقچی معاون حقوقی وزارت امور خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای، چندی پیش گفته بود که «اگر» این محدودیتها اعمال شود و مغایر برجام باشد، ایران اقدام خواهد کرد. «آلن ایر» سخنگوی فارسیزبان وزارت خارجه آمریکا هم در صفحه فیسبوک نوشته بود که صدای اعتراض ایرانیان به گوش مافوقهای خود میرساند؛ صدای اعتراضی که اگر هم رسیده باشد، گوش شنوایی در واشنگتن نداشته است.
گفتنی است پیش از این نیز موضع گیری مسئولین مربوطه در موارد مشابه به مواردی مثل نقض روح برجام یا تخلف از روح برجام بسنده شد. ازلحاظ عرف دیپلماتیک هنوز معنای مشخصی برای «روح برجام» مطرح نشده است. اما بر اساس معنای کاربردی و موارد استفاده از این اصطلاح جدیدالورود به نظر میرسد که هرگاه طرف غربی خارج و ورای متن برجام یا توافق صورت گرفته عملی علیه کشورمان انجام دهد، سخنگو یا دیپلماتهای کشورمان از «روح برجام» برای اعتراض به طرف مقابل استفاده میکنند. اعتراضی کور که مشخص نمیکند که دقیقاً کجا را نشانه میگیرد. این اصطلاح جدیداً نیز توسط سخنگوی جدید وزارت خارجه حسین جابر انصاری تکرار شده است. وی در اولین نشست خبریاش که با مصوبه جدید ضد ایرانی مجلس نمایندگان آمریکا همراه شد، دراینباره گفت: «مصوبهٔ مجلس نمایندگان ترتیباتی را دربارهٔ صدور روادید برای ورود به امریکا اتخاذ کرده که از دید ما هم با قوانین تجارت آزاد و هم با حقوق بشر مشکل اساسی دارد و همچنین باروح توافق هستهای در تعارض است و هماکنون وزارت خارجه در حال بررسی این موضوع است.»[1] به گفته کارشناسان مصوبه ضد ایرانی جدید آمریکا متمرکز بر سرمایهگذاری در ایران و به نوعی تحریم تازه در این راستاست؛ بدینجهت که با این مصوبه اجازه ورود سرمایهگذارانی که در ایران سرمایهگذاری کردند بهطور تنبیهی به آمریکا داده نمیشود تا سرمایهداران بینالمللی در ارتباط با تجارت با کشورمان آچمز شوند. از همین روست که انصاری آنرا مغایر قوانین تجارت آزاد و حقوق بشر مینامند و بازهم پای روح برجام به ماجرا باز میشود.
لازم به ذکر است دکتر ظریف وزیر امور خارجه دیروز و تنها چند ساعت قبل از اعلام ابلاغ مصوبه کنگره از سوی اوباما، در مصاحبه با پایگاه المانیتور در این مورد گفت: «متأسفانه پیامهای متناقضی از سوی واشنگتن میبینیم که اغلب آنها هم منفی هستند، نمونه آن نیز همین محدودیت برنامه لغو روادید که توسط مجلس نمایندگان تصویب شد و سنا هم امروز آن را تائید کرد، که از نظر ما با تعهدات ایالات متعهده ذیل برجام همراستا نیست. اکنون منتظر تصمیم دولت (آمریکا) هستیم تا ببینیم که چطور میخواهد خود را با تعهداتش در برجام، همخوان کند. من در روزهای گذشته، از وقتی که مشخص شد این تصمیم را دارند، با وزیر (خارجه آمریکا، جان) کری صحبت کردم و اکنون منتظر اقدام آنها هستم.» باید منتظر ماند و دید آیا روحانی و ظریف با روندی که در پیش گرفته اند قادر هستند قاطعانه مقابل این تصمیم دولت آمریکا که طبق نظر ظریف نقض برجام است بایستند و برخورد مناسب کنند یا با یک ابراز تاسف و ناراحتی از کنار آن عبور خواهند کرد؟ 135
۲۹/۰۹/۱۳۹۴ - ۰۸:۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]