واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: وحدت مسلمانان؛ تضعيفكننده منافع نظام سلطه
«هفته وحدت» را بايد يكي از دهها ابتكار تأثيرگذار حضرت امام خميني(ره) دانست كه توانسته عامل مؤثري در رويارويي با سياستهاي نظام سلطه جهت افزايش اختلافات ميان مسلمانان باشد.
«هفته وحدت» را بايد يكي از دهها ابتكار تأثيرگذار حضرت امام خميني(ره) دانست كه توانسته عامل مؤثري در رويارويي با سياستهاي نظام سلطه جهت افزايش اختلافات ميان مسلمانان باشد. بر اساس همين ابتكار هر سال در ماه ربيعالاول به مناسبت ميلاد پيامبر اسلام(ص) در فاصله ۱۲ تا ۱۷ ربيعالاول در ايران و بسياري از كشورهاي اسلامي مراسم هفته وحدت برگزار ميشود. به باور اكثريت اهل سنت ۱۲ ربيعالاول و به نظر اكثريت اهل شيعه ۱۷ ربيعالاول روز ميلاد پيامبر اسلام(ص) است. اين اختلاف منجر به آن شد تا امام خميني(ره) با نامگذاري اين ايام به نام هفته وحدت هم به نظر دو مذهب بزرگ اسلام احترام گذاشته باشد و هم بر لزوم وحدت بيش از پيش جهان اسلام صحه گذارد.
دشمنان كه رمز موفقيت و پيشرفتهاي ايراني - اسلامي را در وحدت و برادري ميان گروهها، قبايل و مذاهب ديدهاند از همين جهت مدام در جهت تخريب و تحديد دايره اتحاد موجود قدم برميدارند. اگر چه تلاش براي به تفرقه كشاندن مسلمانان سابقهاي طولاني دارد اما در طول سالهاي اخير همچنان هستند عدهاي كه در سايه تحريك و فريب و تطميع دشمنان غلت خورده و در مسير خلاف اهداف ملي و اسلامي حركت ميكنند و با اقدامات تروريستي سعي در ايجاد تقابل ميان مذاهب دارند. حال آنكه مسلمانان و اقليتهاي ديني در ايران همه به افكار شوم بيگانگان اشراف دارند و نقشههاي آنان را خنثي كردهاند و ميدانند كه امروز جريان تكفيري ادامه همان سياست تفرقه بينداز و حكومت كن است.
اقدامات تروريستي و هرگونه حركت افراطي كه با هدف ايجاد تفرقه و اختلاف ميان مردم است، هر بار توسط منافقان بيهويت، تكفيريها و سلفيها با برچسبهاي دروغين رونمايي ميشود. اما در عمل ثابت شده كه اين حوادث نه تنها منجر به خشونت اديان و مذاهب عليه يكديگر نميشود كه در هر مرتبه باعث تقويت وحدت و آگاهي بيشتر مردم نسبت به توطئههاي دشمنان شده است.
وحدت از نگاه حضرت امام خميني(ره)
همانطور كه اشاره شد حضرت امام خميني(ره) ابداعكننده چنين ابتكاري بودند و بارها در سخنرانيها و تريبونهاي مختلف بر چنين مقولهاي تأكيد داشتهاند، در ادامه به بخشيهايي از آن اشاره ميشود. بنيانگذار انقلاب در يكي از سخنرانيهاي خود ميفرمايند: «اختلافاتى كه در عراق، در ايران، در ساير ممالك اسلامى ايجاد مىكنند، بايد سران دول اسلامى توجه داشته باشند به اين معنا كه اين اختلافات اختلافاتى است كه هستى آنها را به باد مىدهد. بايد با عقل، با تدبير، توجه داشته باشند به اين معنا كه به اسم مذهب و به اسم اسلام مىخواهند اسلام را از بين ببرند. دستهاى ناپاكى كه بين شيعه و سنى در اين ممالك اختلاف مىاندازد، اينها نه شيعه هستند و نه سنى هستند، اينها دستهاى ايادى استعمار هستند كه مىخواهند ممالك اسلامى را از دست آنها بگيرند، ذخاير را از دست آنها بگيرند، بازار سياه درست كنند براى ممالك به اصطلاح مترقى، ما پيوستگى خودمان را به اقليتهاى مذهبى اعلام مىكنيم.»
ايشان در ادامه تأكيد ميكنند كه اهل سنت برادران شيعيان هستند و سياستهاي غرب نبايد منجر به شكاف اين دو مكتب شود: «ما برادرى خودمان را به برادران اهل سنت اعلام مىكنيم. دشمنان اسلامند كه مىخواهند ما را با برادرهاى خودمان مختلف كنند. دشمنهاى اسلام يا گولخوردههایي از آنها هستند كه در اين وقت مخالفت مابين دو دسته را اعلام مىكنند. ما اعلام مىكنيم وحدت كلمه مسلمين را. اگر مسلمين وحدت كلمه داشتند، امكان نداشت اجانب بر آنها تسلط پيدا بكنند. اين تفرقه در بين مسلمين است كه باعث شده است اجانب بر ما تسلط پيدا بكنند. اين تفرقه مسلمين است كه از اول با دست اشخاص جاهل تحقق پيدا كرد و الان هم ما گرفتار هستيم. واجب است بر همه مسلمين كه با هم باشند... ما الان مملكتمان يا بايد تا ابد زير يوغ استعمار و استبداد باشد يا بايد الان از اين يوغ خارج بشود. اگر وحدت كلمه را حفظ نكنيد، تا آخر بايد مبتلا باشيد.»
حضرت امام (ره) همچنين اختلاف ميان شيعه و سني را در اسلام بهصورت كامل و قاطع رد كرده و تأكيد بر چنين مقولهاي را سياست استكبار ميدانند: «در اسلام بين شيعه و سنى ابداً تفرقه نيست، بين شيعه و سنى نبايد تفرقه باشد. بايد وحدت كلمه را حفظ كنيد. ائمه اطهار ما سفارش كردند به ما كه بپيونديد با هم و با هم اجتماعمان را حفظ كنيم و كسى كه اين اجتماع را بخواهد كه به هم بزند يا جاهل است يا مغرض و نبايد به اين حرفها گوش بكنند. برادران سنى ما نبايد به يك تبليغاتى كه از طرف دشمنان اسلام مىشود ترتيب اثر بدهند. ما با آنها برادر هستيم، آنها با ما برادر هستند.»
نگاه ويژه رهبر معظم انقلاب به مقوله وحدت
مقام معظم رهبري هم مانند حضرت امام(ره) در طول سالهاي اخير تلاش بسياري نمودهاند تا وحدت و همگرايي در بين مكاتب اسلامي اعم از شيعه و سني حفظ شود. معظم له طي فتاواي مختلفي هرگونه رفتار و گفتاري را كه عليه وحدت ملي و اسلامي باشد، حرام اعلام كردهاند و همه را از پرداختن به برخي مسائل اختلافي كه وحدت را هدف قرار ميدهد، برحذر داشتهاند.
رهبر معظم انقلاب در همين راستا و در مسير افشاي توطئه بيگانگان در تاريخ بيستم شهريور92 در ديدار كارگزاران حج تأكيد كردند: «در دنياى اسلام غير از كارهايى كه دشمنان در زمينه ايجاد اختلاف فكرى و روحى و عقيدتى ميكنند، آتشافروزى هم ميكنند. ببينيد در كشورهاى همسايهما - در پاكستان يك جور، در عراق يكجور، در سوريه يكجور، در بحرين يكجور - چطور آتش جنگ را برمىافروزند بين مردم به بهانه شيعه و سنى، آنجايى هم كه مسئله شيعه و سنى نيست، اسم شيعه و سنى رويش ميگذارند كه من مكرر اشاره كردهام به مواردى از اينها، حاضرند منطقه را به آتش بكشند، براى خاطر مقاصد سياسى، ابرقدرتها اينجورىاند.»
ايشان در باب وحدت جهان اسلام در سخنان ديگري ميفرمايند: «براي آنها شيعه و سني معنا ندارد، منتها براي اينكه امت اسلام قدرت نگيرد و نتواند حرف قاطعي بزند، سياستشان اين است كه در بين برادران مسلمان، در بين شيعه و سني، در بين فرقههاي خود شيعه و در بين فرقههاي خود اهل تسنن اختلاف بيندازند. كار آنها اختلافافكني است، اين را بايد ما و نخبگان ما و مردم ما بفهمند. ما افتخار ميكنيم كه پيرو مكتب اهل بيت هستيم، شيعه هستيم، پيرو امامت اميرالمؤمنين و خلافت بلافصل او هستيم؛ به اين افتخار ميكنيم، اما جاي اثبات اين مطلب كوچه و خيابان نيست، جاي اثبات اينگونه مطالب در ميان اهل فن، در ميان متخصصين و در ميان نخبگان است.»
رهبر معظم انقلاب در ادامه دشنام دادن را يكي از رفتارهاي غلط جهت به چالش كشيدن وحدت دانسته و بيان ميكنند: «بدگويي و عيبجويي و فحاشي و شمشير بر روي هم كشيدن، كمك كردن به دشمنان اسلام است كه هم دشمن شيعه و هم دشمن سني هستند. ما اين را به عنوان پرچم وحدت اسلامي در انقلاب اسلامي بلند كرديم. ملت ايران اين را ميخواهد، اين را ميگويد.»
مسير تقويت وحدت
اگر چه حضرت امام خميني و مقام معظم رهبري بارها راهكارهاي مناسبي جهت تقويت و حفظ وحدت بين جهان اسلام ارئه نمودهاند اما ميتوان مهمترين مسيرها جهت تحقق چنين هدفي را اينگونه تبيين كرد. «باورپذيري ضرورت وحدت در جهان اسلام توسط دولتهاي اسلامي». دولتهاي اسلامي، بايد همگرايي بين مسلمانان را به عنوان يك اصل انكارناپذير باور كرده و آن را مقدمه و پيشنياز هر عمل و رويكردي قرار دهند. تعميق چنين باوري نيازمند برخي اقدامات نيز هست كه مهمترين آن ميتواند «حركت دولتها جهت از بين بردن تعصب و طايفهگري در بين جامعه تحت امرشان»، «تصويب قوانين در سازمانهاي اسلامي، براي جلوگيري عملي از اختلاف و امكان بازخواست از دولتهاي حمايتگر از آنان»، «برگزاري نشستها و همايشهاي مشترك علمي و گفتوگوي نزديك، براي از بين بردن اختلافات و نزديك كردن ديدگاهها و نيز ارائه پژوهشها و گفتوگوهاي علمي و به دور از هرگونه تعصب بين عالمان متعهد و مستقل شيعه و سني در مورد مسائل اعتقادي و اختلافنظرهاي فقهي و سياسي» باشد.
دولت اسلامي هر كدام به نوبه خود ميتوانند با اقدامات فرهنگي و كاربردي براي «افزايش آگاهيهاي عمومي و توجه دادن به شرايط جهاني»و«تأكيد بر اشتراكات و اجتناب از پرداختن به اختلافات» حركت نمايند. «خرافهزدايي» هم يكي ديگر از موانع تحقق چنين هدفي است كه با به حداقل رساندن آن، زمينه وحدت و انسجام اسلامي تقويت خواهد شد. خرافهزدايي و پاكسازي فرهنگ دينباوران از دروغ و پيرايههاي تفرقهانگيز توسط عالمان و انديشمنداني كه در تلاش براي وحدت ميان مسلمانان هستند، از تفرقه ميان مسلمانان جلوگيري خواهد كرد. «حفظ و تأكيد عناصر مشترك فرهنگي» هم ميتواند راهكار ديگري باشد كه بهواسطه آن شرايط حفظ وحدت و يكدلي را در بين مسلمانان ايجاد كرد. در ميان جوامع اسلامي، فرهنگ مشترك عامل محوري در وحدت و انسجام اسلامي محسوب ميشود. عناصر فرهنگي در شكلگيري وحدت و اتحاد مسلمانان بسيار اثرگذار است و اگر چه مختلف هستند اما داراي عناصر فرهنگي مشترك است كه با تأكيد بر آن ميتوان زمينه مناسبي براي حفظ و تقويت وحدت را رقم زد. «تكيه و تأكيد بر اشتراكات مذهبي» يكي ديگر از سادهترين و اثرگذارترين راهكارهاست؛ چنانچه مسلمانان داراي يك كتاب آسماني، يك پيامبر و يك قبله هستند و اعتقادات ديني همه آنها يكسان است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]