واضح آرشیو وب فارسی:فارس: استاد ژئو پلتیک دانشگاه تربیت مدرس مطرح کرد
وضعیت ناامنی جهانی متاثر از دوران گذار ژئوپلتیکی است
استاد ژئو پلتیک دانشگاه تربیت مدرس گفت: وضعیت ناامنی جهانی متاثر از دوران گذار ژئوپلتیکی است و در این وضعیت آمریکا مسئول اوضاع فعلی خاورمیانه و بروز نا امنی در این منطقه است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه شاخص پژوه، محمد حافظ نیا استاد ژئو پلتیک دانشگاه تربیت مدرس به مناسبت هفته پژوهش در مرکز نوآوری پژوهشگاه شاخص پژوه، در جمع اساتید و پژوهشگران این پژوهشگاه با ارائه این سوال از حضار که جهان به کجا می رود و ساختار جهان به چه سمتی پیش می رود؟ گفت: اگر مقولات و رویدادهای سیاسی جهان را به زمان و مکان معطوف نکنیم به تحلیل درست و واقع بینانه ای نمی رسیم و همه اتفاقات متاثر از دو عامل زمان و مکان است.
وی در ادامه افزود: مکان و زمان در تحولات سیاسی نقشی اساسی را ایفا می کنند و در ایم میان هر مکان جغرافیایی واجد یک سازه قدرت است که این سازه قدرت نیز در نتیجه تقلاب بازیگران سیاسی شکل می گیرد.
دکتر حافظ نیا ادامه داد: هر مکان جغرافیایی در کانون رقابت های سیاسی قرار دارد و سیستم های قدرت برای کنترل و غلبه بر یکدیگر با همدیگر به رقابت می پردازند و در نهایت سرچشمه منابع و متغیرهای قدرت در فضا و مکن جغرافیایی قابل ارزیابی هستند.
وی ادامه داد: سازه های قدرت در هیچ مکانی ابدی نیستند و این سازه ها معمولا از درون و یا از بیرون از هم پاشیده می شوند و در چنین شرایطی، وقتی مکانهای جغرافیایی دچار فروپاشی می شوند به وضعیت گذار ژئوپلتیکی می سرند، به عنوان مثال جهان تا قبل از سال 1990 دارای یک ساخت ژئوپلتیکی دو قطبی بود که پس از فروپاشی شوروی،جهان غرب در موضع قدرت قرار گرفته و این گذار ژئوپلتیکی در نتیجه خلا قدرت روسیه در آن زمان شکل گرفت.
استاد ژئو پلتیک دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: البته روسیه به سرعت خود را بازسازی سیاسی کرده و ظهور پوتین به معنای ظهور قدرت جدید روسیه است، ولی در هر صورت آمریکا تلاش کرد که سیاست تک قطبی شدن را دنبال کند، البته در این میان کشورهایی مانند چین، ژاپن، ایران و روسیه تلاش کردند تا سیاست یکپارچگی قدرت آمریکا را به چالش بکشانند.
حافظ نیا به بررسی خصوصیات دوران گذار ژئوپلتیکی پرداخت و گفت: در این شرایط معمولا کنترل ها و نظارت ها ضعیف بوده و رقابت ها شدید می شود و در این شرایط امنیت دچار آسیب شده، حقوق شهروندی بی معنا می شود، علاوه بر این گروه های محلی و قومی و طایفه ای نیز داعیه دار قدرت خرد شده و سیستم های امنیتی نمی توانند به درستی به فعالیت خود ادامه بدهند.
وی مهمترین شاخصه دوران گذار ژئوپلتیکی را بروز ناامنی در جهان برشمرد و گفت: در این شرایط جهان دچار نوعی آنارشی می شود و نظم جهانی کاهش می یابد و سازمان های جهانی نیز نمی توانند نقش خود را به درستی ایفا کنند و تنها راه خروج از وضعیت کنونی گذار از وضعیت ژئوپلتیکی و رسیدن به ثبات است.
استاد ژئو پلتیک دانشگاه تربیت مدرس اعلام کرد: سمت و سوی جهانی به سوی یک نظام جدید جهانی پیش می رود و جهان به سمت یک سیستم جهانی دو قطبی پیش می رود که البته در این وضعیت قدرت توسط یک کشور مدیریت نمی شود و توسط یک باشگاه قدرت کنترل و هدایت می شود.
حافظ نیا به نظریه خود با عنوان دورنمای شکل گیری ساختار ژئوپلتیکی در حال ظهور جهان اشاره کرد و گفت: در هفت سال گذشته روند جهانی به سمت و سوی پیش بینی این تئوری حرکت می کند، به گونه ای که چالش های سنگینی پیش روی جهان بوده و ناامنی های اخیر منطقه ای نشان از بروز بحران در منطقه ای از جهان است که از شمال به اوکراین و سوریه رسیده و به یمن ختم می شود.
وی ساختار قدرت جهان را در حال شکل گیری به دو سمت قدرت ناتو و قدرت شانگهای عنوان کرد و گفت: در شرایط خلا قدرت پیمانهای نظامی منعقد می شود که این پیمان ها بعضا سرنوشت جهان را تغییر می دهد و پیمان شانگهای پیرو سیاست های چین و روسیه بوده و کشورهای غربی نیز پیمان ناتو را دنبال می کنند.
استاد ژئو پلتیک دانشگاه تربیت مدرس کشور ایران را در شرایط فعلی، یگ بازیگر فوق العاده قوی برشمرد و گفت: ایران بازیگر توانمندی است و در شرایط کنونی نقش اصلی را درجنوب شرق آسیا را ایفا می کند، البته باید دیپلماسی کشور به این سمت پیش برود که در بلند مدت نیز بتواند این قدرت را تثبیت کند.
وی با تحسین سیاست های پوتین در جهان و منطقه گفت: حرکت های هوشمندانه پوتین و دولت روسیه، غرب را به چالش کشانده و جهان را در موقعیت گذار از این دوران قرار داده است.
حافظ نیا ظهور قدرت نژاد زرد را یکی دیگر از احتمالات تغییر این دوران برشمرد وگفت: آمریکا به نوعی بیشترین مداخله را در کشورهای ژاپن، کره جنوبی، چین و تایوان دارد و اگر این قدرت ها زمانی متحد شوند سیستمی ق
8:00:05 PM
درتمند در جهان شکل گرفته و با توجه به اینکه زمانی قدرت از آسیا به اروپا و سپس به آمریکا منتقل شد، اکنون نیز قدرت مجدد به آسیا بازگردد و نامزد آینده قدرت جهان، شرق آسیاست، البته آمریکا تمایلی به بروز این اتفاق ندارد.
وی در ادامه گفت: دولت آمریکا مسئول اوضاع فعلی خاورمیانه و بروز نا امنی در این منطقه هستند و داعش با وجود اینکه یک گروه تهاجمی و آفندی و وحشت آفرین است، اگر همه کشورها یک استراتژی واحد در زمینه مقابله با آن داشته باشند احتمال این وجود دارد که این گروه ظرف یک ماه به نابودی بینجامد.
حافظ نیا ادامه داد: در شرایط فعلی ایران و عراق و سوریه دنباله رو سیاستهای شرق بوده و عربستان و ترکیه و اردن پیرو سیاستهای غرب هستند .
استاد ژئو پلتیک دانشگاه تربیت مدرس به سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه نیز اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی سیاست های رویایی و ایده الیستی جواب نمی دهد و باید واقع بینانه به بررسی اوضاع پرداخت و در شرایط فعلی، با توجه به موقعیت حساس این کشور، استراتژی ایران باید سیاست توازن ارتباطی باشد و سیاست خارجی متوازن و هوشمندانه بوده باشد و درعین حال ابتکار عمل به دست ایران باشد.
وی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را سیاستی قوی برخوردار از اراده ای توانمند برشمرد و خاطرنشان کرد: بدنه دیپلماسی قوی ایران باید تلاش کند به صورت هوشمندانه توازن سیاسی را برقرار نموده و در راستای منافع ملی خود حرکت کند.
انتهای پیام/
http://fna.ir/5KUGGW
94/09/23 - 20:14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]