واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: هشدار زمستاني در آستانه تابستان
آيا شرايط سال گذشته در مورد قطع گاز تكرار ميشود
آفتاب يزد:در حالي كه هنوز نيمي از آخرين مـاه بـهار باقيمانده و مردم خود را براي قطع برق و خاموشي هاي تابستاني آماده مي كنند روز گذشته يك خبرگزاري وابسته به اصولگرايان نسبت به كمبود گاز در زمستان و مشكلات ناشي از آن خبر داد .
سال گذشته در نيمه هاي زمستان خبري به رسانه ها درز كرد كه نشان مي داد در سي ام خرداد 86 معاون رئيس جمهور طي نامه اي خطاب به احمدي نژاد نسبت به مشكل كمبود گاز در زمستان هشدار داده بود .
اين نامه نشان مي داد كه اگر از فازهاي گوناگون پارس جنوبي به موقع بهره برداري نشود حتي در صورت عدم مواجهه با سـرمـاي بـي سابقه و با فرض تداوم صادرات منظم گاز تركمنستان به ايران، كـمـبـود گـاز در زمـسـتان اجتناب ناپذير خواهد بود .
آفتاب يزد در ادامه مي نويسد، هشدار اين مقام اجرايي با تاخير 6 ماهه و پس از مواجهه بسياري از مردم در نقاط سردسير با موضوع قطع گاز علني شد اما مشخص گرديد كه اين هشدار از نظر زماني، فاصله زيادي با اعلام خطر مركز پژوهش هاي مجلس در خصوص عدم وجود گاز مازاد براي صادرات، نداشته است امادر فـاصله زماني هشدار همزمان مركز پژوهش هاي مجلس و معاونت برنامه ريزي رئيس جمهور در مورد كمبود گاز، بصورت مكرر خبرهايي در اختيار رسانهها قرار گرفت كه نشان مي داد مسئولان دولتي بر انعقاد قـراردادهـاي طـويل المدت براي صادرات گاز اصرار دارند.
همچنين پس از قطع ناگهاني گاز در بسياري از شهرستانها( در زمستان 86) بعضي از مسئولان دولتي، اين وضعيت را ناشي از قطع گاز صادراتي تركمنستان به ايران دانستند و يكي ازمسئولان عاليرتبه اين اقدام تركمنستان را غير اخلاقي ناميد.
اما در همان ايام بررسي گزارش هاي متفاوت دولتي نشان مي داد حتي به فرض عدم قطع گاز صادراتي تركمنستان، كشورمان روزانه حـداقـل 70 مـيلـيـون متر مكعب كمبود براي تامين مصارف داخلي – به غير از برخي مصارف صنعتي– دارد . يكي از مهمترين مصارف صنعتي تزريق به چاه هاي نفت است كه در سال گذشته اعلام گرديد تزريق گاز به درصد قابل توجهي از چاه ها با تاخير زياد مواجه شده و اين وضعيت باعث از بين رفتن بخشي از ذخيره نفت چاه ها و تحميل ميلياردها دلار خسارت به كشور خواهد شـد .
ديروز در فاصله كمتر از سه هفته به سالگرد هشـدارهـاي سـال گـذشتـه معـاون رئيـس جمهـور، خبرگزاري مهر از تراز منفي توليد گاز نسبت به مصرف آن در زمستان سال جاري خبر داد و خواستار چاره جويي به موقع در اين مورد شد . بر اساس اعلام اين خبرگزاري توليد گاز طبيعي تا پايان امسال به حداكثر 500 ميليون متر مكعب در روز خواهد رسيد، اين در حالي است كه پيش بيني مي شود در روزهاي سرد سال مصرف گاز به 700 ميليون متر مكعب در روز برسد.
به گزارش مهر، بــررسـي آمـار و وضعيـت تــولـيــد و مـصـرف گـاز طـبـيـعـي در كشـورمـان حــاكــي از ايـن اسـت كـه احتمالا شركت ملي گاز براي تامين نياز گاز مشتركان در زمستان امسال با مشكل مـواجه شود.از سوي ديگر به گفته مـنــابـع كـارشـنـاسـي در واحـدهـاي برنامه ريزي وزارت نفت، اگر برنامه ريزي صورت گرفته در اين وزارتخانه مبنـي بـر افـزايش روزانه 75 ميليون متر مكعب گاز طبيعي از نفت مناطق مركزي و فازهاي 9 و10 پارس جنوبي محقق نشود، موازنه منفي توليد و مصرف گاز طبيعي به مراتب بيـش از 200 ميليـون متر مكعب در روز خواهد بود.هر چند كه وزير نفت هر هفته از پيشرفت اين فازها بازديد مي كند تا در زمان پيش بيني شده به بهره برداري بـرسنـد امـا بـرخي از منابع در وزارت نفت از تاخير در بهره برداري از اين فازها خبر مي دهند.
در همين حال آمارها حاكي از اين است كه متوسط توليد گاز طبيعي در سال گذشته 336 ميليون متر مكعب در روز بوده است كه با آغاز فصل سرما اين ميزان از مرز روزانه 400 ميليون متر مكعب گذشت و در نيمه اول دي، نيمه دوم دي و 15 روز اول بهمن سال گذشته، به ترتيب به 438، 457 و 466 ميليون متر مكعب رسيد. هر چند از قطع گاز وارداتي تركمنستان و سرماي شديد، فراگير و پايدار به عنوان عوامل اصلي قطع افت فشار گاز طبيعي در زمستان سال گذشته ياد مي شود، اما بررسي ها نشـان مـي دهـد كه در شرايط عادي نيز تراز منفي گاز اجتناب ناپذير است.
هر چند نمي توان از تلاش شبانه روزي كاركنان شركت گاز براي مقابله با موج سرما غافل شد اما به نظر مي رسد براي كنترل لجام گسيخته مصـرف و مقابله با مشكـل كمبـود گـاز، بـه كار گيري روشهاي موثر بر مديريت مصرف به ويژه راهكارهاي قيمتي و فرهنگي بسيار ضروري و موثر است.
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]