واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نخست وزير تركيه از نخجوان ديدن ميكند
در اين سفر كرشاد توزمن وزير بازرگاني خارجي، پروفسور سعيد يازيجي اوغلو ؟ بنالي يلدرم وزير ارتباطات و دكتر حلمي گولر وزير انرژي و منابع طبيعي تركيه، اردوغان را همراهمي ميكنند.
مركز مطبوعاتي نخست وزيري تركيه با صدور اطلاعيهاي كه يك نسخه از آن به دفتر ايرنا در آنكارا نيز نمابر شده اعلام كرد: در ديدار هياتهاي دوكشور به رياست اردوغان و علي اف روند و جوانب مختلف روابط تركيه و جمهوري آذربايجان مورد تبادل نظر قرار گرفته و مسائل منطقهاي و بين المللي نيز گفت وگو خواهد شد.
به گفته آگاهان سياسي و اقتصادي در آنكارا، سفر اردوغان به جمهوري خودمختار نخجوان اولين سفر در سطح نخست وزير از تركيه در ۱۶سال اخير مي باشد.
آخرين سفر از مقامات بلندپايه تركيه به نخجوان در سال ۱۹۹۲ميلادي سفر سليمان دميرل نخست وزير وقت اين كشور ميباشد.
دمير پل ارتباطي بين نخجوان و ايغدير تركيه را افتتاح كرده بود.
انتظار ميرود اردوغان در سفر يك روزه خود به نخجوان در مجلس اين جمهوري سخنراني كرده و هتلي را كه توسط پيمانكاران تركيهاي احداث شده، افتتاح كند.
به گفته همين آگاهان انتظار ميرود يكي از موضوعات مهم در ديدار اردوغان و علي اف موضوع توسعه همكاريهاي دوكشور در زمينه انرژي باشد.
تركيه خواهان افزايش ميزان انتقال نفت از طريق خط لوله نفت خام باكو - تفليس - جيهان ميباشد.
تركيه همچنين اصرار دارد نفت قزاقستان نيز به خط لوله باكو - تفليس - جيهان تزريق شده و از طريق تركيه به بازارهاي جهاني عرضه شود.
گفته ميشود قزاقستان كه پيشتر تمايلي به اين پيشنهاد تركيه نشان نمي دادند، اكنون نرمشي در مواضع خود نشان دادهاند كه ديدار اردوغان و علي اف از اين جهت ميتواند فرصت خوبي براي تحقق اين درخواست تركيه باشد.
تركيه از طرف ديگر خواهان افزايش ميزان انتقال گاز منطقه شاه دنيز جمهوري آذربايجان به تركيه است .
اين گاز توسط خط لولهاي از باكو - تفليس - ارضروم به تركيه منتقل مي شود و تنها گاز وارداتي تركيه است كه اختيار صادرات آن به ساير كشورها را دارد.
تركيه بخش مهمي از اين گاز را از طريق خط لولهاي به يونان صادر مي كند و قرار است در آينده اين خط تا ايتاليا امتداد داده شود.
انتظار ميرود اين دو موضوع نيز بطور ويژه در گفت وگوهاي اردوغان و علي اف مطرح شود.
دراين ميان موضوع توسعه راههاي مواصلاتي بين تركيه و نخجوان به عنوان گذرگاهي براي توسعه ارتباطات تركيه با جمهوريهاي آسياي مركزي و فققاز از طريق قلمرو جمهوري اسلامي ايران نيز مطرح ميباشد.
گفته ميشود طرحهايي در خصوص احداث خط ريلي بين تركيه - جمهوري نخجوان - جمهوري اسلامي ايران نيز بحث ميشود كه چنيين ارتباطي ميتواند آلترناتيف بسيار مهمي براي ارتباط خط ريلي شرق به غرب و احياي جاده ابريشم ريلي نيز مورد ارزيابي قرار گيرد.
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 247]