تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترين سخن، آن است كه قابل فهم و روشن و كوتاه باشد و خستگى نياورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831026874




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

دانش - فانوس كيهاني


واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: دانش - فانوس كيهاني
دانش - فانوس كيهاني

كيوان فيض اللهي: اخترشناسان پس از يافتن نوع عجيب و غريبي از ستاره‌ها موسوم به پالسار (Pulsar، تپ اختر) كه به نظر مي‌رسد در مداري بسيار دراز و كشيده به دور ستاره خورشيد مانندي مي‌چرخد، سخت به حيرت افتاده‌اند. در واقع يافته اخير اين ستاره را در آرايشي نشان مي‌دهد كه دانش فعلي دانشمندان درباره پالسار‌ها را به چالش مي‌كشد. پالسار‌ها اجرامي با چگالي غير‌عادي‌اند كه بر اثر انفجار ستاره عظيمي مثل يك ابرنواختر به وجود مي‌آيند. پالسار‌ها در فواصل زماني منظمي، رگبار‌هاي شديد و كوتاهي از امواج مثل پرتو ايكس و پرتو‌هاي الكترومغناطيسي مرئي از خود ساطع مي‌كنند. اين پالسار جديد موسوم به J1903+0327 در فاصله 21 هزار سال نوري از زمين قرار گرفته است. سال نوري مسافتي است كه نور در طول يك سال مي‌پيمايد و معادل 10 تريليون كيلومتر خواهد بود.

اسكات رنسوم (S.Ransom)، اخترشناس رصدخانه اخترشناسي راديويي ملي در ويرجينياي آمريكا در مصاحبه‌اي تلفني، در اين باره گفت «پرسش بزرگ اين است كه چنين چيزي چگونه شكل‌ گرفته است، چرا كه از مدل استاندارد ما در شكل‌گيري اين‌گونه اجرام، به هيچ‌‌وجه پيروي نمي‌كند. اين جرم آسماني به خاطر چرخش بسيار سريعش، درميان دانشمندان به پالسار ميلي ثانيه‌اي شهرت يافته است. در واقع اين پالسار در هر ثانيه 465 بار به دور خودش مي‌چرخد. تا كنون هرچه پالسار كشف شده بود به دور يك كوتوله سفيد (نوعي ستاره درحال مرگ) و در مدار‌هايي تقريبا دايره شكل مي‌چرخيدند. اما اين يكي در مداري بسيار كشيده و به دور ستاره‌اي مي‌چرخد كه به لحاظ تركيبات و اندازه، بسيار به خورشيد ما شباهت دارد.
ديويد چمپيون (D.Champion)، ستاره‌شناس مركز تاسيسات ملي تلسكوپ استراليا در اين باره مي‌گويد «در واقع آنچه ما يافته‌ايم پالساري ميلي ثانيه‌اي است كه در نوع نادرستي از مدار، به دور نوع نادرستي از ستاره مي‌چرخد. اكنون بايد دريابيم كه اين منظومه عجيب و غريب چگونه شكل گرفته است.» پالسار شگفت‌انگيز اخير توسط تلسكوپ راديويي مستقر در پوئترو ريكو شناسايي شده است.
پالسار‌ها انواع بسيار نادري از ستاره‌هاي نوتروني هستند كه ميدان‌هاي مغناطيسي بسيار قدرتمندشان باعث به وجود آمدن پرتو‌هايي از نور مرئي و امواج راديويي مي‌شوند كه با چرخش ستاره به دور خود، درست مثل يك فانوس دريايي عمل مي‌كنند. به بيان ديگر اثرات ميدان مغناطيسي پالسار‌ها به‌گونه‌اي است كه نور مرئي و امواج راديويي تنها در يك راستا از آنها خارج مي‌شود. اين پديده موسوم به اثر فانوس دريايي باعث مي‌شود پالسار‌ها تنها زماني قابل رصد باشند كه امتداد امواج خارج شده از آنها كره زمين را نشانه رفته باشد. البته با توجه به اينكه پالسار‌ها با سرعت‌هاي بسيار زيادي به دور خود مي‌چرخند در آسمان به شكل يك فانوس دريايي چشمك‌زن به نظر مي‌رسند. پالسار‌هاي معمولي بين يك تا 20 بار در ثانيه به دور خود مي‌چرخند. اما انواعي از آنها موسوم به پالسار‌هاي ميلي ثانيه‌اي هم وجود دارند كه سرعت چرخش‌شان به دور خود بسيار زياد است. با توجه به اينكه چگالي اين اجرام بسيار زياد است، حركت اسپيني آنها با نظم و دقت بسيار زيادي انجام مي‌شود. در برخي از پالسار‌ها ميزان دقت چرخش ستاره به دور خود، در حد ساعت‌هاي اتمي است.
تا پيش از اين يافته شگفت‌انگيز اخير دانشمندان بر اين باور بودند كه اين پالسار‌هاي ميلي ثانيه‌اي در ابتدا كارشان را به شكل يك پالسار معمولي با حركت اسپيني كمتر آغاز مي‌كنند و سپس پس از آنكه مواد به بيرون پرتاب شده توسط ستاره‌اي ديگر، به سطح اين پالسار‌ها رسيد، با افزايش جرم آنها ميزان اندازه حركت‌شان نيز افزايش مي‌يابد و در نتيجه به پالساري ميلي ثانيه‌اي با حركت اسپيني بسيار سريع تبديل مي‌شوند. به گفته رنسوم «اگر پيش از اين از هر اخترشناسي مي‌پرسيديد كه آيا ممكن است چنين منظومه‌اي (كشف اخير) وجود داشته باشد، به طور قطع مي‌گفت نه. به همين خاطر است كه اخترشناسان از كشف منظومه اخير به شدت شگفت‌زده شدند.» دانشمنداني كه خبر كشف اخير را در قالب مقاله‌اي در ژورنال Science منتشر كردند، وجود ستاره سومي از نوع نوتروني يا كوتوله سفيد را نيز حدس زدند كه احتمال دارد همراه با دو ستاره ديگر در حال گردش باشد. دانشمندان تا كنون بيش از 100 پالسار را شناسايي كردند كه همگي در منظومه‌هايي دو ستاره‌اي يا دودويي قرار گرفته‌اند، رتسوم در اين باره مي‌گويد «كشف اخير مي‌تواند نخستين منظومه سه‌تايي باشد».
Scientific American, May 15, 2008
 يکشنبه 12 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 259]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن