واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش میدهد؛
گازگرفتگی شایعترین مرگ خاموش/آموزش ضرورتی که تنفس نمیشود
شناسهٔ خبر: 2991157 - شنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۴
استانها > اردبیل
اردبیل- پنج نفر طی شش ماهه اول سال جاری در اردبیل به دلیل گازگرفتگی جان خود را از دست دادهاند و این درحالی است که نگرانی از افزایش آن در نیمه دوم سال به دلیل ضعف آموزشها تداوم دارد. خبرگزاری مهر- گروه استانها: گازگرفتگی در استان اردبیل که منطقهای سردسیر بوده و بخاری منازل در هشت ماه از سال در کنج خانهها جا خوش کرده، همچنان از حوادث قابلتأمل است. مسئولان بیاحتیاطی را دلیل اصلی اغلب حوادث گازگرفتگی عنوان میکنند و از سویی تأکید دارند به حد کافی برنامههای آموزشی برگزار کردهاند و بااینوجود نهتنها در مقایسه با سالهای گذشته آمار گازگرفتگی کاهش ندارد بلکه نگرانی از افزایش آن در نیمه دوم سال همچنان شدت گرفته است. درعینحال بررسیها نشان میدهد عمده علل خفگی و فوت افراد به دلیل نشت گاز به عواملی برمیگردد که سالها است در صدر دلایل فوت عنوان میشود و مشخص نیست اگر آموزشها کافی بوده و شهروندان نیز به آن توجه داشتهاند چرا مهمترین دلایل خفگی و مرگ افراد تغییر نداشته است. بیاحتیاطی عامل اصلی رصد شد مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اردبیل در خصوص علل عمده فوت و خفگی بر اثر گازگرفتگی به مواردی اشاره کرد که به نظر میرسد سالها است گفته میشود و آموزشها نیز در تغییرات آن نقشی نداشته است. محمدرضا یعقوبی به خبرنگار مهر گفت: بررسیها نشان میدهد عمده دلیل گازگرفتگی بیاحتیاطی و استفاده نکردن از تجهیزات استاندارد است و در نیمه دوم سال همواره حوادث بیشتر از نیمه اول سال است. وی با تأکید به اینکه اغلب منازل معماری سنتی داشته و از پکیج و رادیاتور و شوفاژ بهندرت استفاده میشود، متذکر شد: همینها موجب شده کوچکترین غفلت در استفاده از بخاری استاندارد و درعینحال نصب استاندارد خطر ایجاد کند. بخاری ارزانتر یا عدم آگاهی هرچند تأکید یعقوبی به نصب بخاریهای استاندارد است و معتقد است این موضوع بسیاری از حوادث را مانع خواهد شد، در مقابل شهروندان میگویند کسی که بخاری غیراستاندارد دارد اغلب از آن بیاطلاع است.
نادر محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: گفته میشود بخاری باید استاندارد باشد اما متأسفانه در برخی مواقع ساکنان اصلاً نمیدانند چطور باید بخاری را نصب کنند و از کجا بخاری استاندارد تهیه کنند. وی افزود: متأسفانه در بازار اجناس مختلفی وجود دارد و هر خانواده بهاندازه وسع مالی خود بخاری تهیه میکند که ممکن است ارزانتر باشد و درعینحال ایمنی کمتری داشته باشد. عمده دلیل گازگرفتگی بیاحتیاطی و استفاده نکردن از تجهیزات استاندارد است و در نیمه دوم سال همواره حوادث بیشتر از نیمه اول سال استاین اظهارات البته از سوی دستگاههای متولی آموزش پذیرفته نیست بطوریکه مدیرعامل آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اردبیل معتقد است آنقدر آموزش از سوی دستگاهها صورت گرفته که انتظار میرود شهروندان ایمنتر رفتار کنند. وی با ذکر مثالی به وضعیت آموزشهای آتشنشانی اردبیل اشاره کرد و افزود: بهمنظور نصب ایمن بخاری و آبگرمکن، جلوگیری از آتشسوزی و سایر الزامات ایمنی آتشنشانی اردبیل در هشتماهه نخست امسال در مراکز علمی و آموزشی به هزار و ۸۷۰ نفر، در مراکز نظامی به هزار و ۱۴۰ نفر، در ادارات به ۲۰۷ نفر، در مراکز بهداشتی و درمانی به ۱۲۵ نفر، در کارخانهها و مراکز صنعتی به ۱۵۹ نفر و در مراکز تربیتی به ۱۲۰ نفر آموزش داده و حتی از فروشگاهها و مراکز تجاری نیز غافل نبوده است. این آموزشها که به نظر میرسد هنوز که هنوز است فراگیر نیست و گروههای خاصی را تحت پوشش دارد هرچند سالها است اجرا میشود اما نتوانسته نرخ حوادث را کاهش دهد. درعینحال آموزشها محدود به آتشنشانی نیست و مهمترین دستگاه متولی آموزش در حوادث گاز گرفتی شرکت گاز استان است که برنامههای آموزشی را رکن اصلی کنترل حوادث میداند. آموزش میدهیم، جدی نمیگیرند مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل نیز در این خصوص با تأکید بر تأثیرگذاری آموزشهای مداوم بهمنظور ارتقا ایمنی در مصرف وسایل گازسوز به خبرنگار مهر گفت: آموزش مهمترین بحث در این زمینه بوده و باید بهطور مداوم تکرار شود.
فیروز خدایی بابیان اینکه تأثیرات آموزش در کاهش حوادث احتمالی بهویژه در بحث گازگرفتگی تصریح کرد: بااینوجود نیاز هست که شهروندان نیز در راستای جلوگیری از بروز حادثه تمام جوانب و اصول ایمنی اعلامشده از سوی شرکت گاز را رعایت کنند. وی با اشاره به برنامههای آموزشی شرکت گاز در جهت ترویج فرهنگ بهینهسازی مصرف سوخت و ایمنی متذکر شد: در این زمینه فعالیتهای و اقدامات گستردهای با محوریت فرهنگسازی ایمنی در طول سال از سوی این شرکت اعمال میشود. همچنین رئیس روابط عمومی شرکت گاز استان با تأکید به اعزام کارشناسان HSE به مدارس در راستای نهادینه کردن فرهنگ ایمنی و بهینهسازی مصرف گاز در بین کودکان و سنین پایه به خبرنگار مهر تأکید کرد: این کارشناسان با حضور در مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان بخش عمدهای از فرهنگسازی ایمنی را در جامعه تداوم میبخشند. حسن فتحی به توزیع بروشورهای فرهنگی و آموزشی در مدارس اشاره کرد و یادآور شد: صدها هزار نسخه از این بروشورها با مضامین آموزشی و فرهنگی و شعارهای ایمنی در مدارس توزیعشده و این روند همچنان ادامه دارد. فتحی بخش عمدهای از این فرهنگسازی را از طریق رسانهها عنوان کرد و ادامه داد: در این خصوص نیز شرکت گاز با تولید و پخش انیمیشن های ایمنی در جهت آگاهی بخشی به خانوادهها بهویژه قشر کودک و نوجوان سعی کرده که فرهنگسازی مناسبی صورت گیرد. وی به پخش ۲۴ نوبت انیمیشن فرهنگی و آموزشی از شبکه سبلان اردبیل با گویش محلی اشاره کرد و بیان داشت: علاوه بر سیمای اردبیل، برنامهای با عنوان «امان» از رادیو اردبیل پخش میشود که در این برنامه نیز فرهنگسازی ایمنی برای حوادث غیرمترقبه ازجمله استفاده از وسایل گازسوز ارائه میشود. رئیس روابط عمومی شرکت گاز استان توزیع پوسترهای ایمنی در مدارس، مساجد و ادارات، استفاده از ظرفیت تبلیغات محیطی با محوریت بحثهای ایمنی، فرهنگسازی از طریق تریبونهای نماز جمعه و مساجد با مشارکت ائمه جمعه و جماعات، استفاده از توان فرهنگی و آموزشی رسانههای مکتوب و... را از دیگر برنامههای آموزشی این شرکت در طول سال برشمرد. وی به بحث آموزش روستایی نیز اشاره کرد و افزود: بهمنظور ارتقا ایمنی استفاده از وسایل گازسوز در روستاها نیز برنامهریزیشده که اعزام کارشناسان HSE و اکیپهای آموزشی در این راستا صورت میگیرد.
فتحی مجموعه این اقدامات را در جهت آموزش شهروندان و کاهش تلفات ناشی از حوادثی نظیر گازگرفتگی عنوان کرد و متذکر شد: تداوم این آموزشها همچنان پیگیری میشود اما همچنان به توجه و رعایت اصول ایمنی از سوی شهروندان بهشدت تأکید داریم. آمار تلفات همچنان کاهش ندارد تمامی برنامههایی که زمان و هزینه قابلتوجهی به خود اختصاص داده و در تلاش بوده گروههای مختلف را پوشش دهد هرچند تأثیراتی در جلبتوجه عمومی داشته اما همچنان نتوانسته آمار تلفات را کاهش دهد و متأسفانه هیچ مطالعه میدانی از تأثیرگذاری شیوههای آموزشی ذکر شده توسط دستگاهها صورت نگرفته است. بطوری که به گفته مدیرکل پزشکی قانونی استان در ششماهه نخست سال جاری پنج نفر بر اثر مسموميت با گاز منوكسيدكربن جان خود را ازدستدادهاند كه تمامی افراد فوت شده مرد بودهاند و اين آمار در مقايسه با مدت مشابه سال قبل هیچگونه افزايش يا كاهشی نداشته است. با صرف هزینههای جزئی میتوان وسایل گازسوز را ایمن کرد و در مقابل از خطر مرگ نجات یافت؛ فقط کافی است شهروندان به اهمیت آن باور داشته باشندبهزاد ولی زاده تأکید کرد: بر اساس آمارهای موجود تعداد تلفات ناشی از مسموميت با گاز منوكسيدكربن در فصل زمستان به دليل استفاده از وسايل گرمايشی بيشتر از ديگر ايام سال است بهنحویکه در سال گذشته از ۱۴ كشته مسموميت با گاز منو کسید كربن در استان تنها پنج نفر در نيمه اول سال جانباختهاند و باقی اين افراد در ششماهه دوم سال جان خود را ازدستدادهاند. وی با تأکيد بر رعايت اصول ايمنی در نصب وسايل گازسوز اضافه کرد: غفلت از ایمنی باعث مسموميت با گاز منوکسيدکربن میشود و لازم است ضمن استفاده بهينه از وسايل گرمازا، به توصیههای ايمنی در خصوص سالم بودن و استفاده صحيح از وسايل گرمايشی و مسير خروجی گاز مونوكسيد كربن از دودکش اين وسايل توجه شود. هزینه اندک ایمنی را تضمین میکند نگرانی از احتمال تلفات گازگرفتگی در نیمه دوم سال آن هم در وضعیتی که در گوشه هر خانهای یک بخاری گازسوز در یکلحظه میتواند آرامش و گرما را به خوابی ابدی تبدیل کند به عقیده مدیرعامل آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اردبیل بهسادگی میتواند مدیریت شود. یعقوبی معتقد است با صرف هزینههای جزئی میتوان وسایل گازسوز را ایمن کرد و در مقابل از خطر مرگ نجات یافت؛ فقط کافی است شهروندان به اهمیت آن باور داشته باشند. وی آموزش را ضرورت کاهش آمار تلفات میداند و تأکید دارد در هنگام مراجعه به صحنه گازگرفتگی اغلب شاهد بیاحتیاطیهایی هستیم که میتوانست بهسادگی پیشگیری شود. آتشنشانی اردبیل آموزش را در اولویت برنامههای خود قرار داده و در نظر دارد باهدف کاهش حوادث قبل از صرف هزینه گزاف برای مداخله در آن برای پیشگیری اقدام کند و آموزش محور باشد. سؤال اینجاست که چند دستگاه تأثیرگذار دیگر در سال جاری و سالهای بعد این سیاست را دنبال خواهند کرد و بخشی از مسئولیت تلفات جانی گازگرفتگی را متوجه خود خواهند دید؟ خبرنگار: ونوس بهنود
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]