محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846774230
پيدايش داعش طراحي اطلاعاتي غرب است
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: پيدايش داعش طراحي اطلاعاتي غرب است
رخدادهاي چند سال اخير و گسترش پديده تروريسم در تمامي نقاط جهان بيش از پيش موجب نگراني افكار عمومي شده و به همين دليل مقابله با اين پديده بايد در دستور كار مقامات كشورها و نهادهاي بينالمللي قرار گيرد.
نویسنده : روحالله صالحی
رخدادهاي چند سال اخير و گسترش پديده تروريسم در تمامي نقاط جهان بيش از پيش موجب نگراني افكار عمومي شده و به همين دليل مقابله با اين پديده بايد در دستور كار مقامات كشورها و نهادهاي بينالمللي قرار گيرد. تروريسم، ديگر پديدهاي منحصر به خاورميانه به خصوص سوريه، عراق، يمن و ليبي نيست. سقوط هواپيماي روسي در سيناي مصر، حادثه تروريستي در لبنان، حادثه تروريستي در پاريس و همچنين حادثه تروريستي در كشور مالي نشان داد كه تروريسم به خطري جهاني تبديل شده است و مرز مشخصي ندارد. حملات پاريس كه به كشته و زخمي شدن 350 تن منجر شد نشان داد كه حاميان اين گروههاي تكفيري نيز از تهديدات اين گروهها در امان نيستند و براي نابودي پديده شوم تروريسم بايد همه دست به كار شوند.
دكتر حميدرضا دهقاني، معاون اداره اول خاورميانه در وزارت خارجه و نماينده سابق ايران در سازمان همكاري اسلامي ميگويد براي مبارزه با تروريستها تنها استفاده از ابزار نظامي كافي نيست و بايد همه ابزارهاي نظامي، مالي و فرهنگي را به كار گرفت تا اين پديده را ريشهكن كرد. به گفته وي، قبل از حملات پاريس برخي اين مسئله را غلوآميز تلقي ميكردند كه تروريسم، جهاني است و بيشتر آن را به خاورميانه محدود ميكردند ولي حملات پاريس نشان داد كه اين مسئله جهاني است و همه بايد در اين راه همكاري كنند تا ريشه تروريسم را از بين ببرند.
براي بررسي تحولات سوريه و راههاي تقابل با تروريسم با دكتر دهقاني به گفتوگو نشستيم تا به سؤالاتي در اين زمينه پاسخ دهد.
***
همانطور كه ميدانيد ارزيابيهاي اوليه نشان ميداد داعش گروه ضعيفي است ولي بعد از حملات تروريستي پاريس معلوم شد آنگونه كه تصور ميشد، اين گروه تروريستي خيلي هم ضعيف عمل نميكند و به عبارتي خود را با محيط وفق داده و قدرت مانور خود را افزايش داده است. ارزيابيتان از قابليتها و تواناييهاي داعش چيست؟
اولين فاكتور در ارزيابي قدرت داعش اين است كه اين گروه داراي يك لايه امنيتي، نظامي و تبليغاتي صرف نيست بلكه شامل مجموعهاي از لايههاي امنيتي، اقتصادي، اطلاعاتي، فكري و حتي فقهي است. لذا اگر قرار باشد با يكي از اين ابزارها با اين گروه تروريستي مبارزه كنيم نتيجه خاصي در پي نخواهد داشت. همچنانكه حملات 14 ماهه جنگندههاي ائتلاف به رهبري امريكا نشان داد كه تنها با حمله هوايي نميتوان اين گروه را نابود كرد. شايد برخي اين فرض را مطرح كنند كه چون امريكا و متحدانش در مبارزه با داعش جدي نبودند نتوانستند نتيجه مطلوبي كسب كنند. جدي نبودن ائتلاف و برخي كشورها در نبرد با داعش و حتي قطعنامههايي كه شوراي امنيت سازمان ملل صادر كرده است يكي از دلايل است و اين مسئله چند بعدي است و نميتوان تنها با يك بعد با آن مقابله كرد. از اينرو، با گذشت چند سال از پديد آمدن اين هيولاي وحشي، امكان مبارزه با آن كمتر است.
اصلا داعش محصول و برآيند چيست؟ چه عواملي در شكلگيري اين گروه نقش داشتهاند؟ در اين مورد فرضيههاي مختلفي مطرح است از جمله اينكه داعش ساخته و پرداخته امريكاييها و غرب است و آنها براي دستيابي به اهدافشان در منطقه اين گروه را ايجاد كردهاند. يك فرضيه ديگر اين است كه داعش حاصل سرخوردگي جريانهاي تكفيري در جوامع مسلمان ولي سكولار مثل عربستان و مصر است. به نظرتان كداميك از اين فرضيهها درست است؟
عوامل پيدايش داعش با عوامل گرايش به داعش متفاوت است. پيدايش داعش يك طراحي اطلاعاتي، سياسي و نظامي است. گرايش به داعش توسط جوانان مسلمان در ساير كشورها و حتي در اروپا، امريكا و روسيه انجام ميشود. پشت تأسيس داعش كه سازمانهاي اطلاعاتي و جاسوسي قرار دارند آنها در مورد پيدايش داعش صحبت ميكنند. اما در مورد گرايش داعش، من در يك تقسيمبندياي كه داشتم ريشههاي گرايش به اين گروه را بررسي كردم. اول، در كشورهاي غير اسلامي عامل تبعيض وجود دارد و جوانان مسلمان كه اين سياستهاي تبعيضي را مشاهده ميكنند چه در داخل نسبت به مسلمانان و چه خارجيهاي مقيم كشورهاي اروپايي و چه تبعيضي كه بين مسلمانان و ديگران در سطح قدرتهاي بزرگ وجود دارد را مشاهده مينمايند به سمت اين گروهها گرايش پيدا ميكنند. دوم، وقتي مسلمانان، اشغال فلسطين، حمله به افغانستان و عراق را ميبينند به سمت داعش جذب ميشوند.
سوم، در سطح كشورهاي اسلامي نظامهاي ديكتاتوري را ميبينند، نظامهايي كه اجازه اظهار نظر به مردم و امكان حضور مردم در سرنوشت خودش را نميدهد زمينه را براي چنين روندي فراهم ميكند. ديكتاتوريها در كنار تبعيض و اشغال دست به دست هم ميدهند و زمينه گرايش به اين گروهها را فراهم ميكنند. چهارمين دليل، نابساماني اقتصادي و فرهنگي در جوامع اسلامي است، از اين جهت كه بيكاري و فساد در جامعه وجود دارد. ناكارآمدي دولتها در سطح منطقه از جمله عوامل ديگري است كه در اين امر مؤثر است.
كساني كه داعش را يك طراحي غربي از پيش تدوين شده ميدانند به پيدايش داعش نگاه ميكنند. افرادي كه عوامل اقتصادي و سرخوردگي را مدنظر قرار ميدهند به عوامل گرايش به داعش توجه دارند. بخشي از پيدايش داعش طراحي نيست و بلكه ناشي از وضعيت اقتصادي است. مثلاً برخي افراد هستند كه خود را عالم فكري ميدانند و انديشههاي تكفيري داشته و نسبت به ديگران نگاه حذفي دارند. معلوم ميشود كه در برخورد با فكر مخالفت امكان تعايش (همزيستي متقابل) برايشان فراهم نيست. اگر مصاحبه برخي علما كه طرفدار انديشههاي تكفيري هستند را مطالعه كنيد متوجه ميشويد كه ديگران را داراي انديشه انحرافي ميدانند و معتقدند كه بايد با آنها مبارزه كرد.
اخيراً اشتون كارتر، وزير دفاع امريكا گفته است اعراب به جاي حمله هوايي وارد فاز زميني در سوريه شوند تا نتيجه بهتري بگيرند. به نظرتان چرا امريكا در پي ورود مستقيمتر اعراب در منطقه است؟
در اين مورد همه اتفاق نظر دارند كه تنها بمباران هوايي براي نابودي داعش كافي نيست و اين مسئله تنها در ائتلاف ضد داعش كه در جدي بودن آن در مبارزه با داعش ترديد است وجود ندارد بلكه در بين آنهايي كه در مبارزه با تروريستها جدي هستند نيز وجود دارد. مثلاً عربستان در مبارزه با انصارالله و مردم يمن جدي بود ولي حملات هوايي هشت ماهه عربستان و متحدانش در يمن نشان داد كه اين حملات چندان كارايي نداشته است. رژيم صهيونيستي نيز در مبارزه با مردم غزه، لبنان و حزبالله جدي بود ولي بمباران هوايي به تنهايي در رسيدن اين رژيم به اهدافش كافي نبود. بمباران هوايي بدون پشتيباني زميني ممكن نيست.
من ميخواهم فراتر از اين را بگويم كه اساساً جنگ با داعش و تروريسم به تنهايي به نابودي تروريسم منجر نميشود و بايد ساير عوامل پيدايش و گرايش به آن را پيدا كنيم و به تناسب آن راههاي مبارزه را مورد بررسي قرار دهيم. طرحي كه من قبلاً ارائه دادم اين بود كه در مبارزه با داعش به عنوان يك پديده فرامنطقهاي بايد به يك راهحل فرازماني هم نگاه كرد. من در مقالهاي كه تحت اين عنوان منتشر كردم گفته بودم كه يكي از راههاي مبارزه با داعش الگوگيري از ابتكار امام علي (ع) در مبارزه با خوارج است و آن نقش بيدارگري و روشنگري است. خوارج نزديك به 12 هزار نفر بودند كه مقابل امام علي(ع) ايستادند ولي با روشنگريای كه ايشان انجام دادند 8 هزار نفر از آنان برگشتند و از خوارج جدا شدند.
اگر ما فكر كنيم جواناني كه بر اثر اشتباه به اين گروه گرايش پيدا كردهاند را ميتوانيم با مبارزه نظامي از بين ببريم راه درستي نيست و اين فراتر از اين است كه مبارزه زميني را به مبارزه هوايي ضميمه كنيم. منتها در نيت كساني كه اين موضوعات را مطرح ميكنند صرفاً بعد مبارزه با داعش مدنظر قرار گرفته است ولي بايد ابعاد ديگر را نيز در نظر بگيريم. ابعاد ديگر اين است كه از وضعيت پيش آمده براي بهرهگيري در سوريه استفاده كنيم. تفاوت كاري كه روسيه، ايران و حزبالله انجام ميدهند با روشي كه ديگران انجام ميدهند اين است كه ما با مجوز دولت سوريه وارد اين كشور شديم و حضور مستشاري داريم و روسها مداخله هوايي دارند.
ديگران اگر بخواهند با داعش مبارزه كنند بايد از دولت سوريه اجازه بگيرند در اين صورت امكان پذير است. در غير اين صورت، ميتوان در نيت آنها در نبرد با تكفيريها ترديد كرد كه اين حضور براي چيست.
الان بحران سوريه باتوجه به ورود همهجانبه روسيه وارد فاز جديدي شده است و حتي برخي رسانههاي عربي ادعا كردهاند كه نيروهاي زميني روسيه نيز وارد عمل شدهاند. بحثهايي هم در مورد ورود جديتر اروپا به بحران سوريه به خصوص پس از حملات پاريس مطرح شده است. از آنجا كه امريكا چندان تمايلي به ورود زميني به سوريه ندارد، به نظرتان اروپاييها تا چه حد ظرفيت ورود به سوريه را دارند؟
درباره مبارزه با داعش در سوريه و عراق دو مطلب وجود دارد. يكي مشروعيت انجام اين كار و ديگري امكان مبارزه است. در مورد مشروعيت، قطعنامههاي بينالمللي ميتوانند مجوز مبارزه با تروريسم را صادر كنند ولي اين به معناي نفي حاكميت اين كشورها نيست و اگر اجازه ورود از طرف اين دولتها گرفته شود اين مانع هم برطرف ميشود. بحث دوم امكان مبارزه است، به نظر ميرسد امريكاييها از ورود به افغانستان و عراق اين درس را گرفتهاند كه يكجانبهگرايي به حل موضوع نميانجامد.
الان وقتي ميگوييم يكي از علل گرايش به تروريسم و افراط اشغالگري است پس اين خود يكي از تبعات نادرست گذشته بوده است. اوباما در زمان روي كار آمدن شعار تغيير را داد و بروز و ظهور تغيير در اين بود كه ميگفت من به اصطلاح نيروهاي امريكايي را از افغانستان و عراق خارج ميكنم. بنابراين تجربه گذشته مانع از اين ميشود كه حداقل امريكاييها در اين فرصت كوتاهي كه تا انتخابات دارند وارد سوريه شوند. نمونه ديگر در ليبي بود كه ناتو وارد شد و مرتكب يك خطا شدند و الان وضعيت نابسامان و رشد روز افزون تروريسم دراين كشور ناشي از خطاي استراتژيك آنهاست.
در بحث مبارزه با تروريسم بايد مردم كشورها درباره سرنوشت و آينده كشورشان تصميم بگيرند و نقش ديگران بايد تسهيلكننده باشد. به نظر ميرسد اگر اروپاييها بدون مجوز دولت و مردم سوريه وارد اين كشور شوند مشروعيت اين كار زير سؤال ميرود و اگر بدون هماهنگي با ساير كشورهاي ذي نفوذ در سوريه وارد شوند موفقيت چنداني نخواهند داشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]
صفحات پیشنهادی
اتریش خواستار همکاری اطلاعاتی غرب و روسیه علیه داعش شد
شهیدخبر شهیدنیوز صدر اعظم اتریش خواستار همکاری غرب و روسیه برای شکست گروه تروریستی داعش و حل بحران در سوریه شد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک صدر اعظم اتریش امروز خواستار همکاری غرب و روسیه برای شکست دادن گروه تروریستی داعش شد ورنر فیمن گفت دستگاه های اطلاعاتی روسینامه رهبر معظم ایران دلسوزانه و پراهمیت است/ غربی ها مسبب پیدایش داعش هستند
کشاورزنیوز رودنی شکسپیر استاد دانشگاه کمبریج روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار گفت نامه رهبر ایران پر اهمیت دلسوزانه و تحلیلی صحیح از علل پیدایش گروه تروریستی داعش است این استاد دانشگاه افزود ایشان ضمن اشاره صحیح به حمایت های غرب و برخی کشورهای اسلامی از داعش تنها راه رهایروسیه: اطلاعاتی داریم که نشان می دهد رهبر ترکیه در تجارت جنایتکارانه با داعش دخیل است / چرا هیچکس در غرب در مو
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد مدارکی در اختیار دارد که نشان می دهد رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و خانواده اش از قاچاق غیر قانونی نفت از منطقه تحت کنترل گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق سود می برند مقامات وزارت دفاع روسیه در مسکو همچنین تصاویری ماهواره ای را نشانکرملین: غرب آماده ائتلاف با روسیه علیه داعش نیست
به گزارش ایرنا یک رسانه غربی به نقل از روزنامه واشنگتن پست گفت دمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین روز جمعه در گفت وگو با خبرنگاران امکان تشکیل ائتلاف گسترده را کم رنگ توصیف کرد و گفت در حال حاضر متاسفانه شرکای ما آماده همکاری در چارچوب یک ائتلاف واحد نیستند با این … به گزارش ازمانی: نامه اخیر رهبری پرده برداری از جنایات داعش با معرفی اسلام ناب به جوانان غربی بود
94 09 13 - 09 46 شماره 13940913000048 http fna ir 4OZ8E0 کپی آدرس مورد نظر کپی شد تکرار افشای اندیشه خشونت زای غرب در نامه دوم ۱۹ زمانی نامه اخیر رهبری پرده برداری از جنایات داعش با معرفی اسلام ناب به جوانان غربی بود مشاور رئیس ۹۴ ۰۹ ۱۳ – ۰۹ ۴۶ شماره ۱۳۹۴۰۹۱۳۰۰۰۰۴۸ httpامام جمعه بجنورد: داعش، زائیده فرهنگ غرب است
بجنورد- ایرنا- امام جمعه بجنورد گفت طرفداری وحمایت های کشورهای غربی از تروریسم و ترویج خشونت پنهان در فرهنگ غربی باعث بوجود آمدن گروهای تروریستی و در راس آنها داعش شده است به گزارش ایرنا حجت الاسلام ابوالقاسم یعقوبی در خطبه های این هفته نماز جمعه بجنورد مرکز خراسان شمالی با اشارامام جمعه آستارا: شعار کشورهای غربی در مبارزه با داعش مضحک است
امام جمعه آستارا شعار کشورهای غربی در مبارزه با داعش مضحک استامام جمعه آستارا گفت شعار مبارزه با گروهکهای تروریستی بهویژه داعش که از طرف آمریکا و کشورهای غربی مطرح میشود یک ادعای مضحک و دروغین است به گزارش خبرگزاری فارس از آستارا حجتالاسلام کاظم حافظنیا امروز دروزیر دفاع آلمان: در ائتلاف ضدداعش شرکت میکنیم ولی هیچ اطلاعاتی را با روسیه به اشتراک نمیگذاریم
وزیر دفاع آلمان در ائتلاف ضدداعش شرکت میکنیم ولی هیچ اطلاعاتی را با روسیه به اشتراک نمیگذاریموزیر دفاع آلمان از عدم مشارکت اطلاعاتی با روسیه در نبرد علیه داعش خبر داد به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس آلمان اعلام کرد هیچ گونه اطلاعاتی را که از طریق پروازهای تجسسی کسبسفر رؤسای اطلاعاتی سه کشور غربی به سوریه
سفر رؤسای اطلاعاتی سه کشور غربی به سوریه یک روزنامه عربزبان از سفر رؤسای سرویسهای اطلاعاتی فرانسه آلمان و جمهوری چک به دمشق خبر داد کد خبر ۵۵۱۱۱۷ تاریخ انتشار ۰۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۲۰ - 30 November 2015 یک روزنامه عربزبان از سفر رؤسای سرویسهای اطلاعاتی فرانسه آلمان و جمهوری چافشای اندیشه خشونتزای غرب در نامه دوم/۱ افتخاری: شاخصهای تروریستها در نامه دوم به جوانان غربی شناسانده شد/ا
افشای اندیشه خشونتزای غرب در نامه دوم ۱افتخاری شاخصهای تروریستها در نامه دوم به جوانان غربی شناسانده شد افشای چهره واقعی داعشعضو هیات رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه داعش دست پرورده آمریکا و غرب است گفت رهبری در نامه دوم خود به جوانان اروپایی را از مسلمان دانستن داعش-
گوناگون
پربازدیدترینها